Bam! Jan Roos veegt de vloer aan met GeenPeil: ‘Lachwekkend, hebben totaal geen ideeën!’

Jan Roos, lijsttrekker van VNL bij de komende verkiezingen, heeft gereageerd op de persconferentie van GeenPeil. Hij is totaal niet onder de indruk van het initiatief.

Net als ieder ander lid van politiek-actief Nederland zat Jan Roos vanmiddag klaar voor de grote persconferentie van GeenPeil. We wisten van tevoren al wat er min of meer gezegd zou worden: GeenPeil zou een politieke partij worden met Metro-columnist Jan Dijkgraaf als lijsttrekker. Maar wat zou het platform van de nieuw gevormde partij precies zijn? Met wie zouden ze de strijd aangaan? Links, rechts, het centrum?

Het antwoord werd zojuist gegeven: met helemaal niemand… en tegelijkertijd met iedereen. GeenPeil wil namelijk een partij van, voor en door iedereen zijn. De partij heeft geen ideologische grondslag behalve dan dat er “meer democratie” moet komen in Nederland. De partij wil niet meedoen aan debatten en bij elk politiek idee wordt de achterban gevraagd hoe er gestemd moet worden.

Roos reageerde dan ook enigszins verbaasd op de persconferentie en de plannen van GeenPeil. “Ik weet nog steeds niet waar ik naar heb zitten kijken,” vertelt hij aan De Dagelijkse Standaard. “Ik maakte me dit weekend echt wel wat zorgen, maar na vandaag weet ik dat ik dat niet had hoeven doen.” De reden? “Ze hebben geen enkel idee” over wat dan ook, aldus Roos, die het met het gefaalde initiatief van Rita Verdonk — TROTS — vergeleek. Ook die partij wilde ‘de ideeën van de kiezer vertegenwoordigen’ zonder zelf ook maar iets van een ideologisch fundament te hebben. Zoals we allemaal weten ging Verdonk daarmee roemloos ten onder.

Ze hebben bij GeenPeil “helemaal niets,” aldus Roos. “Wat gaan ze doen? Ze hebben een, laten we zeggen, niet al te charismatische leider en de partij is niet links en niet rechts.” Hij vat samen: “Het is lachwekkend.”

Vervolgens kijkt hij naar zijn eigen partij, VNL (VoorNederland) die al op drie zetels staat in de peilingen van Maurice de Hond. Jan noemt die partij “rechts-liberaal” en “klassiek-liberaal” en is er na de ‘grote aankondiging’ van vandaag van overtuigd dat VNL “geen last zal hebben van een nietszeggende partij zonder ideeën.”

Zo, die kunnen Jan Dijkgraaf en Bart Nijman in hun zak steken. Bij het referendum over het associatieverdrag trokken die mannen nog samen op met Jan Roos, maar na vandaag is die broederschap definitief geschiedenis.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Gustaafff

  Blijkbaar ziet Jan Roos GeenPeil als een bedreiging voor zijn rechts geluid. Rest Roos nog zijn concurrent professioneel de grond in te trappen, teneinde te voorkomen dat deze stemmen voor z’n neus wegkaapt.

  ’n Beetje als de VVD bij de PVV.

 2. nick

  Ik begrijp echt niet dat ze niet gaan samenwerken. Dan maken ze nog een goede kans, op deze manier breken ze elkaar af en heeft niemand iets. Terwijl een partij naast de PVV, als alternatief voor die mensen die het wel eens zijn met de ideeen maar geen PVV durven te stemmen vanwege de negatieve pers, zou alleen maar goed zijn. Dan kunnen ze samen een vuist maken tegen de elites. Zo jammer dit.

  VNL is het zeker niet en wordt het ook niet.( verraders van de PVV, daar houden de mensen niet van! )
  Verkeerde gok van Jan Roos. Baudet zit op het goede spoor, samenwerken met Jan Roos en Geen Stijl zou een goede zet zijn en het Forum voor democratie een goede start geven. Ik gun ze dat zeer! Zij lijken mij het enige goede alternatief voor de PVV.

  Maar mijn stem staat vast, beloning voor het doorzettingvermogen van Wilders en zijn collega’s.

 3. Ni28

  Rechts is na decennia van Linkse stigmatisering aan het opleven maar helaas ongeorganiseerd. Te veel splinters. Logisch maar niet goed.

 4. Michael van der Galien

  Is er een reden dat jullie GeenPeil rechts noemen? Ze zeggen zelf heel duidelijk geen ideologie of waarden te hebben buiten ‘de stem van het volk moet tellen.’ Dat is niet rechts jongens, het is op zijn best neutraal. VNL daarentegen is wél echt rechts.

  1. Gustaafff

   @MvdG, zowel VNL als GeenPeil zijn tamelijk anti-elite en vóór meer democratie. Ik vermoed dat Roos vreest dat GeenPeil – en FvD – hem bij de verkiezingen in de wielen gaan rijden.

   1. Michael van der Galien

    VNL is rechts-liberaal. GeenPeil is dat niet. Het is gewoon ‘democratisch.’ De vergelijking gaat he-le-maal mank.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.