BREKEND: Sylvana Simons keert DENK de rug toe, begint eigen partij Artikel 1

Geen categoriedec 24 2016, 1:53
Gaat DENK het redden zonder Sylvana?
Een klap voor Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk: de Nederturkse DENK-politici zijn hun bekendste partijlid kwijt. Sylvana Simons verlaat DENK en begint een eigen partij, genaamd 'Artikel 1'. Dat maakt ze bekend aan de Volkskrant. Sylvana kan zich plotseling niet meer vinden in de koers van DENK, de partij zou teveel inspelen op boosheid en teveel rekening houden met het conservatieve deel van de Nederturkse achterban waar het aankomt op vrouwen- en homorechten.
Sylvana en DENK-campagneleider Ian van der Kooye hakten de knoop door om DENK te verlaten nadat er een dreigvideo over Sylvana werd verspreid op sociale media. Volgens Sylvana kreeg ze te weinig steun van de leiding van DENK in die periode. Daarom liet ze vóór 19 december al een nieuwe partij registreren bij de Kiesraad. Niet onder haar eigen naam maar onder die van twee gemachtigden. De naam Artikel 1 verwijst natuurlijk naar het eerste artikel van onze Grondwet, het gelijkheidsbeginsel – dat volgens Sylvana Simons dagelijks met voeten wordt getreden.
Het is een bijzonder opvallende move van Sylvana dat ze er nu opeens voor kiest om DENK de rug toe te keren. Eerder had ze geen moeite met het verdedigen van de arrestatie van Ebru Umar, weigerde ze de Armeense genocide als zodanig te benoemen en negeerde ze de conservatieve islamitische standpunten van haar Nederturkse partijvoormannen Kuzu en Öztürk. Kennelijk is de grond haar inmiddels te heet onder de voeten geworden, en heeft ze toch geen zin meer om zich te schikken naar de wil van Kuzu.
Het plotselinge vertrek van het bekendste (en misschien wel beruchtste) partijlid zal als een klap komen voor Kuzu en Öztürk. Sylvana gaf DENK meer bekendheid en schoof regelmatig aan bij talkshows. Ook hoopte DENK met het aantrekken van Sylvana een bredere groep kiezers aan te spreken dan alleen Turken. Die ambitie kan voorlopig op de lange baan worden geschoven, want Sylvana Simons is er klaar mee. Voortaan heeft ze een eigen podium om onzin uit te kramen – de affaire met DENK is afgelopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten