GeenPeil, GeenIdee, GeenZetel

De peiling van Maurice de Hond van vandaag valt ongetwijfeld een beetje tegen voor onze vrienden van GeenStijl. Hun partij, GeenPeil, krijgt namelijk geen enkele virtuele zetel van de bekendste peiler van Nederland. 

Toen GeenPeil gelanceerd werd liet het campagneteam weten bijzonder ambitieus te zijn. Zo moet GeenPeil de grootste ledenpartij van het land worden. Als dat lukt heeft de partij natuurlijk automatisch al een paar zetels in handen.

Voorlopig lijkt het daar absoluut nog niet op. GeenPeil doet het namelijk zo belabberd in de peiling van De Hond dat de partij niet eens individueel genoemd wordt:

peilingen-11-12-2016

En wat valt op? Juist: VNL staat nog wél steeds op een zetel. Dat zal even slikken zijn voor Jan Dijkgraaf, Bart Nijman, en al die andere GeenPeilers: Jan Roos doet het beter dan de organisatie voor wie hij zich eerder dit jaar nog inzette.

Natuurlijk is dat niet eens zo gek. De meeste GeenPeilers (als in: mensen die het initiatief steunden) zijn tegen de EU, tégen geldverkwisting, tégen een grote overheid, en tégen onbeperkte immigratie. Met andere woorden: zij zijn gewoon vaak rechts. Als GeenPeil ook uitgesproken rechts was geweest stond de partij nu vrijwel zeker op een mooi aantal zetels. Dat dit niet zo is komt doordat GeenPeil behalve ‘meer democratie!’ volstrekt geen principes heeft. Geen principes, geen ideeën, geen zetels. Zo werkt dat in de politiek.

Wat de partij daaraan kan doen lijkt me vrij voor de hand liggend: zo snel mogelijk leden laten stemmen over een algemeen verkiezingsprogramma. Je kunt niet slechts ‘wachten tot je in de Tweede Kamer zit.’ Je moet mensen nú al laten weten waar je voor gaat pleiten als je erin komt. Mensen willen het risico immers niet nemen dat je zogenaamd rechts bent, maar dat na de verkiezingen een linkse meute het intern ineens overneemt en GeenPeil dus uitgesproken links wordt.

Zolang GeenPeil dat niet doet ben ik ervan overtuigd dat de partij geen kans op één zetel maakt, laat staan op vijf of meer.

Ondertussen is het enigszins opvallend dat GeenStijl helemaal niets over het lage zeteltal voor GeenPeil schrijft. Ik zie wel een stuk over de peiling zelf, maar GeenPeil wordt gek genoeg helemaal niet genoemd. Vreemd.

Dat was Jan Roos — nu lijsttrekker van VNL, maar daarvoor werkzaam voor GeenStijl — ook opgevallen. Tegen De Dagelijkse Standaard reageert hij op deze vreemde omissie:

Zonde dat het onzalige plan van GeenPeil om een partij te worden ook schade toebrengt aan GeenStijl. Waar de site bekend stond als kritisch op alles en iedereen zwijgen ze vandaag over het feit dat ze na hun introductie met veel bombarie geen één zetel bij Maurice de Hond hebben weten te bemachtigen. Dus hun onzinnige plan brengt niet de elite schade toe, maar henzelf.

Voorlopig kan niemand het daarmee oneens zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ome Ga

  Geenstijl las ik vroeger veel meer, maar het is moreel zo afgezakt steeds meer. Dat bewijst ook dit wegkijken opeens. Zegt alles hoe je in elkaar zit; niet echt sportief, nederig en dienend.

  Het verbaast me ook niets dat niemand daar een echte leidraad heeft van en voor waarheid. Om wat aan zelfreflektie te doen:’kan zeker geen kwaad.

  Zoals ik zelf bijv. heb vanuit de Bijbel, die steeds maar weer, vele euwen gelijk krijgt. Geenstijl. Je schreeuwt maar wat, vaak heel waar, maar helaas vaak heel anti christelijk. Waarom? Mag u zelf raden, ik weet het wel.
  Walgelijk.

 2. Donald Troef

  Ik juich het toe als GP toch een paar zetels gaat halen, net zoals VLD, PVVV, NW, FvD en 50+. Ik vind dat ze de visvangst uit de overgrote rechtspopulistische vijver eerlijk moeten verdelen.

  1. Sniper666

   @ DonDroef

   Ik snap uw wens tot versplintering.

  2. nick

   Gaat dus niet gebeuren droeftoeter, het gaat een strijd worden tussen Rutte (die nu feitelijk al op verlies staat) en Wilders.
   Daarom gaat men kiezen, net als toen tussen PvdA en VVD, nu tussen PVV en VVD. Want men is maar al te gewaarschuwd om niet meer te trappen in de leugens van links en VVD. Daavan heeft men zijn bekomst en zal nu massaal gaan stemmen voor het enige kansrijke alternatief, de PVV dus.
   Want men weet ook wel dat deze groter dan groot moet worden om zich te kunnen weren tegen de linkse eenheidsworst. Men zal berekenen dat de PVV veel zetels nodig heeft om mee te kunnen doen, dat al die andere linksesoep anders samen gaat klitten en er een krankzinnige niet te besturen regering van 15 partijen tegen Wilders zal gaan ontstaan.

   De bevolking wil gewoon dat er nu naar ze geluisterd wordt en Wilders geeft daarop de meeste garantie.

 3. denktenk

  @ Donald Troef

  Ik mis de uitspraak “Dom volk”.

  1. LieverKipsLeverworst

   Dom volk.
   Zo goed?

 4. werkloze generaal

  Dit gaat allang geen strijd meer worden met de VVD , die Geertje moet voeren.
  Geertje staat en blijft eenzaam bovenaan tot aan en ook na 15 maart a.s.
  Mijn voorspelling : PVV 46 zetels
  VVD 22 zetels
  CDA 20 zetels

  Zo gaat de koek verdeeld worden.
  De overige +/- 60 zetels worden onder ongeveer 8 overige partijen verdeeld.
  Het pleit is allang beslecht.
  HEIL ons nieuwe Nederland !!!

  1. Sniper666

   @ ww general

   Wat een rare kreet aan het eind. Is dat een gewoonte in uw leger?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.