De verschillende overhemdpasvormen

Iedere man herkent het wel. De zoektocht naar het perfecte overhemd is soms lastig. Want er zijn zoveel typen, pasvormen, soorten, wevingen en merken. Een belangrijk aspect van een fijn overhemd is de pasvorm.

Een te getailleerde pasvorm of te wijde pasvorm kan afbreuk doen aan een mooi overhemd. Ieder merk gebruikt weer een andere pasvorm. En ieder merk gebruikt ook nog eens een andere benaming voor de pasvorm. Regular Fit, Modern Fit, Tailored Fit, Body Fit of Slim Fit. De pasvorm benamingen zijn divers en soms creatief te noemen. In dit artikel zetten we kort uiteen wat nou de belangrijkste pasvormen zijn.

Regular Fit: een recht overhemd

Een Regular Fit overhemd is, zoals de naam al verklapt, een recht zittend overhemd. De naam Regular komt ook van “vroeger”. Het tijdperk dat ieder overhemd nog een rechte pasvorm had. Kijk maar eens een oude film: hierin hebben zelfs de meest slanke mannen een regular fit overhemd aan. Dit heeft soms ook wel wat weg van een plof zak. Een regular fit overhemd is op de taille en borst nagenoeg hetzelfde. Dit betekent dat dit type uitermate geschikt is voor de wat stevigere mannen óf mannen die net wat meer ruimte over willen houden in hun overhemden. Andere namen voor Regular Fit zijn ook wel Traditional Fit óf Comfort Fit (en deze is eigenlijk nog wat wijder).

Modern Fit: een licht getailleerd overhemd

Een veel voorkomende overhemd pasvorm is het Modern Fit overhemd. Deze is nagenoeg geschikt voor iedere man. Modern Fit is letterlijk een moderne variant op de regular fit. Het overhemd is iets getailleerder gemaakt zodat mannen met een klein buikje ook een mooie getailleerd overhemd kunnen dragen. Dit maakt het één van de populairste pasvormen van dit moment. Het combineert de strakke pasvorm van een slim fit overhemd met het comfort van het regular fit overhemd.

Slim Fit: een sterk getailleerd overhemd

De naam Slim Fit verraad het al. Een Slim Fit overhemd is gemaakt voor de dunne of getrainde man. De taille bij een Slim Fit overhemd is vele centimeters kleine dan de borst. Waardoor het overhemd mooi aangesloten zit op het lichaam. Slim Fit overhemden zijn veelal geschikt voor de jongere, slanke mannen óf de zeer sportieve man. Andere benamingen voor Slim Fit zijn ook wel Body Fit of Tailored Fit. Tegenwoordig bestaat ook de Super Slim Fit pasvorm. Dit is een pasvorm gemaakt voor de echt slanke man én maar geschikt voor een klein deel van de mannen.

Andere pasvorm benamingen

De bovengenoemde namen zijn de hoofdbenamingen voor de pasvormen. Tegenwoordig gebruikt elk merk weer een eigen benamingen. Om een rijtje te noemen: Classic Fit, Custom Fit, Contemporary Fit, Tailored Fit, Fitted en Smart Fit. Kijk dan ook goed naar de maattabel voordat je overhemden online koopt. Of lees een goede handleiding over het bepalen van de perfecte pasvorm.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.