Goed nieuws voor Marine Le Pen: rivaal Francois Fillon verwikkeld in corruptieschandaal

Geen categoriejan 27 2017, 21:02
De centrumrechtse Fillon blijkt familieleden honderdduizenden euro's te hebben toegeschoven met nepbaantjes, en dat is goed voor de kansen van Le Pen.
Een politiek schandaal in Frankrijk: Francois Fillon, kandidaat voor de centrumrechtse partij Les Republicains, blijkt de afgelopen jaren zijn familieleden gigantisch te hebben verrijkt. Zo verdiende zijn vrouw maar liefst een half miljoen euro als parlementair assistent van Fillon, terwijl er geen enkel bewijs is dat ze daadwerkelijk werk heeft verricht. Ook de kinderen van Fillon kregen lucratieve baantjes toegeschoven: zo werden ze ingehuurd als "advocaat" terwijl ze niet eens advocaat zijn.
Dat is niet alleen behoorlijk gênant voor Fillon, die juist campagne voerde met de belofte de overheidsuitgaven terug te dringen, maar kan mogelijk zelfs leiden tot een strafrechtelijk onderzoek. In dat geval zal Fillon aftreden als presidentskandidaat, maakte hij vrijdag bekend. Of Fillon nu daadwerkelijk opstapt of niet, het corruptieschandaal is enorm goed nieuws voor zijn rivalen. Dat zijn Marine Le Pen, leidster van het rechtse Front National, de onafhankelijke Emmanuel Macron en de kandidaat van de socialistische partij, die aanstaande zondag wordt gekozen.
Vooral Le Pen profiteert van Fillons schandaal: zij en Fillon staan bovenaan de peilingen, en hebben dus de grootste kans om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te houden. De Franse verkiezingen verlopen in twee rondes: aan de eerste ronde doen alle kandidaten mee, en de twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde. Als Le Pen het in de tweede ronde opneemt tegen de centrumrechtse Fillon, is de verwachting dat veel linkse kiezers strategisch op Fillon stemmen om te voorkomen dat Le Pen president wordt. Dat scenario is nu een stukje onwaarschijnlijker geworden: linkse kiezers die toch al weinig hebben met de centrumrechtse Fillon, zullen minder snel een strategische stem op hem uitbrengen nu hij corrupt blijkt te zijn. Bovendien is het nu nog maar de vraag of Fillon überhaupt de tweede ronde haalt.
Vooral dat laatste scenario zou ideaal zijn voor Marine Le Pen: als Fillon de tweede ronde niet eens haalt, neemt Le Pen het op tegen linkse kandidaat. Dan kan ze erop rekenen dat veel centrumrechtse kiezers op haar gaan stemmen zodat de linkse kandidaat niet wint. De één zijn dood is de ander zijn brood, en dat geldt al helemaal in de politiek. Fillons schandaal is geweldig goed nieuws voor Marine Le Pen – en daarmee voor Europa. Marine Le Pen wil namelijk een heel andere koers gaan varen dan vorige Franse presidenten wat betreft de EU. De politica zit op één lijn met Geert Wilders en ziet de Europese Unie het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Niet alleen Francois Fillon, maar ook de EU-bazen in Brussel zullen zich dus behoorlijke zorgen maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten