Nepnieuwswebsite NOS publiceert fake news: ‘Venetianen schelden verdrinkende immigrant uit!’

De NOS, die er zelf graag als de kippen bij is om andere websites van nepnieuwsverspreiding te betichten, maakt zich nu zelf keihard schuldig aan het rondbazuinen van nieuws dat op hete lucht gebaseerd is.

Ah, nepnieuws: er is geen woord dat de NOS dit jaar liever in de mond neemt dan dat. Sterker nog: vele degelijke nieuwswebsites, zoals De Dagelijkse Standaard zelf, worden tegenwoordig door de verschillende divisies van onze fijne publieke omroep gebrand tot ‘verspreiders van nepnieuws’. Natuurlijk wordt er keer op keer bewezen dat die claims nergens op gebaseerd zijn, en het zou de omroepen dan ook sieren als ze dat zouden toegeven. Maar toevallig genoeg hoor je dan nooit wat van ze.

Vandaag is echter nog pijnlijker voor de NOS: deze keer moeten ze niet hun flinterdunne claims richting andere media hardmaken, maar hun eigen nieuws verdedigen. Dit moet met afstand het meest krankzinnige artikel in een hele lange tijd zijn dat zij op hun site hebben durven zetten: “Immigrant verdrinkt in Venetië, omstanders schelden hem uit“. Daar hadden de leugens al kunnen eindigen, maar wie A zegt moet ook B zeggen, moet men daar bij de redactie gedacht hebben: het werd nog veel erger.

Om bij het begin te beginnen: donderdag meldde de NOS dat een migrant uit Gambia zich in een kanaal in Venetië had verdronken, voor het oog van enkele omstanders. Tot zover klopt het nog, maar dan beginnen de leugens al snel. Diezelfde omstanders zouden de man namelijk uitgescholden hebben en hem nog verder hebben aangemoedigd zich van het leven te beroven. Maar rara, wat bleek de waarheid te zijn? Geheel het tegenovergestelde! De getuigen die in een boot langskwamen gooiden namelijk reddingsboeien naar de man, en schreeuwden dat hij die moest pakken. Helaas lijkt het erop dat de Italië-verslaggever van de NOS die dag zijn Italiaans een beetje vergeten was, want hij maakte er dus iets heel anders van. Sterker nog, de omroep nam gewoon klakkeloos over wat een stel linkse schreeuwlelijken beweerde, zonder eventjes te controleren of er wel echt geschreeuwd werd wat men dacht. Maar ach, als het om een zielig migrantenverhaal gaat kan dat best een keertje overgeslagen worden. Want zo bevooroordeeld zijn ze bij die redactie dan wel weer: Europeanen die gemeen doen tegen weerloze migranten, dat moét natuurlijk wel waar zijn! Kansloos.

Zoals ik echter al zei is dat niet het hele verhaal. Was het maar zo. De NOS kreeg vanzelfsprekend al snel van alle kanten te horen dat ze doelbewust fake news hadden verspreid, en moesten tot actie overgaan. Je zou verwachten dat er dan tenminste een mea culpa zou verschijnen in de vorm van “we hadden het moeten controleren, onze welgemeende excuses!” Daarvoor – en voor echt nieuws – zijn we echter aan het verkeerde adres bij dat medium. Zelfreflectie is immers iets wat daar niet aangeleerd wordt. Zelfverdediging is daar meer de trend, zelfs als zo ontzettend duidelijk als nu is dat er weinig meer te redden valt.

Zo werden er dus maar wat paragraafjes toegevoegd aan het toch al bedroevend slechte artikel dat eventjes moest bewijzen dat de NOS het toch wel bij het rechte eind had. En dus kwam deze kleine opmerking ergens halverwege het artikel te staan:

Eerder meldden we op basis van Italiaanse media dat omstanders de man uitscholden, maar dat bleek vooral online te zijn gebeurd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Juist, en wat moeten we daarmee precies? Er wordt onderzocht wat er precies is gebeurd, wat een heerlijk makkelijke manier om je te verschuilen achter de tijd, én vooral achter de verantwoordelijkheid van iemand anders. Natuurlijk zal de NOS helemaal door het stof gaan als dat onderzoek over een maand bewijst dat dit hele verhaal van geen kant klopt – of zouden ze dan toch maar stil blijven? Mijn voorspelling moge duidelijk zijn.

Om de aandacht van het eigen falen af te leiden is er ook nog een slotstuk aan het artikel toegevoegd dat ook nog even de schuld van dit alles moet verleggen naar de egoïstische, Italiaanse politici die zich het lot van deze arme man helemaal niet aantrekken:

Ondanks de schokkende beelden die Italiaanse media hebben verspreid is er weinig ophef in Italië, zegt Zoutberg (de NOS-verslaggever, red.). “Hoewel nagenoeg alle media berichtten over het verdrinken van de migrant, bleven politieke reacties uit.” De politie is een onderzoek gestart naar de dood van de immigrant.

Het hoofd van de Italiaanse reddingsbrigade zei in Italiaanse media dat de dood van de man voorkomen had kunnen worden. “Ik wil niemand de schuld geven, maar er kon meer worden gedaan om hem te redden.”

Wat had de heer Zoutberg dan verwacht? Dat de politiek maar meteen besloot om zelfmoord te verbieden, of dat de levensgevaarlijke kanalen van Venetië maar gedempt moeten worden? Nee: die zien ook wel in dat dit een levensmoeë man was dit zelf geen zin meer had. Of hij daarvoor goede redenen had of niet is zijn eigen zaak, maar laat de omstanders – die duidelijk deden wat ze konden – erbuiten. En zo niet, dan zie ik graag een video verschijnen van deze verslaggever waarin hij zelf wél probeert om iemand uit een dergelijke situatie te ‘redden.’ NOS, je hebt jezelf weer eens flink belachelijk gemaakt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  Nepnieuws, het nieuwste fenomeen om je eigen hachje te redden. Met het lanceren van dit verschijnsel kunt je dus geen nieuws meer geloven. De journalisten gaan elkaar aanklagen en men moet maar gokken op echte nieuws. Politiek en media gaan zich helemaal onbetrouwbaar maken. Het wordt een kluif voor de lezer.

 2. Vout

  Wie neemt de npo/nos nog serieus dan? Daar gaat het al fout, hahaha.

 3. toetssteen

  Haalt de NOS zijn nieuws laatstelijk van de Joop?

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/25/het-debat-in-de-balie-was-fel-maar-daarna-ging-het-pas-echt-los-6397938-a1542967

  Was duidelijk ook al kritiekloos overgenomen door NOS en anderen. Idem dat gezanik over die gekleurde mevrouw met een hoop babbels die plompverloren door rood licht wandelde, een bus noopte tot een noodingreep om een ongeluk te voorkomen en bij staande houding racisme schreeuwde en nog een heel theaterstuk daarna…
  Ook dat ging er weer in als zoete koek!

  Reddend zwemmen, beheerst niet iedereen, plus dat je eerst uit je pellen zult moeten. Bovendien, als iemand dood wil, is de kans aanwezig dat hij jou ook ondertrekt.

 4. Ritter

  Het is zoals Bannon zegt; de media zijn “oppositiepartij” van de Trump administratie. Verkapte anti-Trump activisten vermomd als “journalisten”.

  “The media should be embarrassed and humiliated and keep its mouth shut and just listen for awhile,” Mr. Bannon said during a telephone call.

  “I want you to quote this,” Mr. Bannon added. “The media here is the opposition party. They don’t understand this country. They still do not understand why Donald Trump is the president of the United States.”

  http://www.breitbart.com/big-journalism/2017/01/26/steve-bannon-torches-new-york-times-no-power/

 5. Ali Yas

  NOS: “dat omstanders de man uitscholden, maar dat bleek vooral online te zijn gebeurd.”

  Hè gelukkig, er waren tóch racisten. Knap van de NOS: naar de letter klopte er helemaal niets van het bericht, maar de geest hebben ze levend gehouden door het Internet erbij te slepen.

  Hieruit blijkt dat dit soort berichten niet wordt gevonden maar gezocht, als zoveelste illustratie bij een steeds opnieuw herhaalde boodschap: vreemdelingen zijn zielig en Europeanen zijn harteloze racisten. Je vraagt je af waarom die migranten hier naartoe komen.

 6. Ome Ga

  Goed zo Sybren! Als er iets is dat we moeten aanpakken met zijn allen is het… NEPNIEUWS!
  Het woord is een uitvinding van de waarheidsliefhebbbende, neutralere nieuwsvoorzieners van de ‘nieuwe’ (internet) media;
  Breitbart, InfoWars, drudge reports, e.d.

  En natuurlijk, als ware ‘chinezen’ van het nepnieuws, namen ze dat woord over, de valse, kleffe en laffe linkse leugenaars! Landverraders die ons land alleen aar kapot willen hebben. De corrupte ‘globalisatie’ minset papagaait alles na van ihb de CNN en CBC, met zijn inkomen-/gender-/godsdienst (uiz. Christelijk geloof) “””GELIJKHEID”.

  Trump gaat ons voor. En flink in de aanval. We kunnen heel wat van hem leren! Ook Foxnews is nu aardig bijgedraaid! Goede, eerlijke neutrale nieuwvoorziening! Geen Propaganda zoals de linkse dinosaurus msm, zoals de NOS, NRC, Volksverlakkerijkrant, Trouw e.d., maar Nieuws!

  Ze blijven liegen, maar moeten op een gegeven moment toch bijdraaien, want de leugen achterhaalt hen wel, door keiharde feiten en graphieken!

  THEY’re the liars:

  http://video.foxnews.com/v/5299507387001/?#sp=show-clips

 7. Ome Ga

  En helemaal waar, gebeurt alsmaar weer: “.. en het zou de omroepen dan ook sieren als ze dat zouden toegeven. Maar toevallig genoeg hoor je dan nooit wat van ze”.

  Dat gebeurt voortdurend met Trump. Niet te filmen, daar wil je niet bijzijn, dat wil je niet meer meemaken in je leven, die propaganda linkse ‘nieuws’ elites, denken dat ze toch wel geloofd worden… Maar nee. Dat is totaal nu aan het veranderen!!!

  Houdt moed, patriotten, cultuurliefhebbers, positievelingen, opbouwers:

  Zegt het voort, al de feiten die de linkse pers – slowly but surely – gaat vernietigen. En het proces IS reeds begonnen, zie ook in de USA, Hongarije, Oostenrijk, Frankrijk, Italië… gebruik alle nieuwe media die u beschikt (Fb, Twitter, e-mail enz), neem videootjes op, film, getuig, weerleg, val aan, check en dubblecheck, lach uit, maak ze zwart (uitz. BlackMatters, die linkse fascisten zijn al zwart)… in de AAAAAANVAAAL!!!!

  VECHT tegen deze linkse ‘jamaar’ nihilisten, dat stinkende gezwel van zgn. intellectualiteit, de Arrogantie van NL, de oude communisten en hippies die de beslissers en uitvoerders zijn van destructie en totaal respectloos met rassen, culturen en genders omgaat. De gewone Henk en Ingrid niet respecteerd, maar hen demoniseert met fascist, racist, enz.

 8. ErTussenIn

  De NOS zou in aanmerking moeten komen voor de cabaretsprijs.

 9. jennifer

  Je zou maar in Italy wonen waar al deze raddraaiers naar toe gaan en een hele stad leegplunderen en vernielen, daar hoor je de NOS niet over, en dat deze gelukszoekers ook nog eens eisen stellen, en die ingewilligd krijgen, waardoor je als Italiaan je eigen huis verlaten kan, om plaats te maken oor de import. Je zou willen dat ze de kust niet eens bereikt zouden hebben en allemaal verzopen voor ze aan land kwamen toch.

 10. ko vadis

  NPO/NOS; Nederlandse Propaganda Omroep, Nederlandse Onzin Stichting! 🙂

 11. Babaji538

  De NOS is goed bezig.
  Ongetwijfeld.
  Corrupt geld steken in ‘Solar Energy’
  met opgefokte studenten!

  Petra Hermans

 12. Babaji538

  NOS is de naam trouw.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.