Witte Huis legt uitspraak rechter naast zich neer, gaat door met volstrekt immorele moslimban

Geen categoriejan 29 2017, 15:00
Broeit er een grondwettelijke crisis in Amerika? Het heeft er alle schijn van.
Twee verschillende gerechtshoven hebben een streep gezet door de 'executive order' van Donald Trump waardoor burgers van zeven islamitische landen de VS de komende drie maanden niet meer kunnen binnenkomen. Eerst liet een federale rechter in New York weten dat deze ban onacceptabel was (zeker voor mensen die al in het vliegtuig zaten of al aangekomen waren op vliegvelden), later kwam daar nog een lokale rechter uit Alexandria bij.
Niet zo gek, natuurlijk. Trumps ban heeft enorme gevolgen voor heel veel mensen die hun rechten ineens van zich afgenomen zien worden. Want ja, dat is wat er in veel gevallen gebeurd is: veel van de mensen die opeens vast werden gezet bij aankomst hadden al een green card, oftewel een verblijfsvergunning. Ze zijn getrouwd met Amerikaanse staatsburgers, hebben een baan, of zijn zelf ondernemer. Die mensen hadden het recht gekregen om in Amerika te wonen (want een verblijfsvergunning), maar dat recht is hen zomaar afgepakt, zonder dat er ook maar een greintje bewijs is dat ze een gevaar vormen voor de Amerikaanse samenleving.
Ongelooflijk genoeg heeft het Amerikaanse ministerie van Nationale Veiligheid na die uitspraken laten weten dat het gewoon doorgaat met het implementeren van de ban. Dat is natuurlijk knettergek en ongelooflijk arrogant, maar ja: rechters kunnen hun uitspraken eigenlijk niet afdwingen. Als de regering besluit dat het lak heeft aan een uitspraak doen rechters daar helemaal niets aan. Wat kunnen ze doen, met een vodje papier lopen zwaaien? Daar zal Trump niet van onder de indruk zijn.
https://twitter.com/politicalwire/status/825696548960993281
Als Trump dit doorzet kon Amerika weleens te maken krijgen met een serieuze grondwettelijke crisis. Volgens de Grondwet gaat de president over het immigratiebeleid, maar aan de andere kant geldt natuurlijk ook dat niemand boven de uitspraken van een rechter verheven is, de president dus ook niet.
Het meest vreemde van deze actie is dat Trump deze maatregel helemaal niet nodig heeft om Amerika echt te beschermen. Hij wil "extreme vetting" (extreem achtergrondonderzoek) laten doen naar bepaalde mensen uit bepaalde landen; dat moet voldoende zijn om terroristen te weren. En als dat niet zo is, nou ja, het is vast niet populair om te zeggen, maar ik doe het lekker toch: als ik moet kiezen tussen een klein beetje (schijn-)veiligheid en vrijheid kies ik altijd voor het laatste. Zoals Benjamin Franklin eens zei:

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

Oftewel:

"Zij die een fundamentele vrijheid opgeven voor meer tijdelijke veiligheid verdienen noch vrijheid noch veiligheid."

En ja, het recht om bij je familie te zijn, of om in een land te wonen waar je een verblijfsvergunning hebt, of om je eigen bedrijf te leiden, of om je werk te verrichten... dat zijn stuk voor stuk fundamentele vrijheden. Je bent als volk werkelijk ontzettend dom bezig als je die vrijheden inruilt voor het kleine beetje veiligheid dat je krijgt door zo'n algemene ban (de meeste terroristen komen uit Saoedi-Arabië, niet uit de genoemde landen, maar dat land wordt dan weer met rust gelaten door Trump).
Ik heb mezelf altijd beschouwd als een havik wat betreft nationale veiligheid, maar dit soort maatregelen gaan echt veel te ver. Dit heeft niets meer te maken met veiligheid, maar met vooroordelen en mensen over één kam scheren. Dat is op zich al erg genoeg, maar het verhaal wordt nóg erger als je bedenkt dat Trump de rechten en vrijheden van hele horden mensen gewoon in de prullenbak gooit. Die arme mensen zijn onlangs even naar vakantie gegaan, komen nu terug, en mogen er gewoon niet meer in, terwijl moeder de vrouw thuiszit met de kinderen (in Amerika dus) en de werkgever met de handen in het haar zit omdat zijn werknemer niet terug kán komen.
Laten we nu even normaal doen met z'n allen. Ja, de radicale islam moet bestreden worden, en nee, we kunnen niet overal zomaar massa's nieuwelingen binnenlaten, maar dat is iets heel anders dan de grenzen maar helemaal op slot gooien voor mensen "uit bepaalde landen" en daarbij het ene (natuur-)recht na het andere met voeten treden. Als dat het pad is dat het Westen de komende tijd gaat bewandelen wil ik er helemaal niets mee te maken hebben.
Oh, en nee, het interesseert me niet dat dit voorstel mogelijk eerst was opgesteld door de regering-Obama. Al had mijn bloedeigen moeder het geschreven, dan nog zou het immoreel en in strijd met de mensenrechten zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten