Peiling! De PVV heeft de stevigste basis, maar gaat dat genoeg zijn voor de overwinning?

Een nieuwe dag, een nieuwe peiling, en deze stelt stevige vragen over de kansen op een electorale PVV-overwinning op 15 maart.

Met nog minder dan een maand te gaan tot de allesbepalende Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart vraagt heel Nederland zich natuurlijk af: wat kunnen we ongeveer gaan verwachten aan resultaten en hoe zal politiek Den Haag er op 16 maart uitzien? Om die vraag enigszins te beantwoorden is het natuurlijk altijd nuttig om naar de feitelijke zetelverwachtingen te kijken, maar er is meer dan alleen dat.

Zetels verschuiven namelijk nogal wat als je peilingen door de tijd volgt: waar de PVV lange tijd een ruime voorsprong had op de VDD, is die inmiddels geslonken tot een mager zeteltje. Dat zijn interessante trends, maar het kan ook geen kwaad eens na te denken over de vraag: waar komt die verandering vandaan?

In de nieuwste peiling van Ipsos staat de zwevende kiezer centraal, die steeds vaker de overwinning of nederlaag betekent voor veel partijen. We kennen het verhaal allemaal: vroeger stemde iedereen braaf zijn hele leven voor dezelfde partij, en inmiddels lijkt het wel of er geen touw meer aan vast te knopen is en of iedereen zwevend is. De vraag die je je daarbij weer kunt stellen is: hoeveel zweeft men nou echt in Nederland? Zweven is immers aan grenzen gebonden: het is best plausibel dat iemand twijfelt tussen GroenLinks en D66, maar op het laatste moment toch nog even switchen van de VVD naar de SP is vanzelfsprekend minder waarschijnlijk. Vandaar dat eerdergenoemde vraag buitengewoon boeiend is, omdat het per partij duidelijk maakt hoe zwevend aanhangers van bepaalde partijen nu echt zijn.

Daarbij springt één partij er meteen uit, en dat is de PVV van Geert Wilders. Volgens deze peiling zweven die het minste en zijn zij het zekerste van hun voornemen om een stem op die partij uit te brengen op 15 maart: tweederde geeft aan geen enkele andere partij meer te overwegen. Ergens is dat natuurlijk wel te verwachten: in Nederland lijkt er immers vaak weinig te zitten tussen een fervent aanhanger van die partij zijn en het uitmaken van haar leden voor nazi’s. Je haat ze op bent dol op ze, zullen we maar zeggen. Dat zorgt voor een trouwe achterban – die met de jaren steeds breder lijkt te worden – maar roept ook een pijnlijkere vraag op: zit er bij deze verkiezingen nog wel rek in voor Wilders wat betreft die zwevende kiezers?

Als zij immers nu nog niet aangeven op de PVV te stemmen, is er vanwege dat zwart-witte beeld weinig kans dat ze dat uiteindelijk in het stemhokje wel zullen doen. Daar hebben meerdere partijen last van, maar juist de gevestigde partijen – ik noem de PvdA, het CDA en natuurlijk hoofdzakelijk de VVD – zullen daar uiteindelijk last minute van profiteren. Het is niet zo’n gek idee dat zij uiteindelijk, niet gebonden door een sterke voorkeur voor een zekere partij, strategisch zullen stemmen: waar die stemmen dan heen gaan is natuurlijk wel te voorspellen. Hoeveel dat er zullen zijn is echter lastiger te voorzien, en daarom blijft het lastig om nu al te zeggen of de PVV afstevent op een mooie overwinning, of een zure nederlaag. Laten we immers niet vergeten: als Wilders ook maar enige rol van belang wil spelen vanaf 16 maart zal hij minstens de grootste partij moeten worden, en daar is iedereen in Den Haag zich meer van bewust. De vraag is of zij hun anti-PVV-propaganda zo succesvol in weten te zetten dat zij de zwevenden écht weghouden bij Wilders en de zijnen. We zullen het zien!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

  1. zomaar

   een realist ziet wat er te gebeuren staat , en neemt vooraf maatregelen om te voorkomen dat zijn (hun samenleving) ,omgeving mee ten onder gaat .

   allen er zijn zo weinig realisten , zeker hier in onze samenleving .

 1. jennifer

  Ten minste een land, wat realistisch is hierin, men kan respect hebben voor de Noorse leider dat men tenminste wil voorkomen wat in Zweden aan de hand is. Dus grenzen dicht geen islam parasieten meer het land in,en het opzeggen van het Schengen verdrag. Goed zo, krijgt Wilders weer gelijk dat je dit alleen maar bereiken kan door de grenzen te sluiten.Van de premier van Noorwegen kan Rutte nog veel leren kunnen .

 2. zomaar

  met de basis die zij hebben , zijn zij verzekert van hun positie en functie (aanwijzer wat er fout is, en fout gaat) binnen de tweede en eerste slaapkamer , zelfs in de provincies !!., werkt dit goed .

  dat de meerderheid in de bevolking de media volgt in hun hetze tegen de PVV is jammer , en kost de PVV stemmen dat is zeker .

  toch een jaar na nu!!, is het geweeklaag weer niet van de lucht , als blijkt dat van al die fictieve nu rondgedeelde miljarden niets terug te vinden is , in de knip van de burger .

  ik denk dat de burger oppassen moet ,of het nu uitgedeeld fictieve geld rekenen deze partijen straks als een tekort , immers in hun waandenkbeeld hebben zij deze miljarden uitgegeven .

  dus moet er vanaf dan bezuinigt worden oud verhaal , weer in een nieuw jasje gestoken voor 2017 tot 2021 .

 3. AJC

  De PVV heeft de stevigste basis, maar ook minder groeipotentieel dan andere partijen. Wanneer er weer strategisch gestemd gaat worden zal de PVV Rutte niet kunnen kloppen. Wanneer er ook op links een duidelijke leider komt kan de PVV daar ook moeilijk tegenop.

  1. zomaar

   ook dat valt wel mee , dacht ik zo .

   met de mensen waarmee ik in contact kom , zijn er enkelen die hun stem willen vergeven aan de PVV , mensen die eerst (bijna hun levenlang anders stemde ), en hun stem nu nog gunnen aan de PVV, gewoon omdat zij in hun naaste omgeving zien hoe onze samenleving af kalvert !.

   door het onnozele gedoe van de oude partijen , zelfs nieuw opkomende partijen scheren zij over een kam met links !, voorbeeld 50+ , je zou toch verwachten dat vele vooral ouderen zich aansluiten, ook deze valt af met zijn geneuzel meer hulp geven aan gelukszoekers , is dus ook te rood bevonden door vele .

   afin Groot deels blijft hij/zij die vier jaar geleden PVV stemde , PVV stemmen !.
   en ieder die hier bovenop zijn stem vergeven wil aan de PVV , is winst .

 4. Houtvuur1990

  Anti pvv propaganda daar doet Wilders keihard aan mee.

  ps. Is die Wim de sidekick van Sybren?

  1. jennifer

   Wat is dit nou voor onzin, alleen de linkse media en partijen maken anti PVV propaganda aan de lopende band, wie dat nog niet ziet, nou dan weet ik het niet meer hoor.

   1. Houtvuur1990

    Dat photoshop gedoe van Wilders genereerde veel aandacht maar viel uiteindelijk wel negatief uit.
    Dit is maar een voorbeeld van jezelf negatief neerzetten

    1. zomaar

     vond jij dat ?, of vindt de media dat ?.

     en heb jij geen eigen mening , als die van de media !, laten wij eerlijk zijn Pechtholt , Klaver , en Asscher, stonden tussen radicale moslims te demonstreren !.

     is het dan vreemd om een foto van jullie manneke te plaatsen , met de vraag waar moet dit heen ?.

     hij is immers een volksvertegenwoordiger van D66 , zoals die andere twee flapdrollen dat zijn voor de PvdA en GroenLinks , ik persoonlijk vond het een geslaagde foto , die benadrukte waar onze samenleving met dit soort partijen op af stevent !!.

     afin jij gaat straks graag gebukt onder de sharia , dat is jou keus en recht van nu , straks ben je , je recht kwijt eenmaal gebukt onder de sharia .

     daar bestaat ook geen democratie , zelfs niet de linkse democratie .

     1. Houtvuur1990

      Je snapt het niet helemaal en begint een beetje met jij en zij enz.
      Je moet kijken in de hoofden van potentiële PVV stemmers, die schrik je zo wel erg af.
      Ook zijn onvoorwaardelijke steun aan Trump schrikt veel kiezers af.

     2. jennifer

      Nou denk niet dat je een PVV stemmer met een foto wat al sinds 2009 op het internet staat, en voor iedereen zichtbaar is afschrikt. De foto is niet eens door Wilders gemaakt,maar door iemand anders,hoor je hier niet over die foto die ze gelijk van Wilders er langs zetten waar Wilders in minirok werd afgedrukt met grote borsten. Die zal dan toch wel van de tegen partij geplaats zijn dan toch hoor je er hier niet over.

     3. Houtvuur1990

      Nee een diehard PVV stemmer schrik je daar niet mee af.
      De potentiele stemmer wel en laat dat nu net de mensen zijn die de PVV hard nodig heeft.

    2. Peter Selie

     @Houtvuur1990

     Hier linkse smeerlap zijn dit niet jouw exotische vriendjes uit het Midden-Oosten, de hoogopgeleide jonge kerels die hard aan hun toekomst werken.

     https://youtu.be/NULc1tgyf7A

     1. Houtvuur1990

      De deur van het gekkenhuis stond weer eens open.

     2. Arnoniemuss

      @ Peter Selie. Als iemand (Houtvuur 1990 in dit geval) met goede argumenten een bepaald standpunt verdedigt, is hij gelijk een linkse smeerlap.Ik loop hier nu zo’n twee weken rond. Maar soms schrik ik van de agressie, de tunnelvisies, het complotdenken, de kromme redeneringen, het opportunisme, het ontkennen van harde feiten. Geen reclame voor de partij die jullie steunen dat er op deze manier gedacht en gediscussieerd wordt

  2. Wim

   Nee Wim 1946 is iemand die 44 jaar keihard gewerkt heeft en zijn land naar de kloten ziet gaan.
   Maar wie ben jij Houtvuur 1990, een links trol van 26 jaar die nog nooit het zweet van werken in de handen heeft gehad en alleen maar tot nu toe profiteert van andermans verdiende centen.

   1. Houtvuur1990

    Typisch, gelijk iemand negatief benaderen.

    1. zomaar

     ben jij zo positief dan over de PVV, en stemmer daarop ?.

     1. Houtvuur1990

      Kritisch kijken naar een partij kan dus niet?

     2. zomaar

      Houtvuur1990    2 minuten ago   
      Kritisch kijken naar een partij kan dus niet?

      zeker wel , toch verwacht dan ook een reactie terug , ook al bevat deze je niet .

      ik denk dat de gemiddelde PVV stemmer , het ook niet met alles eens is wat Wilders zegt , och het zeker niet eens is met wat de andere partij bonzen zeggen of voor plannen heeft .

      vandaar dus ook dat de PVV stabiel blijft in de basis .

      kan vele andere partijen niet zeggen , die lopen al ruim een maand of twee voor deze verkiezing , de PVV en de stemmer hierop te schofferen met medewerking van de media (links bolwerk )

    2. Wim

     Dus alleen links mag suggereren. En krijg je wat terug dan is iemand negatief

     1. Houtvuur1990

      Dat suggereren was niet negatief.
      Wim deed net of Sybren iets was vergeten en voegde dat even toe .

      Rare reageerders hier.

     2. Wim

      Zeg het dan duidelijk.
      Van mij was ook niet negatief ik voegde alleen maar wat toe.

     3. Houtvuur1990

      Als je de betekenis van het woord sidekick kent was het duidelijk.

    3. zomaar

     ach gut mijnheer bespeeld een snaarinstrument ?.

    4. Mars020

     @ Houtvuur1990, jij bent opgegroeid tussen de mocro,s, want je bent nog een broekje. Mensen, die zijn opgeroeid tussen normale Nederlanders denken anders over moslims. Die weten namelijk, dat het voor die tijd veel leuker was in Nederland. Alle grote steden zijn naar de klote geholpen, door linkse hufters, die dat gajes daar geplaatst hebben. Heel Amsterdam Nieuw West, hangt vol met schotels en is het een grote teringzooi op straat. Schijtziek, wordt je van al die baardapen, jurken, hoofddoeken, bontkragen, moskeeën, kutwinkeltjes met Arabische tekens erop enz. trap die mafkezen lekker terug naar Zandbakkiestan. Kunnen wij weer normaal wonen en autorijden, want zelfs rijden kunnen die randdebielen voor geen meter. De gemiddelde Zandaap, heeft toch een bloedhekel aan ons, dus als ze oprotten, hoeven ze zichzelf ook niet meer te ergeren aan die ongelovige klootzakken. Vergeet alleen niet om die geestelijk gestoorde debielen van Denk niet mee te nemen, naar die zandbak.

 5. loes530

  Houtvuur1990 ben jij tegen wilders lijk er op dat dat links zooit wat is met die leugens

  1. Houtvuur1990

   Ben voor gratis bier en weed.

   1. jennifer

    Ja dat zet ook zoden aan de dijk als je zo denkt en zeker als toekomst perspectief toch.

    1. Houtvuur1990

     Zeg Jennifer, je moet eens wat aan hersengymnastiek gaan doen.
     Je hersenen zijn te stram, zeg maar te star.
     Is niet goed voor de geest.

     1. Wim

      Je doet mij aan Sarko denken.

     2. jennifer

      Nou houtvuur doe de hele dag aan hersengymnastiek, en moet zeggen je komt hier niet echt over alsof de hersens bij jou inmiddels compleet zijn.

 6. J.C.

  De PVV stelt al jaren voor om de Nederlandse grenzen te sluiten voor de onstuitbare instroom. In commentaar hierop is het Nederlandse volk steeds wijs gemaakt, door de eurofiele linksliberale eenheidsworst (D66, VVD, CDA, PvdA, SP, PvdD, CU, SGP, DENK, Houwers, Klein en GL), dat het onmogelijk is om de Nederlandse grens hermetisch af te sluiten. Sterker nog, dat het een ridicuul voorstel zou zijn van de PVV. De premier van Noorwegen zegt nu, dat Noorwegen de grens hermetisch gaat afsluiten als het immigratiebeleid in Zweden klapt (hetgeen naar alle waarschijnlijkheid binnenkort lijkt te gaan gebeuren). De Noorse premier: “Norway is prepared to abandon the Geneva Convention if Sweden collapses. The border will be closed by force, and Swedish refugees will be rejected without the possibility to seek asylum”. Beiden kunnen niet waar zijn. Na alle halve waarheden van de eenheidsworst ben ik geneigd de Noorse premier eerder te geloven. Bovendien zei de heer Wilders van de PVV ook, dat de PVV de Nederlandse grenzen hermetisch gaat afsluiten. Enerzijds door uitbreiding van de grensbewaking (bv. marechaussee) en anderzijds met behulp van technische hulpmiddelen als bijvoorbeeld drones.

  1. Viertel

   Helaas J.C., was het maar zo simpel. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie (EU). De Noorse regering heeft daardoor de handen vrij om te doen en laten wat zij goed dunkt. De EU kent vrijheid van handel en personen. Als Nederland wil doen, wat Noorwegen nu doet (= hermetisch grenzen sluiten) zal zij toch eerst uit de EU moeten stappen. Behalve PVV, VNL en FdD wil geen enkele partij dat.

  2. zomaar

   tja de media en een grootdeel van de sociaal democraten lopen te hoop tegen Trump, en zijn voornemens de grenzen te sluiten .

   dus hoe humaan ook Wilders het voorstelt te doen !, de media en een grootdeel van de bevolking (sociaal democraten ) zijn en zullen hier altijd tegen zijn !.

   tot de bom barst !!, Noorwegen zijn grenzen sluit !, Zweden een vrijstaat verworden is vol met van die lieverdjes!, die als sprinkhanen andere rijke velden zoeken , zal ook onze linkse gifkikker er op tegen gaan worden .

 7. Anna

  Wilders kan niet vrij het land in. Hij wordt zwaar beveiligd omdat moslims hem met de dood bedreigen vanwege het vrije woord.Er schijnen ook nog honderden misdadigers uit Syrië vrij rond te lopen. Premier Mark Rutte misbruikt zelfs zijn Wekelijkse Persconferentie om W/PVV zwart te maken en zichzelf op een voetstuk te plaatsen.

 8. Lex

  Ik word kots en kots misselijk van enorme hoeveelheid linkse bullshit nieuws.
  Wat een ziekelijke linkse vertoning.

  Nu weer een goor vies spelletje met de peilingen opeens 6 zetels minder, ja daaaag erg geloofwaardig.

  Van alle kanten proberen de Geert Wilders zwart te maken, en maar met modder en stront gooien.

  Zo veel afgunst en jaloezie vrees dat de PVV e verkiezingen gaat winnen, och wat is Geert Wilders toch een vreselijk Islam hater.

  Maar wel punten over nemen waar Geert Wilders al jaren op loopt te hameren in dit geval het afnemen van de Nederlandse nationaliteit.

  Ze kunnen nog zoveel met modder gooien en zoveel mogelijk De PVV zwart proberen te maken. De Geest is uit de fles de de PVV komt met de meest duidelijke boodschap van alle partijen en dat komt neer op “Eigen volk eerst”

 9. Lex

  Wie heet er dermate invloed op de peilingen Rutte?

  Het lijkt wel heel veel op doorgestoken kaart.

 10. Red_B

  Als de peiling een plus laat zien voor de PVV wordt er victorie gekraaid.
  Als een peiling een neerwaatste spiraal voor de PVV aangeeft is het opeens nepnieuws wat gepresenteerd wordt door de linkse media.
  Of je gelooft de peilingen of je gelooft ze niet maar ze alleen geloven wanneer ze in je straatje passen is erg simplistisch.

 11. EllyD19

  Wilders moet meer in het nieuws en de blamages van links in het nieuws brengen.

 12. PimF

  Al was Greet over het algemeen wat genuanceerder in zijn uitspraken en handelen dan had hij inderdaad een veel groter kiezerspotentieel gehad, jammer dat hij dit niet wil (kan) inzien.

 13. Meneer

  Als alle partijen zich gezamenlijk inzetten om de PVV zwart te maken moet het toch lukken om hem tot een paar zetels te reduceren lijkt me.

 14. Mickeyhil

  Wilders maakt het zichzelf onmogelijk, welk weldenkend mens stemt op een partij vol ongrondwettelijke punten die vooraf al onuitvoerbaar zijn, en niet doorberekend is door CPB.

  Wat dat betreft kan zijn achterban beter stemmen op VNL, maar die heeft weer Jan Roos waar het charisma ver te zoeken is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.