Jan Roos pakt Sybrand Buma aan: “VNL wilde 2 jaar geleden al af van associatieverdrag Turkije. CDA was daar tegen!”

VNL-lijsttrekker Jan Roos heeft niets met de uitspraak van Sybrand Buma dat Nederland af moet van het associatieverdrag met Turkije, waardoor Turkse nieuwkomers in Nederland de plicht niet hebben om te integreren.

Twee jaar geleden wilde Joram van Klaveren van VNL juist dat voor elkaar krijgen. En raad eens wie daar tegen was? Juist, het CDA onder leiding van Sybrand Buma.

Hier is de motie van toen:

https://twitter.com/Terence__Hill/status/840937787981463552

“Constaterende dat de lange arm van de Turkse staat reikt tot in Turkse moskeeën,” aldus Van Klaveren in november 2014, “en organisaties in Nederland en de integratie belemmert; constaterende dat het Associatieverdrag tussen de EU en Turkije Turken ontheft van de plicht tot inburgeren; overwegende dat de integratie van Turken mislukt is; verzoekt de regering, het Associatieverdrag tussen de EU en Turkije te herzien, zodat ook Turken verplicht worden in te burgeren.”

Het CDA was hier dus tegen: alleen de PVV en VNL waren ervoor.

Ook VNL-voorzitter Laurence Stassen, die jaren in het Europees Parlement gezeten heeft voor de PVV, onderstreept het punt nog maar eens dat het CDA een minder lange geschiedenis van Erdogan-kritiek heeft dan Buma ons allicht wil doen geloven:

Wel een belangrijke opmerking die daarbij gemaakt moet worden en die is dat de Tweede Kamerfractie van het CDA eigenlijk al jaren eurosceptischer is dan de fractie in het Europees Parlement. Dat kan verklaard worden als strategie (Brussel verkoopt slechter in Nederland), maar ook gewoon aan interne verdeeldheid. Met name Europarlementariër Wim van de Camp zorgt met enige regelmaat voor gefronste wenkbrauwen in Den Haag.

Daarnaast moet óók gezegd worden dat het CDA de afgelopen jaren wél Erdogan-kritischer is geweest dan de meeste andere Nederlandse partijen. Dus niet in die zin dat ze het Associatieverdrag wilden opzeggen, maar wel dat ze de boel nauwlettend in de gaten hielden en het duidelijk maakten als ze vonden dat de Turkse regering te ver ging. Dit in tegenstelling tot de VVD van Mark Rutte.

Kortom, het klopt dat Buma enkele jaren geleden nog tegen het intrekken van het Associatieverdrag met Turkije was, maar dat betekent niet dat het CDA ‘dus’ een soort van tweede DENK is.  Daar komt bij dat VNL er vanuit hun perspectief natuurlijk ook trots op kan zijn dat het CDA, toch een grotere partij, hun idee overduidelijk heeft overgenomen. Zo hebben ze bij VNL meer invloed dan hun aantallen doen voorkomen. Natuurlijk zou het wel zo plezant zijn als Buma even duidelijk maakte dat hij het in 2014 (in zijn optiek nú) verkeerd had, maar ja, dit is de politiek; de eerste politicus die zoiets toegeeft moet nog geboren worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. nick

  Zie hier de hypocretie van Buma en het CDA!
  Het zijn pure machtspolitici die alles doen voor de macht! Christelijk is ver te zoeken, Farizeeërs zijn het.

  En velen trappen er weer in, onbegrijpelijk! Kilo’s boter op het hoofd, stelen alle punten van anderen om de macht te pakken. Daarin schuwen ze liegen en bedriegen totaal niet.

  Moet er niet aan denken die Buma als premier te hebben, wat een schande en afgang!

  Dit soort zaken moet aan het licht gebracht worden zodat de mensen de ware aard van het CDA kunnen zien! De reguliere media zal dit niet brengen.

  Hoop zeer dat alle misselijk makende leugens van het CDA en de VVD nu nog bekend gemaakt zullen worden. Wilders moet zijn best gaan doen om ook dit voor het voetlicht te brengen!

  1. van Urk

   Buma hoort in het rijtje van Colijn. Beetje stoer doen maar intussen moeten wij gewoon rustig maar gaan slapen.

 2. jennifer

  Let maar op donderdag na de verkiezingen gaat Rutte weer met Turkije aan de praat en bied hij zelfs zijn excuus aan. Ieder Nederland zou toch inmiddels moete weten dat dit politieke spelletje wat Rutte houd met zijn rug recht houden een circus spelletje is voor de verkiezingen. Buma is CDA, wat hun bij het vormen van kabinet Rutte 1 gedaan hebben is net zo n vies spelletje, en dan 4jaar lang volhouden dat Wilders weggelopen is, terwijl dit dus een leugen was om Wilders maar niet te laten regeren.CDA is net zo onbetrouwbaar en zeker toen ze het vormen van het kabinet toen getorpedeerd hebben en hebben laten klappen.

 3. Ritter

  Je ziet het altijd weer; rond verkiezingstijd nemen een aantal partijen bepaalde punten van Geert Wilders in een of andere vorm over en na de verkiezingen horen we er niets meer over.

  Geert Wilders praat al jaren over de dubbele nationaliteit (en aanverwante zaken) en heeft al 10 jaar geleden gewaarschuwd voor de agenda van Erdogan.

  Daarvoor werd hij geregeld gedemoniseerd door de politieke elite en hun vriendjes in de media omdat die Turkije graag bij de EU wilde hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.