Nieuwe peiling: falend GroenLinks zakt weg tot onder de SP, tweestrijd tussen VVD en PVV

Jesse Klaver kon op 15 maart weleens roemloos ten onder gaan. En dat terwijl hij enkele maanden geleden nog gezien werd als dé nieuwe linkse Verlosser.

Het gaat alles behalve goed met GroenLinks. Jesse Klaver stapelt fout op fout in de campagne — zo werd hij gisteren nog afgebroken door een stel boze boeren. Naar nu blijkt hebben dit soort faalacties een behoorlijke impact op de peilingen. Volgens een nieuwe peiling van LISS zakt GroenLinks op dit moment namelijk weg tot onder de SP.

Screen Shot 2017-03-04 at 15.48.12

Volgens deze peiling, die gehouden wordt onder zo’n 3.500 respondenten in het representatieve LISS panel, kan GroenLinks rekenen op de steun van 10,2% van de kiezers. Dat komt neer op zo’n 15 zetels. Dat is natuurlijk een buitengewoon magere score voor de man — Jesse Klaver — die tot een paar weken geleden nog gezien werd als dé nieuwe linkse held.

Valt dat even tegen!

Het is zo erg dat GroenLinks nu gepasseerd is door de SP. Die partij krijgt namelijk 10,9%, wat neerkomt op iets meer dan 16 zetels. Daarmee is de SP nu de vierde partij van het land. Hilarisch, natuurlijk. Emile Roemer wordt door vriend en vijand immers beschouwd als een stuntelaar pur sang. Blijkbaar heeft hij desalniettemin meer appeal dan Klaver — volgens deze peiling tenminste.

Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Volgens LISS zou de verderfelijke VVD namelijk de grootste partij van het land zijn als de verkiezingen vandaag gehouden worden. Weliswaar met maar 24 tot 25 zetels — wat natuurlijk een historisch verlies is ten opzichte van de uitslag van 2012 toen de VVD maar liefst 41 zetels binnensleepte — maar toch. Het goede nieuws? De PVV lijkt in opkomst. De afgelopen dagen is die partij licht gestegen van 13,8% naar 14,2% nu. Dus van 20 naar 21 zetels of daaromtrent. Het is zeer wel mogelijk dat die partij blijft stijgen nu Wilders zijn campagne hervat heeft.

Tenslotte is er ook goed nieuws voor VNL. Volgens LISS kan die nieuwe klassiek-liberale partij namelijk rekenen op de steun van 0,7% van de kiezers. Dat is niet veel, maar het betekent wel dat de partij op (iets meer dan) één zetel staat. Aangezien ik ervan overtuigd ben dat vrijwel alle peilingen het rechtse electoraat onderschatten, hebben Jan Roos en co. waarschijnlijk dus uitzicht op één en misschien wel op méérdere zetels.

Kortom, deze nieuwe peiling bevat heel veel slecht nieuws voor GroenLinks, maar moet juist reden zijn voor hoop onder rechtse Nederlanders. Ja, die rechtse lente zit er écht aan te komen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Gustaafff

  Ik zie eerlijk gezegd het liefst een peiling waarin D66 en GroenLinks compleet zijn weggevaagd. Dit is een goed begin.

  1. swetsnek

   De wens is de vaders van de gedachte he, gaat niet gebeuren jou VVd gaat hier geen winst op boeken hoor hahahahaha

   1. Gustaafff

    Ik stem geen VVD, @swetsnek.

  2. DirkSteen

   Ja, dat zou natuurlijk fantastisch zijn.

 2. Peter Selie

  Ben benieuwd of de kansparel van het Twitter-bericht die Dhr. Wilders bedreigd, justitieel aangepakt wordt.

 3. Ni28

  Slecht nieuws voor groen links is goed nieuws voor de gewone burger.

 4. Hans V

  Waarom peilingen er vaak naast zitten.

  Zelf doe ik altijd mee met de peilingen van Maurice de Hond en met die van Eenvandaag. Bij die van Maurice moet ik zelf inloggen. Je mag dan ook wel concluderen dat ik moeite doe om mijn voorkeur te delen. Ik ben zeker om die reden geen representatieve burger. Ik denk dat veel mensen, zoals de “zwevende kiezer” niet de moeite willen nemen om elke week in te loggen.
  Bij eenvandaag krijg ik wel een deelname-uitnodiging en daar doe ik dan ook altijd aan mee. Ik wil mijn favoriete politieke partij dan ook graag bijstaan. Maar ook nu weer zullen er veel mensen zijn, die vaak hun beurt voorbij laten gaan.
  Kortom: actieve leden van “peilpanels” vormen geen representatieve steekproef van de maatschappij en dat is een belangrijke oorzaak, waarom de peilingen het vaak bij het verkeerde eind hebben.
  Actieve leden die trouw meedoen aan de peilingen, hebben dan ook een politieke bedoeling met hun lidmaatschap en zijn vooral teleurgesteld als de partij van hun voorkeur zetels inlevert en uiteraard blij als deze er zetels bijkrijgt. Straks zullen we echt zien, welke keuze de Nederlandse kiezer gaat maken.
  Hans V

 5. Lex

  Jesse Klaver kon op 15 maart weleens roemloos ten onder gaan. Ik hoop dat deze arrogante omhoog getilde kwal hard op zijn bek gaat.

  Die peilingen lijken net een jojo gaan op en neer.

  De echte peiling is op 15 maart.

  1. nick

   Ik hoop het met u mee!

  2. SonoftheVikings

   Laten we hopen dat heel Links ten onder gaat op 15 maart en dat Nederland klaar wordt gestoomd om uit de EU te treden. NEXIT is next na 15 Maart !

 6. nienke

  Inderdaad, hoop dat heel links weggevaagd wordt dat arrogante met zichzelf ingenomen zooitje.
  ze hebben genoeg vernield, ons land verkwanseld en willen onze democratie ook nog om zeep helpen.
  Weg met dat zooitje.

 7. corfo

  Gisteravond, 6-3-2017, Rutte onderuit zien gaan bij Jinek ? Eén en ander maakte zéér duidelijk dat als deze vernieler, Rutte dus, wordt aangepakt door mensen die o.a. van zijn “politiek” te lijden hebben hem glansrijk onderuit kunnen schoffelen. Deze man wordt véél te zacht aangepakt door de media én door z’n “politieke” concurrenten. Hij moet z.s.m. in de vergetelheid geraken !!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.