Schippers mag door: van verkenner tot informateur. VVD-CDA-D66-GroenLinks wordt haar laatste kunstje

Aangezien Edith Schippers al jarenlang een trouwe adjudant is van Mark Rutte betekent haar promotie tot informateur (van verkenner) dat de VVD-leider ervan uitgaat dat er binnenkort inderdaad een kabinet VVD-CDA-D66-GroenLinks komt.

Het kabinet VVD-PvdA is nog maar net demissionair of het volgende nachtmerriekabinet staat al te trappelen om het over te nemen:

Demissionair minister Edith Schippers gaat verder met het begeleiden van de kabinetsformatie. De afgelopen weken polste de VVD-politica al als verkenner politieke partijen over hun trek om in een kabinet te stappen. Zoals het er nu naar uitziet wordt ze ook informateur, melden bronnen aan deze krant.

Als dat zo is betekent dit dat de betrokken partijen — en de VVD voorop — een coalitie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks echt mogelijk achten. Schippers is namelijk al jaren één van Ruttes meest trouwe adjudanten. Hij zal haar dus geen blauwtje willen laten lopen — al helemaal niet omdat ze zelf al heeft aangegeven dat dit haar laatste trucje in Den Haag zal zijn. Ze is namelijk niet beschikbaar voor nóg een termijn als minister.

Dit betekent ook dat alle alarmbellen onderhand moeten afgaan bij alles wat zich ook maar enigszins rechts beschouwt in ons land. Als GroenLinks lid wordt van de coalitie kan je er namelijk vergif op innemen dat miljarden euro’s weggegooid gaan worden aan onbetaalbare en volstrekt kansloze groene hobby’s, en dat werkenden en zeker ondernemers (en zzp’ers) wéér het kind van de rekening worden. Dit terwijl zij de afgelopen jaren keer op keer zijn gepakt en het lastiger dan ooit hebben.

Als dit kabinet er komt kunnen zij — die de ruggengraat vormen van de Nederlandse economie — zich alvast voorbereiden op weer een paar bijzonder moeilijke jaren. Dieptriest, maar dit is wat er gebeurt als je deze partijen zo groot maakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Wim

  Gooi de zweep er maar over heen bij dit schapen volk.

 2. poison

  Zo snel als dit kabinet in elkaar geflanst word kan je alleen maar hopen dat het even snel uit elkaar valt.

 3. A. Deijksterhuis

  Ik acht de kans dat GL onderdeel van een Kabinet met VVD en CDA gaat uitmaken uiterst gering. Het is ook zeer de vraag of GL er goed aan doet haar ideologische heldere kleur te verliezen in een grijs middenkabinet. Het meest voor de hand liggende scenario is dat deze formatie eerst maanden aansleept en uiteindelijk, als onder druk alles vloeibaar is geworden, er een kabinet met CU of PvdA komt.

  De enige reden voor GL om toch in dit Kabinet te stappen zou kunnen zijn dat ze een buitengewoon kras akkoord bereikt op duurzaamheid en de vermindering van inkomensverschillen. Op zorg wordt iedereen het snel eens. De verschillen zitten op deze twee punten.
  Als men GL op deze twee punten verregaand en zichtbaar tegemoet komt kan het voor GL aantrekkelijk worden, anders niet.

  1. poison

   Neem maar van mij aan, vrijdag hebben wij een nieuw kabinet omdat de heren van VVD, CDA, D66 en Groenlinks. Dat is al uitgemaakt tijdens de verkenning, de rest is alleen maar show. Rutten zal weer roepen: Waar rechts de vingers aan aflikt. Laat mij niet lachen. Waar de wind waait, zo waait Ruttes jasje

  2. toetssteen

   Nog meer nivelleren? Serieus? Zelfs Piketty vond dat Nederland al genoeg genivelleerd was.
   Maar goed, lekker doen, vertrekken mijn andere jongens ook naar elders.

 4. Gustaafff

  Samenwerking met GL is onvermijdelijk, aangezien zoveel miljoen Nederlanders, de PVV van regeringsdeelname hebben uitgesloten. Een kabinet met de CU zou ook kunnen. De CU is meer betrouwbaar dan GL.

  1. Wim

   Het maar de vraag of veel VVD’ers en CDA’ers de PVV uitsluiten.

   1. Gustaafff

    @wim, uiteraard niet. De VVD en het CDA hebben de vrijheidspartij in een vroeg stadium uitgesloten. Je gaat niet op VVD/CDA stemmen als je een samenwerking met de PVV ziet zitten. Bovendien streeft de VVD het liberalisme en het CDA de christendemocratie. Liberalisme en christendemocratie wijzen het nationalistische program van Wilders in de beginsel af.

    Hetzelfde geldt voor de SP. Zij heeft de VVD op voorhand uitgesloten. Je stemt niet op de socialisten als je wilt dat de socialisten in zee gaan met de liberalen.

    1. Peter Selie

     Leuk geprobeerd beste gereformeerde vriend (Kots) maar een ding waar je natuurlijk over heen praat is dat de VVD alleen nog maar de grootste partij kon worden d.m.v. een politiek gekleurde diplomatieke rel, anders was in mijn beleving de PVV de grootste partij geworden. Uiteraard ben ik wel zo’n realist om om te denken dat de PVV door het cordon sanitaire door bijna elke partij uitgesloten wordt van enige vorm van samenwerking of regeringsdeelname.

     1. Gustaafff

      Leuk gedacht, populistische vriend, maar voor de Turkijerel zakte de PVV al dramatisch in de peilingen. In de polls noteerde de VVD alweer een lichte winst. De klinkende overwinning voor de VVD is niet te wijten aan de Turkijerel, maar aan de gebrekkige manier van de PVV aan campagnevoeren en de irrationele plannen van de Vrijheidspartij. Deze twee factoren zorgden ervoor dat het “partijkartel”, zoals de PVV-ers dat plegen te noemen, keiharde winst noteerden.

      Ook jij bent met dat cordon sanitaire nog steeds in de calimero-rol. Er bestaat geen cordon sanitaire. Elke partij begrijpt dat een samenwerking met de PVV niet kan, omdat de nationalistische plannen regelrecht indruisen tegen de fundamentele beginselen van de belangrijkste politieke stromingen: namelijk, het socialisme, liberalisme en christendemocratie. Geert verkoopt dit zijn achterban als een cordon sanitaire.

     2. Peter Selie

      Nou dat heb je ook vlot gedaan 32 minuten nadenken met dat rare hoofd vol linkse onzinnigheden hoe je het in het vat wilde gieten, kom je met het meest afgezaagde, racistische en xenofobe calimero-rol toe te bedenken. Goh als ik je niet langer als vandaag kon onder de meest weerzinwekkende accounts dan versleet ik jou gelijk met een renegate dominee die steeds maar weer op erkenning van andere reguurders zit te vissen, nou succes met je slachtofferrol als de meest gevreesde, gereformeerde huis-troll en agent provocateur.

     3. Gustaafff

      @peter selie, zoals de redactie ongetwijfeld zal bevestigen, ben ik hier slechts met een account actief. Kun je stoppen met deze zwartmakerij, van agent-provocateur, trol en dubbele accounts? Ga eens inhoudelijk in op mijn betoog.

  2. Christian Wouters

   Die sublimatie van haat bij jou is bijna surrealistisch. Niettemin, je blijft het zien. De valse gereformeerde he? Een keer krabben en de agressie en d bandeloosheid spuit er uit. Beheerste onbeheerste.

   1. Gustaafff

    Ik vroeg me al af: waar blijft de keukentrol, @christian wouters, om weer eens vuil te storten. Jij bent een antisemitisch min figuur. Uiteraard wordt jij, samen met een ander knettergek figuur, gewoon gedoogd. Waarom? Nu, je staat aan de kant van de populistische elite. En dan kun je op veel applaus rekenen – zelfs als je niet wijs bent.

  3. Onderzoekt alles

   Wat een gelul zeg. Dat partijen andere partijen uitsluiten betekent niet dat de mensen die erop gestemd hebben dat vinden. Jemig als ik uw posts lees dan vraag ik mij telkens af waar zijn de bronnen en het bewijs materiaal voor al uw gezwam.

 5. poldi

  Zoals Syp Wynia in de Elsevier al schrijft, gaat Klaver de problemen van Afrika en het Midden Oosten in Nederland oplossen.
  Dat een dergelijke luchtfietsende windbuil bijna 10 procent van de stemmen scoort, zegt iets over de erosie aan gezond verstand, waaraan vele Nederlanders lijden.

 6. Duckday

  De VVD waait met alle winden mee en is alleen uit op macht hoogmoed en waanzin Ze hebben dit mooie land naar de afgrond geduwd de elite heeft zijn zakken gevuld en gaat met dit kabinet verder

 7. Bes Tolen

  Schippers heeft een genuanceerder oordeel dan Rutte. De werkzaamheden zullen haar wel niet zo moeilijk vallen. Het succes is niet van haar afhankelijk wel bepaalde conclusies. Of we die allemaal krijgen te horen. is ook maar de vraag.
  Het vorige kabinet heeft over het algemeen heel links geregeerd en op werkgelegenheidsgebied erg rechts als het afbraak van meer stabiele verhoudingen gaat tussen werkgever en werknemer (Asscher bijvoorbeeld). De midden en hogere groepen en ouderen hebben het meest geleden onder nivellering, belastingverhoging, verlies aan koopkracht en vermogen. Nederland volgde de internationale trend naar oligarchie. Nederland ook op weg naar derdewereldland en minder dat van de inheemsen dan ooit. De immigratie wordt steeds groter, Vervreemding met de afstand tussen bevolkingsgroepen dus ook. Groen Links ligt die ontwikkeling wel. De VVD houdt zichzelf altijd al voor de gek en die gewoonte komt ook nu van pas. De gewilde samenwerking past in deze tijd van achteruitgang om op die weg verder te kunnen.
  De afhankelijkheid van de financiële politiek van de particuliere FED en van lakei de ECB-EU is groter dan ooit. Daar komt juist verlies aan waarden en normen vandaan. Daar moet de discussie ook over gaan. De werkelijke oorzaken van maatschappelijke achteruitgang en ontbinding. Krimpregio’s zijn niet uitzonderlijk maar mogelijk voorland.

 8. Lex

  Een VVD informateur die een kabinet gaat samenstellen. Het begint steeds meer te lijken op de welbekende slager die zijn eigen vlees keurt.

  Een informateur moet onafhankelijk zijn en ook niet partij gebonden.

  Wat voor nachtmerrie staat ons land te wachten. Hoeveel water gaat Jesse van Klaveren bij zijn wijn doen?

  Groenlinks heeft zo veel achterlijke punten in zijn programma dat ik mij afvraag of dit wel een gezond en stabiele kabinet op gaat leveren.

  Het liefst zie ik dit kabinet snel weer vallen dan kunnen we kiezen voor een echt kabinet wat mijn betreft PVV + FVD wie weet VVD.

  E

 9. Onderzoekt alles

  De media wil het kabinet Groen-rechts noemen, terwijl dit weer een staaltje leugenachtige propaganda is.

  VVD (rechts)+ CDA(centrum)+ D66 (Links liberaal), +GL (Extreem links)=.
  De optelling hiervan is niet rechts!! Het wordt hooguit Centrum links!

 10. Ali Yas

  Eigenlijk hebben we in Nederland nauwelijks rechtse partijen. Met een overheidsaandeel van 50% zou je verwachten dat toch tenminste een paar grote partijen zouden pleiten voor een kleinere overheid, maar nee. Zelfs de VVD verhoogde vrolijk de belastingen in crisistijd en laat die vervolgens op dat niveau, zodat het volgende linkse kabinet daar nog een schepje bovenop kan doen. En dat zal gebeuren ook, want de klimaatdoelstellingen zullen grote extra offers vragen. De linkse coalitiegenoten zullen er wel voor zorgen dat de werkenden daarvoor gaan betalen, terwijl de vrienden van de multinationals ervoor zullen zorgen dat het MKB geen stap verder komt. Het volgende kabinet, als dat er komt zoals het er nu naar uitziet, zal het schip definitief naar de wal sturen.

  1. A. Deijksterhuis

   Vanuit een extreemrechts perspectief zijn bijna alle politieke partijen links of extreem links.
   Uw bijdrage informeert ons derhalve meer over uw waarnemingspositie dan over uw vermogen tot een objectief oordeel. Het moge u tot troost strekken dat op dit blog u daarin bepaald niet alleen staat.

   1. Ali Yas

    Haha, die Simon toch weer! Hoe lang ben je nu al weer op dit forum, en hoeveel nicks heb je al versleten? Ik ben de tel inmiddels kwijt. Gelukkig hebben we jouw linksdraaiende plaat al zo vaak gehoord dat het eigenlijk niet meer uitmaakt met welk pseudoniem je komt. Je bent volkomen vastgeroest in je ideeën, een karikatuur die scherper en lelijker wordt naarmate de tijd verstrijkt. Word toch een keer wakker man!

 11. Bes Tolen

  Afgaand op wat het huidige kabinet heeft gepresteerd, is Groen Links al aan haar trekken gekomen met minister Bussemaker (meer buitenlandse studenten –men, bepaalde groep ambtenaren aangedreven door wie?, is al een veertig, vijftig jaar gek op Chinezen. Corruptie?– en minder Nederlandse studenten en een verwerpelijk leenstelsel, dat juist de toekomst van de studenten in de moeilijkste studies aanmerkelijk financieel verzwaart) en fractieleider Samsom (forse nivellering ten koste van meer hoogwaardige arbeid en grote ingrepen door de staat in pensioenrechten, die in wezen geen overheidsbemoeienis verdragen).
  Als de PvdA nog wat wil, zal ze haar dogmatische linkervleugel eindelijk eens na jaren tot de orde moeten roepen en de macht moeten ontnemen. Dus zich moeten ontdoen van het soort overlopers vanuit Groen Links. Dan heeft de PvdA misschien nog toekomst met stel twintig hooguit vijfentwintig zetels in de Tweede Kamer.

 12. Babaji538

  Ik ga, sneller dan vlug, mijn vader vragen
  of hij de aanhangwagen, normaliter voor mest rijden,
  uit de boerenschuur haalt.
  We gaan “De Nachtwacht” uit het Rijksmuseum halen,
  om vervolgens met hakbijl, of motorzaag, u leest ook,
  kettingzaag, in mootjes te hakken.
  Daarna gaan we dit afzichtelijke doek opstoken
  in de houtkachel.
  Dan zijn we er direct vanaf.
  Gewoon, korte metten mee maken. Afrekenen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.