Haha, de elite 'waarschuwt' nieuwe partijen: 'Meedoen in gemeenten is heel moeilijk!'

Geen categorieapr 10 2017, 8:00
Ah, ze moeten even ontmoedigd worden.

De belangrijkste uitdaging voor partijen is niet alleen het overtuigen van de kiezer, maar het vinden van geschikte kandidaten. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stelt dat de tijd van lange kandidatenlijsten, zoals in maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, voorbij zijn. „Het is lastiger om kandidaten te vinden. Het vertrouwen in de lokale overheid is afgenomen en er zijn steeds minder mensen die weten hoe het zit met de gemeenteraad”, legt voorzitter Mark den Boer uit. „Inwoners krijgen bijna niets meer mee.”

Deze 'waarschuwing' is eerst en vooral gericht aan de nieuwe partijen zoals Forum voor Democratie, 50Plus, en DENK. Nou ben ik geen fan van die laatste partij (en sta ik redelijk neutraal tegenover 50Plus), maar een blinde kan nog zien wat hier gebeurt: de elite wil die partijen ontmoedigen om overal mee te doen. Niet zo gek natuurlijk; hun macht is al afgenomen in Den Haag en ze zijn nu doodsbang dat hetzelfde op regionaal niveau gaat gebeuren.
Nou, slecht nieuws voor de traditionele partijen en machthebbers: dat staat hoe dan ook te gebeuren. Het oude partijkartel is al doorbroken. Dat is gelukt in Den Haag en, jawel, precies hetzelfde zal gebeuren in gemeenteraden.
Sterker nog, het is voor de partijen die nu in de Kamer gekomen zijn gemakkelijk om dat te doen dan gedacht. Ze worden nu serieus genomen en hebben stuk voor stuk op 15 maart bijzonder goed gepresteerd in specifieke gemeenten. Dat gaan we volgend jaar terug zien.
Laat de elite maar huilen. De nieuwe partijen zijn here to stay.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten