Haha, de elite ‘waarschuwt’ nieuwe partijen: ‘Meedoen in gemeenten is heel moeilijk!’

Ah, ze moeten even ontmoedigd worden.

Lachwekkend:

De belangrijkste uitdaging voor partijen is niet alleen het overtuigen van de kiezer, maar het vinden van geschikte kandidaten. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stelt dat de tijd van lange kandidatenlijsten, zoals in maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, voorbij zijn. „Het is lastiger om kandidaten te vinden. Het vertrouwen in de lokale overheid is afgenomen en er zijn steeds minder mensen die weten hoe het zit met de gemeenteraad”, legt voorzitter Mark den Boer uit. „Inwoners krijgen bijna niets meer mee.”

Deze ‘waarschuwing’ is eerst en vooral gericht aan de nieuwe partijen zoals Forum voor Democratie, 50Plus, en DENK. Nou ben ik geen fan van die laatste partij (en sta ik redelijk neutraal tegenover 50Plus), maar een blinde kan nog zien wat hier gebeurt: de elite wil die partijen ontmoedigen om overal mee te doen. Niet zo gek natuurlijk; hun macht is al afgenomen in Den Haag en ze zijn nu doodsbang dat hetzelfde op regionaal niveau gaat gebeuren.

Nou, slecht nieuws voor de traditionele partijen en machthebbers: dat staat hoe dan ook te gebeuren. Het oude partijkartel is al doorbroken. Dat is gelukt in Den Haag en, jawel, precies hetzelfde zal gebeuren in gemeenteraden.

Sterker nog, het is voor de partijen die nu in de Kamer gekomen zijn gemakkelijk om dat te doen dan gedacht. Ze worden nu serieus genomen en hebben stuk voor stuk op 15 maart bijzonder goed gepresteerd in specifieke gemeenten. Dat gaan we volgend jaar terug zien.

Laat de elite maar huilen. De nieuwe partijen zijn here to stay.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Two Ravens Black Kettle

  Hmmm
  Twee zetels
  Partijkartel doorbraken ?

  Ik zou Thierry en Theo willen aanraden om deze ?vier Open-Sluizen-Weg-Met-Ons-Jaren te gebruiken om extreem goede kandidaten te vinden.
  Gemeenten is klein spul
  De kop van de adder moet eraf
  De herculiaanse bezem door de Haagche Augiasstal
  Daar moeten ze op concentreren
  Denaturaliseren criminelen, EUSSR-referendum, migratie Australisch systeem, subsidieslurf Beroepsklaag-industrie dicht, GoebbelsPO ontmantelen, et cetera
  Ome Geert is bereidt om te helpen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.