Rotterdam ontploft: het heeft een generatie geduurd, maar Feyenoord is kampioen!

Wat een blamage vorige week: Feyenoord had vorige week al kunnen feesten, maar verpestte de wedstrijd tegen Excelsior grandioos. Dat is nu echter dik – of moet ik zeggen ‘Dirk’ – goedgemaakt: Dirk Kuijt schoot hem er maar liefst DRIE KEER in tegen Heracles en haalde daarmee de landstitel eindelijk weer naar zijn team toe!

De dag begon ingetogen in Rotterdam: het is deze zondag 14 mei 77 jaar geleden dat het Nazi-regime het centrum van de havenstad wegbombardeerde, wat zoals elk jaar herdacht werd in de binnenstad. Die binnenstad vulde zich na afloop van die herdenking echter al snel met Feyenoord-fans, die goede hoop hadden dat hun club na de enorme nederlaag van vorige week tegen stadsgenoot Excelsior het deze week wél zou gaan lukken om voor het eerste sinds 1999 weer eens landskampioen te worden – ik kan het me niet eens meer herinneren.

En ja hoor: ze kwamen niet voor niets!

De wedstrijd was nog niet goed begonnen of Dirk Kuijt schoot hem er al in de eerste minuut in voor het team dat afgelopen wedstrijd nog zó verlamd leek door de spanningen. Nou, daar was deze keer dus helemaal niets van te merken: een luttele tien minuten later deed Kuijt het gewoon weer, waardoor Heracles al zeer kort na het begin op een stevige achterstand van 2-0 kwam te staan, wat zich handhaafde tot de rust.

Daar hadden de Twentenaren echter weinig zin in, want na die pauze gingen ze meteen er vol gas in: ze creëerden kansen, en het was nog stevig nagelbijten in Rotterdam-Zuid: als er een tegendoelpunt zou komen zou het wel héél dicht tegen een gelijkspel aan zijn gekomen, waarmee ze de titel wel vaarwel konden zeggen: Ajax stond al die tijd ruim voor in de eigen wedstrijd, waardoor een zege cruciaal was. Ze zongen het echter uit, en in de 80ste minuut wist – hoe kan het ook anders – Dirk Kuijt de derde treffer te maken, waarna het feest al losbarste in Rotterdam – dat Heracles er in de laatste minuut nog 3-1 van wist te maken, dat kon niemand meer wat schelen. En dat zag er zo uit toen de wedstrijd eenmaal was afgefloten!

Toch is het niet enkel Feyenoord dat voor een feestje zorgde: ook stadsgenoot Sparta wist te winnen tegen de Go Ahead Eagles met 3-1, waardoor de club direct in de Eredivisie blijft en dus geen nacompetitie hoeft te spelen. Om alles compleet te maken is ook de derde Rotterdamse Eredivisie-club er weer zeker bij volgend jaar: door nota bene de overwinning op Feyenoord vorige week kan Excelsior, dat vandaag wel verloor, nét blijven. Dat pijnlijke verlies was dus niet helemaal voor niets, zullen we maar zeggen.

Hoe dan ook: het zal hier nog wel even doorgaan wat betreft festiviteiten vandaag en morgen, dus de sfeer kan in ieder geval niet meer kapot. Zorgen jullie er wel voor dat dat ook voor het straatmeubilair en de etalages geldt, jongens?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ni28

  Wat goed dat juist Kuyt de verlossende doelpunten maakte. Nu kan hij als winnaar mee stoppen als hij wilt. Blijkbaar willen anderen het nog meer dan hijzelf althans volgens de speculaties.

 2. Floris

  Ik gun het Feijenoord wel en ze hebben geen slechte ploeg, maar het is toch geen overtuigende kampioen. Ajax is stukken beter en heeft dat in de onderlinge duels ook laten zien.

  1. Kodi

   Er komt voor ons op 24 mei nog een andere prijs.

   1. Floris

    Laten we het hopen. Maar als het niet zo is dan nog kan Ajax met trots op dit seizoen terugkijken.

    1. Kodi

     Ajax heeft hoe dan ook nu al in Europa het Nederlands clubvoetbal op de kaart gezet en aan de benodigde wedstrijdpunten geholpen om de vrije val in de ranking te keren.

 3. HaZ

  Van af speeldag 1 nr. 1 in de eredivisie. Het heeft Feijenoord ontzettend veel kracht gekost en mede door “opstart problemen” bij Ajax,met nieuwe coach (Bosz) en het verplichte smijten met krachten in de Europaleague, is Feijenoord er uiteindelijk in geslaagd het kampioenschap over de streep te trekken. De meeste punten na 34 wedstrijden en dan ben je kampioen van Nederland. Kan er niets anders van maken.

  1. Floris

   Klopt. Ajax pakte slechts 1 punt uit de eerste 2 wedstrijden tegen zwakke ploegen. En er werd wel vaker gemorst, net één punt meer dan Feijenoord morste.

   Feijenoord is nu kampioen, maar is structureel de derde club van Nederland en dat zal zo blijven.

   1. Vabis

    Niet zo zuur Floris, voorlopig is de club met de meest trouwe supporters kampioen van Nederland en club nr. 1…….

    Feyenoord is emotie en Ajax is en blijft misplaatste arrogantie…….

    1. Beukman

     Van harte, @Vabis! Ons is gelukkig vorige week een paar heerlijke dagen leedvermaak gegund, maar eerlijk is eerlijk: over het hele seizoen gezien was jouw kluppie gewoon net de betere en de constantere.

     1. RobertMarsman

      Uiteindelijk heeft Feyenoord het beter gedaan dan de rest van Nederland anders sta je naar 34 wedstrijden ook niet bovenaan, blijkbaar heeft Feyenoord dit seizoen toch constanter gespeeld dan Ajax of PSV, wat ook wel blijkt als je 34 wedstrijden bovenaan staat

    2. Floris

     Ik ben niet zuur, Vabis. Vorig jaar was ik dat trouwens wel, toen Ajax het kampioenschap op de laatste speeldag liet liggen.

     Overigens is Ajax net zoveel emotie voor mij als Feijenoord dat voor jou is.

     En ik zie ook geen misplaatste arrogantie bij Ajax. Zeker de laatste jaren niet. Ze zitten wel mooi in een Europese finale. Dat zie ik Feijenoord voorlopig niet nadoen.

 4. Isolde

  Feyenoord kan er weer 18 jaar tegenaan.
  Sympathiek van Ajax en PSV om die dappere sub-toppers ook een keer een kans te gunnen.

  1. Isolde

   Arme kerel, zou je ook graag in zo chique wijk willen wonen, sloeber?

   1. Vabis

    Heb je nog steeds een ingegraven afwasteiltje als vijvertje Wim om je lullige goudvisjes te huisvesten?

    Overigens Wim, chique wijken hebben geen hoekwoningen, wist je dit niet?

    1. Isolde

     Een vijver heb ik niet en een hoekwoning ook niet, maar ik weet zeker dat jij een landhuis hebt met een jacht aan de kade en paarden in de wei.

     Mensen zoals jij moeten het wel gemaakt hebben.

  2. HaZ

   Weer van de edik gelurkt Isolde, of een verrekte tongspier opgelopen bij het pijpen van Tristan?

 5. RobertMarsman

  Uiteindelijk wordt je altijd terecht kampioen want je hebt het na 34 wedstrijden beter gedaan dan de rest van Nederland. Ook een goede prestatie van Feyenoord want het heeft niet de beste ploeg van Nederland qua selectie.

 6. Kodi

  O.a. Pierre van Hooijdonk en Bert van Marwijk kijken terug op de UEFA cup finale tijdens de moord op Pim Fortuyn. Twee dagen voor de UEFA Cup-finale van 2002, Feyenoord – Borussia Dortmund, in de Rotterdamse Kuip, wordt Pim Fortuyn vermoord. Sport en politiek samengebracht in een reconstructie van 72 uur in deze bijzondere voetbal documentaire.

  https://www.youtube.com/watch?v=63Ebg4D3OQ4

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.