Formatiedebat begint: VVD en CDA keihard tegen D66 en PVV kwaad op ‘nep-parlement’

Het formatiedebat is begonnen en het begint gelijk keihard. De VVD was verrast over de opstelling van sommige partijen die geen coalitie wilde vormen met een andere partij waardoor de Nederlandse politiek nu staat waar het staat: een impasse. ”Ik kijk niemand aan” aldus Mark Rutte, terwijl duidelijk wordt in de Kamer dat Pechtold direct aangesproken wordt. Rutte gaf ook duidelijk aan open te staan uiteindelijk voor een minderheidskabinet.

Niet alleen de VVD was hard tegen Pechtold, maar ook het CDA. Sybrand Buma, de partijleider van CDA, was niet te spreken over Pechtold en zijn manier hoe hij met de ChristenUnie omging. Hij doelt op het feit dat Pechtold voor en in het gesprek met Gert-Jan Segers al eisen ging stellen over gewetenskwesties en ethische kwesties. ”Het stellen van zulke eisen vooraf is geen manier om met andere partijen om te gaan” sneert Buma naar de richting van Pechtold.”Zo bouw je geen vertrouwen op.” Zo lijkt het alsof het CDA en de VVD op weg zijn naar een minderheidskabinet.

De PVV was ook hard tegen het kartelblok. ”De ene smoes na de andere smoes wordt gebruikt om de PVV niet uit te nodigen.” Geert Wilders eist een plek aan de tafel van het CDA en de VVD en dat werd hem niet in dank afgenomen. Lodewijk Asscher van de mini-partij PvdA zegt dat Wilders helemaal geen plek verdient aan de tafel van de onderhandelingen door de ‘onbeschofte’ manier van omgaan met andere partijen. Geert Wilders gaat daar hard tegen in: ”ik ga niet ineens slijmen nu om maar aan de onderhandelingstafel te mogen zitten. De reden dat wij het recht hebben om mee te doen, is dat wij de tweede partij van het land zijn en 1,5 miljoen kiezers vertegenwoordigen.”

Daarna kwam Alexander Pechtold ook nog even om tekeer te gaan over de manier van politiek bedrijven door de Geert Wilders. Als de PVV niet mee mag doen dan is er Wilders geen andere conclusie dan dat het een ‘nep-parlement’ is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Marija

  Dan zal het wel weer een NEP-parlement worden.
  Hoop ik dan maar dat het op korte termijn weer valt.
  Wat een stel kleuters, klootzakken en haantjesgedrag om Wilders maar te blijven boycotten.
  Wlders MOET aan tafel kunnen, dan is het zó geregeld.

 2. C.oitus

  Het zou verstandig zijn van GW om niet in zee te gaan met deze verraders, heb gewoon geduld over 5 tot 10 jaar staan de zaken er anders voor. Als de schapen eindelijk doorkrijgen hoe erg zij zijn genaaid.

  1. Marija

   Zou *men* hem dan wéér beentje lichten, komt Wilders zeker als grootste partij terug.
   Dat is hetgeen Rutte bang maakt, Wilders kent zijn zaken meer en beter dan Rutte, die niet de goede binding heeft met de kiezers.

   1. Guus Geluk

    “Wilders kent zijn zaken meer en beter dan Rutte, die niet de goede binding heeft met de kiezers.”

    Nietwaar. Wilders stoelt zijn succes op het populisme, zoals Trump zijn presidentschap daar ook aan dankt. Rutte is premier geworden om de inhoud.

    1. Sam C

     Guus Geluk ik neem aan dat je het Linkse Populisme bedoeld.

    2. DutchDropveter

     Guus praat met de popu(listische)/laire woordjes mee om iemand mond dood te maken op kritiek. Iedereen die blijft geloven dat Wilders geen oplossingen heeft zou wat mij betreft zijn stemrecht moeten inleveren kennelijk bent u te achterlijk om te luisteren dan wel te dom om een verkiezingsprogramma te lezen.

     Dat deze oplossingen niet in uw utopia thuis horen is uw probleem en maakt het niet populistisch maar in jouw ogen ongewenst. Dat is je goed recht dat is namelijk een mening maar een mening continue als feit gaan lopen verkondigen… en dat als iemand die artikeltjes controleert voor Wikipedia, begin ik toch sterk te twijfelen aan uw kunnen dan wel uw algemeen inzicht en ontwikkeling.

     Mijn tip; bespaar je energie hier het grootste gros is allang klaar met u als trol en ik adviseer u dan ook om lekker naar joop.nl of verwanten te gaan discussiëren hoe je makkelijker je mening oplegt op een ander.

    3. swetsnek

     we kunnen zelf ook wel lezen homo, je hoeft niet elke zin te herhalen

  1. Robert Leiden

   Over herinneren gesproken:
   Dit is de verklaring die Geert toen zelf heeft afgelegd.
   Hij geeft daarin heel duidelijk aan dat hij de stekker eruit heeft getrokken…
   http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9824/De-zoektocht-naar-miljarden/article/detail/3244453/2012/04/21/Wilders-wij-gaan-niet-mee-met-dictaat-Brussel.dhtml
   Nou is dat niet zo erg.
   Coalitiebesprekingen klappen nou eenmaal, dat is van alle tijden.
   Maar iemand als Geert in de regering, iemand die de grondwet wil veranderen om vrijheden te beperken, bevolkingsgroepen wil deporteren en maling heeft aan democratie en rechtstaat en een strafblad heeft?
   Nee dank u. Terecht dat hij niet in de regering komt.
   Maar bij de volgende verkiezingen… dat horen we nu jaren. En elke keer valt het resultaat tegen voor de PVV.
   Hoe zou dat nou komen?

   1. Guus Geluk

    Geert Wilders sloot zelf een VVD met Rutte uit. Hij krijgt het deksel nu dus gewoon op zijn neus.

    Daarnaast heeft hij met zijn jongste tweets de verhoudingen verder proberen te verzieken. Wilders heeft zichzelf ongeschikt gemaakt voor regeringsdeelname. Nee, het is niet de schuld van de gevestigde politieke partijen dat hij buitenspel staat. Het is zijn eigen schuld.

    En dat weet hij zelf ook.

   2. Beukman

    @Robert
    Kijk eens aan. Geert de stekkeruittrekker.

    1. swetsnek

     hoe vaak we dat al niet gehoord hebben ga naar joop kun je lekker met je mede rukkers kletsen

     1. Beukman

      Het is bijna bedtijd voor jou, Zwets. Heb je je tanden al gepoetst?

    2. swetsnek

     Als met jou hebt zitten lullen dan mag IK wel drie keer poetsen,en dan nog is de smerige nasmaak nog lang niet weg stop met adem halen zou ik zeggen dan doe je mij een enorm plezier daaaaaaaaaaaaaag kinderverkrachter JODENHATER

   3. swetsnek

    Tot over 4 jaar als DENK de grootste is en jij van een flat wordt gesodemieterd

 3. Guus Geluk

  Het is duidelijk dat CDA en VVD not amused zijn met de buitengewoon arrogante opstelling van het “miezerig en hypocriet mannetje” Pechtold. De coalitie met de ChristenUnie lag voor de hand, maar deze is zonder meer door Pechtold getorpedeerd. Dergelijk parlementair wangedrag ten opzichte van nota bene een partij met bereidheid, is te schandalig voor woorden.

  Pechtold: arroganter krijg je ze niet. Hij hoort bij vierde partij, in vredesnaam!

 4. Ritter

  De politieke elite , samen met haar hulpjes in de media, zullen er alles aan doen om de PVV uit een regering te houden.

  De enige manier om toch mee te doen is als de PVV zoveel zetels behaald tijdens de verkiezingen dat ze niet meer om de PVV heen kunnen.

 5. Marija

  Om nog even te helpen herinneren:
  Laten we dus volstrekt helder zijn: het is onjuist om de PVV de schuld te geven van de val van het kabinet Rutte I. De VVD- en CDA-top weten dat natuurlijk ook, maar ze herhalen die aanklacht desalniettemin regelmatig puur en alleen omdat ze de PVV daarmee klein hopen te houden. Met andere woorden, ze liegen hier gewoon over.

  Bovenstaande overgenomen uit
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/ooggetuige-hans-hillen-val-van-rutte-i-kwam-niet-door-pvv-dat-is-later-gebruikt-om-cordon-sanitaire-op-te-zetten/

  1. Floris

   Inderdaad. Ze liegen glashard. Ze doen alles om de PVV dwars te zitten.

  2. Beukman

   @Marija
   Zie ook de link van Robert hierboven:

   http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9824/De-zoektocht-naar-miljarden/article/detail/3244453/2012/04/21/Wilders-wij-gaan-niet-mee-met-dictaat-Brussel.dhtml

   Persoonlijk denk ik dat het net als een uit elkaar klappend huwelijk moeilijk of zelfs zinloos is om een van beiden de schuld te geven.

  3. Guus Geluk

   Hillen, de Defensieminister die nota bene niet eens aanwezig was bij de Catshuisonderhandelingen, heeft zijn uitspraak later genuanceerd.

   https://www.youtube.com/watch?v=3raoZe5-LOs

   Het verwijt is weliswaar juist, maar voor elk kabinet zou zo’n gigsntisch bezuinigingspakket, een moeilijke opgave zijn geweest. Aldus Hillen.

   Daarmee valt dat argument weg.

   1. Floris

    Hij zei letterlijk: “Het was toen een budgetair probleem, en later is het als argument gebruikt om naar een soort van cordon sanitaire te komen.”

    Mogelijk “nuanceerde” hij het later omdat hij teruggefloten werd.

    De zogenaamde mastodonten van het CDA waren sowieso sterk anti-Wilders. De man heeft nooit een echte kans gehad.

    1. Guus Geluk

     Hillen was in februari geen minister van Defensie meer. Het lijkt me flauwe kul dat hij werd teruggefloten. Waarschijnlijk heeft Hillen zijn mening later bijgesteld. En zoals ik al schreef: hoe kon hij dat concluderen? Hij was niet bij de onderhandelingen aanwezig geweest.

     1. Floris

      Dat lijkt me geen flauwekul want hij zei iets wat z’n partijgenoten hem beslist niet in dank hebben afgenomen. Het was een voor een politicus zeldzame oprisping van eerlijkheid.

      En dat het een budgettair probleem was is een feit. Daarvoor hoef je niet bij de onderhandelingen aanwezig te zijn geweest.

     2. Guus Geluk

      Dat het een budgettair probleem was, is algemeen bekend. Wat daarna gebeurde, blijft schimmig.

      Persoonlijk denk ik dat we er maar over op moeten houden. Gebeurd is gebeurd. Het eindeloos bakkeleien over de schuldvraag, moet maar afgelopen wezen.

     3. Floris

      Het is door Rutte gebruikt om Wilders buitenspel te zetten. Dat is waar het hier om gaat.

      Rutte is de grootste rat van de Nederlandse politiek. En dat zeg ik als iemand die vroeger VVD stemde.

     4. Guus Geluk

      Er was voor Rutte een heel palet aan argumenten om de VVD buiten de deur te houden, Floris. De doldwaze standpunten als koranverbod, hoofddoekjesverbod, moskeeverbod. Geert Wilders’ “minder, minder”-uitspraak. Zijn linkse sociaal-economische standpunten. De anti-democratische vorm van de Partij van de Vrijheid. Is het niet ondenkbaar dat rechtsliberalen om tafel gaan met de PVV? En geen gedoogconstructie, maar werkelijk in een coalitie.

      Daarnaast: Wilders heeft een VVD met Rutte uitgesloten en volhardde daarin. De SP heeft de VVD uitgesloten. D66 heeft – weliswaar officieus – de ChristenUnie uitgesloten.

      Een bijzonderheid is het dus sowieso niet.

     5. Beukman

      @Floris
      Als ik Geerts eigen woorden mag geloven, heeft Rutte gelijk.

      “Het conceptakkoord uit het Catshuis was slecht voor de economische groei, slecht voor AOW’ers en slecht voor de koopkracht. Dat kan de PVV niet verkopen aan haar achterban. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vanmiddag tegenover de verzamelde pers. Ook liet hij weten dat hij geen gedoogpartner meer is van het kabinet.
      […]
      ‘Ik begrijp dat Rutte en Verhagen dachten dat ze er al waren, maar wij hebben altijd gezegd dat er pas een akkoord is als we ja zeggen tegen het hele pakket.’
      […]
      Als Wilders wel akkoord was gegaan, dan had hij ‘met het schaamrood op de kaken naar de PVV-kiezer terug gemoeten’, aldus de PVV-leider. ‘Maar ik heb mijn rug recht gehouden en kan de kiezer recht in de ogen kijken.’

     6. Floris

      @ Beukman: ik verwijs naar wat Hillen in een oprisping van eerlijkheid zei. Dat was:

      a) Dat de begrotingsproblematiek dusdanig was dat elk kabinet erover zou zijn gestruikeld.

      b) Dat het later als argument is gebruikt om naar een soort van cordon sanitaire te komen.

      Zo herinner ik het me ook. Laten we reëel zijn en gewoon erkennen dat dat gedoogkabinet geen liefdeshuwelijk was. De mastodonten binnen het CDA rolden over elkaar heen om hun afkeuring er over uit te spreken. Ik verdenk het CDA er zelfs van dat ze de eisen net zolang op hebben geschroefd tot Wilders wel MOEST breken.

     7. Beukman

      @Floris
      Iedereen in het Kabinet werd bovendien gek van Geert, die steeds maar weer aan de telefoon hing met zijn eisen.
      Nogmaals: ik geef niemand schuld dat de boel geknapt is. Zoals je al zegt: het was geen liefdehuwelijk, het was een onzalige situatie.

 6. TheGrimReaper

  @C.oitus:

  “Als de schapen eindelijk doorkrijgen hoe erg zij zijn genaaid.”

  Die schapen HEBBEN het niet door, en ZULLEN het ook nooit doorkrijgen. Vandaar dat we alweer opgescheept zitten met “Rubberen Rutte”…..

  1. C.oitus

   TheGrimReaper

   Op een gegeven moment gaan de schapen het wel doorkrijgen, maar dan is het proces al zo ver dat het alleen via een opstand of revolutie met veel bloedvergieten gepaard gaat.
   Maar ik zal dan al wel ergens anders wonen buiten Europa.

   1. swetsnek

    heel verstandig heb ik allang gedaan

 7. HaZ

  Op Twitter gingen er zelfs voorkeuren uit voor Hans Wiegel en Dries van Agt om als informateur aan te stellen. Jezus mina nog aan toe, straks moet iemand als Dick Advocaat of Hans van Breukelen ons land nog gaan redden. De enige die ik in de debatten van vandaag iets zinnings en realistisch heb horen zeggen is Baudet. “Houd op met die poppenkast wat (in)formeren heet en ga aan de slag met een kenniskabinet.
  Niet politiek gekleurd, kundige mensen op de juiste plekken en de voltallige 2e kamer
  mag in de “oppositie”.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.