Geert Wilders roept het VVD-congres nuchter op: ‘Kijk toch eens naar samenwerking met de PVV!’

De formatie lijkt muurvast te zitten, en alleen de man die door iedereen uitgesloten wordt, lijkt serieuze pogingen te ondernemen deze impasse te verbreken.

Nederland dendert af op nieuwe verkiezingen. De onderhandelingen met GroenLinks zijn mislukt, de PvdA is niet bereid aan te schuiven bij welke coalitie – links of rechts – dan ook, christenhater Alexander Pechtold heeft geen trek in de ChristenUnie en Emile Roemer wil, ondanks smeekbeden van Sybrand Buma, niet eens denken aan een kabinet met de VVD. Dan blijft er dus niets over.

Nouja, niets?

Er is wel degelijk een optie. Sterker nog: er is een optie met partijen die elkaar inhoudelijk nog best goed zouden kunnen vinden in de praktijk. Helaas gaat het hier om de partij die door andere fracties geëxcommuniceerd is omdat het zou gaan om een bende ‘racisten’, neo-nazi’s’, ‘extreemrechtsen’ en weet ik veel wat allemaal. Ik heb het natuurlijk over de partij van Geert Wilders: de PVV. Wat betreft het immigratiebeleid zouden in ieder geval de PVV, VVD en CDA elkaar wel kunnen vinden, en op economische vlakken zijn er juist weer punten waar D66 en CDA nog wel de paaien zijn. Het is geen perfecte combinatie – dat is het nooit met vier of meer partijen – maar zeker iets wat serieus onderzocht zou moeten worden.

Helaas blijven andere fractieleiders Wilders mijden als de pest. En dat terwijl de PVV-voorman al meerdere keren heeft aangegeven meer dan bereid te zijn om als tweede partij van Nederland, met 1,4 miljoen Nederlandse kiezers achter zich, aan te schuiven. Dat werd keer op keer genegeerd: men wilde niet eens nadenken over het plannen van een kort gesprekje met hem. Nu de formatie toch nog veel lastiger blijkt dan verwacht, lijkt de noodzaak voor nieuwe verkiezingen te groeien als enige oplossing. Geert Wilders zou best kunnen profiteren van zo’n nieuwe stembusgang, maar in plaats daarvan stelt hij het landsbelang boven het partijbelang en reikt hij VVD, CDA en D66 gewoon nógmaals de hand:

Ondertussen doet PVV-leider Wilders in een interview met de Telegraaf een oproep aan de liberalen die dit weekend een congres hebben om toch naar samenwerking met de PVV te kijken. Volgens Vullings [politiek redacteur bij de NOS, red.] slaat Wilders wel de “spijker op zijn kop”.

“Als je naar de verkiezingsuitslag kijkt, ligt zo’n rechts kabinet voor de hand. Wilders wil hiermee dat de partijtop van de VVD op het congres onder druk wordt gezet. Maar CDA en VVD hebben al aangegeven dat de PVV geen optie is”.

Ook Wilders zelf probeert zijn gulle oproep zoveel mogelijk wereldkundig te maken voordat het VVD-congres vrijdag en zaterdag plaatsvindt:


Hiermee slaat hij inderdaad wel “de spijker op zijn kop”. Mark Rutte in het bijzonder heeft keer op keer tijdens de campagne herhaald niet te willen samenwerken met de PVV. Als hij opeens uit zichzelf die belofte zou verbreken zou hij – terecht – als een nóg grote jokkebrok gezien worden dan nu het geval is. Maar wat als het partijcongres duidelijk maakt dat ze een samenwerking met Wilders best zien zitten? Dán kan Rutte zeggen dat het de wil van zijn achterban is, en in zo’n geval komt hij er nog wel zonder kleerscheuren vanaf. Want bedenk wel: Rutte is een man van weinig tot geen principes die alles zal doen om zijn pluche in het Torentje te behouden: zolang hij het binnenhalen van de PVV zelf overleeft, zal hij het best overwegen.

Daarom is het vandaag en morgen aan het VVD-congres om het besluit te nemen: verbannen we dit soort kinderachtige symboolpolitiek van uitsluitingen naar het verleden, of gaan we door op deze weg richting verkiezingen waar de PVV eerder sterker dan zwakker uit zou kunnen komen? Een samenwerking met de PVV is misschien verre van perfect, maar met afstand de beste optie die Nederland nu heeft als het eindelijk weer vooruit wil!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. IJscoman

  Nog steeds zijn er mensen op DDS die denken dat Greet niet wil regeren en wegloopt voor verantwoordelijkheid. Het lijkt er op dat zij nu weer ongelijk hebben. Wilders staat klaar in de startblokken om een ijzersterke en stabiele coalitie te smeden.

  1. Guus Geluk

   Dat zegt hij.

   Geert Wilders:
   “Ik wil constructief meewerken aan een coalitie. Ik roep de VVD-achterban op samen te werken in een stabiele coalitie. Op migratie zullen wij best een akkoord kunnen bereiken. Maar ja, de elite, hé. Ik ben uitgesloten door de elite, omdat ik een bedreiging voor hen ben.”

   De waarheid:
   “Ik weet drommels goed dat iedereen mij mijdt als de pest, want ik wil een koranverbod instellen. Ik wil moskeeën verbieden. Ik weet dat liberalen, christendemocraten en socialisten zoiets ten sterkste afwijzen. Maar dat is ook goed, want ik wil eigenlijk de oppositiebankjes in.”

   1. DutchDropveter

    Zeg guus ze zoeken nog een roddelkoning bij de NOS niks voor jou?

    Geert heeft technisch gezien nooit in een kabinet gezeten dus wat je nu doet is dus complete onzin. Jij hebt een andere mening en die moet je vooral een ander niet opleggen.

    Kijk lekker een eind heen want deze situatie had ik exact zo geschetst maar toen was jij hier ook al aan het roeptoeteren.

    1. Guus Geluk

     Wilders heeft Rutte I gedoogd, @DutchDropveter. Hij leverde geen bewindspersonen, maar werkte wel intensief mee aan akkoorden. Voor een deel werd de PVV naar het centrum van de macht getrokken – en werd daar in 2012, keihard op afgerekend.

  2. Isolde

   Het is inderdaad evident dat Wilders niet kan en wil regeren. Dat bleek in zijn weglopen uit de gammele gedoogcoalitie maar kan ook met logica worden begrepen: meeregeren is voor Wilders electoraal catastrofaal en bestuurlijk onmogelijk omdat hij geen bekwame bewindslieden kan leveren en kan steunen op een solide partijapparaat.

   1. Guus Geluk

    Juist, @Isolde. Bovendien is Geert Wilders een totaal disfunctionele politicus. Hij is niet in staat om zelf krachtig te regering.

    http://www.volkskrant.nl/politiek/eerste-kabinet-rutte-viel-na-verzet-cda-ers~a3601274/

    “Officieel was Wilders slechts gedoger van het kabinet-Rutte I, maar achter de schermen bemoeide hij zich vrijwel overal mee. Premier Rutte was dag en nacht bezig de argwanende PVV-leider tevreden te houden, ten koste van zijn bewindslieden. Die vreesden op hun beurt Ruttes woede-uitbarstingen. ‘Het treft ons allemaal’, noteerde Leers daarover in zijn dagboek.

    (…)

    In de praktijk bemoeide Wilders zich met heel veel beleidsterreinen, blijkt uit de reconstructie, met name Buitenlandse Zaken.
    Minister Leers had de meeste hinder van Wilders. Op diens terrein moest de PVV-leider scoren voor zijn achterban. Het leidde tot talrijke conflicten. In de reconstructie geeft Leers voor het eerst inzage in het dagboek dat hij in de achttien maanden van Rutte I bijhield. Over de bemoeienis van Wilders schrijft hij: ‘Dit werkt zo contraproductief.'”

    We kunnen gevoeglijk concluderen dat Wilders niet alleen een schrikbewind voert binnen zijn partij, ook kan hij amper functioneren als gedoger van een kabinet.

    1. DutchDropveter

     Jij concludeert helemaal niks behalve dat je een linkse en vooral narcistische houding op naar houd. Toch? of moeten we die overige 10 namen waaronder jij ook schrijft erbij halen? Je moet wel betaald krijgen om zo met je koop telkens tegen de zelfde betonnen muur aan te rennen. man man man held

     1. Guus Geluk

      @DutchDropveter,

      Ik ben enkel onder dit account actief en waaruit je opmaakt dat ik narcistisch zou wezen, is me vooralsnog onduidelijk.

      En ik concludeer zeker het één en ander. In bovenstaand artikel, dat nota bene door de Wilders-fans dikwijls wordt aangehaald, zien we hoe Wilders zich misdroeg als gedoger. Er staat hoe Rutte dag en nacht in de achteruitkijkspiegel keer, om Wilders maar tevreden te houden. Hoe Wilders het functioneren van een minister ernstig belemmerde.

      Maar wij kennen ook het fractiebeleid van de partijleider. De manier waarop medewerkers door deheer Wilders worden bejegend: kijk bijvoorbeeld naar Michael Heemels. De man raakte verslaafd en aan lager wal.

 2. Vabis

  Het zal nog een paar dagen aan gaan lopen en dan zal men besluiten de PVV mee te laten regeren of men schrijft nieuwe verkiezingen uit, met de laatste optie gaat Geert Wilders natuurlijk gigantisch scoren, de burger laat zich niet nog eens piepelen.

  1. Isolde

   Geen van deze opties zal gebeuren. Als het niet lukt een meerderheidscoalitie te vormen zal het uitdraaien op een minderheidskabinet waarvan het wel goed denkbaar is dat die over een jaar of twee vastloopt en leidt tot nieuwe verkiezingen.
   De PVV heeft daar weinig meer van te verwachten (die partij heeft zijn kans gehad en zal het huidige stemmenaantal moeten delen met FvD) maar met name de PvdA wel. Die krijgt daarmee de kans om het herstel snel in te zetten.

   1. Vabis

    De kolderieke Wim droomt nog steeds over de wederopstanding van die pvda kneuzen, hoe aandoenlijk.

   2. IJscoman

    Isolde, het is inderdaad maar het beste voor een mens om zich goede moed in te praten. Ook al is dat geheel bezijden de realiteit. Het is altijd beter je aan een hersenschim vast te klampen, dan geen enkele houvast te hebben.

    1. Isolde

     IJscoman beseft waarschijnlijk zelf niet eens dat zijn bijdrage geen enkel inhoudelijk argument bevat.

     Wordt het geen tijd om DSM5 weer uit de kast te trekken en beschouwingen te wijden aan mijn psychopathologie? Het is natuurlijk dom schelden maar ziet er best intelligent uit.

     1. Sniper666

      @ Isolde

      Het gaat u waarschijnlijk aan uw hart maar de PvdA is de facto failliet. Doe de ogen is een keer open!

     2. Isolde

      Nee, Sniper, de PvdA is niet failliet. Ze zitten gewoon in de Kamer en zullen zich heel goed kunnen herstellen bij de volgende verkiezingen.

      De PvdA zal over 10 jaar nog bestaan, de PVV zeker niet.

     3. Sniper666

      @ Isolde

      De PvdA heeft geen raison d’être. En is niet in staat haar doelen aan de huidige tijd aan te passen. Dino’s stierven uit, de PvdA ook. En u hoeft er niet rouwig over te zijn, de koek is gewoon op voor de PvdA.

   3. Skippybal

    De PvdA heeft wel wat meer tijd nodig, wel valt me regionaal op dat met name de PvdA sterk inzet op sociale items, zoals huishoudelijke hulp, WMO, minimabeleid en woningbouw.

    En in tegenstelling tot de belofte van de SP om niet met de VVD te regeren, gooit de PVV wederom alle beloften bij het oud vuil.

    Daarnaast gooien Buma en Pechtold de deur toch dicht voor de PVV, je kunt nu eenmaal niet ongestraft alles uitschreeuwen.

    Er komen vast nieuwe verkiezingen….bij elke ongeloofwaardige aktie van Wilders vliegen de zetels eraf… en komen die braaf bij de linkse partijen terecht. Maw. heel veel PVV-stemmers balen van de Islam, maar ook van de rijkelui-partij zoals de VVD.

    Verkoop dat maar aan je kiezers.

    1. Isolde

     D66 en de PvdA kennen de ervaring dat regeringsverantwoordleijkheid nemen en vuile handen maken soms leidt tot electorale schade. De PvdA was zich daar overigens van bewust maar men ervoer geen keus: het land moest worden geregeerd.

     Er is geen enkele reden om te veronderste;len dat de sociaal-democratie, een onmisbare schakel in het politieke spectrum kan verdwijnen. De PvdA zal dus weer terugkomen en hopelijk is dat het geval vordat de volgende crisis uitbreekt.

   4. poldi

    Isolde, heb je wel eens van wishful thinking gehoord ?
    Zowel de PVV als FVD zullen na een paar jaar vanwege de toenemende en voortwoekerende islam immigratie en integratie van “äsielzoekers” en de daardoor onstane problemen alleen maar groeien.
    Slaap lekker verder.

 3. poldi

  Eigenlijk is het best wel grappig.
  Vrijwel alle partijen vinden dat ze een andere partij en/of combinatie [van partijen] moeten uitsluiten.
  Maar door a priori de PVV uit te sluiten, kunnen ze zich deze luxe helemaal niet veroorloven, en stevenen we af op een minderheidsregering, of nieuwe verkiezingen.
  Een blamage wordt het wanneer Schippers zo meteen protocol moet volgen, en de PVV (de tweede grootste partij) verzoekt om eens een poging te wagen. .

 4. Marija

  Ik vind het van grote wijsheid getuigen als je iemand een handreiking doet, terwijl je altijd het gelijk aan jouw kant hebt gehad.
  Dat deed Geert Wilders.
  Hij wil wél regeren, waar doet hij het anders allemaal voor.
  Rutte bezit die wijsheid kennelijk niet, kan alleen over zijn ego stappen als hij door zijn achterban daartoe wordt opgeroepen.
  Nu maar hopen dat dat gebeurd.

 5. joost2

  Het beste zou zijn als het congres zou besluiten om Rutte gewoon weer kamerlid te maken of zoiets , maar hem geen minister president meer laten worden.

  Want als je het echt analyseert, wat heeft Rutte in die 6 jaar nou goed gedaan?
  Verkiezing beloftes niet waar gemaakt ( o.a.1000 euro !)- uitspraak meerderheid Nederlandse volk inzake referendum Oekraïne genegeerd, de ramp MH 17, “de onderste steen, weet U nog?”, hij heeft ons kapot bezuinigd, wat niet geheel nodig was, heeft de zieken-en ouderenzorg om zeep geholpen, gedraagt zich als anti Nederlander als je zijn gedrag naar Brussel toe evalueert, laat toe dat de islam verder oprukt in Nederland, door een waardeloos immigratie beleid, wat ons als belasting betalers gigantisch veel geld kost en nog veel meer zal gaan kosten.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Rutte heeft voor ons land niks gedaan van enige importantie, dan aanwezig zijn t.b.v. eigen ego.

  Ruttte moet weg, hij zit te lang op het pluche en is er niet vanaf te krijgen, zo gek is deze vrijgezel op dit baantje.

  Hij is boos op Wilders, omdat die een keer is weggelopen.
  Maar dat is een leugen van hem. Wilders heeft destijds gebroken omdat Verhagen(CDA) en dus met Rutte nog een 2.1. miljard wilde gaan bezuinigen.
  Dat wilde Wilders niet en vertrok. Zou ik ook gedaan hebben!
  Rutte wordt in deze door de media gesteund, wat gewoon niet deugt.

  Rutte negeert nu de mening en de uitkomst van verkiezingen van 1.5. miljoen Nederlanders,ten behoeve van zijn vete. Wéér dat vervelende ego dus van hem.
  Maar ik wil niet bestuurd worden door lieden, die hun persoonlijke vetes over mijn hoofd, als kiezer, uitvechten.
  Als je een vete in stand houdt, ben je een zeer slechte politicus.

  Rutte moet dus weg, wil Nederland bestuurbaarder worden.

 6. Robert Leiden

  De plannen van Geert Wilders doorgerekend.
  Stel dat de PVV weer gedoogpartner wordt.
  Dan wil de PVV toch iets van haar standpunten terug zien die op het A4’tje staan.
  Gaat niet lukken, want niemand wil NL in een financiële bodemloze put storten.
  Teleurgesteld zullen vele PVV stemmers hun heil bij andere partijen zoeken.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ev2yX5T5t44

  1. Isolde

   Schitterende Yotube die de waanzin van de PVV helder blootlegt.

   Dank hiervoor.

   1. Anna

    Guus Geluk. U schrijven ondermijnt de democratie en lijkt op fascisme. In een democratie doet iedereen mee en maakt men geen uitzondering. Stel dat in de toekomst de islamitische partij DENK de allergrootste wordt. Wat zouden dan al de andere partijen moeten doen? Uitsluiten?

 7. Beukman

  Het begint langzaamaan onontkoombaar te worden om de PVV erbij te betrekken.
  Wilders zal dan heel veel water in de wijn moeten doen, aangezien een aantal van zijn punten wel heel extreem is.
  Waarschijnlijk gaat Geert dan klagen dat de anderen hem het vel over het been halen. Rutte, Buma etc. zullen die kans dankbaar aangrijpen, waarop ook deze (in)formatiepoging mislukt.

  Dit lijkt mij in dit stadium de meest effectieve methode om Geert te neutraliseren en weer terug te duwen waar hij hoort: op het oppositiepluche.

  Overigens werd lang geleden de CPN ook structureel buiten de formatie gehouden vanwege de extremistische standpunten. Niemand die daar moeilijk over deed: het lag nogal voor de hand.

  1. Isolde

   Ik vind speculeren over eventuele regeringsdeelname van de PVV (los van alle praktische bezwaren) zeer bedenkelijk, het zou namelijk een gruwelijk kiezdersbedrog zijn van zowel de PVV zelf (die de VVD uitsloot) als CDA, D66 en VVD (die de PVV uitsloten).

   Ik vind het welhaast immoreel om het zelfs maar als optie te benoemen.

   1. Beukman

    @Isolde
    Och, immoreel… Vuile handen horen erbij. Geert zal alleen maar meer stampij gaan maken naarmate hij er langer buiten wordt gehouden. In die hoedanigheid is hij een stoorzender bij andere formatiepogingen. Beter maar eerst dat probleem tackelen.

    1. Isolde

     Ik zou het ronduit schandalig vinden als de PVV in een coalitie wordt getrokken.

     Ook tamelijk idioot overigens. Dat mooie filmpje gezien? https://www.youtube.com/watch?v=Ev2yX5T5t44

     1. Beukman

      @Isolde
      Ja, filmpje ken ik.
      Wat erin onderbelicht blijft, is dat de meeste PVV-stemmers ook wel weten dat het programma zoals het er staat onuitvoerbaar is. Daarom hebben ze er ook geen boodschap aan.

 8. Guus Geluk

  Ik vind het merkwaardig dat een rechtsliberale blog als DDS, zo ontzettend blijft aandringen, op regeringsdeelname van de PVV. Juist rechtsliberalen zouden het lijntje met Wilders definitief moeten doorknippen, anders verloochen je de kernwaarden van het (rechts)liberalisme.

  1. DutchDropveter

   Wat ook merkwaardig is dat jij je hier na tig keer op je bek te zien gaan nog hier loopt te reageren. Wat schaft dat nou? een internet trol zijn?

  2. Anna

   Guus Geluk. U schrijven ondermijnt de democratie en lijkt op fascisme. In een democratie doet iedereen mee en maakt men geen uitzondering. Stel dat in de toekomst de islamitische partij DENK de allergrootste wordt. Wat zouden dan al de andere partijen moeten doen? Uitsluiten?

   1. Guus Geluk

    @anna, in een democratie telt iedereen mee en iedereen telt ook mee. Wij kiezen immers een Tweede Kamer, niet de regering. De regering wordt gevormd door de Staten-Generaal.

    – In de eerste plaats is het volkomen legitiem om de tweede partij buiten het kabinet te houden. Zo zit ons kiesstelsel in elkaar. Volgens de grondwet kun je zelfs de eerste partij passeren. Dat is democratie, want wij kiezen geen regering, wij verkiezen de volksvertegenwoordigers.
    – In de tweede plaats is het eveneens legitiem om een partij uit te sluiten. Geert Wilders sloot een partij met Rutte uit, Emiel Roemer sloot de VVD uit. En D66 heeft de deur voor de ChristenUnie dichtgeslagen. Er is geen wet tégen het uitsluiten van bewegingen danwel politieke partijen.

    Een hoop stampij om niets. De verkiezingen zijn eerlijk verlopen, er gebeurt niets tegen de wet en er is nog steeds een democratie. Dat heeft niets met fascisme te maken.

 9. nick

  Iedereen sluit iedereen uit. Waarom, het zijn volksvertegenwoordigers, ze moeten gewoon met elkaar! Daarbij moeten ze allereerst hun ego’s eigenbelang, persoonlijke rancunes en andere flauwe kul uitschakelen en anders donderen ze maar op!

  Krankzinnig om een grote partij gewoon uit te sluiten! Hoe halen ze het in hun botte hoofd. Realiseren ze zich wel hoeveel burgers ze uitsluiten! En waarom? Ieder argument strand, als men in de spiegel kijkt is het eigen gedrag minimaal zo discutabel. Rutte is een ongelovelijk narcistisch mannetje zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel voor ons land. Hij pestte ook Rita Verdonk weg, ook tenkostte van de noitabene meerderheid van VVD stemmers!

  Dus er zijn nog mogelijkheden over, heel goede mogelijkgheden. Gewoon doen waar de bevolking om vraagt en dat is inclusief PVV, de tweede partij van ons land en de enige die zich werkelijk bekommerd om ons land en bevolking!

  Anders nieuwe verkiezingen, en die oude hap wegsturen, dit werkt niet meer!

  1. Sniper666

   @ nick

   Amen.

  2. Guus Geluk

   Niemand sluit burgers uit, want burgers kiezen geen regering. Burgers kiezen de Tweede Kamer. Wij verdelen de stoeltjes en de Kamerleden mogen naar eigen goeddunken, een regering vormen. Zo werkt ons kiessysteem.

 10. Lex

  Met de stijf koppigheid van VVD en CDA is de kans groot dat we na de zomer opnieuw naar de stembus kunnen gaan.

  VVD+CDA+D66 en als aanvulling GroenLinks dat is mislukt.

  VVD+CDA+D66 en als aanvulling het CU dat gaat niet lukken vanwege het paradepaardje n D66 “vroegtijdig levensbeëindiging.”

  VVD+CDA+D66 en als aanvulling de PVDA dit was niet zo succes en de PVDA likt nog zijn worden en heeft geen zin in een nieuw gevecht.

  VVD+CDA+D66 en als aanvulling de SP Emiel Roemer heeft hier geen zin in.

  De PVV word uitgesloten dus is de kans op nieuwe verkiezingen bijzonder groot.

  1. Beukman

   @Lex
   Dat laatste zeker niet.
   Formeren heeft wel iets weg van Italiaans koken. Je staat te roeren en te kneden en te pletten maar er gebeurt niets.
   Plotseling, op het moment dat je denkt: dit wordt niets meer, beginnen de ingrediënten van substantie te veranderen, grijpen in elkaar, en vormen samen een nieuw geheel.
   Het ogenschijnlijk zinloze kneden vooraf was echter een noodzakelijke stap: je moet daar even doorheen.

   1. HaZ

    Beuk, Jij hebt zeker naar 24 Kitchen zitten kijken i.p.v. Politiek 24.

    1. Beukman

     @HaZ
     🙂
     Heb je wel eens uren lang onderhandeld? Aan het eind heb je een deal, en vraag je je af waarom dat nou zo lang heeft moeten duren.

 11. Lex

  Het word de hoogste tijd dat de kieswet word aangepast dat de vrijblijvendheid aan banden word gelegd.

  De eerste verkozen partijen moeten verplicht aan de onderhandelingstafel zitten. Partijen kunnen vrijwillig afstand nemen van deelname aan een coalitie.

  In heel veel landen is dit heel gebruikelijk.

  De kieswet moet mee met de tijd dat is de boodschap.

 12. EllyD19

  Mark Rutte is ook een van de grote verliezers, erger nog hij is door het oog van de naald gekropen, zijn laatste redmiddel was de Turkije-ophef. Waarschijnlijk op het juiste moment in scene gezet om de PVV te remmen.
  De PVV is buitenspel gezet door de EU, dus kan Rutte wel naar een baantje fluiten in de EU als hij met Wilders rond de tafel gaat zitten.

 13. Seneca

  @guusje
  als ik uw reacties lees, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken, dat u bij de besprekingen van Rutte I aanwezig was. In welke hoedanigheid? Of is het alleen maar iets schrijven om te schrijven??? Een reactie blijft uit, dat is wel zo makkelijk, nietwaar beste guus?

  1. Guus Geluk

   Flauwe opmerking, @Seneca. Inhoudelijk ingaan op de punten die de Volkskrant naar voren brengt, is aan u blijkbaar niet besteedt. Ik heb wel mijn conclusie getrokken; u blijkbaar niet.

   1. Sniper666

    @ GG

    Serieus ingaan op hetgeen het volksvod u voorschrijft? Toe nou Guus…

    1. Guus Geluk

     Het Volkskrant-artikel wordt hier om de haverklap aangehaald om te bewijzen dat de val van Rutte I door het CDA is veroorzaakt. Indien we stellen dat het een volksvod is, is de reconstructie van “val Rutte I veroorzaakt door CDA” ook niet meer serieus te nemen. Waarvan akte.

 14. Anna

  Alle macht bezitten om partijen die jou niet bevallen weg te werken moet onmogelijk worden gemaakt via WET. We leven in een Democratie. Linkse VVDer Mark Rutte heeft veel te veel macht naar zich toegetrokken.
  Het wordt de hoogste tijd voor een rechtse VVDer.

 15. poldi

  Na het lezen van alle Guus Geluk en/of Isolde reacties is er maar één conclusie, ze raken in paniek.
  Het idee dat door de impasse in de formatie, de PVV kans maakt om mee te regeren raken ze volledig in paniek en slaan ze wild om zich heen.
  Heerlijk om deze linkse wangedrochten gereutel te aanschouwen.

 16. Lex

  Nederland kan zich langzamerhand voor gaan berijden op nieuwe verkiezingen.

  Hmm drie maanden vanaf nu dat zal half of eind augustus worden. Een hele moeilijke tijd omdat veel mensen in de maanden juli augustus op vakantie zijn.

  1. Freud

   Linkse wangedrochten. Iedereen die hier d.m.v. een samenhangend verhaal de Wilders-in-Wonderland rubbish probeert te weerleggen krijgt een hoop bagger over zich heen. Redelijke tegenargumenten kunnen de PVV-adepten niet leveren. De waarheid bestaat niet meer. Rita Verdonk had niet meer stemmen dan Rutte en de PVV heeft Rutte I wel degelijk laten vallen uit balorigheid (Hij wilde weer voor volksredder spelen. En weer komen de verhalen uit droomland naar boven zoals vroeger: PVV 42 zetels, Wilders MP en Rutte met pensioen. Nu is de slogan “binnenkort nieuwe verkiezingen” favoriet. Wie slaat er hier wild om zich heen? Laat de formatie maar aan de democratie over dan zal blijken dat zelfs de FvD nog niet met de PVV wil aanschuiven. Het is een rare wereld.

 17. iDude

  Het wordt tijd dat we dit gehele informatie proces eens tegen het licht houden.
  Als we nu eens de drie grootste partijen het kabinet laten vormen, zijn we in een keer van de tijd rovende informatie geneuzel af.

  1. Sniper666

   @ iDude

   Goed idee maar zo is de wet niet (helaas).

 18. RoodGevaar

  Geert Wilders c.q. de PVV heeft nooit bewezen een loyale partner te zijn.
  Wilders koestert in eigen kring een overdreven wantrouwen jegens een ieder.
  Geert verdraagt Martin Bosma, Fleur Agema en Dion Graus ternauwernood.
  Politici buiten zijn eigen omgeving worden helemaal niet getolereerd.
  Hoe zal er dan op landelijk niveau samengewerkt moeten worden?
  VVD en CDA hebben reeds de onberekenbaarheid van de Limburger ervaren.
  De onverdraagzame standpuntbepaling werkt voor de overigen averechts.
  Coalitie VVD/PVV/CDA/50PLUS/SGP/FVD komt derhalve nooit tot stand.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.