'Kartelfossiel' Tjeenk Willink met grote meerderheid gekozen tot informateur

Geen categoriemei 30 2017, 19:00
Het volgende hoofdstuk in de formatie gaat vanaf morgen beginnen. Vandaag was er een hard debat over de formatie waarin De VVD en het CDA partijleider Alexander Pechtold keihard hebben aangepakt en de methode van de D66'er hebben afgeserveerd. Het leek alsof de VVD en het CDA dit debat samen hadden voorbereid en op weg zijn naar een minderheidskabinet. Rutte had er al op gehint door te zeggen open te staan voor deze optie en Buma heeft een coalitie over links afgedaan als een 'sprookje dat een sprookje zal blijven'.
Uiteindelijk was dit theaterstuk voorbij en was bijna iedereen het eens over het voorstel van Edith Schippers om Herman Tjeenk Willink, een PvdA'er, te kiezen als nieuwe informateur. Dit betekent dus dat we weer met het hele riedeltje opnieuw gaan beginnen en er dus weer weken over de formatie heen gaan. Thierry Baudet noemde Tjeenk Willink een 'kartelfossiel' en stelde een zakenkabinet voor met CDA'er Pieter Omtzigt als formateur. ''We willen uiteindelijk dat de bevolking zelf haar eigen minister-president kan uitkiezen, maar voor de komende tijd stellen we dit voor.''
Tjeenk Willink is van de tijd van 'Van Uyl' de meest linkse periode van de Nederlandse politieke geschiedenis. Hij heeft heel veel baantjes gehad en is een vast onderdeel van wat Baudet terecht de 'kartelpolitiek' noemt. Gaat deze man het echt allemaal voor elkaar krijgen? Misschien is dit zelfs een voorbode voor een coalitie met de PvdA. De Tweede Kamer verafgoodt Herman Tjeenk Willink immers. De PvdA kan Willink gebruiken als 'heilige' waar ze naar moeten luisteren en dan toch weer de coalitieonderhandelingen ingaan. Een ding is zeker: een persoon die zo hecht vast zit aan de gevestigde orde moet je niet de (in)formatie laten leiden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten