‘Kartelfossiel’ Tjeenk Willink met grote meerderheid gekozen tot informateur

Het volgende hoofdstuk in de formatie gaat vanaf morgen beginnen. Vandaag was er een hard debat over de formatie waarin De VVD en het CDA partijleider Alexander Pechtold keihard hebben aangepakt en de methode van de D66’er hebben afgeserveerd. Het leek alsof de VVD en het CDA dit debat samen hadden voorbereid en op weg zijn naar een minderheidskabinet. Rutte had er al op gehint door te zeggen open te staan voor deze optie en Buma heeft een coalitie over links afgedaan als een ‘sprookje dat een sprookje zal blijven‘.

Uiteindelijk was dit theaterstuk voorbij en was bijna iedereen het eens over het voorstel van Edith Schippers om Herman Tjeenk Willink, een PvdA’er, te kiezen als nieuwe informateur. Dit betekent dus dat  we weer met het hele riedeltje opnieuw gaan beginnen en er dus weer weken over de formatie heen gaan. Thierry Baudet noemde Tjeenk Willink een ‘kartelfossiel’ en stelde een zakenkabinet voor met CDA’er Pieter Omtzigt als formateur. ”We willen uiteindelijk dat de bevolking zelf haar eigen minister-president kan uitkiezen, maar voor de komende tijd stellen we dit voor.”

Tjeenk Willink is van de tijd van ‘Van Uyl’ de meest linkse periode van de Nederlandse politieke geschiedenis. Hij heeft heel veel baantjes gehad en is een vast onderdeel van wat Baudet terecht de ‘kartelpolitiek‘ noemt. Gaat deze man het echt allemaal voor elkaar krijgen? Misschien is dit zelfs een voorbode voor een coalitie met de PvdA. De Tweede Kamer verafgoodt Herman Tjeenk Willink immers. De PvdA kan Willink gebruiken als ‘heilige’ waar ze naar moeten luisteren en dan toch weer de coalitieonderhandelingen ingaan. Een ding is zeker: een persoon die zo hecht vast zit aan de gevestigde orde moet je niet de (in)formatie laten leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ritter

  De politieke elite , samen met hun vriendjes in de media, blijven tegen de PVV ageren terwijl een groot deel van de bevolking wil dat de PVV bij de onderhandelingen word betrokken.

  ‘4 op de 10 VVD-stemmers en een meerderheid CDA-stemmers zegt: we moeten de PVV een kans geven’ aldus @gijsrademaker
  https://twitter.com/eenvandaag/status/869553291553775617

 2. Sniper666

  Wat is hier toch mis dat men zo’n PvdA fossiel weer uit de kast haalt?

  1. Floris

   Ze hopen zo de PvdA het kabinet in te loodsen.

   Dat is wat mij betreft in ieder geval beter dan GL.

   1. toetssteen

    @Floris
    Niet zo naïef! Laat me een gokje wagen: Willink zet in op VVD/Groen Links/ CDA/D’66/PvdA. Eerste Kamer-47 zetels, dus ze kunnen er alles door drammen. Tot de volgende Provinciale verkiezingen, als die nog komen…

    1. Floris

     We zullen zien. Ik voorspelde hier al weken geleden een kabinet van het “motorblok” met de PvdA.

     Niet dat ik dat zo goed zou vinden overigens. Het was gewoon een inschatting.

     1. toetssteen

      @Floris
      Ik zal maar niet zeggen wat ik denk. Hintje: de koers van Duitsland/Frankrijk.

      Nite.

 3. Bes Tolen

  Onzin dat Tjeenk Willink van de periode Den Uijl is. Hij was in 1977 weliswaar vijfendertig jaar oud maar speelde geen rol in de politiek, als ambtenaar had hij wel alles met de politiek te maken. Zijn (snelle) opkomst ligt later dan de jaren zeventig. Hij lijkt mij een gepast bescheiden man, die in een aantal belangrijke stemmingen niet met de meerderheid van de Eerste Kamerfractie van de PvdA mee ging.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.