Krol is tegen het partijkartel: ‘Laat iedere partij een regeerakkoord schrijven en kies het beste!’

Sluit Henk Krol (50Plus) zich aan bij de strijd tegen het partijkartel met zijn nieuwste voorstel?

De formatiepogingen zitten muur-en-muurvast. Dat weet u, dat weet ik, en dat weten ze in Den Haag al helemaal. Informateur Edith Schippers ontvangt voor de zoveelste keer de partijleiders en is daarbij zo wanhopig dat ze nu zelfs dé persona non-grata van deze formatie, PVV-leider Geert Wilders, heeft uitgenodigd voor een gesprek. Of daar wat uitkomt is nog maar zeer de vraag, maar wie alvast een zeer interessant voorstel heeft gedaan voor een alternatieve oplossing is 50Plus-voorman Henk Krol.

Voordat hij om 10 uur aankwam bij Schippers, had hij zijn plan al toegelicht in de Telegraaf van vrijdag, waar hij zelf nog even op wees toen hij onderweg was:

Zijn idee komt simpelweg hier op neer: in plaats van dat we nu steeds tevergeefs partijen bij elkaar proberen te brengen aan de tafel van de informateur in de hoop daar ooit een regeerakkoord uit te slepen, kan het ook andersom. Laat alle partijen, groot en klein, nu gewoon eens een concept-regeerakkoord schrijven waarin ze een zo gebalanceerde en acceptabel mogelijke verzameling aan plannen voor de komende jaren voorstellen. Die akkoorden zouden dan geanonimiseerd moeten worden en vervolgens weer voorgelegd moeten worden aan de partijen, die ze vervolgens zouden moeten beoordelen. De hoop van Krol is dat daarmee uiteindelijk een beste regeerakkoord kan worden gekozen, en dat de partijen die daarachter staan dan een coalitie vormen.

Een goed voorstel is het zeker: met zoiets zou je best wel eens de stevige impasse die er nu heerst kunnen doorbreken op een manier die ook nog eens korte metten maakt met de partijkartel-traditie van achterkamertjespolitiek. Daar zit hem echter ook meteen het probleem: waar de kleinere partijen zo’n plan waarschijnlijk positief ontvangen, valt het te verwachten dat de kartelpartijen niet bepaald staan te trappelen. Logisch, want zij zijn het die met zoiets het meeste te verliezen hebben, en dat is ook meteen de reden dat ook dit zeer interessante plan het met aardige zekerheid niet zal halen. Jammer.

Toch lijkt nog niet alles verloren: de 50Plus’er gaf na zijn gesprek met Schippers aan “heel gelukig” te zijn met haar reactie, wat waarschijnlijk betekent dat in ieder geval zij het serieus zal nemen. Nu de rest dus nog!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Sniper666

  Beste zou zijn de vrijblijvendheid van het formeren er uit te halen. Dus in dit geval moeten CDA PVV VVD verplicht om tafel om een regering te vormen als grootste partijen. Slagen ze er niet in krijgen ze alle drie een penalty van 5 zetels.

 2. Peter Selie

  Krol kletst uit dat gat in zijn nek, 50+ is zo wie zo VVD-light en aan het stemgedrag in de Tweede Kamer heeft de partij zich bijna geheel geconformeerd aan die van de VVD.

 3. Peter Selie

  Het beste zou mijns inziens gewoon de verkiezingsuitslag gerespecteerd moeten worden, wacht even er bestaat ook zo iets democratisch als een cordon sanitaire, maar eerlijk is eerlijk 50+ sluit als een van de weinigen de PVV niet uit.

 4. HaZ

  Rutte: andere partijen moeten bewegen ! Dus iedereen moet nadenken over andere partijen, behalve Mr. Know Itt All zelf ! Trap die vent toch den haag uit…..GVD !

  1. Marija

   Die heer Rutte waant zich haast een Jezusfiguur, misschien kan hij ook over water lopen? Hij is degene die zich moet veranderen.
   Ik erger me vreselijk aan dat figuur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.