Sparen? Dat kunnen wij helemaal niet

Het Nibud vindt dat iedereen meer moet gaan sparen. ‘Zet gewoon 10 procent van je maandsalaris aan de kant’, was vorig jaar het oh zo geniale voorstel voor huishoudens die geldproblemen hebben. Elke achterlijke gladiool weet ook wel dat dat niet voor elk huishouden weggelegd is. Simpelweg omdat de rekeningen ook betaald moeten worden.

Gelukkig begrijpt het Nibud nu ook dat dit niet werkt. De stichting deed onderzoek naar de psychologie van de spaarder. Wat blijkt? De mens is helemaal niet gemaakt om te sparen. Dat verklaart waarom 2,5 miljoen (!) Nederlanders hier zo slecht in is. Volgens het onderzoek van de stichting is de oermens in ons namelijk dé oorzaak van het feit dat de meeste mensen te weinig sparen.

Hoe zit dat dan? Dat legt Gabriëlla Bettonville van het Nibud graag uit: “Het zit gewoon niet in onze genen om rekening te houden met later. De mens is gericht op het nu. We zijn gebouwd om te overleven, van dag tot dag. Beloningen en verleidingen op korte termijn kunnen we maar moeilijk weerstaan. En we hebben vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen.” Hoogleraar Psychologie Wilco van Dijk beaamt de conclusie van het Nibud. “We zijn onrealistisch optimistisch en houden geen rekening met tegenslagen, daarom sparen we niet,” zegt hij.

Dus het beest in ons zorgt er eigenlijk voor dat we niet voldoende geld aan de kant zetten voor onvoorziene zaken. Interessant.. Kunnen we dat sparen dan maar beter gewoon helemaal opgeven? Je krijgt tegenwoordig toch nauwelijks rente op een spaarrekening..  Nibud adviseert anders, namelijk dat we nog steeds een buffer moeten creëren voor onvoorziene zaken. Het sparen moet alleen wel gemakkelijker worden gemaakt. Een oplossing kan zijn dat de overheid en het bedrijfsleven ons daarbij een handje helpen.

Een voorbeeld hiervan is het pinsparen dat al bij een aantal banken mogelijk is. De bank rondt elk bedrag dat je pint dan af naar boven en zet dit geld voor je op een spaarrekening. Zo merk je amper dat je aan het sparen bent. Alle kleine beetjes helpen, mits je met je tengels van je spaarrekening af kunt blijven. Ook zijn er zorgverzekeraars die je elke maand nog meer laten betalen, zodat je vast spaart voor het eigen risico dat je mogelijk later moet aftikken als je ergens in de goot ligt met een gebroken been.

Het Nibud ziet nog meer mogelijkheden. Zo zou je als je een auto koopt direct een automatische incasso kunnen instellen om vast te sparen voor het onderhoud. Beetje gek alleen dat mensen wél een auto kunnen aanschaffen, maar goed.. Nibud heeft wel vaker ‘geniale’ ideeën. Zo vindt de stichting het ook een geweldig idee om via de bank je spaargeld aan een loterij te verbinden. Je spaart dan een deel van de inleg en de rest is voor de loterij. Handig hoor, het risico lopen dat je niks wint en je geld naar de loterij gaat – terwijl je al moeite hebt met sparen.

Van Dijk, Hoogleraar Psychologie, juicht en gooit zijn handjes in de lucht voor de oplossing van Nibud om hulp van de overheid en bedrijven in te schakelen. “Het is goed om mensen een handje te helpen. We zien dat het doen van aankopen online erg makkelijk wordt gemaakt en met een paar muisklikken heb je een lening afgesloten. Op dezelfde manier moeten we het sparen makkelijk kunnen maken,” zegt hij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Seneca

  Sparen? Waarom en waarvoor? Om 4% rendementsheffing te betalen op een rente van 0,15%? Overigens sparen lukt niet, vroeger in mijn werkzame leven lukte dat wel, maar nu ik ben ‘gepensioneerd’, pensioen wordt lager en de kosten rijzen de pan uit. Ik denk dat ik maar een paar zonnebankjes pak, inmiddels leer ik ook Arabisch, dus ik kan mij over enkele maanden, als ik mijn identiteitspapieren vernietigd heb, melden bij het COA en krijgen wij een huis, eten en een goede uitkering. Dat is de toekomst voor de oudere Nederlander; het kost wat moeite, maar dan heb je ook iets.

 2. Sniper666

  Ik raad iedereen af te sparen in valuta. Het hele financieel stelsel is een zeepbel. Bovendien is wat je spaart dan weer zichtbaar voor de roverheid. Heb je aandrang om te sparen? Koop goud, diamantjes, noodvoorraad voer & drank, leuke kunst etc. Alles als je het maar niet in valuta op een bank zet.

 3. HaZ

  Ja, ge-wel-dig plan om de overheid mee te laten helpen met het sparen. NOT. Kunnen ze, net zoals nu al uw pensioen in “beheer” is, nog meer reserveren voor Brussel. Sparen is exit met dank aan de EU en Opperdief Draghi. Mijn motto; Geld moet rollen !

 4. Ni28

  Wij kunnen alles laten doen en helemaal niet meer zelf denken. Dat is al voor een deel gelukt en straks zijn wij de automaten van de instanties op afstand bedienbaar.

 5. Viertel

  Poosje terug riep premier Rutte op om niet te sparen maar het geld te besteden aan de aankoop van een nieuw huis of een nieuwe woning. Braaf volk als we zijn, doen Nederlanders dit massaal. Is het weer niet goed!

 6. Bes Tolen

  Europeanen konden vroeger alleen maar overleven door voor de koudste helft van het jaar te sparen of te wel veel voedsel te bewaren, winterkleding te maken, een voorraad hout en andere brandstoffen aan te leggen en de huizen zo te bouwen dat zo weinig mogelijk warmte verloren ging als het kouder was. Dat heeft de Europeanen juist altijd gekenmerkt en door aan de toekomst te moeten denken, heeft men zich leren ontwikkelen. Dat denken aan omvatte ook de oude dag want daarvoor moest gespaard worden. Het was zuinig leven.
  Dat er nu een andere mentaliteit heerst bij velen komt doordat de omstandigheden geheel zijn veranderd. Overigens is het zo, dat lieden uit derdewereldlanden/tropische landen, die hier in Nederland zijn komen wonen, slecht met het hen toegewezen geld om gaan. Dat blijkt ook uit schuldsanering. Er zijn dus echt wel verschillen tussen mensen aan te wijzen en het moge duidelijk zijn dat de toekomst er slechter komt uit te zien om de eenvoudige reden dat er steeds meer mensen uit de tropen naar hier komen.
  Een factor van belang is de politiek, die in Nederland nooit na de Tweede Wereldoorlog de functie van vermogen voldoende heeft erkend en in onze tijd al helemaal niet. Kapitaalintensieve industrie kon zich niet op eigen kracht ontwikkelen. [De huidige politiek smeekt Amerika, Japan en China hier te komen investeren]. Nou ja, wel in Zuid Nederland omdat de eigenaren in België gingen wonen. Het ontbreken van voldoende kapitaal onder particulieren leidde er mee toe, dat ook grote Nederlandse bedrijven voor te lage prijzen in buitenlandse handen over gingen. Amerika en Engeland beheersen ook de Nederlandse aandelenbeurs. De koopkracht van Nederlanders is gering. De belastingpolitiek deugt niet en de lasten van de overheid zijn te hoog wat stellig als eerste oorzaak de immigratie heeft. Sparen wordt heel onaantrekkelijk gemaakt. Vermogensvorming vindt in Nederland geen bescherming. Voor miljarden aan onroerend goed kwam en komt in vooral Amerikaanse en Britse handen doordat financiering door Nederlanders stelselmatig wordt opgebroken en er dan dus verkocht moet worden voor afbraakprijzen. De politiek is dom dogmatisch links op financieel terrein. Er is geen oprechte belangstelling vanuit de politiek. Nederland moet blijkbaar plebejerstaat worden. Heel Europa. Daar zijn onze Amerikaanse vrienden wel op uit. Al heel lang trouwens maar nu zijn de omstandigheden daartoe gunstiger dan vroeger. De financiële markten worden eenvoudiger gemanipuleerd, alle regels zijn in wezen Amerikaans en alle grote advieskantoren ook. Het hele bankwezen is ondergeschikt aan Amerika.
  Nederland is heus niet zo rijk. De tijden dat Nederland heel rijk was, liggen al ver achter ons. In Engeland hebben wetenschappers al lang de overtuiging dat het gebied aan de oostkant van de Noordzee in de heidense tijd het rijkste was van de hele wereld in die tijd. Dat hebt u vast niet gedacht. Die gedachtegang van Engelse wetenschappers past namelijk niet in wat aan informatie altijd over ons werd en wordt uitgestort.

 7. Verlazques

  Die lui van het Nibud, wie betaalt ze eigenlijk, zijn echt wereldvreemd. M’n hele leven, en da’s vrij lang, hoor ik ze al onzin uitkramen over armoedegrens en zo. Ze hebben destijds vastgesteld dat als je geen kleurentelevisie kunt kopen, dat je onder de armoedegrens zit. En als je niet op vakantie kunt idem dito. Wel mijn hele jeugd kon niemand op vakantie want er was geen geld voor. Maar we hadden wel lol en leven nog steeds.

 8. Babaji538

  ‘Hallo, u spreekt met de Engelse hamster.’

  Het is goed vertoeven onder mensen,
  die weten wat ze doen en waarvoor ze staan.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.