Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit: “korpsleiding wil mij kapotmaken”

De baas van de Amsterdamse politie, Pieter-Jaap Aalbersberg, heeft volgens de Telegraaf in het geniep aangifte gedaan tegen commissaris van politie Ad Smit. Die zit nu in Frankrijk het integriteitsonderzoek tegen hem af te wachten.

Ad Smit was jaren districtschef in Amsterdam, waar hij de scepter zwaaide over het oostelijke deel van de stad. Dit deed hij naar eigen zeggen streng doch rechtvaardig. Wie het artikel en de reportage leest, maakt kennis met Ad Smit als de baas die iedereen wil. Hij ging voorop in de strijd, werkte zelf hard mee en wie inzet toonde kon altijd op zijn waardering rekenen. Zo hoort het, denk je dan.

Wat is er aan de hand? Veel ambtenaren hebben een zogenaamd representatiebudget. Dat geld kan de ambtenaar gebruiken om ervoor te zorgen dat hij in de eerste plaats zelf representatief voor de dag komt. Anderzijds valt onder representatie natuurlijk ook het ruimere begrip ‘imago’. Hoe dat geld gebruikt dient te worden is aan regels gebonden, maar bij welke winkel het besteed dient te worden staat nergens. Zo kan de ambtenaar met zijn representatiebudget meerdere kanten op.

Politiecommissaris Ad Smit koos er al die jaren voor om het representatiebudget niet egoïstisch te gebruiken. Hij gebruikte het geld – let op: waar anderen misschien dure kleding voor zouden kopen – vooral om zijn hardwerkende personeel te belonen. Hij kocht naar eigen zeggen een paar seizoenskaarten van Ajax per jaar voor zijn personeel. En daarom heeft Pieter-Jaap Aalbersberg dus in het geniep aangifte tegen Ad Smit gedaan. Verduistering in dienstbetrekking, luidt de aanklacht.

Er is een probleem met de aangifte van Pieter-Jaap Aalbersberg. Voor een verduistering in dienstbetrekking valt alle grond tot strafvervolging weg als de eigenaar van het verduisterde goed kennis droeg van de ‘verduistering’ en daar niets aan deed. Volgens Ad Smit wist Aalbersberg en de hele korpsleiding precies waar hij het geld aan uitgaf. Het lijkt me dat Aalbersberg zelf ook weet dat in dat geval uit zo’n aangifte nooit een vervolging kan ontstaan. Gesteld dat voorgaande waar is, heeft het er alle schijn van dat Ad Smit doelbewust uit het zadel is gewipt. Smit wijt het zelf aan jaloezie. Ik weet het niet. Spelen er soms andere kwesties bij het korps van Aalbersberg waarin Ad Smit een blokkade vormt? Het is in elk geval erg bijzonder dat de ene commissaris in het geheim aangifte doet tegen een andere commissaris, over een kwestie waar ze elkaar regelmatig in het echt over spraken. Over besteding van gemeenschapsgeld gesproken: Aalbersberg is de man die Fatima Elatik € 12.000 per maand geeft om het hoofddoekjesplan bij de politie te promoten. Verduistering in dienstbetrekking… hilarisch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HaZ

  De politie doet daar in Amsterdam wel hun uiterste best om dagelijks negatief in het nieuws te verschijnen, geloof ik. Je zou haast gaan denken dat het beleid is om de vuile was buiten te hangen. Prettig ook wel dat het opperhoofd van de politie, burgemeester van der Laan, er zo bovenop zit……NOT !

 2. Ruud562

  Die Amsterdamse korpleiding is totaal verrot! Maar wat wil je ook, als je wordt ‘geadviseerd’ door zo’n achterbaks en een niet-integer (ik benoem het nog netjes) islammokkel!

 3. Ni28

  Een onderzoek naar Aalbersberg is meer op zijn plaats door Elatik een goudenbaantje te bezorgen waar zij op waardeloze adviezen na niets hoeft te doen. Laat haar ook gelijk goed doorlichten. In Amsterdam mag alles, jammer voor die mooie stad.

 4. Ritter

  ” Aalbersberg is de man die Fatima Elatik € 12.000 per maand geeft om het hoofddoekjesplan bij de politie te promoten.”

  Onvoorstelbaar. 12.000 weggegooid geld.

  Daarbij is Elatik betrokken bij verschillende financiële malversaties.

  Het is triest gesteld met de politie als ze word “geadviseerd” door Fatima Elatik.

  1. Standaardbinnen

   Bij welke malversaties is Elatik betrokken? Mij zijn geen zaken bekend en ik beschouw deze opmerking vooralsnog als ongefundeerde laster.

   1. Ritter

    @Standaardbinnen

    Fatima Elatik is betrokken bij een aantal financiële schandalen.

    Om er een paar te noemen:

    “De politieke carrière van Fatima Elatik is maandagnacht met rokende remmen tot stilstand gebracht. Rond één uur trok haar eigen PvdA-fractie de stekker uit de coalitie in stadsdeel Oost en trad Elatik af als stadsdeelvoorzitter.

    Daarmee verdwijnt in elk geval voorlopig een opvallend gezicht van de Amsterdamse PvdA van het politieke toneel. Haar aftreden vormde het slot van een roerige deelraadsvergadering over een miljoenendebacle rond muziekcentrum MuzyQ. Die affaire kan Oost dertig miljoen euro kosten. ”

    een andere affaire waarbij Fatima Elatik is betrokken is het z.g “partyboot” schandaal.

    “Het Amsterdamse stadsdeel Oost heeft afgelopen donderdag tijdens Sail meegevaren met een eigen schip. De voorzitter van het stadsdeel Fatima Elatik ligt nu onder vuur, omdat eerder was gemeld dat er alleen maar ‘onvermijdbare kosten’ zouden worden gemaakt tijdens het evenement.”
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/20337938/__Rel_om_boottocht_Sail_stadsdeel_Oost__.html

    1. Standaardbinnen

     @Ritter,

     Bij Elatik was er nimmer sprake van malversaties, uit niets blijkt dat ze zich persoonlijk verrijkte of oneerlijk handelde. Ze is ook nooit vervolgd of aangeklaagd of veroordeeld voor welke mogelijke misstap dan ook.

     Men kan kritiek hebben op haar bestuurlijke funtioneren maar dat is een politiek oordeel. De Deelraad had dat negatieve politieke oordeel niet: ze werd na haar tijdelijke aftreden met veel waardering weer herbenoemd als voorzitter.

     Elatik wordt gehaat door rechtse boze mannetjes zoals Sylvana Simons wordt gehaat. Ze combineert een aantal eigenschappen die sommige rechtse mannen het schuim op de lippen jaagt: ze is allochtoon, ze is vrouw, ze is intelligent en ze is niet op haar mondje gevallen. Daar worden veel kleingeestige kereltjes heel angstig en boos van.

 5. Standaardbinnen

  Er lijkt met Ad Smit wel iets meer aan de hand te zijn dan hier wordt gesuggereerd.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/13/iedereen-wist-dat-ad-fratsen-had-11069880-a1562829

  1. SlimK1nd

   Hij is de zoveelste graaier. Met familie en vrienden naar concerten en etentjes? Hij is vandaag begonnen met slachtoffer politics las ik bij NU.nl https://twitter.com/SlimK1nd/status/876015448323706880

 6. Sniper666

  Die Aalbersberg moet eens beter bekeken worden. Lijkt me geen fris figuur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.