Frankrijk naar de stembus: eurofiele partij krijgt de absolute meerderheid

Het lot van Europa wordt ook vandaag weer bepaald in het democratische landschap. Vandaag mogen Fransen voor de vierde keer in korte tijd stemmen. De eerste twee keer waren voor de presidentsverkiezingen en deze is samen met de laatste verkiezingen voor het Franse parlement. Men verwacht dat de partij van president Macron de verkiezingen gaat winnen en niet zo klein beetje ook.

De absolute meerderheid is in zicht voor de president van ‘het midden’. Macron haalde in de presidentsverkiezingen bijna tweederde van de stemmen tegen Front National kandidaat Marine Le Pen. Het was een strijd tussen eurofilie en euroscepsisme. Tussen meer immigratie en minder immigratie. Eurofilie en immigratie hebben toen gewonnen met de komst van de jonge Emmanuel Macron. Er was alleen een probleem. De partij van Macron bestaat nog geen eens een jaar, dus een werkbare meerderheid in het parlement was nog geen realiteit voor Macron.

Dat gaat vandaag veranderen. Vandaag is de beslissende ronde voor de parlementsverkiezingen en de partij van president Macron, En Marche!, gaat volgens de peilingen een absolute meerderheid halen van 415 tot 445 van de in totaal 577 zetels. Dat is een ongekende meerderheid die ten koste gaat van vooral de sociaal-democratische partij. Op deze manier wordt Macron geen strobreedte in de weg gelegd om alles te doen wat hij wil.

De eurofiele Macron kan zich aansluiten bij de pro-Europese koers van de Duitse Angela Merkel en zo is de Europese Unie verzekerd van steun en groei voor de komende jaren. Europese integratie staat hoog op het lijstje van de Franse president. Die integratie gaat met deze absolute meerderheid in het parlement ook komen. In Nederland hebben krijgen we steeds minder bondgenoten, nu zonder de Engelsen, voor een behouden koers van de Europese Unie. Vol op het orgel gaan de Fransen voor een Europese superstaat!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ritter

  Een groot voordeel voor Marcon is dat hij de steun heeft van de gevestigde media.

  Aangezien de publieke opinie nog altijd voor een groot deel word bepaald door de media is dat dus een groot voordeel.

  Net als Merkel word Macron gepromoot door de gevestigde media. Geen wonder want de meeste journalisten zijn sterk pro-EU en pro-open grenzen (immigratie).

  De as Frankrijk-Duitsland ( Macron/Merkel) zal dus de koers van Europa bepalen. Geen goede zaak voor landen als Nederland die een soort bijwagen worden van deze as.

  1. hans-e-pans

   Natuurlijk zien de Fransen de EU als een uitweg voor hun problemen, zeker voor hun financiele problemen. Als buddy en hulpje van Duitsland dat binnen de EU de Fransen graag te vriend wil houden.

   Voor die vriendschap tussen Duitsland en Frankrijk zullen andere landen een veer moeten laten, Nederland zal daarvoor een flinke financiele veer moeten laten. Deze financiele veer zal getrokken worden uit de spaarpot die ook wel de Nederlandse pensioenpot genoemd word.

 2. Standaardbinnen

  Ja, dit is de politieke trend in Europa: naar links en naar een sterkere EU. De oorzaak ligt in het rechtse neo-liberale beleid dat leidde tot een grote inkomens- en vermogensongelijkheid waarvan met name ook de jongere generatie de dupe is en de Brexit waarvan velen zien dat dit een kapitale blunder was waartegen (opnieuw) de jongeren zich vergeefs verzetten.

  Deze trend is goed zichtbaar in het succes van de beweging van Macron, maar ook in de verkiezingswinst van Corbyn en de afbrokkeling van rechts-populistische bewegingen als die van Grillo, Le Pen, Farage en Wilders.

  Er waait een nieuwe frisse wind in Europa. Laten we er ons over verheugen.

  1. Skippybal1

   Ik deel uw mening en ben enerzijds verheugd dat rechts-populisme (dat haar bestaansrecht ontleent aan domme, doch populaire linkse ideeen, zijn beste tijd gehad lijkt te hebben en dat de EU er sterker uitkomt.

   Anderzijds moeten ze dan wel de antwoorden vinden tegen de massa-immigratie en het drastisch hervormen van de EU.

   En als het aan mij ligt richten op veel meer individuele vrijheid!

   1. Standaardbinnen

    De beheersing van de massa-immigratie is, zoals de afgelopen jaren ook bleek, alleen mogelijk via een sterker Europa met duidelijke buitengrenzen. Ook om die reden is de trend naar verdere Europese integratie een goede ontwikkeling.

    1. Sniper666

     @ standaardtrol

     De massa-immigratie is onbeheersbaar dat is afgelopen jaren gebleken.

     1. Standaardbinnen

      Nee hoor Sniper, tot nu toe hebben we de immigratie redelijk onder controle. Ik kan niet zien hoe dat in een hecht Europees verband ook de komende decennia niet zou lukken.

     2. Sniper666

      @ standaardtrol

      U hoeft niet telkens hier te laten blijken hoe gestoord u bent. Probeer het eens op Joop ofzo.

   2. Mart

    Droom verder Skippy,een europeese supperstaat met marxistische indoctratie is niet zo gediend met ”individuele vrijheid”.En door omvolking wordt het makkelijker het steeds minder slimme klootjesvolk te manipuleren….trouwens dat lukt ze nù al aardig.

 3. Ni28

  Macron profiteert van de enorme shit waar zich Frankrijk in bevindt die de socialisten hebben achtergelaten. Een nieuw geluid is dan welkom en de oude politiek heeft afgedaan. Men verwacht veel van hem en daar schuilt het gevaar. Vele van zijn plannen zullen mensen in praktijk niet leuk vinden want veranderingen zullen hard zijn.De immigratie blijft doorgaan met de bestaande problemen en het Franse nationalisme zal het moeten afleggen tegen de eurofiele drift van Macron. Ik denk dat velen zullen pas na een tijd beseffen voor wat zij gekozen hebben. Als de liefde voor oude vrouwen ook politiek blijkt met Merkel zal de rest van Europa het goed merken.
  EU = D + F + de nodige rest.

 4. WWW

  Een D’66-beleid in Frankrijk. Ik vraag me af hoe de franse vakbonden zich gaan opstellen. Het is bekend dat Macron alle sociale zekerheden van de fransen wil afpakken.
  Zal een paar onrustige jaren worden vermoed ik.

 5. Ruud562

  Dom, dom volk!! Net zoals hier ten tijde van de verkiezingen!! En straks maar klagen als het leven onhoudbaar wordt!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.