Hevige agressie in de treinen: geweld en spuug tegen treinpersoneel die hun werk doen

Geen categoriejun 18 2017, 13:00
Treinconducteur zijn is een gevaarlijk beroep geworden waarbij je tegen een stootje moet kunnen. Waar vroeger de conducteurs gewoon normaal hun werk konden doen en kattenkwaad door jongeren geen geweld bevatte, slaan jongeren tegenwoordig de conducteurs in elkaar. Dit weekend was het weer raak: een vijftienjarige jongen.
Bij Hoogezand en Leeuwarden is agressief gedrag vannacht de norm geweest om zwartrijden en alcoholgebruik te legitimeren. Een vijftienjarig jochie heeft een conductrice in haar gezicht geslagen, omdat zij hem confronteerde met het feit dat hij geen geldig vervoersbewijs had. De vrouw blokkeerde de weg van de jongeman waarop hij het normaal vond om een slag in haar gezicht te maken. In Leeuwarden was een oude vent bezig met vrouwen lastig vallen. Het treinpersoneel werd beschimpt en bespuugd met als kopstuk een kopstoot tegen een agent.
Over die vijftienjarige. Het valt moeilijk te geloven dat jongeren het lef hebben om conducteurs in elkaar te slaan, maar het schijnt steeds 'normaler' te worden. Vorig jaar werd al duidelijk dat het geweld toenam, maar de aangiftebereidheid daalde. Dan ben je als politiek en samenleving al te laat. Op het moment dat mensen dit soort exorbitant gedrag niet meer durven of willen aangeven, dan weet je dat het systeem hard faalt.
Treinpersoneel wil meer beveiligers en middelen om van zich af te kunnen slaan, zoals pepperspray en wapenstokken. Ook de terugkeer van de 'spoorwegpolitie', die in 2013 opgeheven is. In elk geval moet duidelijk gemaakt worden dat agressie niet getolereerd wordt. Nu staat het treinpersoneel er steeds alleen voor, zeker 's nachts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten