Jan Roos geeft toe: “Misschien heb ik mezelf overschat.” Maar nu heeft hij zijn wonden gelikt en gaat hij weer los

Jan Roos gaat een nieuwe avontuur beginnen. De wonden zijn gelikt, tijd om op te bouwen.

De verkiezingen van 15 maart liepen voor Jan Roos en zijn partij VNL uit op een enorme deceptie. Waar het er lange tijd alle schijn van had dat VNL in ieder geval één zetel — en misschien zelfs meerdere — zou binnenhalen bleek dat op het laatste moment toch tegen te vallen. Ja, de partij kreeg bijna 40.000 stemmen, maar dat was niet voldoende voor een zetel. Jan, Joram van Klaveren en Louis Bontes hadden dus gefaald.

In een groot interview dat Jan dit weekend gaf aan RTL Nieuws legde hij uit dat het een enorme klap voor hem was dat dit avontuur mislukte. Hij had maanden geflyerd, gedebatteerd, getwitterd, en interviews gegeven, maar het mocht niet zo zijn:

“Ik heb na de verkiezingen zo’n drie dagen lang in mijn bed liggen huilen. Verdriet en ontzetting dat je na negen maanden keihard werken geen resultaten hebt behaald.”

Achteraf gezien had Roos meerdere problemen: Mark Rutte die ineens iets van leiderschap toonde (wat hij zijn hele leven niet gedaan had), Kuzu die kort voor het slotdebat afzegde, en peilingen waarin VNL in de laatste weken van de campagne opeens haar virtuele zetel verloor. “Dat kost ook stemmen, want kiezers gaan liever voor een partij die wél in Kamer lijkt te komen,” zegt Jan daar terecht over.

Maar dat waren eigenlijk niet eens de grootste problemen. Terugkijkend op de campagne wordt duidelijk dat VNL eerst en vooral geen zetels kon bemachtigen omdat het mediakartel Roos voortdurend en systematisch neerzette als een clown. Alles wat hij in het verleden had gedaan — vijf jaar terug, 10 jaar terug het maakte niet uit — werd erbij gehaald om hem af te schilderen als een ‘mafklapper’ die je niet serieus kan nemen. Roos wilde het over de economie hebben en over de CPB-doorrekening van het sublieme partijprogram van VNL, maar de linkse media wilden het daar niet eens over hebben:

“Ik had al die cijfers uit mijn hoofd geleerd, maar dat imago bleef me inderdaad achtervolgen. Ik kreeg steeds weer vragen over wat ik vijf jaar geleden heb gedaan. Ik ben niet van die rol van vroeger afgekomen.”

Met name Eva Jinek en Jeroen Pauw speelden in dat opzicht een bijzonder kwalijke rol. Maar goed, daar hebben we al genoeg over geschreven; elke keer dat je de naam “Eva Jinek” in een artikel gebruikt weet je dat je haar alleen maar gratis aandacht en publiciteit geeft.

Nu hij de nederlaag tegen het linkse mediabestel verwerkt heeft is Roos gelukkig weer bezig met de toekomst. Zo laat hij weten aan RTL dat hij bezig is met het oprichten van zijn eigen onlineplatform La Vie Jan Roos. Deze maand gaat hij daarmee van start. Het zal niemand verbazen dat hij daar gaat doen wat hij vroeger (en eigenlijk nog steeds) doet: opiniemaken. Dat zal met blogposts gebeuren, maar natuurlijk zal hij ook vlogs publiceren zoals hij dat tijdens de campagne ook deed. Tegelijkertijd blijft hij natuurlijk voor De Dagelijkse Standaard schrijven. Gelukkig maar, want wij willen Jan echt niet kwijt.

En tegen al die zieligerds die Jan continu belachelijk maken en nog steeds op het lijk van VNL dansen zeg ik maar één ding: overspeel je hand niet. Dat Jan dit keer verslagen is betekent niet dat hij nooit meer iets in de politiek zal doen. Fall seven times and stand up eight.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  Het falen door een gezonde stem in een zieke land kunt je niet eens falen noemen. Miguel de Cervantes heeft lang geleden al over geschreven.

  1. Standaardbinnen

   De geestelijke gezondheidstoestand van Don Quijote biedt inderdaad een aardige vergelijking.

 2. Marija

  Om door die linkse mafketels te worden onder geschoffeld, hoef jij je niet te schamen Jan.
  Wat je schrijft is altijd helder en recht voor zijn raap.
  Ik mag dat graag lezen.
  Het gaat je heus wel lukken en laat s.v.p.
  weten wanneer LA VIE JAN ROOS on line komt?
  Waren er meer politici als jij, dan zou ik er nog wel vertrouwen in hebben.
  Ze zijn met een lantaarntje te zoeken, als een speld in de hooiberg.

 3. Ritter

  Als je de media tegen je hebt is dat een groot nadeel.

  Kijk maar naar Trump. Die word dagelijks gedemoniseerd door de media via allerlei roddel verhalen. En dat heeft natuurlijk invloed op de publieke opinie want veel mensen begrijpen niet dat de media een eigen agenda hebben.

  Als je de media aan je kant hebt is dat een groot voordeel. Je word dan dagelijks bejubeld en je komt weg met dingen waar anderen niet mee weg komen.

  Mensen als Merkel en Macron worden bewonderd en bejubeld door de media omdat de agenda van deze personen veel overeenkomt met de agenda van veel journalisten.

  Ik wens Jan veel succes toe met zijn verdere carrière!

 4. Robert Leiden

  Ach ja, zoals altijd ligt het aan anderen maar vooral niet aan Jan Roos zelf.
  Bijna 11 mjn uitgebrachte stemmen en je haalt er 40.000.

  1. corfo

   @Robert Leiden.
   Te vergelijken met Sylvana Simons.

   1. Robert Leiden

    Nee hoor, helemaal niet.
    Jan heeft heel serieus verteld, bij herhaling, dat er een vliegdekschip moet komen voor de bescherming van NL, en dat zo’n ding maar 360 miljoen kost.
    Vervolgens komt er een rekensommetje van de marine en dan blijk je op 2.5 miljard uit te komen met jaarlijks 180 mjn exploitatiekosten.
    En zo’n rekenwonder zal het land dan wel even gaan redden.
    Dan zijn de verkiezingen ook een vorm van natuurlijke selectie en vallen de gebakken lucht bakkers als eerste af.

 5. joost2

  Jan Roos, blijf “die luis in de pels” en blijf scherp uithalen ( bij DDS) naar al die arrogante bestuursters in dit land, het nepotisme bij de Publieke Omroep, waar een smerig links cultuur sfeertje hangt wat haar grenzen niet kent.

  De NPO= Vara, krijgt 9 honderd miljoen euro per jaar om hun gedachte goed elke dag te promoten en mensen die er anders over denken kapot te maken en af te zeiken. Dát is onze huidige NPO.

  Maar net als met de arrogante PvdA, zal ook eens met deze lieden daar afgerekend worden en komen ze ook in de WW terecht. Kwestie van tijd.
  Grote salarissen zijn immers al binnenkort verleden tijd.
  De NPO moet op de schop en gauw.
  Hoop gevestigd op Thierry Baudet, die het wél aandurft tegen deze kliek op te treden.

 6. corfo

  Dit is nog nóóit een links denkende idioot gelukt : gewoon zeggen “dat je jezelf hebt overschat”. Die linkse mafketels dénken altijd dat ze het bij ’t juiste eind hebben, meestal denken zij totaal verkeerd en hebben niet de “moed” om dat toe te geven, dat is één van de vele tekortkomingen bij linkse ratten.

 7. Sniper666

  @ Jan Roos –> Luctor et Emergo !!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.