Peiling: DENK gaat omlaag, Geert Wilders en Thierry Baudet krijgen er zetels bij

Wordt Nederland steeds rechtser? Zowel de PVV als Forum voor Democratie staan op winst in de laatste peiling van I&O Research.

Goed nieuws voor Geert Wilders en Thierry Baudet. Beide politici staan op winst in de laatste peiling van I&O Research: de PVV staat op 23 zetels, een stijging van 3 ten opzichte van hun huidige aantal zetels in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie kwam in maart met twee zetels in de Tweede Kamer, en weet dat aantal te verdubbelen: de partij van Thierry Baudet staat nu op 4 zetels.

Nederland is volgens deze peiling dus een stukje rechtser geworden, maar dat is niet het enige goede nieuws: DENK daalt namelijk in de peiling en gaat van drie naar twee zetels. Dat is een tegenvaller voor de anti-Nederlandse partij, die de ambitie heeft om een grote politieke speler te worden in Den Haag. Dat schiet natuurlijk niet op als ze nu al omlaag gaan in de peilingen. Hebben Nederlandse moslims eindelijk door dat Kuzu, Azarkan en Öztürk er alleen voor zichzelf zitten? De Nederturkse partij zegt op te komen voor migranten, maar komt in feite alleen op voor de belangen van de Turkse regering in Ankara.

Al met al geeft deze peiling dus een positief beeld: rechtse partijen worden beloond en DENK verliest een zetel. VVD en CDA verliezen allebei zetels. Worden zij afgestraft voor hun weigering om met Geert Wilders om de formatietafel te gaan zitten? Ruim een derde van de kiezers is namelijk voorstander van een coalitie met de PVV. Ook veel CDA- en VVD-stemmers zijn voorstander van zo’n coalitie, maar Rutte en Buma gaan liever samenwerken met D66. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat rechtse kiezers de VVD en het CDA voortaan links laten liggen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Marija

  Ik mag hopen dat ze daarvoor worden afgestraft.
  Overigens vind ik het wel bijna ongeloofwaardig dat VVD nog 31 zetels haalt.
  Wie het nieuws een beetje volgt en leest op internet, zal toch duidelijk worden dan Rutte
  niet geloofwaardig meer is.

  1. Ikke en zo

   In Fabeltjesland lijkt alles mogelijk!

 2. Karel4

  Niet echt boeiend zo’n peiling net na de verkiezingen, zegt helemaal niets. De verhoudingen lijken nog een beetje zoals voor de verkiezingen. Wel benieuwd of het FvD nog verder doorgroeit. Dat zo wel eens op termijn wel eens de neergang voor de PVV kunnen betekenen.

  1. Hendriekus

   Het geeft inderdaad aan dat nieuwe verkiezingen niets zullen opleveren.

 3. Guus Geluk

  De rechtspopulisten schieten altijd omhoog in de peilingen, om vervolgens weer bij de verkiezingen het onderspit te delven.

  1. Sniper666

   @ GG

   Dat gaan we binnenkort bekijken als Gert Jan Segers kereltje Pechtold de bons geeft.

   1. Guus Geluk

    Nieuwe verkiezingen gaan de huidige impasse niet doorbreken, Sniper. Kijk alleen maar naar deze peiling.

    1. Sniper666

     @ GG

     Dat kan zijn Guus, maar zie jij nog andere opties als de CU het gehad heeft met D’66?

     Informateur nummer 3??

     1. Guus Geluk

      Minderheidskabinet of een PvdA die nog eens aanschuift.

  2. Kodi

   Bij de verkiezingen won de PVV zetels en verloor de PvdA zetels. En hoe!

   1. Guus Geluk

    Bij de verkiezingen werd de VVD met afstand de grootste en daarmee is Wilders voor vier jaar de oppositiebankjes toegewezen, Kodi.

  3. sjun

   Wellicht helpt een meer gediversiviceerde stembureaubemensing?

   1. sjun

    gediversificeerde

 4. mening66

  De verrader Rutte en Buma moeten beide op o zetels uitkomen en Pechtold de narcistische farizeeër helemaal uit de kamer verdwijnen, weg ermee.
  Deze zwijnen moeten zwaar gestraft worden voor landverraad en de vernedering van het volk.
  partij Denk is al aan zijn dodenzang begonnen.

 5. Hendriekus

  Mensen die menen dat de PVV in de volgende regering moet worden opgenomen kan ik met de beste wil van de wereld geen democraten noemen. De kiezers op D66, VVD en CDA kregen de keiharde belofte dat hun partij nimmer met de PVV zou gaan regeren en deze mensen hebben de brutaliteit te vinden dat je al die kiezers kunt schofferen en gewoon na de verkiezingen mag doen wat je voor de verkiezingen beloofde niet te doen.

  Schandalig.

  1. Peter Selie

   Zelfgenoegzaamheid is het harnas van dwaze, linkse naïevelingen die menen dat ze de waarheid in pacht hebben op DDS.

   1. Sniper666

    @ Peter Selie

    Klopt. Off topic.. Deze link gezien m.b.t. drones neerknallen?

    Pakistan confirms shooting down Iranian drone

    –> https://tribune.com.pk/story/1441595/violating-airspace-fo-confirms-shooting-iranian-drone/

   2. Hendriekus

    Nog een inhoudelijk weerwoord, Peterselie, of kom je weer met een lap tekst van Hemelrijk aankakken?

    Sukkel.

    1. Peter Selie

     Simon voor mij ben je te kwader trouw als je de islamisering van Nederland door jouw exotische vrienden uit het Midden-Oosten blijft ontkennen.

     1. Hendriekus

      Ik ontken de islamisering, dat slaat nergens op, en moslims zijn mijn vrienden niet.

      Probeer eens on topic te blijven, sukkel.

    2. Peter Selie

     Wanneer je erom vraagt kan je wens ingewilligd worden Simon.

     Toen ons flatgebouw “Nederland” indertijd werd opgeleverd boden Nolleke (een part-time handwerklerares) en Wout (een vormingswerker) zich aan om de taken op zich te nemen die gemeenschappelijk geregeld moesten worden, zoals trappenhuizen, liftkokers en dergelijke. “Best”, zeiden wij, en we benoemden die twee met algemene stemmen tot bestuur van de Vereniging van Eigenaren.

     Het bestuur besloot daarop de collectieve onderhoudskosten inkomensafhankelijk te maken. Voortaan moesten wij 5 procent van ons inkomen afdragen. “Vooruit maar”, dachten wij. Onze inkomens ontliepen elkaar toch niet zoveel. Bovendien vonden wij het allemaal wel leuk dat de ordinaire patser op nummer 40 met zijn Bentley dan de grootste veer zou moeten laten.

     De eerste klap kwam toen Nolleke en Wout meedeelden dat de liftkokers vernieuwd moesten worden. De klus werd uitbesteed aan een aannemer (die trouwens later bleek een zwager van Nolleke te zijn geweest), en viel door “tegenvallers” tien keer zo duur uit als voorzien. Bovendien bleven de nieuwe liften om de haverklap steken, zodat we voortaan de trap moesten nemen. Nolleke’s zwager konden wij niet aansprakelijk stellen, want die had zijn bedrijf verkocht en was naar Paraguay geëmigreerd. Het bestuur heeft nog wel een peperdure advocaat in de arm genomen (die trouwens later bleek de ex-man van Nolleke te zijn), maar dat haalde niks uit.

     Om de financiële strop op te vangen werden de servicekosten werden door Nolleke en Wout met 10 procent verhoogd. Wij protesteerden. Wout huurde vervolgens voor 10 mille bureau Twijnstra en Gudde in, om te onderzoeken wat de oorzaak van de problemen was geweest. Dat kwam na een half jaar tot de conclusie “dat er het een en ander fout was gegaan”, en besloot met de aanbeveling “het voortaan beter te doen”.

     Nolleke had ondertussen niet stil gezeten. Omdat ons bewonerskrantje “niet professioneel genoeg was” had zij één der bewoners (die trouwens later bleek een jeugdvriend van Wout te zijn) tegen een riant salaris aangesteld als full-time hoofdredacteur. Sindsdien stonden er alleen nog interviews met Nolleke en Wout in het krantje. En mededelingen over de nieuwe huisregels waaraan wij ons moesten houden. Elke maand kwamen er een stuk of wat bij. Zo mochten wij onze eigen ramen niet meer lappen, omdat dat “te gevaarlijk” was. Nolleke had daarvoor een glazenwassersbedrijf in de arm genomen (dat overigens, zo bleek later, van haar zwakbegaafde zoon was). Als je je voordeur een ander verfje wilde geven moest je daarvoor eerst schriftelijk toestemming vragen bij een door Wout opgerichte schoonheidscommissie. Roken, drinken, barbecuen en praten op het balkon werd ons voortaan verboden. Om de naleving van deze regels te waarborgen benoemde Nolleke 10 bewoners tot betaald controleur. Zij patrouilleerden over de galerij om overtreders te beboeten. Gekleed in fraaie uniformen, die Nolleke speciaal door Frank Govers had laten ontwerpen.

     De servicekosten waren door dit alles gestegen tot 30 procent van ons jaarinkomen. Sommige bewoners raakten in geldnood. Het bestuur riep daarop een “solidariteitsfonds” in het leven waarop bewoners in nood een beroep konden doen. De servicekosten moesten daarvoor wederom worden verhoogd, ditmaal tot 40 procent.

     De patser met de Bentley was de eerste die het voor gezien hield. Hij vertrok. Zijn plaats werd ingenomen door een alleenstaande moeder die zo’n laag inkomen had dat het bestuur besloot haar geheel van servicekosten vrij te stellen. Het flatgebouw was intussen door Nolleke en Wout omgedoopt tot “Flatgebouw Solidariteit”. Het initiatief trok wijd en zijd de aandacht. Nolleke en Wout werden alom geroemd om sociale bevlogenheid, en verschenen in diverse talkshows. Zij vertelden aan iedereen die het maar horen wilde dat arme mensen in onze luxeflat geen servicekosten hoefden te betalen. Het liep storm, zoals u begrijpt; telkens als er een appartement vrij kwam stonden de minima met honderden te queuen op de galerij. Er moesten drie administratieve krachten worden aangesteld om de aanvragen te verwerken, en twee commissies om te beslissen wie van de gegadigden in de grootste nood verkeerde, en dus het appartement het hardste nodig had.

     De situatie is nu als volgt: wij betalen thans 60 procent van ons inkomen aan servicekosten. Nolleke en Wout hebben een vaste staf in dienst van 40 betaalde medewerkers. De tien appartementen op de bovenste verdieping zijn aangekocht en verbouwd tot kantoorruimte voor de Vereniging van Eigenaren. De kosten van die verbouwing zijn wederom volledig uit de hand gelopen, waarna wij wederom Twijnstra en Gudde in ons maag gesplitst kregen, ditmaal á raison van 20 miel. Er wordt gefluisterd dat het afscheidsfeest voor Wout (die zich onlangs wegens rugklachten uit het bestuur heeft teruggetrokken, waarna het bestuur – in casu Nolleke – Wout’s zoon met algemene stemmen als opvolger heeft gekozen), dat dat feest dus ook 20 miel heeft gekost; afgezien dan van het optreden van Pavarotti natuurlijk. Maar zekerheid hebben we niet, want De Regelgevingsvoorlichtingskrant, zoals het bewonerskrantje tegenwoordig heet, zwijgt daarover. De redactie heeft zich uitgebreid als een olievlek, en heeft thans twee voormalige appartementen als kantoorruimte in gebruik. Om de krant te financieren heeft Nolleke voor alle bewoners een “verplichte bijdrage” in het leven geroepen, die elk jaar stijgt.

     De liften doen het nog steeds niet, en het flatgebouw begint in verval te raken. Als we protesteren zeggen Nolleke en Wout jr. steevast: “Hoor eens, we moeten nou eenmaal bezuinigen. Er is domweg geen geld voor nieuwe liften, zo simpel is het. Maar wat klaag je toch? Als je vindt dat we het niet goed doen, dan kies je toch gewoon een ander bestuur?”

     Maar het vervelende is: wij kunnen de Nolleke-en-Wout-kliek nooit meer afzetten. Want een meerderheid van de bewoners profiteert thans van het solidariteitsfonds, óf werkt full-time voor de Vereniging van Eigenaren.(Of allebei.) En dat wil die meerderheid graag zo houden. Nolleke en Wout c.s. zullen dus altijd de verkiezingen winnen. Wij zitten als een rat in de val.

     Als het zo doorgaat gaan de servicekosten naar 90 procent, en gaan we met z’n allen failliet, tot de laatste man. En wij kunnen er niets tegen doen.
     “Vertrekken”, zult u zeggen, en dat lijkt inderdaad het enige wat er nog opzit. Maar daar kunnen wij om de een of andere sentimentele reden maar niet toe komen; we stellen het steeds uit. Soms ben ik wel eens bang dat we dat we daar ooit nog heel veel spijt van zullen krijgen.

     1. Marija

      je zou eerlijk gezegd je bron moeten vermelden, want ik heb het ook gelezen, ergens.

   3. swetsnek

    Peter Selie het zijn allemaal trolletjes maar 1 ding HENDRIEKUSJE graag helemaal negeren die is het dood schieten nog niet waard die verraad zijn eigen moeder nog dus graag negeren

    1. Mart

     Als je dat flatgebouw ”nederigland ” zou noemen, zie ik de overeenkomst
     met de nederlander die daar moet blijven wonen, en geen kant op kan.Gelukkig heb ik op tijd opgezegd in 1973.Mart Brasil.

  2. IJscoman

   Alle kiezers worden na alle verkiezingen altijd geschoffeerd en bedrogen door alle partijen: zo draait de politieke maffia nu eenmaal. En dat weet Brave Hendrik heel goed. Maar nu komt het hem even beter uit om heel verontwaardigd daarover te doen.

   1. Hendriekus

    Ik constateer in elk geval dat IJscoman het schofferen van deze kiezers geen probleem vindt.

    Die denktrant tref je bij PVV-ers wel opvallend vaak aan.

  3. Marija

   @Hendriekul
   Ja ik meen dat PVV in de volgende regering moet komen, dat is realistisch.
   Democratie heeft u het over haha daar moet ik even om lachen want PVV is democratisch de tweede gekozen partij van Nederland.
   Het is SCHANDALIG dat zij worden uitgesloten en dat moet nu ook maar eens afgelopen zijn.

   1. Hendriekus

    Vindt Marija het geen probleem dat daarmee de keiharde belofte aan de kiezers op CDA, VVD en D66 wordt gebroken?

    1. Marija

     Nee echt niet, dat is schering en inslag bij die brave borsten van onze regeringspartijen.

     1. toetssteen

      @Hendriekus
      Als er iets niet democratisch is, is het het uitsluiten van een grote groep mensen(kiezers).

    2. RobertMarsman

     Ach een verkiezingsbelofte jankertje aan het woord. 4 jaar geleden beloofde die Rutte ook dat ze nimmer met de PVDA zouden regeren. De socialisten waren zelfs gevaarlijk volgens Rutte. Maar na de verkiezingen kreeg je de PVDA er gratis bij waar Rutte nimmer mee zou regeren. Daar ging zijn verkiezingsbelofte. Net zoals de geen geld meer naar Griekenland belofte van Rutte. En oja de duizend euro belofte van Rutte.

     As er iemand is die verkiezingsbeloftes breekt dan is het wel Rutte natuurlijk.Dus ik zou je aanraden om niet als een klein kindje te gaan lopen janken.

 6. Sniper666

  Mensen die menen dat de PVV in de volgende regering NIET moet worden opgenomen kan ik met de beste wil van de wereld geen democraten noemen. De kiezers op D66, VVD en CDA kregen de boterzachte belofte dat hun partij nimmer met de PVV zou gaan regeren en deze mensen hebben de realiteit te vinden dat je al die kiezers kunt schofferen en gewoon na de verkiezingen mag doen wat je voor de verkiezingen beloofde niet te doen.

  Schandalig.

 7. HaZ

  Telt u even mee : VVD 31, CDA 16, D66 19, CU 6. Totaal 72 voor het “motorblokje +” !
  en dan moet het motortje nog aangezwengeld worden.

  1. Sniper666

   @ HaZ

   Yepp. Ben dus benieuwd wat GJ Segers gaat doen. Laat hij zich meeslepen in een slecht avontuur?

 8. Ni28

  Simon H. presenteert de linkse democratie. Alles wat niet links is mag niet democratisch genoemd worden.

  1. Seneca

   @Hendriekus
   krijg je net zoveel voor dit gelul betaald als ene Peter r. de Vries? indien ja, dan begrijp ik dit geraaskal.

  2. Marija

   Jij denkt het allemaal te weten.
   Dan weet je ook dat vóór de verkiezingen van alles door iedereen wordt gezegd en beloofd wat dán in het straatje past.
   Ná de verkiezingen moet je eens kijken wat er van is overgebleven.
   Daar zijn ze allemaal ERG goed in, liegen en bedriegen.
   Van Wilders kan je tenminste zeggen dat hij duidelijk is en zegt waar hij voor staat.
   Regeren is ook en daar ontkomt geen enkele deelnemer aan, compromissen sluiten.
   Mag ik even zeggen dat ik u erg irritant vind?

   1. Guus Geluk

    Wilders is allesbehalve duidelijk. Sterker nog: hij is buitengewoon onduidelijk. Maar het kan nog erger, kijk maar naar Trump. Die is helemaal inconsequent, Marija.

    1. Marija

     Zelfde laken een pak als Hendriekul

    2. Guus Geluk

     Onzin, Marije.

     1. swetsnek

      niks onzin gewoon de waarheid

 9. Ni28

  Ik heb niets met de CU maar hoop dat Seegers zich met deze zooitje niet inlaat en laat het klappen. Intussen is Pia Dijstra gewoon bezig met Voltooide leven. Is het een hint voor Seegers?

  1. JackyH

   Het is volstrekt ongeloofwaardig als de CU met D66 gaat regeren. Christelijke schijnheiligheid.

 10. JackyH

  Hoe is het mogelijk dat de VVD maar 2 zetels verlies heeft in deze peiling. Wil de VVD achterban dan met open ogen hun ondergang tegemoet gaan? Men weet nu toch onderhand wel, dat Rutte desnoods met de duivel aan tafel gaat om nog 4 jaar MP te zijn. Heeft de partij dat er voor over? Hoe kan met tolereren dat Rutte zelfs met Groen Links of de SP wil regeren. VVD grijp nu eindelijk in en zet Rutte op een zijspoor. Kies iemand die ook openstaat voor samenwerking met de PVV, dus ook geen Zijlstra, zodat wij, het Nederlandse Volk, ons weerbaar kunnen opstellen t.o.v. de gevaren uit moslim hoek die op ons afkomen.

 11. Teloor

  Het trekken van conclusies uit peilingen kort na verkiezingen, in de wetenschap dat de volgende Kamerverkiezingen over een jaar of vier zullen plaatsvinden, lijkt voorbarigheid in de derde macht.

  Totale onzin dus.

 12. BigLJohn

  Het is zonder meer positief te noemen dat de twee echte rechtse partijen er op vooruit gaan. Maar telkens als het verkiezingstijd is moet de PVV bijvoorbeeld het loodje leggen. Voor de vorige tweede kamer verkiezingen stond de PVV op 37 virtuele zetels. Na de verkiezingen bleven er daar maar 20 van over, terwijl een politieke partij als de VVD,die 4 jaar lang het volk aan het vernaggelen is geweest, als grote winnaar uit de verkiezingen kwam met 33 kamerzetels. De PvdA werd wel afgestraft, maar de VVD die net zo erg was werd rijkelijk beloond. Maar beloond door wie ? Door de kiezers ? Gedeeltelijk, door de show die Rutte opvoerde door de Turkse minister weg te sturen, en door….stemfraude. Dit kan gezegd worden met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Rutte 3 komt er aan en MET de ChristenUnie. Waarom jaagt Rutte achter de linkse politieke partijen en laat de PVV, die veel beter bij hem past, vallen ?
  Omdat de VVD verworden is tot een linkse politieke partij ! Ik ben bang dat ik een kabinet, waarin de PVV aan deelneemt, of zelfs regeert, niet meer mee mag maken !

  1. Ecoshaarlem

   Zeker weten van wel,ook al komt dit linkse kabinet met als voor man de grote leugenaar er wel, maar blijven kort aan het bewind!

 13. Ecoshaarlem

  Bij alle negatieve informatie over de gelukzoekers, moslims die naar de rechter stappen, omdat hun kind niet op de school foto staat, en een mafkees van een D66 rechter hen ook nog gelijk geeft, een bericht dat een groot aantal Nederlanders het gevaar van links en de moslims zien een positief bericht over de peilingen onder de Nederlanders

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.