Politie laat criminelen massaal vrijuit gaan: half miljoen aangiftes gaan ongezien de prullenbak in

Maar liefst 511.000 van de 930.000 geregistreerde misdrijven werden vorig jaar door de politie niet vervolgd. Daarmee wordt dus ruim 55% van alle aangiftes tegen misdaden in Nederland gevolgd door een zogenaamd sepot: de politie doet er niets mee, en de crimineel in kwestie gaat vrijuit.

Jan Roos kreeg eerder deze week de volle lading over zich heen toen hij zich beklaagde over de politie, die belangrijke delen van diens taak tegenwoordig gewoon negeert. Hebben we het dan over het invullen van allerlei bureaucratische formulieren of het redden van katten uit bomen? Nee, we hebben het hier gewoon over hun kerntaak: misdaad bestrijden en daders oppakken.

In 2016 heeft de politie dat maar mondjesmaat gedaan, zo blijkt uit cijfers van de wetshandhavers zelfs. Meer dan de helft van alle misdaden heeft namelijk gewoon straffeloos kunnen plaatsvinden:

“De politie heeft vorig jaar zo’n 511.000 zaken na een interne screening afgewezen, omdat er onvoldoende opsporingsindicatie was. Op een totaal van 930.000 geregistreerde misdrijven is daarmee 55 procent van de zaken ongemoeid gebleven. Vooral aangiftes via internet worden niet in behandeling genomen.

Uit politiecijfers over 2016 blijkt dat nog eens 16.500 zaken vroegtijdig werden beëindigd omdat er te weinig mankracht voor was. In die zaken zijn er wél sporen die naar een dader wijzen, maar ontbreekt het de politie simpelweg aan capaciteit om de zaak verder uit te zoeken.”

In verzorgingsstaat Nederland wordt nog wel eens vergeten dat de eerste verantwoordelijkheid van een overheid het zorgen voor veiligheid is. Uitkeringen, wegenbouw en het tegengaan van klimaatverandering zijn allemaal al dan niet nobele hobby’s vergeleken met de oerverantwoordelijkheid van iedere staat om diens burgers te vrijwaarden van zoveel mogelijk criminaliteit.

Het gebeurt niet meer in Nederland, en dat is eigenlijk gewoon schokkend te noemen. Want er is maar één ding echter dan het schrikbeeld dat Jean-Claude Juncker het hier straks voor het zeggen heeft, en dat is het schrikbeeld dat optreedt als Willem Holleeder straks het meeste in de vaderlandse melk te brokkelen heeft.

Laten we hopen dat deze cijfers dus ook worden opgepikt aan de formatietafel (hallo Mark, Sybrand, Alexander en Gert-Jan!) en er iets gedaan kan worden aan dit schrijnende probleem. Want één ding is zeker: boeven moeten achter de tralies, en wee het land waar de schurken feest vieren in plaats van gevangenisvloeren schrobben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Rutte 2 heeft ons uit de financieel crisis gehaald en in sociale crisis gestort. De cijfertjes kloppen maar de rest niet. Politie, gezondheidszorg, ouderenzorg, pensioenen noem maar op niets werkt meer naar behoren behalve de islamisering.

  1. NoDoubt

   Als je het politie-apparaat voortdurend moet inzetten in allerlei demonstraties, door de politiek ingegeven, dan is er geen tijd meer voor de gewone burger. De maatschappij is onbeheersbaar geworden. Als je verkracht wordt, moet je zelf met zeer sluitende bewijzen komen en dan nog duurt het 4 maanden voordat de politie er wat aan doet. Kun je het de politie kwalijk nemen. Nee, ik ga ervan uit dat ze hun best doen. Wel de politiek die een enorme druk op de bevolking legt en alles wat hier als gelukszoeker binnenkomt. Einde democratie, want wat wordt de volgende stap die de politie niet meer aankan. Het leger wordt ingezet en komen dan ook niet meer toe aan hun kerntaken. Trump gaf al aan dat we achter lopen met betalen aan de NAVO, dus wordt het er voorlopig niet beter op. Vluchtelingen die teruggestuurd moeten worden, blijven gewoon hier. Alle akties van de politiek om wat aan de problemen te doen, is een wassen neus. Gezondheidszorg zou geld krijgen, vergeet het maar.

  2. hans-e-pans

   Elke keer als je het in Nederland onder linksdenkende mensen hebt over meer blauw, politie, op straat dan komen de linksdenkende mensen met het antwoord dat Nederland geen politiestaat moet worden.

   Meer blauw, politie, op straat maakt Nederland nog geen politiestaat, maar wel een staat waar men geen officiele geregestreerde aangiften van een misdaad in het ronde archief behoeft te deponeren.

   Een anekdote. Vele jaren terug werkte ik in Amersfoort waar een collega mij een anekdote van de avond ervoor vertelde over blauw op straat.

   Hij en een aantal vrienden waren naar een feest geweest en een, misschien wel meer, van zijn vrienden had teveel alcohol tot zich genomen, onderweg naar huis werden ze aangehouden door agenten. Een van de vrienden kreeg van de agenten te verstaan dat hij niet zo luiddruchtig moest zijn, dus hij moest dimmen.

   Deze vriend anwoorde de agenten dat er steeds een discussie was over meer blauw op straat, nu ben ik eens een keer blauw en op straat is het nog niet goed wat willen jullie nu eigenlijk. Daarop heeft hij die avond geen antwoord gekregen, wel een flinke bekeuring.

   Het is ook nooit goed in Nederland.

 2. Rem

  Het is niet alleen bij de politie een zooitje, het is echt overal bij de overheid een ontzettend bende..!! En of het ooit nog eens goedkomt,ik betwijfel dat na al die jaren afbraak…? Wat een ontzettend gaaf land.
  Elke dag weer.

  1. corfo

   @ Rem.
   U heeft volkomen gelijk !
   NL is een zéér “gaaf” én ook nog “rijk” landje !!

 3. nogmaals

  Onze regering heeft vorig jaar toch maar mooi gezorgd voor een gigantische verbetering van onze veiligheid. De cijfers bewijzen het immers: het aantal misdrijven is gedaald met maar liefst een half miljoen. En deze daling betreft vooral misdrijven door allochtonen.

  1. van Urk

   Op papier kan je alles zetten. Goochelen met cijfers en sjoemelen met de waarheid. Stel dat een buitenstaander de Nederlandse economie wil leren kennen met CPB-rapporten. Dan zou het denken dat publieke schulden een groot probleem zijn en private schulden niet, dat klimaatverandering en de euro lucratief zijn. En het zou niet weten dat Nederland wereldkampioen hypotheekschulden is of dat bankiers de ambtenaren van het ministerie van financieen in hun zak hebben. Dit is geen wetenschap meer maar ideologie. Het CPB schuurt bij het rekenen steeds dichter tegen de politiek aan. De uitkomsten van hun sommen zijn doordesemd met een neoliberaal wereldbeeld. Dit is geen wetenschap meer. Zelfs de chinezen hadden begin dit jaar eerlijk toegegeven dat zij hun economische statistieken hadden vervalst. Onze regering maakt ons ook op die manier wat wijs.

 4. corfo

  Héél begrijpelijk dat het aantal misdrijven in ons land de laatste jaren sterk is afgenomen ! Vooral de misdrijven gepleegd door “vluchtelingen”.
  Of uhh………..”prullenbakkentaal ” ??

 5. Ruud562

  Maar Tim, criminelen vieren al feest in de gevangenissen alhier.
  Omdat humaan beleid is vastgelegd in onze strafwetgeving, dus als dat zooitje op het Binnenhof eruit is zal er niets veranderen! Ergo, het wordt nog een tandje erger, nog meer paradijs voor de crimineel en nog meer dan nu het geval is het nakijken voor het slachtoffer! En neem van mij aan, daarin zijn nu al vele, véle, té vele grenzen in overschreden!

 6. Antidotum

  Vreemd, als je vijf kilometer te hard rijdt hebben ze wel ineens tijd om je te bekeuren.

  1. toetssteen

   @Antidotum
   Maar dat is errug belangrijk hoor! Laatste prent die ik kreeg was na het tanken. Kwam van Schiphol en moest na het vullen van de maag van de slobberaar snel en correct invoegen. Ja, ik reed die paar seconden even een paar kilometer te hard. Was dat onverantwoordelijk? Nee, natuurlijk niet. Zo leer je het namelijk.

   Maar goed, flitsen is belangrijker dan die verkrachter vinden van een dame. Moest ze zelf doen en na dwang van de social media ging de platte pet hem met huffen en puffen toch maar inrekenen.

 7. Kodi

  Aangiften in de prullenbak; Zo krijg je nou de misdaadstatistieken omlaag. Neemt daarmee ook de misdaad af? Nee. En stel je nou toch eens voor dat alle aangiften wel behandeld moeten worden, dan moet er dus meer capaciteit worden aangewend en meer personeel in dienst worden genomen. En dat wil de roverheid natuurlijk niet. Want al die miljarden aan ontwikkelingshulp voor (kinder)seksfeesten in den vreemde hebben natuurlijk prioriteit, nietwaar? Of een verdubbeling van de uitgavenorgieën van de EU. Of de massale import van asieleisers…

 8. Kodi

  Gevangenismedewerkers willen onderzoek naar criminaliteitscijfers

  VANDAAG, 09:17BINNENLAND

  ANP

  Vakbonden CNV en FNV en de ondernemingsraden van de gevangenissen geloven de alsmaar dalende criminaliteitscijfers niet en willen dat er een onafhankelijk onderzoek naar komt. De organisaties vertegenwoordigen zo’n 13.000 medewerkers in gevangenissen, die vrezen dat de lagere cijfers gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in de penitentiaire inrichtingen.

  De organisaties zeggen dat de cijfers van het onderzoeksinstituut van het ministerie, het WODC, niet overeenkomen met eerdere rapporten van politie en justitie. Volgens de bonden en ondernemingsraden is er in werkelijkheid veel meer criminaliteit. “Hierdoor blijven 3,5 miljoen delicten onder de radar en leidt 82 procent van de geregistreerde misdaad niet tot vervolging.” Ook zouden mensen vaak geen aangifte doen, omdat ze denken dat er toch niets mee gebeurt.

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat het WODC de jaarlijkse criminaliteitscijfers niet presenteert en dat het vertrouwt op de cijfers van het CBS. Het CBS zegt op zijn beurt dat de cijfers wel kloppen en dat ook de lagere aangiftebereidheid is meegenomen.

  Beïnvloeding door politiek
  Toch hebben de bonden en ondernemingsraden er geen vertrouwen meer in, en zeker niet in het WODC. Eind vorig jaar kwam naar buiten dat volgens een klokkenluider het instituut onder druk wordt gezet door de politiek en dat rapporten beïnvloed worden. De organisaties bieden vandaag Kamerleden een petitie aan waarin ze de politiek verzoeken om de Algemene Rekenkamer naar de cijfers te laten kijken.

  Volgens initiatiefnemer Willem Bouma van de Centrale Ondernemingsraad hoeft het niet persé door de Rekenkamer te worden onderzocht, als het maar onafhankelijke instantie is. Het verbaast hem niet dat de discussie over beïnvloeding van de politiek is opgelaaid. “Ze zitten ook in hetzelfde justitiegebouw. Dan zou ik toch ergens anders m’n licht op gaan steken.”

  De lagere criminaliteitscijfers hebben invloed op het personeel dat nodig is in gevangenissen, zegt Bouma. “Met minder criminaliteit zijn er minder rechters nodig, minder OM nodig en zijn er achterin de keten minder gevangenissen nodig. Dat is de onzekerheid bij mijn collega’s die elke keer het zwaard van Damocles boven het hoofd hebben hangen”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

  https://nos.nl/artikel/2220869-gevangenismedewerkers-willen-onderzoek-naar-criminaliteitscijfers.html

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.