Er zit veel vaart in de formatiegesprekken: kabinet is er over een paar weken

De vakantie is nog maar net afgelopen en nu is er al bijna een kabinet. Aantal weken vrij nemen heeft zichtbaar goed gedaan voor alle partijen, aangezien na een aantal dagen er al sprake is van ‘grote vorderingen’. Binnen een aantal weken schijnt er al een nieuw kabinet te kunnen zijn.

Na maanden van gezeur en getrek, lijkt er eindelijk een eindpunt in zicht te zijn als het gaat om de formatiegesprekken. De vakantie is nog maar een aantal dagen voorbij, maar er zijn grote stappen gezet. De enige punten die schijnbaar nog overwonnen dienen te worden, zijn de ‘medisch-ethische’ punten tussen ChristenUnie en D66.

Deze punten komen volgens Alexander Pechtold elke keer terug en steken de kop op. Toch heeft hij niet veel pessimisme over de voortgang van de formatiegesprekken, want ‘iedereen wil er een succes van maken’.

Dat mag ook wel na maanden van formatiegesprekken tussen allemaal verschillende partijen. Dat we nu weer een midden-kabinet krijgen, dat is dan weer de negatieve kant van dit verhaal. Fijn dat er breekpunten zijn in dit formatieverhaal, dat geeft nog enigszins het idee van een kabinet met principes, maar voor de rest valt er te wensen over. De enige partijen met cruciale verschillen lijken D66 en ChristenUnie te zijn. Dat geeft geen blijk van een kabinet met partijen met ideologische fundamenten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Nasrani

  Ik ben somber. Dat kabinet gaat er komen. De CU zou bij wijze van spreken nog haar eigen moeder ‘uitruilen’ voor een beetje macht. Principes en een rechte rug, linkse Christenen hebben geen van beide. Bah!

 2. K.Dopper

  We hebben de komende vier jaar weer een stabiele regering onder leiding van een briljante premier.
  Ik verwacht niet dat het komende Kabinet zo sterk zal zijn als het huidige maar Nederland kan er op vertrouwen dat het weer een lange tijd goed zal worden bestuurd. Dit is een van de redenen waarom ik Nederland zo’n geweldig land vind.

  1. glazenbol

   Sprak de hersenloze, overtuigt van zijn gelijk zonder erg te houden met zijn ernstige geestelijke beperking(en)

   1. K.Dopper

    “Overtuigd” schrijf je met een d, slimmerik.

  2. Augustinyak

   Een briljante premier, zelfs de meeuwen schijten die kankerkop onder van die Rutte, hahahaha.

 3. Ruud562

  K. Dopper: “We hebben de komende vier jaar weer een stabiele regering onder leiding van een briljante premier.
  Ik verwacht niet dat het komende Kabinet zo sterk zal zijn als het huidige maar Nederland kan er op vertrouwen dat het weer een lange tijd goed zal worden bestuurd.”

  Zeg Dopper, waar en onder welke steen (of nee, hunnebed) leef jij?

 4. h_keur

  Zowel Segers als Pechtold hebben in het recente verleden betoogd, dat zij ‘in geweten’ achter hun standpunten staan betreffende de medische en ethische kwesties.
  Als ze het in de formatie eens worden, krijgen, dan wordt Nederland de komende periode dus gewetenloos geregeerd. Zalm heeft al betoogd bij zijn aantreden, niets te hebben met ethiek.
  Arm Nederland, als dit werkelijkheid zal worden. Dit gun je zelfs je ergste vijand niet.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Mijn hoop is dat deze fascistoïde Uitsluitings-gesprekken (immers alleen een bepaald deel van de bevolking mag deelnemen aan de democratie) nog een jaar of vier duren.
  Even rust,
  Even op adem komen.
  Over vier jaar wordt het tijd voor Ome Geert, Thierry en ome Theo.

 6. Ali Yas

  “Dat we nu weer een midden-kabinet krijgen”

  Dat kabinet laat zich in elk geval wel voor het karretje van de windmolenlobby spannen om voor tientallen miljarden met nutteloze infrastructuur onze stroomrekening op te stuwen. Op het gebied van grensbewaking zal dit kabinet het extremisme van het vorige voortzetten: de grenzen open houden om Juncker niet boos te maken, liegen over de te verwachten inburgering en productiviteit van de nieuwkomers en ondertussen de islam geen strobreed in de weg leggen. Een middenkabinet? Laat me niet honend lachen.

 7. Guus Geluk

  Prima. De komende vier jaar staat Nederland onder leiding van een sterk leider en een stabiel kabinet. Populisten buiten de macht. De ramp met de populisten blijft uit.

  1. IJscoman

   Guus verlangt naar een ‘sterke leider’. Waar hebben we dat meer gehoord?

   1. Guus Geluk

    Een vierpartijencoalitie is enkel in staat te overleven als de regering wordt aangevoerd door een sterk leider.

    1. K.Dopper

     Vooral een verbindende leider en Rutte toonde dat te zijn.

     1. Guus Geluk

      Exact.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.