Hans Spekman: ‘Wilders en Baudet hebben mensen opgehitst tegen Marcouch’

Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, heeft in het radio-programma Kamerbreed gezegd dat Geert Wilders en Thierry Baudet mensen hebben opgehitst tegen Ahmed Marcouch. 

Marcouch is burgemeester geworden van Arnhem, maar tijdens de ceremonie waren er een aantal oproerkraaiers die schreeuwden dat Marcouch ‘moest wegwegen’. Dat is natuurlijk niet erg elegant, maar nu wordt er wel meer van gemaakt dan het eigenlijk is. Buiten het feit dat tegen iemand zijn, omdat die een andere achtergrond geen goede argumentatie, heeft het ‘baantjescarrousel’ wel lekker gedraaid natuurlijk. Eerst was Marcouch lid van de Tweede Kamer en nu, aantal maanden na de verkiezingen, heeft die een functie als burgemeester. Dat is wel een punt dat kritiek verdient.

Enfin, daar gaat het nu niet om, het gaat om het feit dat Spekman, Wilders en Baudet als schuldige heeft aangewezen van deze verstoring:

Volgens Spekman is het ophitsen steeds extremer geworden en gebeurde het al vanaf het moment dat de voordracht van de PvdA’er met Marokkaanse roots bekend was. Volgens hem begon Wilders met ophitsen op Twitter en ging Baudet daaroverheen. „Ze proberen elkaar te overschreeuwen”, aldus Spekman.

Wilders demonstreerde in juli bij het gemeentehuis van Arnhem tegen de voordracht. Volgens de PVV-leider wilde Marcouch eerder van Amsterdam Nieuw-West „een islamitisch stadsdeel maken” en is de PvdA’er „fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi.”

Het is geen gestaafde stelling, maar het staat buiten kijf dat Marcouch dingen heeft gezegd in het verleden gedaan die wel een puntje van aandacht verdienen. Dat stellen Baudet en Wilders dan ook terecht. Maar deze twee heren aanwijzen als de oorzaken van het steeds extremer worden van het milieu rondom Marcouch, dat is natuurlijk de reinste onzin. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden. Daar heb je iemand anders niet voor nodig die woorden spuwt op het internet.

Daarnaast is het gevaarlijk om mensen aan te wijzen als knooppunten van ‘extremiteit’ en ‘radicalisering’. Met dezelfde bewoording en argumentatie van Spekman, creëert hij dus een extremere omgeving voor Wilders en Baudet, een situatie dat al op knappen staat in deze extreme tijden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. DolleDries

  NEE juist Marcouch heeft de stemmers op de PVV opgehitst door te verklaren dat PVV stemmers geen functie bij de politie mogen hebben krijgen..

  1. Kodi

   Dat mogen we ook wel eens even in acht nemen. Want dit is gewoon niets anders dan een beroepsverbod voor andersdenkenden. Zoiets hoort in een dictatuur, maar niet in een democratie.

   Dat bijeenkomsten van anderen verstoren uit den boze is, is van een andere orde. Demonstreren is een democratisch goed recht; Verstoren van bijeenkomsten van anderen niet. Demonstreren ja; Verstoren nee.

   1. DolleDries

    http://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/marcouch-tegendemonstratie-wilders-was-een-schande~a3b9fc9e/

    Zelfs vreedzaam protesteren is al een schande in de ogen van Marcouch.

    Nu zou jij zeggen ja maar hij is (democratisch) gekozen Maar die zelfde lui stonden wel te gillen tegen Trump op het Malieveld die democratisch gekozen was. Dat vinden ze geen schande.

 2. Floris

  Heeft Spekman nog iets gezegd over de demonisering van Baudet de laatste tijd?

  1. A3aan

   Nahhhh, Spekman houdt niet van voetbal dus het verlies door… Gémist!

  2. Kodi

   Hij zal er denk ik eerder een schepje bovenop gedaan hebben wat betreft ons bang te maken voor de grote boze Thierry Baudet. Ik lach me suf. Zonder er zelf op te hebben gestemd schiet men met twee zetels in de Kamer al in de kramp. Er is dus ook nog voldoende achterhand voor het parlementaire aandeel van Thierry Baudet. En jammer voor links, maar de netto stemmen voor Thierry Baudet komen niet vestzak-broekzak bij de PVV vandaan, maar van het partijkartel. Zelfs al zou de PVV netto kiezers aan Thierry Baudet verliezen, dan weet deze dat te compenseren door andere kiezers aan te trekken en Thierry Baudet trekt ook nog kiezers van elders aan. Andersstemmers, nieuwe kiezers en niet-stemmers. Geen medelijden met de concurrentie, want deze heeft het electorale vacuüm zelf gecreëerd door deze vergeten kiezers nooit eerder serieus te hebben willen nemen.

  3. Kodi

   Was toch wel lachen met die Spekman. Dit promoclipje heeft de PvdA stemmen gekost > https://www.youtube.com/watch?v=PbYBCAICgm4&ab_channel=PartijvandeArbeid%28PvdA%29 We zullen deze vijanden met wie je geen vrienden meer nodig hebt gaan missen. Gelukkig blijft Asscher plakken. Met deze rat aan het roer gaat de PvdA het ook niet redden.

 3. K.Dopper

  Dat Baudet en Wilders mensen hebben opgehitst tegen de benoeming van Marcouch lijkt me een waarheid als een koe.

  1. Guus Geluk

   Wilders is kennelijk van mening dat het verbieden van een burgemeesterspost de integratie bevordert.

   1. Kodi

    Burgemeestersposten dienen niet te fungeren als opvanghuizen voor door de kiezers uitgerangeerde en uitgespuugde falende politici.

  2. Nasrani

   Klopt, ik wilde ook geen marrokaan als burgemeester. Helaas, hij zit er toch. Maar we worden steeds rechtser in Nederland dus over een paar jaar kijken we weer verder.

   1. Guus Geluk

    Je discrimineert, Nasrani.

  3. Ni28

   Dat jij uit je nek kletst is een waarheid als een kudde koeien.

 4. Guus Geluk

  Spekman heeft grotendeels gelijk: Marcouch is door Wilders en doens discipelen danig gedemoniseerd. Baudet heeft daar – in elk geval bij mijn weten – niet aan mee gedaan. Hij had wel het D66-argument van een gekozen burgemeester bij de hand, hetgeen eigenlijk niet op de man is maar op de bal.

  Lees je eens in, Spekman.

  1. K.Dopper

   Daar moet ik je gelijk in geven, Guus, Baudet twitterde wel dat dit ‘ een uitwas is van vriendjespolitiek van de gevestigde partijen’ maar demoniseerde Marcouch niet om zijn islamitische achtergrond. Die nuance moet ik dus aanbrengen.

   1. Guus Geluk

    De PVV heeft later overigens nog een motie ingediend, teneinde de minister te dwingen de benoeming te verhinderen. FvD steunde de motie uitsluitend vanwege het Van Mierlo-achtige standpunt wat de burgemeester betreft.

   2. Floris

    Je eerste bericht was dus weer eens een linkse Pavlov-reactie.

    Je geloofwaardigheid is beneden het nulpunt gezakt.

    1. corfo

     @ Floris.
     Beide genoemde trollen zijn uiterst onbetrouwbaar, voeren ook nóóit bronnen aan, en lullen maar een beetje voor ’t vaderland weg. Ze zullen vandaag hun pilletjes vermoedelijk nog niet hebben doorgeslikt. Laat lullen die gekken, ze kletsen zichzelf keer op keer helemaal vast.

     1. Floris

      Deze keer zei Guus iets verstandigs. Hij verdient het niet om op dezelfde laagte gesteld te worden als de trol der trollen. Die nuance wil ik toch wel aanbrengen 😉

  2. Kodi

   De volgende drie kritische kanttekeningen bij de benoeming van Achmed Marcouch zijn volledig gerechtvaardigd.
   – twijfels aan zijn competentie
   – twijfels aan zijn integriteit
   – algehele aversie jegens hoe de graaibaantjes verdeeld worden, waarbij niet je kennis, maar slechts je kennissen terzake doet

   1. Guus Geluk

    Het eerste punt is niet gerechtvaardigd. Marcouch klom op van brigadier bij de politie tot politicus. Het tweede punt is half gerechtvaardigd. Ja, Marcouch heeft weleens onhandige zaken gezegd. En ja, hij heeft weleens een uitglijder gemaakt. Maar dat doet hem niet verschillen van andere politici. Het laatste punt betreft het zogenaamde “baantjescaroussel”. Daar kun je lang en breed over debatteren.

 5. HaZ

  Someone has to do the dirty jobs !

 6. HaZ

  Spekman in pak en stropdas; er moet zeker weer een of ander elitebaantje gevonden worden voor dit creatuur der linkse zotheid.

  1. DolleDries

   Kan ook zijn dat hij naar de crematie van de PVDA gaat.

 7. sjun

  Opmerkelijk dat Hans Spekman nog steeds voorzitter bij de PvdA is. Wilde niemand anders daar het licht uitdoen?

  1. K.Dopper

   Het licht hoeft daar nog niet uit, de partij is groter dan CU, FvD, SGP, PvdD, DENK en 50Plus.

   Bovendien is de kans groot dat ze bij de volgende verkiezingen weer terug komen.

   1. sjun

    Toch wel aandoenlijk K.Dopper. Zolang er geloof is is er hoop en met de liefde voor de partij (langs welks netwerk het handig vervolgopdrachten binnenhengelen was) zit het bij jou vast ook wel snor.

   2. Punt50

    We weten wel dat PvdA de doperwt voorkeur heeft. De kans is groot dat deze partij nooit meer opstaat, en dat is goed zo.

   3. Kodi

    Met 9 zetels ben je een kabouterpartijtje.

  2. Kodi

   De laatste sociaal-democraat

   door Ewald Engelen

   9 augustus 2017

   Het is lang geleden dat er zoveel stoom uit mijn oren kwam bij het lezen van een interview. Ik heb het over het zomeravondgesprek dat NRC Handelsblad vorig weekend publiceerde tussen oud-PvdA-leider Diederik Samsom en Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing.

   Voor ik mijn tirade begin is het goed om in herinnering te brengen dat de zittende coalitie van VVD en PvdA bij de afgelopen verkiezingen is afgedroogd. De PvdA verloor 29 zetels. De VVD acht. Van een gezamenlijke meerderheid van 79 zetels toen naar 42 nu. Ook is het goed te memoreren dat de PvdA de partij is die sinds het debacle van Paars 2 eindeloos zelfonderzoek deed. Na elke nieuwe nederlaag werd een nieuwe commissie ingesteld. Die commissies concludeerden keer op keer dat het niet aan het programma had gelegen, niet aan het beleid, niet aan de principes. Maar altijd aan de communicatie. We moeten het beter uitleggen. Het werd na de verkiezingen van maart treffend gedemonstreerd op de ledenraadvergadering. Volgens journalist Ria Cats zei Asscher daar: ‘Wij moeten veranderen. Wij moeten een nieuwe taal vinden. Zullen op een andere manier moeten communiceren en politiek moeten bedrijven.’

   Dan nu het gesprek. Het begint luchtig. Ditjes, datjes, koetjes, kalfjes. Ergens halverwege gaat het mis. Volgens Samsom was Rutte 2 ‘een zegen voor het land’. ‘Mijn stelling is dat Nederland helemaal niet boos is [op de Pvda].’ ‘Wij hebben de verzorgingsstaat op een fatsoenlijke manier overeind gehouden. Het grootste deel van Nederland vindt dat ook.’ Als bewijs voert Samsom burgers aan die na afloop van spreekbeurten naar hem toe komen om hem te feliciteren. Ze hebben alleen niet op de PvdA gestemd omdat het een partij was waar zelfs de eigen leden niet in geloofden.

   Het is de sociaal-democratische variant van de dolkstoot in de rug. Leden die bij ieder compromis ‘huilend in de hoek van de kamer gingen liggen’. ‘De partij heeft zo, heel effectief, het beeld van zichzelf neergezet als een verliezersclub.’ Dat is de diepgravende analyse van Samsom van de historische nederlaag van zijn partij. Geen spoor van zelfkritiek. Geen enkele poging de lotgevallen van de PvdA te plaatsen in een Europese context.

   Hoe is het mogelijk dat het nog altijd niet tot hem is doorgedrongen dat de begrotingstekortfetisj die de PvdA zich eigen heeft gemaakt een ramp voor Nederland is geweest? En wie denkt dat ik overdrijf, kijk de blog van Bas Jacobs van 19 september vorig jaar er maar op na. Door onbezonnen lastenverzwaringen en bezuinigingen (ook een soort lastenverzwaringen) hebben Rutte 1 en 2 pakweg zes procent groei laten liggen. Dat is ongeveer 35 miljard euro die we rijker zouden zijn geweest als er een stel apen in het Catshuis hadden gezeten. Het betekent pakweg 365.000 onnodige werklozen, waarvan 155.000 onder Rutte/Asscher.

   Het is me een raadsel hoe je dat een ‘zegen voor het land’ kunt noemen
   Ook internationaal slaat Nederland een modderfiguur. Tijdens de crisis presteerde Nederland maar net iets beter dan Italië, de zieke man van Europa. Bovendien heeft Nederland er deze crisis langer over gedaan om op het oude niveau te komen dan in de jaren dertig. Het is me een raadsel hoe je dat een ‘zegen voor het land’ kunt noemen.

   Of het moet zijn omdat Samsom net als Rutte geilt op metoniemen. Het is een term uit de retorica en duidt een stijlfiguur aan waarbij een deel voor het geheel wordt gehouden. Rutte grossiert erin. Steeds als hij zegt dat het goed gaat met de BV Nederland suggereert hij dat iedereen meedeelt, terwijl in werkelijkheid alleen het grootbedrijf floreert. Samsom doet hetzelfde met zijn ‘zegen voor het land’.

   Het enige wat zes jaar Rutte (en vier jaar Samsom) heeft gebracht is een begroting die op orde is. Na in 2008 136 miljard euro aan belastinggeld naar een rotte bancaire sector te hebben moeten smijten. Samsom is vergeten dat burgers er via dure huurwoningen, dure kinderopvang, dure zorg, duur onderwijs en hoge btw-tarieven nog altijd krom voor liggen. Dat is dan een sociaal-democraat.

   Het tekent de uitverkoop van de PvdA. Als je geen benul meer hebt waarvoor je ooit bent opgericht, worden de doelen van je tegenstander vanzelf de jouwe. Politieke osmose heet dat. Het is exact hetzelfde Stockholmsyndroom waar partijgenoot Jeroen Dijsselbloem aan lijdt. Goed op de schatkist gelet, jongens, jammer dat de burger het haasje is geworden.

   Wil de laatste sociaal-democraat het licht uit doen. Het is mooi geweest.

   Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

   De Groene Amsterdammer, 09.08.17

 8. EllyD19

  Vergis ik me ? Het was toch Spekman die enkele jaren geleden die k..marokkanen zei toen hij dacht dat de microfoon al uit stond ????

  1. Tinneke

   Klopt☺

   1. Floris

    Nee, dat was een andere PvdAer:

    https://www.youtube.com/watch?v=VW61Bwt5UEE

  2. sjun

   Dat was de Amsterdamse wethouder en huisarts Rob Oudkerk. Die PvdA wethouder liet overigens ook nog een andere indruk achter: https://www.youtube.com/watch?v=Ui4Z4u7sj04

 9. Tinneke

  Welalsjemenouzeg echt?….Spekman in bad geweest?

  1. sjun

   Kennelijk is hij uitgenivelliseerd nu de subsidiebudgetten voor de PvdA teruglopen. Met wat tips van Frans Timmermans zien we hem binnenkort in Brussel.

   1. Floris

    Nee, daar past hij niet. Burgemeester is ook lastig met zijn voorkeur voor mottige kleding.

    Dit is een moeilijk geval, hoor. Misschien is Greenpeace iets voor hem?

 10. corfo

  Spekman ? Dat is toch die ongewassen figuur die overal in zelf gebreide truitjes verscheen ?
  Hij zal nog wel een flinke kater hebben van zijn “nivellerings-feestjes”; wát een malloot.

 11. Duckday

  Waardeloze vent te vies om aan te kijken En dat noemt zich voorzitter de man van bezuinigen Het enige is zulke personen proberen te scoren om steeds maar tegen de PVV aan te trappen Maar hij heeft het kunnen merken dat zijn partij van de ******* gedaald is naar ** is nog te veel

 12. sjun

  Tuurlijk Spekman. Bij verstandige mensen zijn de indrukken blijven hangen die Ahmed Marcouch zelf achterliet waar hij kwam. De laatste over Arnhem spreekt ook weer boekdelen: https://www.youtube.com/watch?v=IH5YGKhLYfU

 13. jowyajax

  Hans Spekman Je moet toch wel erg blind zijn doof zijn en stom zijn om te denken dat de fvd en de PVV de mensen ophitsen tegen de Partij van de Arbeid, gezien het feit dat de Partij van de Arbeid enorme verliezen hebben geleden en ook absoluut niet meer in Het Kabinet thuishoren, geen recht hebben om burgemeesters aan te stellen en dan nog eens burgemeesters met een allochtone afkomst Dat is schandalig en ontoelaatbaar

 14. fusilier

  Moet toch kunne een burgermeester met een dubbele Nationaliteit.

 15. P.Sisterons

  Spekman, nou jongen, nog ff wachtgeld graaien en dan is het genoeg geweest he. Ga op Hoog Catherijne maar bij je soortgenoten liggen lellepoten.

 16. Peter Loosduinen

  Spekman ?
  Goede vent met het hart op de goede plaats, maar maakt beloften niet waar.
  Had eens de ultieme oplossing voor de aanpak van kut-Marokkanen :
  We moeten Marokkaanse jongeren vernederen.
  De Marokkanen die niet willen deugen moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ze een boevenpak aantrekken !!
  Helaas nooit iets mee gebeurd.

 17. Peter Loosduinen

  Spekman wilde de mensen in de wijken de zeggenschap over hun leven teruggeven maar als de mensen in de wijken graag Zwarte Piet willen handhaven geeft de PvdA niet thuis.
  De heer Marcouch van deze linkse boevenclub ( ironisch bedoeld ) heeft niet alleen de bouw van twee moskeeën bevorderd maar hij was ook voortdurend bezig met het binnenhalen van de islam in het publieke domein. Marcouch is eigenlijk altijd vrij open geweest over zijn religieuze agenda. Dat hij tersluiks opereerde kan hem nauwelijks worden verweten. Des te opmerkelijker was de politieke steun die hij voortdurend kreeg.
  De mensen in de wijken willen minder islam maar krijgen met deze burgemeester wellicht meer islam.

 18. Ritter

  Het is de politieke elite en hun vriendjes in de media die al jarenlang mensen ophitsen tegen Geert Wilders en andere mensen die kritisch zijn over de islam en de illegale massa immigratie.

  Zoals ze ook hebben gedaan met Pim Fortuyn die uiteindelijk door een linkse activist werd vermoord.

 19. poldi

  Nee meneer uit een vuilniszak gekropen Spekman,
  Baudets bezwaren tegen de aanstelling van Marcouch hadden niets te maken met zijn afkomst, maar met het feit dat Marcouch een partij vertegenwoordigt die bij afgelopen verkiezingen is weggevaagd tot 9 zetels, en desondanks nog steeds een dikke vinger in de ondemocratische pap van burgemeesters-benoemingen heeft.

 20. Kodi

  Speciaal voor Hans Spekman nog even wat ‘ophitsing’:

  Martin Bosma (PVV) vs. Achmed Marcouch (PvdA) – Debat: Verruiming vrijheid van meningsuiting

  https://www.youtube.com/watch?v=auvN1-CRVOs

 21. Kodi

  Met Henk Spekman bleef de PvdA wel lekker klein, want met zo weinig realiteitsbesef is het niet verwonderlijk dat de PvdA dan een kabouterpartijtje met maar 9 zetels is.

 22. Ni28

  Daar is onze clochard weer in beeld. In plaats van een niet elegante protest met gefluit wilde hij liever de Internationale zingen. Komt op hetzelfde neer.

 23. Kodi

  Hier 1 van de momenten waarop het schijnheilige masker van Ahmed Marcouch afvalt. Kijk en huiver van 23:54 tot 25:30 in dit fragment van een aflevering van Pauw uitgezonden op 16 november 2015 :

  Gypens, Honing, Marcouch & Van Buuren over politieacties in Molenbeek
  https://pauw.vara.nl/media/349551

 24. Kodi

  Schofterig arrogante Ronald Plasterk probeert Martin Bosma te ontmenselijken https://martienpennings.wordpress.com/2017/07/08/schofterig-arrogante-ronald-plasterk-probeert-martin-bosma-te-ontmenselijken/ via @wordpressdotcom

 25. Ecoshaarlem

  Spekman is een hele slechte voorzitter van de PvdA geweest zie hiervoor de uitslag van de laatste verkiezing.
  Wil deze nu nogmaals sturen en goedkeuren, dar moslims in Nederland de macht over willen nemen, de meerderheid van de bevolking wil dat niet.
  Kijk naar Denk die heb jij podium gegeven!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.