Mogelijk referendum over sleepwet heeft het zwaar: men loopt achter op schema met verzamelen handtekeningen

Geen categoriesep 18 2017, 20:00
Het referendum over de zogenaamde Sleepwet heeft de grootst mogelijke moeite om handtekeningen te verzamelen. Slechts 65.000 mensen tekenden pas. Dat zijn er tienduizenden te weinig om op koers te liggen voor de deadline van 300.000 op 16 oktober.
Vandaag maakte Amnesty International bekend dat er al ruim 65.000 mensen zijn geweest die hun handtekening hebben gezet via Sleepwet.nl voor het afkondigen van een referenda over de Wet op de Inlichtingendiensten. Minister Plasterk wil de bevoegdheden voor de overheid uitbreiden om burgers ongericht en zonder tussenkomst van de rechter te kunnen aftappen en afluisteren. Critici noemen dat een ontoelaatbare inbreuk op de privacy van Nederlandse burgers, en zijn momenteel handtekeningen aan het verzamelen om een referendum te kunnen houden over de wetswijziging, met als doel die power grab vanuit de overheid te kunnen stoppen. Ze spreken van de 'Sleepwet', en willen via het stemhokje een streep zetten door de plannen van Plasterk.
En dat is waar de problemen komen opdagen. Immers: het is met een potentieel referendum over de Sleepwet pas de tweede keer dat een referendum via de Wet Raadgevende Referenda gehouden zou worden. De eerste keer was toen GeenStijl/GeenPeil een referendum het EU-associatieverdrag met Oekraïne georganiseerd wist te krijgen, en zij mochten proberen om 300.000 handtekeningen te verzamelen tussen 19 augustus en 28 september 2015. Het zouden uiteindelijk 427.939 geldige krabbels worden, maar op 2 september 2015 had men toen rond de 100.000 handtekeningen te pakken. Dat was dus op de veertiende dag dat men handtekeningen voor het definitieve verzoek mocht verzamelen.
[caption id="attachment_174212" align="aligncenter" width="960"]Handtekeningen die GeenStijl ophaalde over het referendum over het Oekraïneverdrag. Met op 2 september 2015 dus zo'n 100.000 handtekeningen. Bron: Datagraver. Handtekeningen die GeenStijl ophaalde over het referendum over het Oekraïneverdrag. Met op 2 september 2015 dus zo'n 100.000 handtekeningen. Bron: Datagraver.[/caption]
Als we dit vergelijken met de getallen van de organisatoren achter het Sleepwetreferendum zien we hoe groot de problemen voor dit nieuwe initiatief zijn. Alhoewel men veel meer media-aandacht heeft gegenereerd, blijft men vandaag - 18 september, de veertiende verzameldag - steken op slechts 65.000 handtekeningen. Dat is dus nog niet eens tweederde van de handtekeningen die GeenStijl op dit punt heeft weten te trekken. Als dit zo tempo zo blijft, dan zal dit tweede referendum uiteindelijk slechts zo'n 278.000 geldige handtekeningen weten te verzamelen: 22.000 te weinig voor het afdwingen van de gewenste stembusgang.
https://twitter.com/Datagraver/status/909377987417706496
De organisatoren van het Sleepwetreferendum moeten dus snel iets bedenken om het aantal handtekeningen flink op te voeren. Want als men niet sneller en in groteren getale handtekeningen kan verzamelen, wordt de grens van 300.000 handtekeningen die nodig zijn voor het houden van het gewenste referendum dus ruimschoots gemist. En zal er dus geen tweede raadgevende referendum in Nederland komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten