Mogelijk referendum over sleepwet heeft het zwaar: men loopt achter op schema met verzamelen handtekeningen

Het referendum over de zogenaamde Sleepwet heeft de grootst mogelijke moeite om handtekeningen te verzamelen. Slechts 65.000 mensen tekenden pas. Dat zijn er tienduizenden te weinig om op koers te liggen voor de deadline van 300.000 op 16 oktober.

Vandaag maakte Amnesty International bekend dat er al ruim 65.000 mensen zijn geweest die hun handtekening hebben gezet via Sleepwet.nl voor het afkondigen van een referenda over de Wet op de Inlichtingendiensten. Minister Plasterk wil de bevoegdheden voor de overheid uitbreiden om burgers ongericht en zonder tussenkomst van de rechter te kunnen aftappen en afluisteren. Critici noemen dat een ontoelaatbare inbreuk op de privacy van Nederlandse burgers, en zijn momenteel handtekeningen aan het verzamelen om een referendum te kunnen houden over de wetswijziging, met als doel die power grab vanuit de overheid te kunnen stoppen. Ze spreken van de ‘Sleepwet‘, en willen via het stemhokje een streep zetten door de plannen van Plasterk.

En dat is waar de problemen komen opdagen. Immers: het is met een potentieel referendum over de Sleepwet pas de tweede keer dat een referendum via de Wet Raadgevende Referenda gehouden zou worden. De eerste keer was toen GeenStijl/GeenPeil een referendum het EU-associatieverdrag met Oekraïne georganiseerd wist te krijgen, en zij mochten proberen om 300.000 handtekeningen te verzamelen tussen 19 augustus en 28 september 2015. Het zouden uiteindelijk 427.939 geldige krabbels worden, maar op 2 september 2015 had men toen rond de 100.000 handtekeningen te pakken. Dat was dus op de veertiende dag dat men handtekeningen voor het definitieve verzoek mocht verzamelen.

Handtekeningen die GeenStijl ophaalde over het referendum over het Oekraïneverdrag. Met op 2 september 2015 dus zo'n 100.000 handtekeningen. Bron: Datagraver.
Handtekeningen die GeenStijl ophaalde over het referendum over het Oekraïneverdrag. Met op 2 september 2015 dus zo’n 100.000 handtekeningen. Bron: Datagraver.

Als we dit vergelijken met de getallen van de organisatoren achter het Sleepwetreferendum zien we hoe groot de problemen voor dit nieuwe initiatief zijn. Alhoewel men veel meer media-aandacht heeft gegenereerd, blijft men vandaag – 18 september, de veertiende verzameldag – steken op slechts 65.000 handtekeningen. Dat is dus nog niet eens tweederde van de handtekeningen die GeenStijl op dit punt heeft weten te trekken. Als dit zo tempo zo blijft, dan zal dit tweede referendum uiteindelijk slechts zo’n 278.000 geldige handtekeningen weten te verzamelen: 22.000 te weinig voor het afdwingen van de gewenste stembusgang.

De organisatoren van het Sleepwetreferendum moeten dus snel iets bedenken om het aantal handtekeningen flink op te voeren. Want als men niet sneller en in groteren getale handtekeningen kan verzamelen, wordt de grens van 300.000 handtekeningen die nodig zijn voor het houden van het gewenste referendum dus ruimschoots gemist. En zal er dus geen tweede raadgevende referendum in Nederland komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HaZ

  Niet onlogisch dat er onvoldoende handtekeningen verzameld zijn, de uitkomst van het referendum staat al vast en zal in het voordeel van de overheid uitpakken. En anders is er altijd wel een A4tje aan te plakken. Mensen zijn niet helemaal achterlijk en gaan er vanuit dat het geen enkel (democratisch) nut meer heeft om te stemmen bij een referendum, met dank aan onze zeer bekwame en uiterst deskundige manipulator MP Rutte.

  1. DutchDropveter

   En ik heb net getekend met wat vrienden.

   Waarom? Ik hoop dat er nog veel referenda zullen volgen en met al die a4-tjes eraanvast nieten weet niemand meer wat er is afgesproken behalve media als DDS en Geenstijl die olie op het vuur kunnen blijven gooien.

   Hoe meer a4-tjes hoe sneller de kans op een domme fout waaruit blijkt dat de politiek een totaal andere aganda heeft.

   Eigenlijk zou de manier waarop verkiezingen gehouden worden drastisch moeten veranderen.

   1. via tv / internet kan de bevolking punten aan kaarten waar de bevolking graag actie wil hebben in de komende 4 jaar.

   2. er wordt dan een lijst door te stemmen (bevolking) samen gesteld (bijv. 100 punten)

   3. elke partij die mee doet moet uitschrijven hoe zij dit wil aangaan pakken, kosten, opbrengsten en natuurlijk eventuele samenwerking die nodig is en die ze “denken” te willen gaan gebruiken.

   4. verkiezings periode met debatten over deze 100 punten en waarom een partij gekozen heeft voor die oplossing.

   5. er kan nu gestemd worden op een partij die notabene een oplossing aanrijkt ipv het weg laat in de partijagenda of er een oplossing word geroepen die tijdens het vormen van een kabinet er niet toe doet.

   6. Eenmaal een kabinet moet dit een stok achter de deur zijn om later mee terug te slaan als ze eenmaal 4 jaar op het pluche zitten.

   7. een democratie die aan de beterende hand is.

 2. Obiwokekenobie

  Getekend !

 3. Bloem

  Was te verwachten. De gemiddelde Nederlander is ignorant en kijkt niet verder dan zijn eigen schaduw. Durf te wedden dat 95% niet eens weet waarover het gaat. Langleve Nederland!

  1. Punt50

   Ik ben het met u eens, helaas is dat het punt.

  2. Guus Geluk

   De Nederlanders laten politiek aan de professionals over en zakken vervolgens onderuit.

   Daarom hebben we zoiets opgezet als een representatieve democratie.

   1. Bloem

    De representatieve democratie heeft het volk laks en lui gemaakt. Ze worden niet getriggerd om na te denken en keuzes te maken. In een directe democratie wordt de bevolking gedwongen om na te denken, ook over zaken die ze initieel niet zo belangrijk vinden. De sleepwet is daar een voorbeeld van, nu lijkt het ongevaarlijk. Wanneer er weer een despoot in Europa opstaat, zal er zeker misbruik gemaakt worden van de vergaarde informatie

    1. Guus Geluk

     Dat ben ik niet met je eens, Bloem. Het volk maakt haar keuze één keer in de vier jaar. Op 15 maart 2017 trok een menigte kaaskoppen met gezwinde spoed naar de stembus: de opkomst was 81,93%. Het Oekraïne-referendum overschreed net de kiesdrempel en het referendum wat de sleepwet betreft lijkt het amper te halen.

     Ik meen dat Nederland daarom zeker een sterke behoefte heeft aan de representatieve democratie.

 4. Rex Gildo

  De heer Wilders en de gehele PVV-fractie heeft zich reeds in februari voor de sleepwet uitgesproken. Men weet nu niet meer wat er met zoiets omstreden moet omgaan.
  De mensen in de straat blijkbaar ook niet.
  Het wordt nog een hele kluif om dat referendum te laten houden.
  Vooral als links Nederland zich er nog mee gaat bemoeien.

 5. trampoline

  Als de sleepwet toch overeind blijft, en de kans daarop is best groot want de uitkomst van een referendum zal toch worden genegeerd, dan gaan we toch gewoon terug naar het ouderwetse “onder 4 ogen”. De overheid heeft dik onvoldoende mensen om iedereen in de gaten te houden.
  Los daarvan, mogen ze niet stiekem afluisteren zonder justitiële machtiging en camera’s moeten vooraf worden aangekondigd. daar kun je rekening mee houden. Zoek plaatsen op bijv. het strand of en bos, waar niets is.

  En word je toch ergens van verdacht dan ben je helemaal niet verplicht om te vertellen wat je besproken hebt. Niemand hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Daarnaast moet de overheid bewijzen dat jij ergens bij betrokken bent en hoef jij niet te bewijzen dat dat niet zo is; je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.