Amsterdam kan weer rustig ademhalen: Alexander Pechtold wordt toch geen burgervader daar

De opvolger van Eberhard van der Laan wordt niet de D66-chef, aldus de man zelf.

Met het overlijden van Eberhard van der Laan, door vele Amsterdammers gezien als de ‘beste burgemeester van Nederland’, kwam een einde aan een era. Een era waarin Amsterdam er misschien niet beter op werd, maar in zekere zin wel verenigd werd: als je de reacties op zijn overlijden tenminste mag geloven, was hij echt de burgervader van álle Amsterdammers.

Of dat nu simpelweg sentimentele spraak achteraf was of niet, één ding is zeker: bepaalde politici zouden dat effect niet teweeg kunnen brengen. Ik heb het dan over mensen als Alexander Pechtold, die als D66-chef ook al een hele era in de partijgeschiedenis zich kan toeschrijven. Waar Van der Laan verbond, is Pechtold meer van de verdeel-en-heersstrategie: zet Nederlanders tegen elkaar op, en jij komt als winnaar uit de bus. Nee, 020 zou er allesbehalve beter van zijn geworden als deze ultra-politiek correcte raseurofiel aan het roer van onze hoofdstad was komen te staan.

Een doemscenario? Misschien, maar het leek er even op dat dat wel zou uitkomen. Er wordt natuurlijk al druk gespeculeerd over de opvolger van Van der Laan, en één van de meest waarschijnlijk kandidaten was niemand anders dan de D66’er. En terecht of niet: toen Pechtold aankondigde geen minister te worden in het Nachtmerriekabinet-Rutte III, leek dat natuurlijk sterk te wijzen op een andere beoogde baan. Immers: wat is er immers, behalve burgemeester van één van de grote steden (of natuurlijk premier), meer te bereiken in de politiek dan een mooie ministerspost? Pechtold had die beste kunnen krijgen – en geen bijministerie ook – als hij dat had gewild, maar naar eigen zeggen ‘bleef hij liever in de Kamer’.

En nu blijkt zich dus een historisch feit te hebben voorgedaan: Alexander Pechtold heeft zowaar een keer niet gelogen! Vandaag maakte hij namelijk bekend dat hij het burgemeesterschap in Amsterdam ‘kan uitsluiten’. Hij wil écht liever Kamerlid blijven, zo schijnt:

Op de vraag of hij de volle vier jaar als fractievoorzitter in de Tweede Kamer blijft, antwoordde hij: ‘Ja, dat is wel het plan. (…) Ik heb het reuze naar mijn zin, anders zou ik hier niet aan beginnen.’

En dat is natuurlijk prima nieuws. Nou ja, voor de Amsterdammers dan. Voor ons land heb ik namelijk slechter nieuws: we zullen het nog minstens een regeerperiode met deze man in ons parlement moeten doen. Tweede Kamerlid Pechtold klinkt nog altijd beter dan een minister Pechtold of burgemeester Pechtold, maar daar is ook alles mee gezegd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. DolleDries

  Hij is verslaafd aan Wilders.

  1. Top

   Ach ja, wat deze “man” uitkraamt, is eigenlijk helemaal niet interessant. Wat hij stiekem doet, daar moet je op letten.

   1. hans-e-pans

    Als een politicus inademd dan liegt hij al, dus wat betreft Alexander P. betreft zal dat ook wel gelogen zijn. De rakker.

 2. marco1

  Ben er maar blij mee zoeen kwijlebal in de kamer.

 3. Becker

  Halsema is inderdaad een beter idee.

  1. Bloem

   Mw. Halsema is star, belerend en zuur. Als de Amsterdammers haar willen hebben…..
   Prima toch.

  2. Top

   Blablablablabla bah blablabla. Blaaskaak!

 4. Christina

  Hij had beter naar Amsterdam kunnen, nu moeten wij weer tegen die engnek aankijken!!
  Akelig eng ventje!!

  1. Freud

   Een ding is zeker. Die vetnek van een Jan de Roos wordt het in elk geval niet! Ook langnek Martin Bosma zal vergeefs solliciteren. Nee, extreem-rechtse nekken zijn in A’dam niet welkom. Zuur, dat zelfs de heilige st.W. nooit een burgemeestersbaantje zal krijgen. Christina, steek je nek es uit en schrijf eens wat samenhangends

   1. Top

    Ach guttegut, een nieuw ‘varkentje om te wassen’, genaamd Freud. En natuurlijk een sneeuwvlokje, wat in de toekomst kind aan huis zal zijn bij een psychische zorginstelling, omdat het echte leven zo gemeen tegen hem is en zijn vader niet echt van hem houdt. Ik noem hem bij zijn koosnaampje, Flapdrol!

    1. Freud

     Nou Top, enig psychologisch inzicht heb JIJ ook niet. 5 jaar bij een elite-corps hebben echt geen “sneeuwvlokje” van me gemaakt. Maar die opleiding is al lang geleden. De toekomst die je noemt heb ik dus al achter de rug. Dat van die “psychische” (sic!) instelling klopt overigens wel maar dan als zorgverlener. Gezien je manier van schrijven word jij ook nooit burgemeester, zeker niet van Amsterdam. En als je me wilt “wassen” dan zie ik je warrige schrijfsel graag tegemoet. ik lust je rauw. Blaaskaak!

 5. Punt50

  Speklap is in het PvdAap archief aan het spitten of-ie nog een Jood vinden kan voor 020.

 6. Lazy Kid

  Pechtold heeft ambities richting Brussel. Over een niet al te lange tijd valt dit (wegwerp) kabinet en vertrekt dan samen met Pinokkio naar Brussel. Dat zullen ze ongetwijfeld hebben bekokstooft afgelopen formatie periode, daar past een burgemeester post niet in. dus nog maar even in de kamer blijven zitten dan. En misschien Buma ook….

 7. buitenbeentje

  Ik had hem liever als burgemeester van Amsterdam gezien. Daar is niet veel meer kapot te maken. Als fractievoorzitter van één van de grote coalitiepartijen kan hij veel meer kwaad.

 8. Duckday

  De grootste geile Media kwal uit de geschiedenis die probeert te scoren op de PVV

 9. nienke

  Ik vind ze allebei vreselijk zowel Pechtold als Halsema.

 10. DolleDries

  Ik zit meer te denken aan Willem Holleeder.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Een groot Trumpiaanse muur rondom A’dam en Hilversum en laat ze samen een Stadsstaat worden.
  Geen dagelijkse propaganda vanuit de Staatsmedia
  Geen ultra linkse cultuur-marxistische universiteiten waar op kennis verwerving de sociale doodstraf staat (muv. enkele enclaves in het nieuwe Nederland (Groningen en Havanna aan de Waal)
  A’dam mag alle gelukszoekers, teruggekeerde jihadisten en Suni’s ter wereld opvangen.
  Nederland gaat de Japanse/Orban toer op: NUL.
  Levenslang is levenslang.
  En gekozen rechters, geen cultuur-marxisten, geen politieke rechters zoals nu
  En de Armeense Genocide omarmer Peggol droppen we midden in dat riool.

  We kunnen erover denken een ‘le school Berlijnse luchtbrug naar een piepklein gedeelte van Vrij Amsterdam te maken waar Annabelle en de echte A’dammers nog wonen (die rondom hen heen ook een grote Trumpiaanse muur hebben gebouwd om de Identity Politics fascisten en de islamisten van het lijf te houden.

  Binnen no time zou NL weer ‘on track’ zijn.

  Wat zullen we onze hoofdstad maken ?

  1. DolleDries

   Over rechters gesproken die bij Wilders zat weer mooi te liegen.

  2. swetsnek

   Hengelvelde hahahahaha waar ligt dat vraag je dan nou …… onder de rook van oele hahahaha

 12. Rex Gildo

  Er is ’n mythe ontstaan rond het overlijden van Eberhardt van der Laan; de oud-burgemeester rookte gewoon drie pakjes sigaretten per dag en is ten gevolge van longkanker doodgegaan.

  Wat Alexander Pechtold betreft; D66-Amsterdam schijnt ernstig verdeeld te zijn.
  De partij is nog de grootste in de raad – men vreest echter dat per 21 maart 2018 GroenLinks de meeste stemmen zal krijgen.
  Het meedoen @ Rutte III en vooral de samenwerking met de Gristenunie laat de Democraten niet onbewogen bij de kiezers.

  De vacature als hoofd van 020 wordt ingevuld door NL-baantjescaroussel zodat het toch weer een joodse PvdA’er blijkt te zijn.

 13. Peter Loosduinen

  Goed nieuws !!

  Zwarte Piet kan weer terugkeren als de volgende info bekend is :

  https://youtu.be/p8KWxaZaIIg

 14. suhorror

  Nog meer goed nieuws: Peggold rookt. Gewoon even wachten dus….

 15. Parestado4

  Pech…………….

 16. joost2

  Nee, maar nu promoot hij Femke Halsema en dat is nog een veel slechter idee.

  Zoals ik al lang weet, Pechtold is eigenlijk een radicale linkse man, die bij D66 bij de verkeerde partij zit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.