Het baantjescarrousel draait op volle toeren: Dijsselbloem krijgt na aftreden rijkelijk betaald EU-baantje

Dat zouden jij en ik ook zo voor elkaar krijgen… toch?

Het was even je stevig verbazen gisteren, toen Jeroen Dijsselbloem – Minister van Financiën onder Rutte II en één van de weinige overlevenden van de electorale genocide op PvdA-Kamerleden – aankondigde zijn Kamerverantwoordelijkheid aan de wilgen te hangen. Meneer had tijdens de campagne wel gezegd dat hij “met volle overtuiging” weer voor de PvdA de Tweede Kamer in wilde, maar na de historische nederlaag van die partij bij de verkiezingen in maart begon meneer daar toch anders over te denken. Woensdag besloot hij dan ook om niet langer zitting te willen nemen in die Kamer. Een beetje zoals een voetbalfan die zijn club alleen maar steunt als ze landskampioen worden dus, zeg maar.

Hoe dan ook: hij houdt ermee op, wat betekent dat hij op zoek moet naar een nieuwe baan. Zijn ministerspost moet hij met de naderende afronding van de formatie natuurlijk opgeven, en de houdbaarheid van zijn Eurogroep-voorzitterschap loopt ook af. Oftewel: meneer zou binnenkort zowaar de facto werkloos zijn.

Gelukkig is daar echter het baantjescarrousel dat vooral bij de PvdA, maar ook in Europese kringen, nog altijd heel hard doordraait. Hoé hard precies wordt wel duidelijk uit het feit dat, nog geen dag nadat Dijsselbloem aangaf het allemaal niet meer te zien zitten in ons parlement, hij alweer een nieuw aanbod heeft gekregen: hij mag strategisch adviseur bij het Europees Stabiliteitsmechanisme worden, oftewel de melkkoe voor eurolanden die er een potje van maken.

Die positie is wel tijdelijk: hij zal dat doen zolang hij voorzitter van de Eurogroep is. Het voorzitterschap zelf is namelijk onbetaald – op riante onkostenvergoedingen na natuurlijk – en wordt daarom in de praktijk altijd gecombineerd met een andere taak, zoals het ministerschap. Zijn toekomstige adviseursrol is dan ook vooral een overbruggingsbaantje voor de tijd waarin hij geen minister, maar nog wel voorzitter is: zo’n twee à drie maanden dus, afhankelijk van wanneer Rutte III op het bordes staat. Tot die tijd mag hij nog 14.500 euro per maand op zijn rekening bijschrijven.

Toch zal hij ook daarna niet op een houtje hoeven te bijten: een paar maanden is voor een man als Dijsselbloem natuurlijk een zee van tijd om via-via een andere, permanentere positie te vinden. Wordt het een riante werkplek bij een chique zakenbank? Of misschien toch adviseur bij één of ander Europees instituut? We gaan het zien. Eén ding is echter zeker: het baantjescarrousel zal er voor hem zijn!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. denk eens na

  Wie durft met droge ogen nog de baantjes carrousel nog te ontkennen.?

  1. Kiliaan Noppen

   Ja, denk eens na.

   1. corfo

    @ Noppen.
    Wát een waardeloos heerschap !
    Zowel Dijsselbloem als Noppen.

 2. nickname1001

  Opmerkelijk dat in het bericht niet vermeld wordt dat hij de zoveelste PvdAer is, die geen gebruik maakt van de riante wachtgeldregeling.
  Kunnen anderen een voorbeeld aan nemen.

  1. denk eens na

   Dit is een baan voor de rest van je leven . Voor vrij wel niets te doen.Wie wil dit niet ?

  2. Johan P

   Waarom zou hij er gebruik van maken? dit levert veel meer op.
   Het gebruik van wachtgeld is voor politici meer iets van vakantie nemen om bij te komen van al dat ‘harde werken’.

 3. Kiliaan Noppen

  Dit is een fakebericht. Deze functie is gekoppeld aan het voorzitterschap dat ook nog onbezoldigd is.
  Dit gaat nergens over,

  1. denk eens na

   Klopt fake functie

   1. corfo

    @ denk eens na.
    Inderdaad een fake-functie met een mega salaris.
    U denkt toch zeker niet dat graaiers als Dijsselbloem ergens “vrijwilligerswerk” zullen gaan verrichten ? De man heeft geld nodig voor het onderhouden van z’n gigantische woning in de uiterwaarden bij Wageningen en z’n dieren, als geiten en paarden.

  2. Hetzalwelweer

   jij bent een fake bericht

 4. Ni28

  De PvdA leden hebben op hun donder gekregen maar hebben allemaal mooie baantjes voor in ruil. Wat een asociale bende.

 5. Ben Zine

  Jeroen is van het type “links lullen rechts zakken vullen”. Een salonsocialist.

  1. hans-e-pans

   Wim Kan had vroeger, ja vroeger in een van zijn oudejaarsconferances als socialist een opmerking die me altijd is bijgebleven, “Drie keer linksom is ook rechtsom”.

   Zo is het maar net. Alles kan tegenwoordig in ona Nederland, maar Wim Kan niet meer.

 6. Ecoshaarlem

  Hij is Rutte voorgegaan, en beide hebben als schoothondjes gewerkt voor Brussel, ten nadele van Nederland, maar hun toekomst is veilig gesteld!
  En dan maar vragen vertrouwen in de politiek, die personen moet je met een kaarsje zoeken!

 7. Punt50

  Dit soort figuren zijn pure egoïsten, ze hebben totaal niets op met Nederland.

 8. Hetzalwelweer

  En de DDS, Dagelijks Dezelfde Shit, is ook een fake site.

 9. HW

  Geen wachtgeld?
  Wat denk je van de miljarden, die hij zo vragen en commentaar heeft overgeboekt naar de EU, nadat hij zich eerst verontwaardigd toonde. Een groot theater.
  Dus een van ons belastinggeld duur betaalde baan voor deze veelvraat.

  Je kent hem wel “links lullen en vult het maar in”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.