De datum is geprikt: Frankenstein-kabinet-Rutte III staat ‘waarschijnlijk’ op 26 oktober op het bordes

Zet het maar alvast in je agenda!

Na maandenlang speculeren over hoe en wat was het deze week dan eindelijk zover: het regeerakkoord werd gepresenteerd, en het zoveelste nachtmerriekabinet Rutte, Rutte III, staat voor de deur. Of beter gezegd: op het bordes binnenkort.

VVD-leider Mark Rutte heeft vandaag aangekondigd dat er “zeer waarschijnlijk” een datum is waarop hij en zijn nieuwe kabinetmakkers ongemakkelijk op de traptreden naast elkaar zullen poseren: 26 oktober komt aan het formatiefeestje officieel een einde met de welbekende bordesscène.

En ja, dan is er dus geen weg meer terug.

De vraag is natuurlijk of we blij moeten zijn met die aankondiging. Normaliter wilde Rutte weinig tot niets kwijt over de onderhandelingen, maar nu lijkt hij het er allemaal doorheen te willen jagen: met het zetten van deze datum lijkt hij vooral zichzelf een deadline te hebben willen zetten. Hij heeft dan ook al aangegeven eigenlijk veel te hebben weggegeven wat betreft ministeries en dergelijke: hoewel hij zegt eigenlijk ‘voor een kleine overheid’ te zijn – ja, ik kon mijn lach ook niet inhouden toen ik dat hoorde – breidt hij op verzoek van de andere partijen die banenmachine toch maar uit.

En dat is typisch Rutte: idealen heeft hij op papier wel, maar uiteindelijk gaat hij toch vooral voor één van zijn principes: zo snel én lang mogelijk het Torentje in handen houden. Daarvoor zet hij ook gerust een kabinet in elkaar met vier partijen die je enkel op Frankensteinse wijze aan elkaar kunt lijmen: met zoveel compromissen en ‘uitbalancerende maatregelen’ dat uiteindelijk niemand er wat mee opschiet. Maak je borst dus maar alvast weer nat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Ni28

  De zwarte dag voor Nederland valt dus op 26 oktober 2017. Daarna begint de teller lopen en hopelijk stopt deze zo vroeg mogelijk. Zolang blijven wij in een tunnel zonder uitzicht op licht. Zolang het naam van Rutte verbonden is aan het kabinet blijft het uitzichtloos. Veel sterkte voor de toekomst, vertrouwen is helaas niet op de plaats.

  1. Neworder

   Zet die donkere bril eens af en zie de positieve dingen van dit nieuwe kabinet.
   Een alternatief was niet voorhanden en bij een links kabinet had je nog harder staan gillen.
   Zeuren zeuren dat is het wat de reaguurder van DDS wil.
   Kabinet is rechts van het midden en daar komt dat linkse van de z.g rechts reaguurder weer om de hoek, man man ze weten niet wat rechts inhoud….
   Stelletje nitwits met een islam fobie.

   1. nickname1001

    Klein vraagje Sarko:
    Weet de PVV niet wat links stemmen in de 2e kamer is of
    Weten de PVV stemmers niet wat rechts beleid is?
    .
    ps
    Ooit nog iets gehoord van de illegale zuipkeet eigenaar?

    1. Neworder

     1-Nee
     2-Nee
     Ghetto en Dirty Harry een ban op Powned.

   2. IJscoman

    Newspeak, er was een uitstekend alternatief voorhanden. En dat weet jij donders goed. Alleen links geteisem als jij en Doppsycho laten dat niet in hun denkwereld toe. Jullie zijn drammende kleuters die niet opgewassen zijn tegen de realiteit. Islam-lovers die ons mooie land uit verkopen en de boodschapper van het onheilsbericht executeren.

    Smerig, onbetrouwbaar volk.

    1. Kiliaan Noppen

     Op welk uitstekend alternatief doelt IJsco.

     1. IJscoman

      Wat denk je Drollekop?

    2. nickname1001

     Waterijsje denkt te kunnen zeggen: die ons mooie land.
     Gelukkig is hij uit ons mooie Nederland vertrokken.
     Van ons mag hij dus niet spreken.

     1. IJscoman

      Wim Hutten aka K.Dopper, aka Kiliaan Noppen, aka nickname1001 bedient zich onafgebroken van de majestatis pluralis. Het toont scherp zijn megalomane karakter. En tevens onbarmhartig zijn Multiple Disorder Syndrom.

     2. nickname1001

      Ach en wee.
      Waterijsje bereikt het kookpunt.
      Sneu, alleen nog een plasje water over.

     3. Kiliaan Noppen

      IJscoman woont al jaren niet meer in Nederland. Hij weet ook niet waarover hij spreekt.

     4. IJscoman

      Nickname en Noppen zijn weer eens een dialoog met elkaar aangegaan. Het illustreert pijnlijk wat ik zeg over onze huis-schizofreen.

     5. Guus Geluk

      Nickname heeft natuurlijk gelijk. Dit is jouw land niet, IJscoman, want jij bent een buitenlander. Dit is óns land.

 2. F. Domela Nienhuis

  btw-tarief met 50 % verhoogd
  energierekening € 200 duurder

  1. Neworder

   Je lult uit je nek, Btw tarief wordt met 100% verhoogd en energie lasten met 500 euro , zorgpremie 400 euro hoger en eigen risico gaat naar 610 euro.
   Tja dit land is verloren, we gaan aan de bedelstaf.
   Een strohalm is die linkse gek Geert, maar ja die hepT het de druk met de islam….

   1. DolleDries

    Een strohalm is nog wat.Ik begrijp Sarko dat je de SP al hebt begraven. Nu nog even de erfenis van miljoenen verdelen onder de SP leden. Dan heb jij toch niet voor Jan lul jaren kopjes tomatensoep lopen te verdelen.

 3. DolleDries

  Het is goed te lezen dat hier een SP’er de PVV socialer vindt dan de SP.
  Hij is zelfs jaloers hier op de PVV’ers en begint te schelden.

 4. Ni28

  2@ Neworder, noem een de positieve dingen van de nieuwe kabinet. Tenzij je Rutte niet wilt nadoen zal het lijstje heel kort zijn.

  1. CJD

   Neworder is geen SPer. Geen SPer die ik ken zou het brleid vsn Rutte toejuichen. 😀

 5. CJD

  Jammer dat ze niet 31 october gekozen hebben. Dat valt namelijk op Halloween

 6. Ni28

  8@ Dopper doet een inhoudsloze poging om de waarheid van Wilders belachelijk te maken. De naald blijft weer hangen op je LP.

 7. Blue monday

  Een kabinet waar klassiek liberaal zijn vingers bij af zal likken, dus DDS is sinds zijn ontstaan ook vreselijk gedraaid….

  Waar staan jullie nu precies?

 8. DolleDries

  Het is zover, het rechtse kabinet Mark Rutte nr.3 is gekomen. De aanvallen op de arbeidersklasse zijn niet mals. Meer inkomstenbelasting moeten arbeiders met een laag inkomen betalen. Daarnaast wordt het BTW tarief op levensmiddelen verhoogd van 6% naar 9%. Hierdoor wordt alles duurder in Nederland, met name boodschappen. Mark Rutte zelf zal daar weinig van merken. Hij en zijn neoliberale vrienden leven van salarissen ver boven het netto inkomen van een gemiddelde arbeider. 2.100 euro netto per maand is waar vele het van moeten doen. Meer dan 90% van alle Nederlanders zal nooit in de buurt komen van een minister salaris van € 170.000 bruto per jaar!
  Het lijkt veel geld, 2100 euro netto per maand. Maar in duur Nederland wordt al meer dan 50% van dat bedrag besteed aan huur. Recht op huursubsidie hebben modaal arbeiders niet, waardoor het lastig wordt om een huurhuis te vinden. De liberalisatie van de huurmarkt heeft het huren juist duurder gemaakt. Dit terwijl neoliberale politici beweerde dat de prijzen juist zouden zakken. Het kabinet Mark Rutte 3 gaat daar echter niets aan veranderen. Zij staan in dienst van de bezitters, zo hoeven kapitalisten straks arbeiders pas na drie jaar een volledig contract aan te bieden. Nu is het verplicht om iemand na twee half-jaar contracten en een jaarcontract volledig in dienst te nemen. Van twee jaar onzekerheid naar drie jaar onzekerheid. Bedrijven spelen graag in op deze baanonzekerheid, want arbeiders die geen zekerheid hebben zullen ook minder snel opkomen voor hun rechten!
  We moeten niet vreemd opkijken dat dit kabinet zo rechts ingesteld is. VVD, D66 en CDA zijn rechtse partijen en ook de ChristenUnie is trouw aan het neoliberalisme. Emile Roemer van de SP zei terecht dat Mark Rutte 3 kiest voor bedrijven boven mensen. Maar dit doen alle kapitalistische regeringen of er nu sociaal democraten of sociaal liberalen in zitten. Het kapitalisme wint altijd omdat er geen consequente anti-kapitalistische partijen bestaan. Dit is te danken aan de zwakheid van politiek links. De enigste sociaal democratische partij in de Tweede Kamer is de SP en die is niet bepaald revolutionair ingesteld. Nee, Nederland zit zonder een partij van de arbeiders en dat is waarom rechtse nationalisten in staat zijn om de stem van de arbeidersklasse te winnen. Geert Wilders en Thierry Baudet spelen goed in op de woede en minachting voor politiek Den-Haag!
  Hoe kan Mark Rutte verslagen worden? Verzet, puur en simpel. Maar daarvoor is een politieke partij nodig die dit verzet aanstuurt. De SP is te parlementair geworden en richt zich nauwelijks meer op activistische acties. Elf jaar geleden had de partij nog een ander imago. In 2006 wist de SP nog 25 zetels te winnen omdat de Socialistische Partij gezien werd als een alternatief. Echter doordat Jan Marijnissen, Agnes Kant en Emile Roemer steeds vaker toenadering zochten tot kapitalistische partijen verloor de SP aan steun. Dit was al in 2010 merkbaar. Zeven jaar stagneert de SP en dat komt deels door de slapheid van Roemer maar ook door ideologische leegheid. Bij de Nederlandse socialisten staat het socialistische alternatief niet centraal. De SP is populistisch en sociaal democratisch geworden. Dit zien we terug in de stagnatie van de partij in zetelaantal en het verlies van duizenden leden. Want met populistisch taalgebruik bereik je maar een klein deel van de arbeidersklasse!
  SDB heeft dit al vaker herhaald, maar het komt helaas niet binnen. Ongeacht hoeveel leden en stemmen de SP verliest men wil het niet snappen. Dat de partij niet gezien wordt als alternatief op rechts bewijst al het feit dat in 2017 ongeveer 41.000 mensen lid zijn van de Socialistische Partij. Tien jaar geleden brulde het icoon Jan Marijnissen nog dat zijn partij 50.000 sterk was. In zeven jaar liepen meer dan 9.000 leden weg. Revolutionair socialisten kunnen dit snappen. Want zowel de Internationale Socialisten (I.S.T) als Socialistisch Alternatief (C.W.I) zijn geweerd door de ”Socialistische” Partij. Waarom? Omdat de top niet gediend is van revolutionair socialisten die zich georganiseerd hebben.
  De centralistische partijcultuur is een restant uit het stalinistische tijdperk van de SP. Oprichters Daan Monjé en Nico Schrevel waren figuren die alles strak van boven wouden dirigeren. Ook Jan Marijnissen was een leider die de teugels strak wou houden. Revolutionair socialisten zijn echter van mening dat een arbeiderspartij open moet staan voor alle socialistische opvattingen. Natuurlijk mag dit niet resulteren in eeuwige debatten. Vrijheid van discussie en eenheid in actie is belangrijk. Die eenheid in actie heeft de SP al, alleen bij de vrijheid van discussie lopen vele nog tegen bureaucratische muren aan!
  Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de vier schalen van inkomsten belasting. De laagste schaal gaat met +0,45% omhoog en de top verdieners hoeven straks -3% minder te betalen. Het is echt misselijk dat de rijken weer minder hoeven af te staan. De hoogste schaal was ooit 75% voor de superrijken in 1980. Wim Kok (Partij van de Arbeid!!) verlaagde dit naar 60% na 1994 en schafte uiteindelijk de hoogste belastingschaal af. De rijken hoefde vanaf toen alleen nog 52% te betalen, wat nu verlaagd wordt naar 49%. Samengevat de laagste inkomens moeten meer betalen en de goed verdieners juist minder. Met duurdere boodschappen betekend dat vooral de minima’s het zwaar krijgen in 2018. VVD, D66, CDA en ChristenUnie geven daar toch niets om. Het kapitalisme wil niet alleen een stabiel kabinet maar ook een regering die hun interesses vertegenwoordigd. Daarom is er nood aan een arbeiderspartij!
  Van het CDA moeten kinderen nationalistischer worden. Dus wordt het Wilhelmus op scholen verplicht en een bezoek aan het Rijksmuseum. Natuurlijk zal de jonge geesten niets verteld worden over de misdadige periode die de burgerlijke geschiedenis de ”Gouden Eeuw” noemt. Figuren zoals Michiel de Rover en Jan Pieterszoon Coen zullen vooral positief neer worden gezet. Net zoals de Verenigde Oost-Indische Companje die men een ”simpele handelsorganisatie ”noemt. Dat deze VOC verantwoordelijk was voor massamoord en slavernij is nog steeds een groot onbekend bij Nederlanders. Het wordt domweg gewoon niet verteld in schoolboeken. Nederland was één van de laatste landen die de slavernij afschaftte. Dit deed men in etappes (tussen 1863 en 1910) om vooral de slavenhouders van dienst te zijn. Misdadig was de manier waarop vrije slaven moesten werken voor hun ex-bezitter. Voormalige slaven werden na hun vrijlating verplicht om 10 jaar te werken op plantages en in fabrieken van witte kapitalisten. Dit zullen kinderen niet leren van het nationalistische CDA en het Rijksmuseum in Amsterdam!
  De stakingen van leraren in het onderwijs zijn een goed voorbeeld van strijd tegen het neoliberalisme. Maar stakingen moeten verder gaan. Een landelijke staking van verschillende sectoren, dat zou de politiek echt wakker schudden. Probleem is dat stakingen steeds minder gezien worden als nuttig. Ook weer een resultaat van de neoliberale indoctrinatie geest die sinds 1990 over de wereld waait. De vakbonden zijn medeschuldig want die hebben juist toegegeven en arbeiders in de steek gelaten. Laten we niet vergeten dat Wim Kok een voormalige vakbondsleider was. Een man die ooit gezien werd als het boegbeeld van de arbeiders in de jaren 70. De FNV zou er goed aan doen om meer te staken en minder te overleggen. Het poldermodel is al jaren geleden failliet gegaan.
  De actiebereidheid is gelukkig wel groot en arbeiders willen echt wel knokken. Het probleem is vaak dat er vanuit de vakbonden en politiek links (PvdA hoek) weerstand is. Vakbondsleiders brullen dat overleggen belangrijker is dan actievoeren. De zogenaamde overlegcultuur is zo dogmatisch dat zelfs enkele (kleinere) bonden het staken willen afschaven. Ook is de FNV te nauw verbonden met de (a)sociaal democraten van de PvdA. Vakbondsleiders konden via de Partij van de Arbeid (goed betaalde) baantjes krijgen bij de overheid. Daarnaast doneert de FNV veel geld aan de (a)sociaal democraten. Het wordt tijd om de vakbeweging los te koppelen van de PvdA. Geen cent hoort nog te gaan richting deze bende van klassenverraders!

  Bron stopdebankiers,com.

  1. nickname1001

   Los van het feit of ik uw mening deel, vind ik dat dit soort links gewauwel op Joop.nl thuis hoort.
   DDS schijnt een rechts liberaal blog te zijn.

   1. DolleDries

    DDS schijnt een rechts liberaal blog te zijn

    Ja en wat doe jij dan steeds hier met je gewauwel.

 9. Guus Geluk

  “Daarvoor zet hij ook gerust een kabinet in elkaar met vier partijen die je enkel op Frankensteinse wijze aan elkaar kunt lijmen: met zoveel compromissen en ‘uitbalancerende maatregelen’ dat uiteindelijk niemand er wat mee opschiet.”

  Nee, Rutte zet een kabinet in elkaar, aangezien hij bij de parlementsverkiezingen de grootste is geworden. Een middenrechts kabinet.

 10. Babaji538

  Het boek van en over Frankenstein
  heb ik niet kunnen vervaardigen.

  Er is wel een verschil, tussen een vraag,
  als: “Hoe, durft ze?”, of “Hoe, krijgt ze het voor elkaar?”
  en daarnaast, daadwerkelijk een antwoord geven.

  Een kwestie van buitensporig moed tonen, zonder woorden.
  Mensen die lam zijn geslagen, kunnen niet slagvaardig optreden,
  laat staan vanuit gelijksoortig Credo denken.

  Wat denkt ze allemaal wel, ja, wat denkt ze.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.