De formatie zit erop: Rutte, Buma, Pechtold en Segers zijn klaar met het regeerakkoord

Het Nachtmerriekabinet-Rutte III is een feit.

Het heeft meer dan 200 dagen gekost, maar dan heb je ook iets. Een Nachtmerriekabinet welteverstaan, maar hé, daar zijn we tegenwoordig wel aan gewend. We hebben de vreselijke jaren van Rutte II immers ook overleefd. Dan kunnen we Rutte III vast ook aan — hoewel het ongetwijfeld niet gemakkelijk zal worden met al die lastenverzwaringen voor hardwerkend Nederland.

(Ja, die video is satire)

Het Bureau woordvoering kabinetsformatie laat weten dat de partijen er dan eindelijk uit zijn. Onder leiding van informateur Gerrit Zalm hebben VVD, CDA, ChristenUnie en het vermaledijde D66 overeenstemming bereikt over een conceptakkoord. Dit akkoord wordt nu voorgelegd aan hun fracties. Dat zal vandaag het geval al zijn. Aangezien de Nederlandse politiek geregeerd wordt door de partijdiscipline twijfelt werkelijk niemand eraan dat alle betrokken fracties akkoord zullen gaan.

Kort na de bekendmaking van het bureau kwam de betrokken heren zelf naar buiten. Alexander Pechtold liet weten dat hij “tevreden” is, “maar of mijn fractie dat ook gaat zijn, gaan we vandaag merken. Ik vind het een solide akkoord.” Even later voegde hij daar aan toe dat het wat hem betreft echt een zwakte is dat dit kabinet slechts op een meerderheid van één magere zetel berust, maar dat de onderhandelaars juist daarom zoveel tijd hebben gebruikt om een regeerakkoord in elkaar te zetten.

Ook Mark Rutte was duidelijk tevreden met zichzelf na de laatste gespreksdag. Niet zo gek, natuurlijk. Hij mag zich immers voor de derde keer (op rij!) premier van Nederland noemen. Dat hebben niet zo heel veel politici hem voorgedaan.

https://twitter.com/ServaasHilgers/status/917315570730708998

Waar Pechtold en Rutte nog enigszins behoedzaam te werk gaan ontpopt Gert Jan Segers van de ChristenUnie zich razendsnel tot dé positieve man van het kabinet. “Dit akkoord is zeer acceptabel” zegt hij over de deal waardoor de laten voor hardwerkend Nederland toenemen en de zorgverzekering plus het eigen risico de spuigaten uitlopen.

“Het is uiteraard geven en nemen in zo’n akkoord, dus er zit voor iedereen ook pijn in, maar er zitten ook hele mooie punten in — en ook voor onze fractie. Dus ik ga met heel veel vertrouwen naar ze toe, naar onze fractie.” Aldus Segers.

Hartstikke mooi zo’n uitspraak omdat het betekent dat we hem op werkelijk elk punt van het akkoord hard kunnen neerslaan. Oh ja, Gert Jan, de verhoging van het eigen risico is “heel erg mooi”? En de btw-verhoging, ook al zo’n feest? Nou, dan weten we dus dat de ChristenUnie zich nooit hard zal maken voor hardwerkend Nederland. Goed om te weten!

Wat Jan Dijkgraaf betreft is het akkoord reden om eens lekker los te gaan op Pieter Omtzigt, ons aller favoriete CDA’er. De man die in de Kamer wilde komen voor GeenPeil maar daar niet in slaagde schrijft:

Mona Keijzer bewees het al: jouw partij wil op dit moment maar één ding: terug in het centrum van de macht. Daar is ook jouw 76ste stem in de Tweede Kamer voor nodig.

Als ik Sybrand Buma was, zorgde ik dat je de Tweede Kamer verliet en beloonde ik je met een staatssecretariaat. Opdat de laatste luis in de pels van Mark Rutte verdwijnt. En ik vrees dat je dan ‘ja’ zegt tegen die overstap, omdat je carrière als beroepspoliticus je meer waard is dan je principes.

Nou ken ik Omtzigt een beetje en ik kan Dijkgraaf garanderen dat hij niet op een positie gaat zitten waar hij geen fiducie in heeft. Sterker nog, ik vermoed dat Omtzigt het liefst gewoon lekker in de Tweede Kamer blijft. Anders dan heel veel andere politici gelooft hij namelijk écht in het werk van een parlementariër — dat is waarom hij elke dag keihard werkt, van ’s ochtends 06:30 tot ’s avonds 24:00. Hij doet dat niet alleen — ongetwijfeld wel deels, iedereen heeft immers een ego — omdat hij het lekker vindt om belangrijk te zijn, maar omdat hij er echt in gelooft. Ja, dat maakt hem anders dan 99% van de politici, maar het kan niet als een grote schok komen dat Omtzigt anders is.

Afijn. Het zit er dus op. We hebben lang gewacht, maar dan hebben we ook iets. Namelijk: een nieuw Nachtmerriekabinet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. brabantguy

  De fracties zullen een eenheidsdocument moeten tekenen… Met een enkele zetel meerderheid zal elke fractie op accoordpunten altijd moeten meestemmen met het kabinet….Het zal saai worden in de 2e kamer. Dichtgetimmerde moties en voorstellen…

 2. buitenbeentje

  ik voorzie veel achterkamertjes

 3. DolleDries

  De CDA heeft nooit een ziel gehad die verkopen hun eigen moeder nog maar de CU heeft nu ook definitief haar ziel verloren.

  1. Rosasolis

   De CDA is mijn partij. En ja, wij proberen 3 groepen van gelovigen bij elkaar te brengen:
   Joden, Katholieken, en Protestanten. Je hoeft niet gelovig te zijn, als je van een van die
   groepen afkomstig ben. Het gaat erom dat wij hebben nog steeds de psalmen en de verhalen uit de Oude en Nieuwe Testamenten van de Bijbel, die ons hebben geleid tot onze huidige Westerse Wereld.

 4. Nederlandse_Patriot

  Nederland zakt nog verder in de modder. Nog even en er valt hier niks meer te redden.

 5. gimmeMystack

  Er is maar 1 VVD’er nodig die in opspraak raakt, 1 CDA’er die overstapt (omtzigt naar FvD), 1 D66 die toch zijn of haar ziel niet kan verkopen omtrent het referendum, of 1 CU’er die de genderneutraliteit gekte niet ziet zitten en het is feest. Eind 2018 hebben we al nieuwe verkiezingen. 100%

 6. poldi

  Die eeuwige marketing grijns van Mark Rutte begin ik goed zat te worden, vooral als ik lees hoe huiseigenaren weer bedrogen zijn door de VVD. Rutte vindt, terecht, dat de Nederlanders meer eigen verantwoording moeten nemen, maar ik vraag mij af hoe dat kan met een overheid (lees VVD) die zo onbetrouwbaar is.
  Het financieel plannen is zo voor de burgers wel heel erg moeilijk.
  Het enige dat zeker is, is de verhoging van de totale belastingdruk.

 7. Punt50

  Je kunt alles vooraf dicht willen timmeren, maar toch komen er straks onvoorspelbare situaties waarbij de meningen van de partners sterk uiteen zullen lopen. Ik voorspel grote spanningen. En deze noodsprong alleen maar om het partijkartel aan de macht te houden. Het is schandalig eigenlijk.

 8. Ni28

  Vier jaar geleden was het Bruggen slaan wat prompt omgezet werd in Burgers slaan. Dat gaat straks door onder het motto: Vertrouwen in de toekomst! De volgende leugen van premier Pinokkio.

  1. trampoline

   Vertrouwen in de toekomst?
   Het enige dat ik vertrouw van de toekomst is dat ik opnieuw word bestolen door dit kabinet en de EU, dat er nog talrijke “kansenparels” zonder enige controle worden toegelaten en dat de politiek ons zal voorliegen en onder druk zetten om hun besluiten gedwongen te accepteren; voor de rest niets en daar anticipeer ik op en neem ik mijn maatregelen voor.

  2. poison

   Vertrouwen in de toekomst??? Rutte vraagt vertrouwen??? Vertel mij eens, Hoe kan je een arrogante leugenaar vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst. Hahahaha, lachertje.

 9. Ni28

  Hoe kunt je het woord vertrouwen als motto met zo dichtgetimmerde afspraken? Het straalt het tegendeel uit!

 10. Rosasolis

  Nederland is politiek moe! Er zijn, in de naam van democratie, veel te veel
  partijen. De een weet het veel beter dan de andere. Of het moet ultra links of
  ultra rechts zijn, of Christelijk, of pseudo-intellectueel. Oh jee, wat zijn we MOE
  van al dit politieke touwtrekken.

 11. HW

  Net als een goeie inbreker moet je de plannen en de planning wel goed vastleggen, want diefstal kost natuurlijk veel denkwerk.

 12. DolleDries

  In de grootse politieke leugenaar van na de oorlog vertrouwen wat een idioot.
  De man die 300 landgenoten onder een steen in de Oekraïens modder stampte.
  Wat een aanfluitingen en minachting van de kiezer voor hun eigen landgenoten om deze vent weer premier te maken. Wat een NSB niveau. Wat een stelletje achterbakse die christelijke partijen om deze vent die over lijken gaat in het zadel te helpen voor zijn ego wat is dat voor misselijke religie.. Wat een laf land.

 13. Nasrani

  Ik heb nog nooit eerder zo’n hekel gehad aan een kabinet dat nog niet eens is begonnen. Als oud GPV-er schaam ik me dood voor dit zooitje. Nog nooit heb ik me zo bedrogen gevoeld door Christelijke huichelaars, mijn geloofsgenoten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.