Een doekje voor het bloeden: Dijsselbloem kondigt ‘nog even’ aan dat de EU ons geld ‘geeft’

Inmiddels is hij minister af, maar als laatste daad probeerde Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ons nog eventjes te overtuigen van de goedheid van de hoge heren in Brussel.

Het is dan eindelijk zover. Na maandenlang huiveren en vrezen – een tijd waarin je als man een aardig stevige baard kunt laten groeien, overigens – is het nachtmerriekabinet Rutte III donderdagochtend dan eindelijk beëdigd. Dat betekent dat een nieuwe ministerploeg aan de slag kan, maar ook dat de oude garde definitief op straat staat. Nou ja, voor een halve seconde dan: dankzij het uitstekend werkende baantjescarrousel van het partijkartel kunnen ze morgen allemaal alweer op een andere dikbetaalde post aan de slag, natuurlijk.

Zo ook Jeroen Dijsselbloem, tot vanmorgen nog onze Minister van Financiën. Sommige ministers maakten van de gelegenheid gebruik om nog even een afscheidspresentje achter te laten – Asscher bijvoorbeeld zette een best wel hillarische video in elkaar – en bij Dijsselbloem was dat niet anders. En het is zowaar een monetair cadeautje, als we zijn laatste brief mogen geloven:

Nederland hoeft eenmalig 460 miljoen euro minder af te dragen aan de Europese Unie. De meevaller blijkt uit de laatste brief van minister van Financiën Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem schrijft op zijn laatste dag als demissionair minister dat de EU de begroting voor 2017 begin oktober heeft aangepast. Daardoor hoeven de lidstaten dit jaar minder af te dragen. Voor Nederland gaat het om een korting van 361 miljoen euro.

Omdat de EU ook 2,2 miljard euro meer aan boete-geld heeft geïnd dan verwacht, komt bovenop de meevaller waarschijnlijk nog een bedrag van 99 miljoen euro. Daardoor hoeft er in totaal 460 miljoen euro minder naar Brussel.

Nou, 460 miljoen euro die in Nederland blijft: dat klinkt goed toch? Helaas is het woordje “eenmalig” hier essentieel, aangezien het slechts de zoveelste keer is dat er zo’n herberekening is. Meestal liep dat juist uit op een financiële domper voor ons land, waardoor de balans aan geld dat het terug hebben gekregen en dat we extra hebben moeten afstaan nog steeds bijzonder deprimerend is. En het gaat waarschijnlijk niet beter worden: zodra de Britten de EU dan echt verlaten hebben, valt er een grote nettobetaler weg. Dat zou moeten betekenen dat de heren in Brussel minder gaan uitgeven, maar in de praktijk betekent het naar alle waarschijnlijkheid dat wij simpelweg meer mogen gaan zitten afdragen.

Je wordt dus vriendelijk bedankt Dijsselbloem, maar toch bedankt voor niets. Het is echter wel te snappen dat hij dit nieuws op zijn laatste dag nog even de wereld in slingert: meneer begint binnenkort op een zéér goedbetaalde post bij de Europese Unie, waardoor het natuurlijk nooit kwaad kan om de populariteit van dat bureaucratische gedrocht hier nog net even op te krikken. Jammer dat Nederland dát na al die jaren niet meer slikt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. J.C.

  Heeft Jeroen Dijsselbloem (Rutte II) ooit de beloofde specificatie geleverd van de naheffing van de EU, waarvan hij tot 2 keer toe honend aan de heer Van Dijck (PVV) garandeerde dat deze er niet zou komen? Dacht het niet.

 2. DolleDries

  Nee ik wil hier niet de tv recensent uithangen maar dat gezegd hebbende; ook dit keer heeft Tijl zich weer danig geërgerd aan een tv programma. Dit keer onder de naam “De Stelling van Nederland”.
  Gelukkig kende ik het programma nog niet en dat heeft mij naar alle waarschijnlijkheid veel ergernis bespaard. Tijl is echter allergisch voor reclame en heeft dan ook altijd de afstandsbediening binnen handbereik. Helaas voor Tijl (en vele anderen) weten de commerciële zenders dat ook en die hebben in grote mate de reclameblokken op elkaar afgestemd. En dus kom je tijdens het zappen al snel op een van de drie NPO zenders terecht. Zo ook gisteravond.
  En wie schetst mijn verbazing, daar stond Jort Kelder, naar men zegt een van de weinige zo niet de enige persoonlijke vriend van Mark Rutte, een politiek discussieprogramma te presenteren. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat hij een fan is van het nu aantredende Kabinet.
  Schaamteloos zoals men onderhand gewend zou moeten zijn van “onze” NPO zit daar dus ons aller kereltje Pechtold pontificaal vooraan in het “publiek”! Publiek in dit geval dus tussen aanhalingstekens want je weet nooit of dat echt publiek is en of er niet wat betaalde personen tussen zitten die een vooraf ingestudeerde “reactie” mogen voordragen.
  Noem mij naïef, noem mij wantrouwig of erger maar het is toch van de ratten besnuffeld dat een regering kennelijk een heel programma kan afhuren om hun zogenaamde standpunten voor het voetlicht te brengen.
  Toegegeven, je kunt het ook anders zien; Mark Rutte heeft zelf ook in de gaten dat hij heel wat uit te leggen heeft. Nee hij was zelf niet aanwezig maar windvaan Pechtold is natuurlijk gewoon zijn marionet. Apetrots natuurlijk dat “zijn” D66 in het Kabinet is vertegenwoordigd is er van hem dus ook geen enkel kritisch geluid te verwachten. Menig vrouw tegen of in de overgang wordt spontaan weer vochtig op plaatsen waar al langere tijd grote droogte heerst.  zodra het ventje weer eens in beeld komt. Hij weet dat als geen ander en kennelijk is de cameraman vooraf goed geïnstrueerd om de man met de koeienogen van de goede kant en op de goede momenten in beeld te brengen.
  Niets dan lof voor de cameramensen en de regie, zij hebben puik werk geleverd. Tijl is benieuwd of ze ook door Avro/Tros een spuugbakje binnen handbereik ter beschikking was gesteld, dat lijkt mij onontbeerlijk. Tijl kan zich niet voorstellen dat hij de enige is die immer braakneigingen moet onderdrukken zodra die kwal weer eens in beeld komt. En reken er maar op dat deze komediant de komende tijd dagelijks voorbij gaat komen op onze treurbuis, het schijnt dat er gevreesd wordt dat hij langduriger op tv komt dan het testbeeld.
  Men begon nog heel monter met “opiniecijfers” met betrekking tot vragen die aan een groot(?) publiek waren gesteld. Zulke cijfers zijn natuurlijk van nul en gener waarde, die zijn naar believen naar boven of beneden bij te stellen zijn. Zo was het antwoord op de eerste vraag; “Heeft u vertrouwen in het nieuwe Kabinet?” slechts door 35% met “Ja” beantwoord. Een povere score dat moesten zelfs Jort en Alex toegeven.
   
   
   
  Ik zal nog een paar van die vragen en antwoorden geven en daarna mag u indien u denkt dat u het aankunt het programma terugkijken.
  Het Kabinet;
  Weet wat er speelt in de samenleving. 57% NEE
  Vertegenwoordigt mij. 63% NEE
  Heeft visie. 60% NEE

  “Maar” weet Pechtold monter te vertellen, bij Rutte II was men vooraf positiever en naarmate het einde naderde steeds negatiever en met deze negatieve stemming als uitgangspunt kon het alleen maar beter worden. “Want hij is van huis uit positief ingesteld” aldus deze sprekende pop. In gedachten zag ik Pia Dijkstra van haar driezitsbank glijden. Oeps !
  (Een beetje offtopic maar zodra het over Pia Dijkstra gaat zie ik voor mijn perverse geest zo’n stel vrouwen op leeftijd bezig met nordic walking…maar dat terzijde)

  Zoals u hoop ik zult begrijpen kon Tijl het niet aan de hele uitzending te bekijken, elk mens heeft zijn grenzen en met kereltje Pechtold telkens vol in beeld was mijn grens snel bereikt. Bent u * ahum* ruimdenkender dan Tijl dan zou ik zeggen Be my guest, hier is het terug te zien;
  https://www.avrotros.nl/site/gemist/item/de-stelling-van-nederland-25-10-2017/

  Bron bij Dopper bekent

  Bron Fenixx

  1. marco1

   Nee dank u, klinkt niet echt als een programma dat ik niet kan missen maar toch bedankt voor de (voor mij overbodige) link.

 3. denk eens na

  Binnen kort in het nederlandse theater; waar zijn de pensioenen gebleven?

 4. Marija

  Menig vrouw tegen of in de overgang wordt spontaan weer vochtig op plaatsen waar al langere tijd grote droogte heerst.  zodra het ventje weer eens in beeld komt. Hij weet dat als geen ander en kennelijk is de cameraman vooraf goed geïnstrueerd om de man met de koeienogen van de goede kant en op de goede momenten in beeld te brengen.
  Een nogal gore opmerking DolleDries.

  Het programma waarin Jort Kelder als presentator bezig was, is werkelijk een lachertje.
  De eerste keer dat hij dat deed, vond ik hem uiterst irritant bezig met grote armbewegingen en hinderlijk in de rede vallend.
  De man doet het best leuk ergens links aan tafel maar als presentator …… nou nee.
  Dikke maatjes met Rutte grijnskop.

  iedereen in de rede vallend

  1. Freud

   Een gore opmerking omdat er een vrouw in voorkomt? Jij moest weten Marije dat op deze site werkelijk het goorste vuil uit het riool omhoog borrelt. Dolle Dries is een liederlijk figuur met zijn schandelijke bespotting van een stervend kind. Vergeleken met Zijn leugens, laster en halve waarheden zijn de soms perverse verhalen van Jan de Roos, milde spot. Als zo’n figuur als Dries eens iets te zeggen krijgt….maar dat krijgt hij niet want hij is een randfiguur die genoeg aan zichzelf heeft.
   En jij Marije moet niet tweemaal iemand in de rede laten vallen.

   1. Punt50

    Weer een verse nick van doperwt. REDACTIE !!!!

 5. corfo

  @ DolleDries.
  Ik heb het programma gezien en ik werd er behoorlijk beroerd van.
  Wat ons allemaal door de “Bedrieger des Vaderlands” is voorgeschoteld, daar blijkt geen ene moer van te kloppen. Miljoenen NL’ers gaan er in inkomen op achteruit, de enigen die er op vooruit gaan zijn de meesten met een midden-inkomen én de rijken, vanzelfsprekend.
  Onze Nationale Bedrieger is geboren om te liegen én bedriegen, kennelijk !
  Over de “presentatie” van het programma kan ik kort zijn : “meneer” Kelder is een misselijk makend persoon, die vele smerige toespelingen maakte op NL’ers die niet kúnnen werken, vanwege een handicap bijv. Die ijdeltuit is voor mij finaal afgegaan, wat een proleet !

 6. Punt50

  Ik wil helemaal niets afdragen aan de EU.

 7. meijer61200

  Ik denk dat Juncker de lege drankflessen heeft ingewisseld. Zo hou je geld over. Trouwens vorig jaar kregen we een onverwachte naheffing van 628 miljoen euri’s, die dezelfde dag werd betaald aan de landverraders in Brussel. Dus hoezo kadootje???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.