Onrust bij AfD gaat door: mede-grondlegger Mario Mieruch stapt op vanwege opmerkingen partijgenoot over holocaust

Frauke Petry heeft een partner in crime gekregen. Mario Mieruch, die bij de verkiezingen onlangs ook gekozen werd als Bondsdaglid voor Alternative für Deutschland, heeft net als Petry besloten om uit de partij te stappen. Hij doet dat uit onvrede met de reactie van de partij op controversiële uitspraken van Bjoern Hoecke.

Hoecke noemde het Holocaust-gedenkteken in Berlijn eerder dit jaar “een gedenkteken van schaamte.” Dit werd hem natuurlijk niet in dank afgenomen door normale conservatieve Duitsers, die vinden dat Hoecke zichzelf daarmee verdacht veel in de hoek plaatste van het moderne neo-nazisme.

Toen Petry uit de partij stapte, ze deed dat de dag nadat AfD een klinkende verkiezingsoverwinning boekte door met maar liefst 94 zetels in de Bondsdag te komen, gaf ze ook aan dat dit de voornaamste reden was voor haar exit uit de partij. Het heeft even geduurd, maar blijkbaar is Mieruch tot dezelfde conclusie gekomen en gelooft hij dat hij en zijn medestanders de interne strijd tegen Hoecke niet kunnen winnen.

Voor AfD zal Mieruchs beslissing hoogstwaarschijnlijk niet als een grote verrassing komen. Mieruch is namelijk een bekende bondgenoot van Marcus Pretzell. Die was tot voor kort de leider van AfD’s regionale parlementariërs in Noordrijn-Westfalen. Ik schrijf “tot voor kort” omdat hij net als zijn vrouw vorige week uit de partij stapte. Mieruch is dus loyaal aan zijn politieke vrienden.

Door Mierucs beslissing heeft AfD nu nog 92 zetels over in de Bondsdag, wat nog altijd indrukwekkend is. Tegelijkertijd geldt dat de partij zich natuurlijk wel degelijk zorgen moet maken. Als dit zo doorgaat zal AfD heel snel bekend komen te staan als een chaotische bende. Zeg maar: de Duitse LPF. Als dat gebeurt kunnen ze een goed resultaat bij de volgende verkiezingen wel op hun buik schrijven — zéker als Petry een nieuwe conservatieve partij opricht die de strijd moet aangaan met AfD.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. DolleDries

  Hoecke noemde het Holocaust-gedenkteken in Berlijn eerder dit jaar “een gedenkteken van schaamte.

  Het is maar hoe je het gezegde bekijkt ,het is ook zo ,de Holocaust is natuurlijk iets waar Duitsland zich diep voor schamen.
  Dus het gezegde het gedenkteken van schaamte is niet zoveel mis mee.
  Natuurlijk is die partij snel gegaan en komen de mollen nu te voorschijn.

 2. Guus Geluk

  LPF-toestanden, precies zoals ik had voorspeld.

  1. Ni28

   De partij is gekaapt door een foute deel waar mevrouw Petry voor heeft gevreesd en waarvoor zij het veld moest ruimen. Met haar aan de leiding bleef het een fatsoenlijke partij. De voorspellingen waren wensdromen(tegen alles wat afwijkt) die deze keer uitgekomen zijn, niets meer niets minder.

   1. Guus Geluk

    Daar heb je gelijk in. Nu zijn de 92 Bobdsdagzetels overgeleverd aan Wehrmacht-fan Gauland en Holocaust-babbelaar Höcke. Precies wat Petry had willen voorkomen.

 3. Ni28

  Met de huidige AfD valt de hoop op een sterke oppositie tegen Merkel weg. Jammer want het is hard nodig om haar dictatoriale houding af te remmen op de lange duur. De AfD heeft in deze formatie geen toekomst voor de fatsoenlijke kiezer tenzij de foute figuren die de boel ophitsen zouden verdwijnen. Het enige positieve uit de verkiezingen is het feit dat Merkel een andere regering krijgt tenzij de SPD van haar punt ook een komma maakt net als de Zegers bij ons. Wie kunt je nog vertrouwen in deze algemene vuiligheid?

 4. Ben Zine

  Björn Höcke is de splijtzwam met zijn dwaze en volkomen ongepaste opmerkingen over het Holocaust monument in Berlijn. Als de AfD wil overleven, moeten ze Höcke er vandaag nog uitschoppen. Anders wordt het LPF 2.0

 5. labelle

  Zijn de mensen zich nog steeds niet bewust dat geen verkeerd woord mag gezegd worden over dit onderwerp. Het is ook het enige onderwerp waarover geen studie mag gemaakt worden. Als dat geen vragen oproept, wat dan wel?

 6. DolleDries

  Net als Denemarken, die verleden week soldaten heeft ingezet om de overbelaste politie te ontlasten, overweegt Zweden nu hetzelfde te doen in de stad Malmö, die geplaagd wordt door geweld en schietpartijen van islamitische migrantenbende’s.

  Malmö is Zweden’s derde grootste stad en wordt beschouwd als de meest “multiculturele” stad van het Scandinavische land, waarbij slechts de helft van de bevolking etnisch Zweeds is.
  Maar als deze cultuur Afrikaans en islamitisch is, stijgen de verkrachtingen en gewelddadige misdaden zodanig dat de lokale politie niet langer meer zijn burgers veilig kan houden.
  Alleen al in de eerste acht maanden van 2017 hebben er 102 schietincidenten in Malmö plaatsgevonden. Die zes levens en 35 gewonden heeft geëist. De beschikbaarheid van goedkope vuurwapens blijft een groot probleem, aangezien jonge criminelen geen moeite hebben met het verkrijgen van een wapen, meldde de lokale krant Skånska Dagbladet eind september.

  1. Ben Zine

   @Dries
   Ik weet, het is niet zo netjes, maar eigenlijk heb ik leedvermaak om die domme naïeve Zweden. Leedvermaak omdat ze er nu zelf achterkomen hoe hun multiculturele droom uiteindelijk is verworden tot een multiculturele nachtmerrie. Geweld, schietpartijen, verkrachtingen… Het is de prijs die ze moeten betalen voor hun multiculturele waanzin. Ongelooflijk eigenlijk, hoe de linkse drammerige betweters zo’n beetje heel Europa hebben verpest, bedorven, geruïneerd. In die zin kan links worden beschouwd als een kwaadaardige tumor, die langzaam het gehele organisme (Europa) van binnenuit heeft aangetast, ondermijnd en uiteindelijk ten gronde gericht. De linkse kerk, of liever gezegd de cultuur Marxistische generaties vanaf 1968 zijn in de aard destructief. Het is net alsof we 49 jaar hebben zitten slapen en er nu pas achter komen welk een enorme schade door links in de afgelopen 5 decennia is aangericht. Ik vrees dat het nu te laat is om het tij nog te keren. Mijn hoop is gevestigd op de Forum voor Democratie generatie. Jonge energieke positieve mensen met een frisse geest die voor eens en voor altijd zullen afrekenen met het ziekelijke cultuur Marxistische rapaille dat al veel te lang aan de macht is.

   1. Arachne

    Uw tijdlijn is niet correct. Het cultureel marxisme is een kleine eeuw bij ons. De kiem is gelegd begin jaren 20.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.