Hoe evolutie écht werkt: de Neanderthaler stierf ‘gewoon vanzelf uit’ niet door handelen van de moderne mens

Goh. Soms verdwijnen bepaalde soorten dus vanzelf. Je zou bijna denken dat het bij de natuur hoort.

Schokkend nieuw onderzoek van wetenschappers: de Neanderthaler is hoogstwaarschijnlijk niet uitgemoord door de moderne mens, maar verdween gewoon ‘vanzelf.’

Populatiebiologen Oren Kolodny en Marcus Feldman gebruikten hoogontwikkelde computermodellen om nou eindelijk eens zeker te zijn waarom de Neanderthaler — die woonachtig was in wat we nu Europa noemen — verdween. Kwam dat door de moderne mens die de Neanderthalers de oorlog verklaarde? Waren Neanderthalers te dom? Wat was er precies aan de hand?

Nou, zeggen de wetenschappers, niets van dat alles. Wat er volgens hen gebeurde is vrij simpel: Neanderthalers leefden in kleine, nomadische gemeenschappen. Die kleine gemeenschappen hadden bijzonder weinig contact met ‘buurgemeenschappen.’ Die leefden namelijk nogal ver van elkaar. Kolodny legt uit aan de Volkskrant:

“Naar we aannemen was de Neanderthalpopulatie destijds ontzettend verspreid. Dat maakt dat ze gedoemd waren om uit te sterven, onder de aanname dat er een voortdurende migratie was van moderne mensen uit Afrika.”

Let wel, het was niet zo dat de moderne mens de Neanderthaler met grof geweld en in grote aantallen wegdrukte:

“We gaan ervan uit dat kleine groepjes jager-verzamelaars uiterst langzaam zijn binnengedruppeld, met misschien wel eeuwen ertussenin. Sommige stierven uit en een enkel keertje wist een groep zich te vestigen.”

Met andere woorden, de komst van de moderne mens was geen tsunami maar een aanhoudende motregen. Of zelfs dat niet eens: meer een onschuldig gedruppel.

Kolodny gaat verder:

“De vervanging vond zeer geleidelijk plaats, op een tijdschaal die, overgeheveld naar het heden, reikt van lang vóór de bouw van de piramides tot nu. En de populatie was zo dun, dat de meeste individuen in hun hele leven niet meer dan een paar buurgroepen zouden ontmoeten.”

De idee dat er een ongelooflijke concurrentiestrijd was tussen de moderne mens en de Neanderthaler is dan ook de grootst mogelijke onzin, aldus Kolodny. Sterker nog, in dit opzicht is het interessant om te vermelden dat we allemaal dna hebben in onze cellen die overgeërfd is van de Neanderthaler. De moderne mens en Neanderthalers vermengden dus (af en toe) met elkaar.

Krist Vaesen (TU Eindhoven, Universiteit Leiden) heeft soortgelijk onderzoek gedaan en…

“Wij komen tot gelijkaardige conclusies. Iedereen is enorm gefocust op de gedachte dat het uitsterven van de Neanderthalers iets bijzonders moet zijn geweest. Maar vaak is uitsterven gewoon de normale gang van zaken.”

De moderne mens zelf is meerdere malen diep in de problemen gekomen. Zo waren er op zijn minst twee gelegenheden waarbij ‘onze’ populatie teruggebracht was tot een magere 10.000.

De conclusie: het is ongelooflijk, maar er blijkbaar zoiets als ‘evolutie.’ Het zal milieu-aanbiddend links verbazen, maar soms houden bepaalde soorten gewoon op met bestaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Zweedse kok

  de Neanderthaler sterft ‘gewoon vanzelf uit’
  .
  Wat een geruststelling.
  Wordt dit over een paar jaar best een leuk blogje met aardige reakties.
  Heeft ook Darwin toch weer gelijk.
  Kan niet wachten.

  1. RobertMarsman

   Ja maar dat is natuurlijk grote onzin. Want niets sterft zomaar vanzelf uit. Het uitsterven van iets heeft een oorzaak. Bv een natuurlijke vijand, geen toegang meer tot voedsel ik noem maar wat.

 2. marco1

  Goh wat een verbazend interresant artikel.

 3. Henk-Jansen

  Het klopt dat soorten soms ophouden te bestaan maar je kan gewoon niet ontkennen dat de mens grote invloed heeft in het uitsterven van diersoorten. De mens verandert natuurgebieden in landbouwgrond, vervuilt de natuur met onder andere plastic, landbouwgif, zware metalen en andere chemische troep, vist de zeeën leeg en stropers vermoorden grote populaties dieren voor hun hoorns en slagtanden.

  Hoe kan dan iemand beweren dat de mens weinig invloed heeft op het uitsterven van diersoorten?

  1. RobertMarsman

   Waar de mens heeft veel invloed bij het uitsterven van dieren. Maar het uitsterven van dieren is natuurlijk iets van alle tijd. Vroeger. Duizenden jaren geleden was er meer variatie in het leven dan tegenwoordig. Wat precies het tegenovergestelde is van evolutie.

   Evolutie betekend namelijk de geleidelijke ontwikkeling waarbij uit eenvoudige soorten steeds ingewikkelder soorten of nieuwe soorten ontstaan. Dat wil zeggen dat het leven na verloop van tijd steeds gevarieerder zou moeten worden.

   Maar we zien dus precies het tegenovergestelde. Dieren verdwijnen en sterven uit en het leven wordt steeds minder gevarieerd. Dat is geen bewijs van evolutie maar van degeneratie. Vroeger waren er veel meer dieren en was veel meer variëteit in het leven als nu.

   1. Michael

    Klopt. En hoe zou dat nou komen?

 4. Farn

  Zo zal het ook met de broeikasgassen zijn.

 5. Nasrani

  De moderne mens zelf is meerdere malen diep in de problemen gekomen. Zo waren er op zijn minst twee gelegenheden waarbij ‘onze’ populatie teruggebracht was tot een magere 10.000……..volgens mij zelfs een keer tot maar 8 personen. Ook wel genoemd Noach en de zijnen.

  1. Blue monday

   Maar dat staat dan weer haaks op de evolutietheorie.

   Ergo, mocht u het geloven, ik ga daar geen discussie over beginnen, dan zult u het bestaan van Neanderthalers ook ontkennen.

   1. Nasrani

    Ik geloof het.

    1. Laaghlandt

     Hahaha! Vanaf nu neem ik je helemaal niet meer serieus. Tranen van het lachen in mn ogen hier! XD

    2. Nasrani

     geniet ervan doppertje, maar zoals altijd, ik ga ’s avonds naar huis.

 6. Blue monday

  Gelukkig maar, anders krijgt de mensheid nog een fikse schadeclaim van de nakomelingen van de Neanderthalers.

 7. sjun

  Het klinkt alsof er een ‘verrijking’ van de populatie plaatsvond waarna de oorspronkelijke populatie en hun cultuur verdween. Hmm, met de huidige instroom van mensen uit Oost en Zuid die hun eigen gewoonten, normen en waarden als bijvoorbeeld de strategie van de baarmoeder gecombineerd met gemeenschapsvereniging blijven praktiseren zou maar zo iets soortgelijks kunnen gaan plaatsvinden,…. Of is het dan anders?

  1. corfo

   @ sjun.
   Maar sjun toch ! Als er “mensen” uit Oost én Zuid bij betrokken raken, dan is het weer een heel ander verhaal. Wij, zeg maar “de moderne mens”, zal zich moeten vermengen met andere rassen, dus ik zou zegen sjun : vang iemand van een ander ras, met andere gewoonten, normen en waarden; gaat er mee heen en vermenigvuldig u, én hen !
   Maar ik vrees dat ik het niet helemaal goed begrepen heb : onlangs zijn er 10-tallen nieuwe soorten levende wezens aangetroffen in de oceanen ! Wat aan één zijde uitsterft wordt a.d. andere zijde ontdekt !
   Ik begrijp tevens niet wat deze redenatie met links of rechts te maken heeft, zoals @ Michael beweert. Zou @ Michael denken dat “rechts” schuldig is aan ’t uitsterven van bepaalde soorten leven ?

   1. Michael

    Is jouw @gericht aan mij? Of aan vd Galien? Ik ben het met je eens, heeft niets met “links” of “rechts” van doen. Ik snap niet waar vd Galien de onzin in zijn laatste zin dan ook vandaan haalt.

    1. Zweedse kok

     De logica van de reageerders op deze site is vrij simpel.
     Alles is de schuld van links en/of de moslims.
     Mocht er geen connectie met een van deze twee groepen zijn, wordt er gewoon die kant opgeschreven.
     Onze Balkan correspondent sjun is hier werkelijk heer en meester in.
     Betreffende de redacteuren weet ik het niet. Zodra ik het weet en communiceer moet ik een nieuwe nationaliteit aanvragen en bv een Spaanse kok worden.

     1. corfo

      @ Zweedse k.
      Gäkky !!

 8. Michael

  Dit artikel gaat ergens over, tot die laatste zin.

  Ik snap niet goed hoe vd Galien de wetenschappelijke bevindingen van dit onderzoek vertaalt naar een sneer die impliceert dat al het uitsterven blijkbaar zomaar uit de lucht komt vallen en nooit door menselijk handelen komt. Er is bergen aan wetenschappelijk onderzoek die wat directer naar de huidige uitsterving van diersoorten kijkt, en onomstotelijk laat zien dat menselijk handelen daar een grote hand in heeft.

  Maar waarschijnlijk heeft hij zichzelf voorgenomen dat, hoe omslachtig ook, in elk artikel een sneer naar links moet staan. Ook al slaat het helemaal nergens op

  1. Lucky Luke

   Juist, zéér schokkend!

   1. ManX

    Lucky Luke reageert op een artikel van 3 jaar geleden. Drie jaar!!

    Wanneer heb ik dat eerder gezien?

    Oh, Frits Jansen/Dibimadlowa (o.i.d.) en Lucinde waren daar ook sterren in.

    Men is gewaarschuwd.

 9. Rex Gildo

  Natuurlijke uitsterving bestaat niet.
  Het feit bijvoorbeeld, dat de dinosauriërs niet meer op de aarde rondlopen, komt naar verluidt door een komeetinslag, waarbij 90% van het leven abrupt beëindigd werd.
  Dat was ongeveer 65 miljoen jaar geleden.
  Uit een recenter verleden blijkt, dat de Neanderthalers, die in aantallen de ‘moderne’ mens – Homo Sapiens Sapiens – als meerdere moesten erkennen.
  De dominantie van de moderne mens heeft ons uiteindelijk gered.
  Men heeft de minder ontwikkelde mens gewoon een koppie kleiner gemaakt.
  Het recht van de sterkste is weliswaar een natuurwet, maar is in dit geval wel heel letterlijk toegepast.
  Daarom geloven sommige rassenleer-aanhangers, dat de blanke mens de zwarte mens zal overleven; dit gebeurt uiteraard op basis van overheersing en uitroeiing.
  De heer Hitler en zijn volgers hebben dit gedeeltelijk in praktijk gebracht, omdat de nazi’s dachten, dat het Arische (blanke/christelijke) volk superieur was aan joden, negers, communisten, zigeuners, homo’s en Russen.

  1. corfo

   @ Rex Gildo.
   Ik schrok vreselijk van uw bericht over het uitsterven van de dino’s, ik heb daar helemaal niks over gelezen in de pers, óók op tv géén beelden gezien.
   Maar toen las ik dat het enkele jaren geleden is geschied, dus ga ik maar rustig voort met m’n aardse bestaan.

 10. Ni28

  De uitleg van deze populatiebiologen lijkt op maat geschreven voor het EU parlement. Zonder voortdurende migratie van mensen uit Afrika waren de Neanderthalers gedoemd om uit te sterven. Ik geloof dat Schauble twee jaar geleden op deze wijze de migranten instroom probeerde te verklaren. De Europeaan is gedoemd om uit te sterven en is dus migratie nodig. De omstandigheden van toen heel goedkoop vertaalt naar heden. Leuk geprobeerd maar hiermee werpt hij de hele beschaafde ontwikkeling van Europa terug naar de(ooit Afrikaanse) roots. Als je ziet hoelang het geduurd heeft om tot geciviliseerde maatschappij te komen en hoe korte tijd voor nodig is om tot het primitieve terug te keren is het verschil erg groot. De stammenoorlogen zorgden altijd voor de uitdunning van bevolking. De enorme groei van bevolking in Afrika komt door de ideologische maatregelen van de machthebbers. Wees met meer om een ander te verslaan. Zelfs Erdogan roept dit nog steeds.
  Evolutie is gebaseerd op de aanpassingsvermogen van de individu aan de omgeving. Een toestroom van nieuwe groepen mensen leed door stammenoorlogen in die tijd eerder aan uitdunning van het bevolking dan groei. Mogelijk waren de Neanderthalers minder agressief dat de nieuwkomers. Nog aannemelijker is om aan te nemen dat de Neanderthalers zich minder goed aanpasten aan de veranderende tijden en de nieuwkomers of groter in aantal waren of waren zij verder in hun ontwikkeling. Evolutie werkt heel langzaam en dat kunt je vaak in het dagelijkse leven merken aan techniek bijvoorbeeld. Over deze thema hebben wij vast niet het laatste gehoord.

 11. Bes Tolen

  Van de neanderthalers weten we eigenlijk nog niks. We kunnen ons beter bezig houden met de geschiedenis en de huidige tijd. Ook daar is veel mythevorming over en daar hielden niet alleen nazi’s zich mee bezig.
  Europeanen gedijen biologisch gezien, het beste in de eigen klimaatzones en nog hele streken er om heen. Zo gaat het met andere groepen evenzo. Poolstreken verkiezen geen voorkeur zoals we weten. Jammer dat we verder nog zo weinig weten want we dorsten naar kennis en ontwikkeling. We moeten ons alleen niet van de wijs laten brengen maar op dit punt falen we. Dat moet anders. Politiek, religie en wat allemaal niet meer produceren de zwampraatjes waarin men ons met alle nadruk wil doen geloven. We van hen nog moeten geloven. Als we nu eens er veel meer werk van maakten de oorzaken van de grootste grofste lulkoek (vergeeft me het woord) uit te schakelen. Die groepen, die zich uitvoerig bezig houden met reële mensen misselijk makende zwampraatjes over onbestaanbaar heil en zaligheid, e.d. forser aanpakten. Bevorderen van achterlijkheid geeft de macht aan de allermachtigste klieken. Het gaat daarom met name niet goed met de Westerse wereld de laatste jaren. De cijfers liegen er niet om. Niet alle cijfers zijn oneerlijk. Harde duidelijke cijfers. We moeten ons veel harder opstellen tegenover die ervaren bedriegende lulmajoors (vergeef me het woord).

  1. van Urk

   Twee oerculturen op een kussen? Bij sommige generaties zie je de karakter van de neanderthaler nog naar voren komen. 😉

   1. Lucky Luke

    Op Urk soms?

 12. meijer61200

  Waarom is dit beeld blank?Godverdegodver…leren ze het dan nooit…

 13. F. Domela Nienhuis

  Yuval Noah Harari/Sapiens
  een kleine geschiedenis van de mensheid
  https://www.bol.com/nl/p/sapiens/9200000073795133/?Referrer=ADVNLGOO002008L-G-42002121084-S-353967905167-9200000073795133&gclid=EAIaIQobChMI-ajTkK-e1wIVFBIbCh2ozw-6EAQYASABEgLgj_D_BwE

  Samenvatting
  Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

  In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

  ‘Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo’n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.’

 14. Christina

  Volgens mij zijn de Neanderthalers helemaal niet uitgestorven, ze heten nu anders, namelijk marokkanen!!
  Net zo achterlijk en net zo agressief en willen ook niets leren!!

  1. Lucky Luke

   Helaas waren de Neanderthalers behoorlijk intelligent en hadden een groter brein dan u!
   En volgens zeer schokkend onzerzoek (Zie kop, alle wetenschappelijk onderzoek is schokkend) hebben wij, de moderne mens, 6 % genen van deze mensen.

 15. Parestado4

  Misschien heeft ie wel overeenkomsten met the Flinnstones.Geloof jij al die kwasie weten schappelijke onzin?Ik niet!

 16. Florissa

  De Neanderthaler is uitgestorven ,maar
  De nietbetaler zal altijd blijven bestaan .

 17. Babaji538

  Zoals de mens staat tot zichzelf,
  zo tot de medemens en de aarde.
  Petra Hermans
  https://www.goodreads.com/PetraHermans

 18. Capo

  Wel bijzonder dat er in “40.000 jaar” niets is veranderd.

  https://www.ad.nl/video/~vp47762

 19. Lucky Luke

  Schokkend nieuw onderzoek, sinds wanneer is wetenschappelijk onderzoek schokkend?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.