Peilingen! Nederland straft anti-referendumkabinet hard af: D66 en VVD verliezen allebei twee zetels

In de week waarin het kersverse nieuwe kabinet zich van diens meest repressieve kant liet zien – de sleepwet wordt doorgeduwd, en geen referendum op de wereld dat dat nog kan veranderen – laat de liberale Nederlander duidelijk merken niks op te hebben met autoritair bewind uit Den Haag, en moeten voornamelijk de liberale partijen bloeden. VVD en D66 verliezen allebei twee zetels.

peiling 3-11-2017

In een nieuwe peiling van Ipsos blijkt vandaag dat kersverse regeringspartijen D66 en VVD flink in populariteit gekelderd zijn in slechts één maand tijd. Stond de partij van Mark Rutte op 5 oktober nog op 34 zetels, zo zijn dat er nu nog maar 32. Voor D66 is er ook een duidelijke daling te zien: van 20 zetels, naar 18. Beide partijen eindigen daarmee onder de uitslag die ze boekten bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart.

De verliezen voor VVD en D66 volgen op een rel over het sleepwetreferendum. Pas eergisteren maakte de Kiesraad bekend dat de volksraadpleging er echt gaat komen, maar nog vóór dat het zover was vertelde CDA-leider Buma (die overigens ook geen zetels wint) dat mensen mogen stemmen wat ze willen, maar het kabinet er lekker toch niet naar gaan luisteren. D66 en VVD namen afstand van de ‘toon’ van de CDA-fractievoorzitter maar bevestigden wel: de sleepwet gaat zelfs bij high and high water gewoon door.

Ja, zo’n openlijk dedain van de democratie gaat er natuurlijk niet zo lekker in bij Nederland, dat na referendumgate in beperkte mate overstapte naar andere partijen: In dit geval ging de buit naar de PVV (van 18 naar 19), 50PLUS (van 5 naar 6) en de SGP (van 2 naar 3). Pro-referendumpartij Forum voor Democratie bleef stabiel met 9 zetels.

Ik zou zeggen: laat dat referendum maar komen. Tijd om degenen die hun neus ophalen voor de democratie – ja, ik heb over jullie Mark, Sybrand en Alexander – even te laten merken wie er écht de baas zijn in Nederland. Dat zijn namelijk niet de volksvertegenwoordigers, maar het volk. En het volk regeert – dat is dan ook letterlijk wat het woord ‘democratie’ betekent. Maar ja: daar hebben mijnheer de christen-democraat, het lid van de volkspartij voor democratie en de democraat met een fascinatie voor 1966 gewoon lak aan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. R.K.

  Dit kabinet heeft gewoon maling aan U, en de EU ook. Democratie bestaat niet meer. Een fraai stukje text geleend bij de website: geen nieuws:

  http://www.geennieuws.com/2017/11/bericht-van-het-duitse-migranten-front/

 2. R.K.

  Cordon sanitair / discriminatie onder politici! Dit kabinet heeft gewoon maling aan U, en de EU ook. Democratie bestaat niet meer. Een fraai stukje text geleend bij de website: geen nieuws:

  http://www.geennieuws.com/2017/11/bericht-van-het-duitse-migranten-front/

 3. Baaz

  Jammer dat de gemiddelde kiezer zo’n ontzettend slecht geheugen heeft, zo slecht zelfs, dat ze bij de verkiezingen steeds weer op de oude politieke partijen stemmen. Zó stoffig, zó 1900!

  Wat een verademing dat Thierry Baudet aan het front is verschenen, hij gaat aan het roer van de noodzakelijke vernieuwing, hét failliet van de antieke politiek.

 4. Joop Sigaar

  Nederland … niet klagen maar dragen , jullie hebben hier zelf voor gekozen , op een enkeling…..na .
  Jullie maken deze poppenkasten zelf allemaal mogelijk.
  Dom, naïef en steke blind is de luie Nederlander , dat merk je als je met ze in gesprek bent .
  Vervolgens rijd er een zg allochtone bruiloft langs , luid toeterend met veel kabaal en dan zegt de Hollander dat het toch wel erg gezellig geworden is met al die diversiteit……..

  Met een minzame blik ben ik maar afgehaakt en hoop diep van binnen dat zij als eerste de oranje overal aan krijgen….

  Triest dat NL zo diep is gezonken en dat er nu lui zijn die ons land gaaf noemen .

  Wat een land en wat een volk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.