SP eist antwoord van de regering: 'Gaan we het referendum serieus nemen of niet?'

Geen categorienov 01 2017, 11:00
Het antwoord is natuurlijk: nee, dat doet Den Haag niet.
SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt het bijzonder zorgwekkend dat coalitiepartijen als het CDA (en trouwens, de VVD ook) het aankomende Sleepwet-referendum al bij voorbaat wegzetten als volstrekt irrelevant. Hij vindt dat niet kunnen -- en vraagt zich tegelijkertijd af of de regering eigenlijk wel eensgezind is. D66 is immers niet blij met Sybrand Bumas uitspraak dat het referendum hem aan de reet zal roesten.
https://twitter.com/SPnl/status/925393046564474880
Het is inderdaad een bijzondere situatie. We hebben een minister-president die roept dat de sleepwet er hoe dan ook komt -- wat natuurlijk inhoudt dat hij in ieder geval van plan is om de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen als het hem niet bevalt. Ondertussen zegt D66 dat de Sleepwet geen onderdeel is van het regeerakkoord en dat de partij dus nog niet weet wat ze doet. Ze houdt de deur naar een afschieten van de wet dus open.
En dan is Sybrand Buma er nog. De CDA-leider zegt nu al dat hij het referendum niet... als een referendum zal zien. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar het komt er in ieder geval op neer dat hij niet van plan is om onze mening serieus te nemen.
Van Raak heeft dus zeker een punt. De regering spreekt nog niet met één mond.
Het slechte nieuws? Geen zinnig mens die eraan twijfelt dat als de regering dat wél doet, de boodschap is dat het referendum er totaal niet toe doet. Want ja, zo rolt Den Haag nou eenmaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten