Dictatoriale Timmermans is het zat: zet ‘nucleaire optie’ in tegen Polen als het niet snel luistert naar Brussel

Zelfs de NOS moet toegeven dat dit de zwaarste maatregel zou zijn die de Europese Unie ooit genomen heeft.

Het is op met het geduld van de Europese Unie, en de Europese Commissie van Frans Timmermans en Jean-Claude Juncker in het bijzonder. Al maandenlang staat deze commissie lijnrecht tegenover de conservatieve Poolse regering. Daarbij wordt werkelijk alles uit de kast getrokken om de Polen – die samen met onder andere Hongarije en Tsjechië een steeds onafhankelijkere koers proberen te varen – in een zo slecht mogelijk daglicht te stellen. Van migranten tot oerbossen en de rechtspraak: elk onderwerp wordt wel aangesneden.

Het meeste boos is Brussel echter wel over de ‘aantasting van de rechtstaat’ die ze bespeuren in Polen. Een stel onlangs aangenomen wetten brengt namelijk stevige veranderingen teweeg in hoe rechters benoemd worden: waar in het oude systeem bestaande rechters grotendeels verantwoordelijk zijn voor de selectie van hun opvolgers, schuift Polen nu op richting een meer Amerikaans systeem waarbij het parlement een grotere vinger in de pap krijgt bij de benoemingen. Dat is een systeem waar ik zelf – net als de EU dus – geen groot voorstander van ben: wat mij betreft moet de scheiding tussen de drie machten – uitvoerende, controlerende en wetgevende – zo strikt mogelijk blijven, wat hiermee dus aangetast wordt.

Deze kwestie wordt door Brussel nu bijzonder uit proportie geblazen om alle frustratie over de tegenstribbelende Polen eens even eruit te gooien. Frans Timmermans heeft aangekondigd dat Artikel 7 van de EU geactiveerd zal worden:

Wat dat artikel is? Het is, zoals de NOS het beschrijft, de “nucleaire optie”, de zwaarste maatregel die Brussel kan nemen. Het ultiem uit de kast trekken en toepassen van alles wat Europa – tot nu toe – in haar macht heeft dus. Als voor toepassing van dit artikel gestemd wordt – wat gelukkig onwaarschijnlijk is, aangezien lang niet alle landen de Commissie hierin steunen – zou Polen haar stemrecht in Europa verliezen. Het betekent in feite dat Polen nóg meer soevereiniteit zou moeten inleveren, aangezien ze niet meer kan meestemmen over wat er besloten wordt over zaken die alle landen treffen. Het is te hopen dat het écht niet zover komt.

Zoals ik namelijk al eerder zei, hebben de Amerikanen een vergelijkbaar systeem waarbij vanuit de politiek rechters – voornamelijk voor het Hooggerechtshof – voorgesteld worden. Maakt dat soms van Amerika een niet-rechtstaat? Natuurlijk niet, integendeel: de Verenigde Staten zijn – al geven steeds minder mensen het toe – nog steeds een groot voorbeeld voor veel andere landen. Prima dat Europa liever het oude systeem ziet – dat zie ik ook – maar uiteindelijk ligt de keuze hiervoor in Warschau, en niet in Brussel. Handen dus af van die nucleaire optie, Timmermans.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. B. Pascal

  De EU krijgt haarscheuren! De boel valt uit elkaar!
  Het begin van het einde!

  Polen is het enige land die zijn geschiedenis en eigen cultuur wil vasthouden.
  Juist die krijgen de klappen. We moeten ze dankbaar zijn.
  Zie de geschiedenis, pas op de plaats is eerder op zijn plaats.
  Wat denk je, Polen houd toch wel vast! Die heeft niets te verliezen.
  Net zoals de overige landen die het christendom willen vasthouden!
  Liever de Paus dan de EU!

  1. DirkSteen

   Nou, die haarscheuren mogen van mij wel een beetje hele grote scheuren worden!!

 2. DolleDries

  EU conflict met Rusland met Trump en de USA met de oude Oostbloklanden, met Engeland.Het vierde Rijk staat op instorten hun wanhoopsdaden zullen steeds meer de vorm van een dictatuur aannemen. Zet de aanklaagbankjes maar vast klaar in Neurenberg.

  1. B. Pascal

   De links-liberalen hebben alle morele personen stelselmatig als dom beschouwd. Europa was alles na de val van de muur! Rusland was ook dom!
   Alles was dom, Europa was alles! Arrogante hoogmoed!
   Kom maar binnen culturen, wij kunnen alles aan! Wij zijn pluraal!
   Wanneer de EU wint doet ze aan dialoog, wanneer de verliest doet ze aan repressie.
   De landen zijn het zat!

   En kijk hoeveel domme jeugd er voortvloeit uit het linkse-EU beleid.
   Ze kunnen nog geen zware lectuur lezen. Lange zinnen zijn al te moeilijk.

   De domme tijd van het pluralisme nadert zijn einde.
   Het appeltje wordt bitter! Dezelfde sfeer als 100 jaar geleden!
   Het machtsblok kantelt! Spannende tijd!

 3. Ritter

  De vorige Poolse regering deed in essentie hetzelfde maar die regering zat qua opname van illegalen meer op de EU lijn en dus werd Polen door de EU met rust gelaten.

  De huidige Poolse regering is het niet eens met het illegale immigranten beleid van de EU. En dat steekt bij de EU leiders en gaan ze dus nu achter Polen aan.

  De EU leiders gaan achter iedereen aan die kritisch is op de islam en tegen het illegale beleid is van de EU. Ook Hongarije en waarschijnlijk ook Oostenrijk zullen hiermee te maken krijgen.

  De Oost Europese landen hebben niet de enorme problemen die gerelateerd zijn met de islam en de massale illegale immigratie en die wij dus in Noord/West Europa hebben. En dat willen ze zo houden in Polen. En ik geeft ze groot gelijk.
  ———————-

  Poland did not accept migrants, Germany imported more than a million. Here’s what that means for Christmas..
  https://twitter.com/V_of_Europe/status/942171772790759425

 4. buitenbeentje

  “waar in het oude systeem bestaande rechters grotendeels verantwoordelijk zijn voor de selectie van hun opvolgers”

  Dus linkse rechters houden het linkse systeem in stand terwijl de regering rechts is en rechtse maatregelen wil nemen. En dat vind jij het betere systeem? Is het niet genoeg dat linkse beambten rechtse regeringen tegenwerken? Geen wet komt er door als de linkse rechters dat niet willen. Rare democratische voorstelling. Van Timmermans verwacht ik niet anders, maar hier?

 5. Ben Zine

  Misschien zou Polen de EU moeten verlaten. Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waarom je nog langer aangesloten wil zijn bij een club waar je het 100% mee oneens bent. Ook Hongarije en Tsjechië zouden de EU zsm moeten verlaten. Een hele dikke middelvinger richting die volgevreten varkenskop genaamd Timmermans is het enige antwoord. De Polen hebben geleden onder de fascisten en de communisten, als er één volk is dat ervaring heeft met totalitaire regimes is het Polen. Maar ook Hongarije en Tjechië kunnen hier over meepraten. Niet verwonderlijk dus dat juist deze landen geen zin meer hebben in nóg een totalitair dictatoriaal avontuur. Volgens mij is het niet de vraag of, maar wanneer de Visegrad landen de EU gaan verlaten.

 6. denk eens na

  Ik wist niet dat grappenhausser bij de eu zat, wat voor mc donald dieet heeft die dik nek.

 7. denk eens na

  Wat kost een huisje in Polen eigenlijk?

 8. Code134

  De EU staat er steviger voor dan ooit en het is een goed moment om de Polen ervan te doordringen dat meeprofiteren van het EU-geld ook verplichtingen met zich meebrengt.
  De meerderheid van de Polen is een groot voorstander van het EU-lidmaatschap en dit is dus een effectief pressiemiddel. Als deze bruine regering niet inbindt zal ze vallen.

  1. PMG

   Je gelooft het zelf lulhannes? Waarom stappen de britten dan uit?

 9. corfo

  Polen, Hongarije, Tsjechië, landen die ooit onder een dictatuur leden, willen niet opnieuw op die manier verder en wensen daarom niet te “dansen naar de pijpen van de EU”.
  Die leiders van die landen denken waarschijnlijk : “Één maal dictatuur is voldoende, wij weten hoe ’t is en dát willen wij, én ons volk niet opnieuw, wát dat stelletje onnozele Brusselse figuurtjes, w.o. Franske Timmermans, ook bazelt !”
  Wat is die parvenu Timmermans toch een laaghartige onderkruiper, roept en blèrt maar wat vanaf de zijlijn, wat hij met zijn smerig gedrag de bevolking van de diverse landen aandoet, interesseert hem geen ene fuck.
  Maar er ontstaan steeds meer barsten in het circus dat men “EU” noemt.
  Wat mij betreft een zeer snelle implosie of een NEXIT.

 10. corfo

  En dán te moeten bemerken dat wij, échte Nederlanders, het moeten doen met :
  Rubberen Rutje, Bolle van Baalen, Halve Zijkstra, Peutertje Pechtold, Franske Timmermans, Ollonkreng en méér van dat soort !
  Landen als Polen, Hongarije, Tsjechië enz. hebben échte leiders, wat steekt óns landje daar vreselijk schril bij af, met ónze “kruipertjes en likkertjes”.

  1. denk eens na

   Je bedoelt penthouse pechtold

   1. corfo

    @ denk eens na.
    Ja, die bedoel ik, ik kon niet op z’n voornaam komen !
    Dank U.

 11. corfo

  Trek Dikkie Dik (Franske) een geruit jasje aan en je ziet………… Bassie !!
  Wat een kobold, deze arrogante, volgevreten rolmops.
  Goh, wat heb ik de pest aan deze figuur die precies doet wat Korsakov Juncker hem opdraagt; “Befehl ist Befehl” is zijn credo.
  Een nog duidelijk voorbeeld van een “onderkruiper” bestaat niet.

  1. denk eens na

   Onderkruiper is het juiste woord , bolloke op zijn knieen en juncker er achter

 12. corfo

  Als de EU met deze dreigementen moet komen om lidstaten tot iets te dwingen, dan is er fundamenteels iets volledig fout binnen die club. ’t Is óók een uiting van gróte zwakte binnen de EU, men zou landen moeten kunnen overtuigen van de noodzaak om of dít óf dát te doen; daartoe is de EU blijkbaar niet in staat.
  Een circus met alleen maar clowns heeft geen lang bestaansrecht.

 13. A3aan

  Ach ach ach, wat is er toch mis in Europa? De EEG werkte uitstekend maar er zijn enkele figuren die het liefst een keizerskroon op de kop zetten, zij willen macht ten koste van alles. In het begin dacht ik nog dat Fransje nog wel mee viel maar wát flikkert die door de mand. Een “nucleaire optie” toe maar. Je krijgt vanzelf de idee om maar gelijk dat hele Europa plat te gooien, ben je van alle gedonder af. EEG, prima, de Euro mits de eigen munt, gulden, op juiste waarde wordt geschat. Het zal niet gaan, dan maar weer terug naar Nederland voor de welwillenden en NEXIT.

  1. PMG

   Ja, en zo vallen er wel meer figuurtjes door den mand heden ten dage hier te lande.

   Balen voor wanneer je op dit zooitje hebt gestemd maar de voortekenen waren duidelijk, toch zijn velen er wederom ingetrapt, wel zo makkelijk, hoef je niks uit te leggen en kun je rustig verder slapen. Helaas, die tijd is voorbij.

 14. Ni28

  Klinkt als een wrange grap. De “democratische” EU verwijt Polen autocratie.

 15. Fortiori

  Polen uit de EU is een uittocht van Polen naar het westen. Een graadje erger dan GB (als ze daar niet op terugkomen) is wat er komen gaat. De Zloty is nu ook weer geen wereldvaluta.

  1. denk eens na

   Nog niet.

 16. sjun

  Brussel laat zijn ware gezicht zien. NExit en afbreken dat huidige omvolkende geldslurpende systeem.

 17. Florissa

  De sterkste momenten van Frans laat hij zien als hij met een bord langs een buffet loopt ,voor de rest kan dit misbaksel zo bij het oude vuil .

 18. nienke

  Iedereen moet maar doen wat de EU. bepaalt en anders? straffen dat zooitje, Fransje Timmermans de dictator laat zich weer van z’n beste kant zien.
  De kracht die deze landen hebben hun volk en de rest te beschermen tegen die woestijnratten mist onze slappe regering en die brulapen daar in Brussel.
  Hij moest zich doodschamen deze bullebak.
  Het volk kan daar trots op wezen dat ze hun poot stijf houden.

 19. Parestado4

  Je hebt best kans,dat Polen en de voormalige Oost Europese landen weer onder Russische overheersing komen,als de troepen van de Nato zijn terug geslagen.

 20. Parestado4

  Als de troepen van de Nato zijn terug geslagen,zal de weg vrij gemaakt worden zoals in Ezechiel 38 beschreven staat!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.