Kabinet zet afschaffing referendum razendsnel door

De Raad van State vindt het prima, en dus wil het kabinet heel snel doorzetten.

Het kabinet van democratiehaters VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen vaart maken met de afschaffing van het raadgevend referendum. Gisteren stuurde minister Kajsa Orwellgren Ollongren de intrekkingswet direct door naar de Tweede Kamer nadat de Raad van State had geadviseerd dat er geen referendum hoeft te komen over die afschaffing.

Ongelooflijk genoeg liet de Raad van State — dat betekent: Donner en zijn vrienden — weten dat het prima oké is dat het kabinet het referendum wil afschaffen zonder de kiezer om zijn mening te vragen. Dat wordt een “zuivere” beslissing genoemd. Want ja, de wetgever kan in een nieuwe wet ‘gewoon’ afwijken van de bestaande wet. Ofzo.

Het is dieptriest, maar dit betekent dat we binnenkort dus vaarwel kunnen zeggen tegen het referendum. Dat is op zich al erg genoeg, maar het is nog problematischer dat het er alle schijn van heeft dat het raadgevend referendum de komende jaren alsnog terugkeert — laat staan dat het bindend referendum wordt ingevoerd.

We zijn er als kiezers gewoon weer ingetrapt. We hadden de euvele moed om te denken dat Den Haag daadwerkelijk geïnteresseerd was in onze mening, en we namen de partijen serieus toen ze zeiden dat ze voor het referendum waren. Nu kunnen we concluderen dat ze a) onze mening volstrekt niet interessant vinden en dat b) ze keihard logen over hun steun voor het referendum. Ze wilden daar vanaf op het moment dat Nederland tegen het Associatieverdrag met Oekraïne stemde. Zo’n referendum is leuk, maar alleen als we de plannen van onze Haagse bazen goedkeuren. Op het moment dat we een andere mening hebben vindt de politiek het opeens ‘gevaarlijk’ en krijgen we te horen dat we onze mening voortaan maar voor ons moeten houden.

Dit is de realiteit in Nederland. De politiek voelt zich zó ver verheven boven de gewone man dat ze niet eens meer een geheim maken van hun misplaatste superioriteitsgevoel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Duckday

  Bij de volgende verkiezing DIRECT die partijen afstraffen dat zijn DICTATORS We beginnen al met de gemeenteraadsverkiezing CDA CU VVD D66 PVDA niet meer op stemmen weg er mee hoe minder zetels hoe beter

  1. Zout

   Forum Voor Democratie (FVD) is een uitstekend alternatief.

 2. J.C.

  “Kabinet zet afschaffing referendum razendsnel door”.

  Ik denk dat die haast nodig is, omdat Rutte III weinig vertrouwen heeft in de eigen slogan: “vertrouwen in de toekomst”.

 3. Ben Zine

  Je kunt je sowieso afvragen of een vrouw die gewoon KARIN heet, en die zich Kajsa (…) laat noemen, of die psychisch wel helemaal in orde is. Een diepgaand psychologisch onderzoek zou eigenlijk voor politici en volksvertegenwoordigers een standaard procedure moeten zijn, puur uit preventief oogpunt, zodat achteraf niet blijkt dat je zit opgescheept met iemand die zo gek is als een deur.

  1. Duke

   Kajsa, dat klinkt ook als een variant op de naam waar ik altijd aan moet denken, afkomstig uit een oude film “Ilsa, She Wolf of the SS”.

  2. PMG

   vrouw?

   1. penis aqua di rosa

    Vrouw plus vrouw (wikipedia) , dus moet zich waarmaken met een grote mond, zonder te weten hoe zij het land in de shit drukt, waar de merderheid van de Nederlandse bevolking niet op zit te wachten.

 4. Zout

  Des te meer reden om die onvrede om te zetten in een stem voor FVD.

 5. gimmeMystack

  Stem FVD mensen, weg met deze dictators.

 6. Adriaan

  Geen enkele dictatuur is geïnteresseerd in de mening van het volk. En dat begint er hier al aardig op te lijken.

 7. CJD

  Ik zou FvD niet mijn stem geven maar ik vind het goed dat ze er zijn. Hopelijk zetten ze zich voornamelijk in op het gebied van directe democratie waar ik uiteraard een voorstander van ben, en worden ze geen PVV light

  1. Dubbele Komma

   We hebben dit soort partijen keihard nodig om jullie soort die Pim al hebben vermoord te bestrijden.

   Waarom vergeet je steeds dat jouw soort regelrechte moordenaars zijn?

   En door jullie gedweep met de islam houd ik jullie verantwoordelijk voor elke persoon die door de islam word vermoord.

   Dat is jouw schuld.

   Slaap je er lekker op?

   Oh wacht,je bent een linkse geweldsfreak die helema a l niet in onze beschaving thuishoort

   1. Code134

    ‘Wordt’ is met dt.

    Stam van het werkwoord is word en in de tweede persoon enkelvoud komt er een t achter.

    Je gaat het uiteindelijk snappen, Komma. Je bent daar slim genoeg voor.
    Toch?

 8. Ritter

  Het probleem is dat mensen op deze partijen blijven stemmen en er ook veel media steun voor is.

  De meeste gevestigde media willen ook van het referendum af en dus maken ze er weinig ophef over.

 9. Ruud562

  “We zijn er als kiezers gewoon weer ingetrapt.” Ach Michael, we zijn een hardleers ofwel dom deugvolk!
  Tijdens de periode van Janmaat, Pim Fortuin en nu Geert Wilders en FVD hadden en hebben velen de ogen wel geopend maar werden en worden door een meerderheid weggezet als ‘niet passend’. Een meerderheid die willens en wetens kiest voor een VVD, D66, CDA, GL, PvdA,… willens en wetens dat ze al jaren door deze clubs ronduit besodemieterd worden!

  1. van Urk

   “We zijn er als kiezers gewoon weer ingetrapt”. Wie zijn die “we”? Ik hoor daar in ieder geval niet bij. 😉

   1. HW

    Jij hoort ook niet bij het vrije Nederlandse volk.
    Jij bent meer een aftreksel van een van de gevestigde ondemocratische partijen.

    1. van Urk

     HW@ Volgens mij begrijpt u mij verkeerd. Ik heb juist niet op een van deze partijen gestemd. Dus val ik niet onder die stommelingen die iedere keer weer in die praatjes van Rutte intrappen.

     1. swetsnek

      dat kon hij niet weten van Urk hij kent jou nog niet echt

 10. Wim Vreeswijk

  Dit geeft aan dat ze feitelijk bang zijn voor de terecht boze burger om hun inspraakmogelijkheid te ontvreemden !

 11. Klukkluk

  Kafka Orwellgron. Een ongekozen Finse Bilderberger die de Nederlandse democratie verneukt. Je verzint het niet. Het onbeschaamde dedain van deze EU nep-elite wordt met de dag groter. Die haast is zeer verdacht. Bij de GR18 zullen de regeringspartijen hopelijk een forse klap krijgen maar dan is dat natuurlijk weer niet ‘representatief’. Hoewel ze daarvoor wel weer dagelijkse op de NPO’s te bewonderen zijn. Goed nieuws is dat de jeugd daar al niet meer naar kijkt. Hup FvD!

 12. HW

  Dit is de arrogantie ten top.
  In maart 2018 hebben we de gemeenteraadsverkiezingen en moeten dan deze partijen eraan herinneren, dat zij niet de dienst uitmaken in Nederland. Een democratie is gebaseerd op een volk dat gaat stemmen op mensen die hen vertegenwoordigen.
  De partijen hebben hun keuze gemaakt door het volk wilsonbekwaam te maken met het intrekken van het raadgevende referendum.

  Er is maar een manier om deze partijen wilsonbekwaam te maken en wel door in maart 2018 enkel te kiezen voor lokale partijen en daarmee een dikke vinger voor Den Haag.

  Er zal dan op partijniveau de nodige trammelant ontstaan, omdat er heel veel partijleden naar huis worden gestuurd.
  Heerlijk dit vooruitzicht.

 13. Ni28

  Wie nog op de VVD, CDA, D66 en CU stemt is tegen echte democratie. Een land die referenda afschaft kunt je niet meer democratisch noemen maar autocratisch.

  1. loes530

   Ni28 de Spaanse kok stem op Die partijen

   1. Ni28

    De spaanse kok is vooral een idioot die de Spaanse keuken schoffeert en heet Dopper.

 14. Original NL

  Ach…met het volgende kabinet Baudet 1 voeren we het gewoon weer in.
  Toch mannen!!

 15. denk eens na

  Ze is een trekpop van de bilderbergers

 16. hans-e-pans

  Je moet het ijzer smeden voordat het te heet wordt.

 17. Abri079

  Waar zijn de nakomelingen van Balthasar Gerards?

 18. Code134

  Referenda zijn een verkrachting van de democratie omdat ze het huidige representatieve stelsel frustreren en verlammen en omdat het praktisch nagenoeg nooit mogelijk een complex politiek vraagstuk tot een simpele ja-nee vraagstelling te versimpelen.

  De laatste twee referenda in ons land, maar ook de rampzalige Brexit, maken dat schrijnend duidelijk. Als je de democratie om gort wilt helpen en politieke ongelukken wilt veroorzaken moet je referenda invoeren.

  Deze Regering neemt zijn verantwoordelijkheid en schaft af wat dringend moet worden afgeschaft. Een verheugende ontwikkeling.

  1. denk eens na

   Nepnieuws.

  2. van Urk

   Als men over democratie begint, denk ik meteen aan het oude Athene. Gekke is dat in de bakermat van de democratie de Atheense burgers zich konden uitspreken met een referendum. Met andere woorden: Referendum hoort bij een Democratie. “Ik geloof in het volksinitiatief en het referendum, die niet moeten worden gebruikt om het representatieve stelsel te vernietigen, maar om haar te corrigeren wanneer ze niet meer representatief is” Theodore Roosevelt 1858-1919

  3. swetsnek

   geloof dat die neger er een vriendje bij heeft gehaald je vrouw vindt het in ieder geval lekker

  4. Zout

   @Error: Jammer, de oude politiek is dood.

 19. Fortiori

  Laat de domheid en middelmatigheid beslissen en je bent in de aap gelogeerd. Of het nu om een vereniging gaat of een referendum. Ken uw zaak !

  1. van Urk

   Ik heb in de tweede kamer inderdaad veel domheid en middelmatigheid gezien. 😉

 20. Parestado4

  Inderdaad:Nederland is geen democratie.Alles wordt door je strot gedrukt.
  Bewoners hebben geen zeggenschap over hun stad of dorp* en moeten met lede ogen aanschouwen hoe hun liefelijke hoofdstraat* wordt afgebroken en verkwanselt aan vastgoedcowboys en project ontwikkelaars,die dan daar een creatie neerzetten van stal,glas en beton.Nog iets geks:600.000 vierkante kilometer leegstaande kantoorruimte.
  Terwijl dit land ongeveer 44.000 vierkante kilometer is.Ben ik nou gek?

 21. jip en janneke taal

  Haastige spoed is zelden goed.

 22. Zout

  Verrassend dat de msm-couranten er eigenlijk niets over melden…

 23. sjun

  Men solliciteert naar revolte, men gaat het oogsten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.