Peilingen: Kiezers van PVV, SP, 50PLUS en FVD worden volkomen genegeerd

Uit de nieuwste peilingen van Maurice de Hond blijkt dat Nederland inmiddels geen Nederland meer is, maar Nederland A en Nederland B. Kiezers zijn grotendeels in twee groepen in te delen, die de werkelijkheid door een heel andere bril lijken te zien.

Deze week heeft Maurice de Hond geen verschillen in de zetelaantallen geconstateerd ten opzichte van vorige week, toen we het Forum voor Democratie zagen oprukken richting de PVV, met inmiddels nog maar één zetel verschil.

Wat de baas van Peil.nl wél voorschotelt, is een met cijfers onderbouwd betoog waaruit blijkt dat Nederland in twee kampen is verdeeld die steeds meer in gescheiden werelden leven. De Hond zelf spreekt van “Ajax-Feyenoord”-toestanden. Toeschouwers die ogenschijnlijk dezelfde wedstrijd onder ogen hebben gekregen, maar beiden tóch een geheel andere voetbalpot zagen en deze ook anders analyseren:

“Om beter te begrijpen welke gevolgen deze scheidslijn heeft, heb ik al eerder aangegeven dat het lijkt op de wedstrijd Ajax-Feyenoord, waar je aan supporters van Ajax en Feyenoord vragen stelt over belangrijke gebeurtenissen in de wedstrijd. Uit die antwoorden krijg je dan de indruk dat ze naar twee verschillende wedstrijden hebben gekeken.

Hoe gekleurd ze de gebeurtenis bekijken onderkennen ze zelf niet. Wat ze beschrijven, is het beeld dat zij ervan hebben en ze beseffen, noch erkennen, dat een andere beschrijving ook de werkelijkheid kan zijn.

Als je zelf niet supporter bent van één van de twee clubs, dan ben je wel in staat te onderkennen dat er twee tegengestelde opvattingen zijn, die samenhangen met de groep waartoe je behoort.

Bij de discussies op tv en in de krant over belangrijke maatschappelijke kwesties maakt de discussiant vrijwel altijd deel uit van één van de twee groepen. (En dat is doorgaans de groep die zich geen zorgen maakt over hun financiële toekomst en de veranderingen in de wereld niet  vooral als bedreigingen ziet).  Zonder dat zij het beseffen dragen ze vaak bij tot het verscherpen van de scheidslijnen.

Zo is 98% van de PVV-stemmers, 91% van de 50PLUS-stemmers en 88% van de FvD-stemmers voor het houden van Zwarte Piet op de manier zoals we het jarenlang gedaan hebben. Onder kiezers van D66 en GroenLinks is dat rond de 25%.”

Het bewijs voor die stelling levert De Hond met de volgende cijferbrei (houd je goed vast):

dehondcijferbrei

De Hond heeft dan nog één boodschap voor Den Haag, wat momenteel geregeerd wordt door degenen die zich geen zorgen maken over hun financiële toekomst: VVD, D66, CDA en (alhoewel niet weergegeven in de peiling) ChristenUnie. Zij hebben geen oog voor de rest van het land, en dat zal hen nog duur komen te staan aldus De Hond:

“Zolang degenen die een kabinet vormen en degenen die het publieke debat voeren, zich niet volledig bewust zijn van het feit dat er inmiddels twee gescheiden werelden zijn, zullen die werelden steeds verder uit elkaar drijven. Waardoor de stabiliteit in de samenleving en de slagkracht van ons politiek bestuur verder afneemt.”

We gaan het zien…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. denk eens na

  De naïeve vs de realist.

  1. swetsnek

   net wat ik zeg verspilde moeite ze komen er wel achter

  2. Spaanse kok

   De naïeve vs de realist.
   .
   Ik hou het liever op de optimisten vs de pessimisten.
   Het half volle glas vs het half lege glas.

   1. Dubbele Komma

    wat zou iemand het kunnen schelen waar jij het op houd,dhimmie dopper?

    1. denk eens na

     Net wat ik zeg spaanse kok ; de naive vs de realist.

     1. Spaanse kok

      De optimist zal zich de realist voelen.
      Maar misschien de pessimist ook.

    2. Spaanse kok

     Met dank aan leesteken, welke mijn stelling bevestigt.
     De andere politieke partijen kunnen wel naar deze mensen luisteren, maar zullen nooit door hun geaccepteerd worden. Zonde van de tijd en moeite.

     1. Top

      Daar gaan we weer! Blablablabla Blaaskaak en parasiet!

    3. swetsnek

     hahahaha die is nog optimistisch als er straks een pistool tegen zijn slaap wordt gehouden

   2. wheelboy

    Ik kan me indenken spaanse kok dat mensen die niet verder kijken als hun eigen huishouden of eigen omgeving gezien hun situatie optimist zijn .Maar als je eens verder kijkt als je eigen situatie of omgeving .Dan wordt je al snel pessimist . Ik ben 2 verdiener woon in een rustige wijk waar weinig gebeurt . Gezien mijn situatie als ik daar alleen naar kijk zou ik vvd moeten stemmen geen kinderen en ikke ikke ikke en de rest kan stikken denken .Toch doe ik dat niet .ik denk aan die mensen hier die bv niet naar een huisarts gaan puur omdat ze het recept wat die arts uitschrijft niet kunnen betalen ivm een uitkering . Ik denk aan die mensen die afhankelijk zijn van een voedselbank .Ik denk aan die mensen die kinderen naar school moeten sturen zonder dat ze gegeten hebben .Ik denk aan die mensen die de energierekening niet meer kunnen opbrengen ivm belastingen en afhankelijk zijn van een uitkering .Ik kan zo nog even doorgaan . Ik denk niet aan mezelf .Ik denk hoe je in NL de sociale welvaartstaat betaalbaar kunt houden . En dat doe je niet door 3,5 miljoen (ja kijk anders even op het CBS ) allochtonen hier hebt rondlopen . 3/4 van de bijstand ri allochtonen gaat en ga zo maar effe door . Mensen zoals jij kijken alleen naar hun zelf .niet naar een ander !!

    1. Dubbele Komma

     precies wheelboy,leest u mee guus hersenloos?

   3. Abri079

    U heeft de essentie van een glas gemist. Een glas is navulbaar.

  3. hans-e-pans

   Niets noeuws onder de zon toch?

 2. swetsnek

  De spijker op zijn kop maar goed de tijd zal het leren al weet ik de uitslag al .

 3. Spaanse kok

  Een waar verhaal met een kul oplossing.
  Dat er een groep is die alles bij het oude wil houden en tegen elke verandering is, als ware het dat er iets persoonlijke van hun wordt afgenomen klopt.
  De andere politieke partijen kunnen wel naar deze mensen luisteren, maar zullen nooit door hun geaccepteerd worden. Zonde van de tijd en moeite.

  1. Spaanse kok

   De oplossing is wachten tot een van de 2 stromingen met elkaar de meerderheid vormt.
   Een stroming vormt reeds vele jaren de meerderheid.
   Of FvD in hun huidige kamp blijft of de scheidingslijn passeert zodra regeringsverantwoordelijkheid lonkt durf ik niet te zeggen.

   1. swetsnek

    Juist en daar is is toch nog toe niet veel soeps uitgekomen

   2. Dubbele Komma

    wat zou iemand het nou kunnen schelen wat jij niet of wel durft te zeggen malloot?

    je hebt nog nooit iets zinnigs gezegd met je 40 nep-accounts.

  2. swetsnek

   yep net als jij verspilde moeite

 4. loes530

  vind het toch een schande dat ze genegeerd worden

  1. Code134

   Als de Nederlanders in meerderheid op malle Geert gaan stemmen worden ze niet meer genegeerd. Of ze geholpen worden valt overigens te betwijfelen: Trump helpt de mensen die op hem stemden ook niet.

   1. Dubbele Komma

    hoe kom je daar nou bij? waar haal jij je onzin nou vandaan dhimmie dopper?

    Trump maakt de ene belofte na de andere waar,dat het hier niet in de staatspropaganda word verteld heeft als reden dat jouw soort liever nep-nieuws verspreiden,het liefst met 40 nep-accounts.

    ga maar even googlen.

    Baudet gaat hoge ogen gooien,en geert ook. daar hoeft jouw soort alleen maar dom voor te blijven lullen en je allang achterhaalde meningen blijven opdringen aan mensen die WEL geinformeert zijn en niet blind achter de staatspropaganda aanlopen.

    manmanmanman

   2. swetsnek

    ga een uurtje rukken lamlul hahahaha bevalt het in een leeg huis ???? hahahaha

   3. Kodi

    Donald Trump is aan het winnen, tot spijt van wie het benijdt!

    1 De jobcijfers (2 miljoen extra banen sinds het begin van zijn presidentschap) zijn uitstekend en worden elke maand beter.

    2 De beurs die volgens ‘experts’ zou gaan instorten als Trump president werd, breekt zowat elke week een nieuw historisch hoogterecord.

    3 Belangrijker is dat de president nu ook in het Congres zijn zaakjes voor elkaar krijgt.

    4 Ook het Hooggerechtshof geeft Trump een duwtje in de rug en keurt zijn inreisverbod goed, mét steun van twee Democratische rechters.

    5 Komt daar nog bij dat het verhaal over de vermeende samenzwering tussen Rusland en Trump tijdens de verkiezing telkens als een pudding in elkaar valt.

    Dan is het niet vreemd dat een belaagde president zich als een vis in het water voelt. Zeker deze president, die je van veel kan beschuldigen, maar niet van bescheidenheid.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/07/opinie-david-neyskens-trump-wint/

    1. DolleDries

     Maar ben je dan niet erg dom als een Code hier beweert dat alleen de Trump stemmers hiervan profiteren.

     1. Code134

      Ik beweerde het omgekeerde.

     2. Dubbele Komma

      nee code dom bedoelt juist dat de trump stemmers hier niet voor gekozen hebben ofzo,hij weet het zelf niet meer,hahahaha

      code dom moet je lekker zelf laten googlen,maar bedankt kodi dat jij dat even voor deze malloot deed.

      is weer mondje vol met tanden.

      wat een zwakzinnige is het toch,…

      manmanmanman

      en maar blijven proberen he,… wat een zieltje.

    2. Bloem

     Trump wordt onder de eigen aanhang alleen maar populairder. Dat terwijl de democraten slechts weinig stof hebben om tegen hem in te gaan behalve oppevlakkige argumenten als zijn uiterlijk en vermeende voorkeur van de Russen voor zijn kandidatuur. Tot nu toe komt hij zoveel mogelijk beloften na ondanks alle tegenwerking van de democraten, zijn eigen partij en de media. De man is democratisch gekozen in hetzelfde stelsel waar ook zijn voorgangers mee van doen hadden. “Democraten” die nu het hardst roepen dat dit systeem niet zou deugen en Trump democratisch gezien niet gewonnen heeft zouden moeten opwegen opnieuw naar school te gaan of toch een andere partijnaam kiezen

   4. van Urk

    Kom nou! De PVV was de tweede partij tijdens de verkiezingen. VVD haalde toch ook niet alle hondervijftig om pas serieus te gaan worden?

    1. Zout

     Exact van Urk, dát is de realiteit en FVD is opstomende. Op Urk weten ze wat opstomen betekent! 😉

   5. wheelboy

    Wilders is geen Trump .En waar het om gaat is dat er gewoon een spelletje gespeeld word door de gevestigde ouwe politiek . We doen er alles aan om de PVV uit de regering te houden . Lees dit verhaal maar eens en trek dan je conclusie .
    Dat PVV en bv GL niet door een deur kunnen snapt iedereen . Waar het mij om gaat is dat je het gewoon bij naam moet noemen en niet achterbaks moet zeggen het is die onbetrouwbare wilders als je gewoon een cordon sanitaire wil opzetten . Das ondemocratisch je regeert niet met elkaar als je het niet eens kunt worden

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/ooggetuige-hans-hillen-val-van-rutte-i-kwam-niet-door-pvv-dat-is-later-gebruikt-om-cordon-sanitaire-op-te-zetten/

   6. penis aqua di rosa

    Hoe kom je aan die onzin in je laatste zin?
    Had onze regering maar iets meer ruggengraad en de blik ook naar binnen gericht, dan hadden we hier niet van die schrijnende native gevallen. Maar ja, als die instroom zou opdrogen, hebben we zoveel arbeitslosen meer (let op de nuance), zolang de mp op de schoot zit van Mutti en het gaat ook niet op dat alle instromers de veroudering hier moeten opvangen. Daar werken er te weinig voor (ook aan hun toekomst). Wat ik verder vind en denk houd ik verder voor me.

 5. DolleDries

  Mensen die zich geen zorgen bij een staatsschuld van 475 miljard en nog steeds stijgende zijn wel erg naïef.28000 Euro per inwoner

  1. Guus Geluk

   Onder Rutte II hebben we juist een daling van de staatsschuld gezien.

   1. glazenbol

    En KIm Holland is nog maagd

   2. lanex

    Dat is precies de reden dat alles is gesloopt, de zorg, defensie, openbare voorzieningen, openbaar vervoer. Zo heeft Rutte 15 miljard bespaard.

    1. Zout

     O ja joh? En die 21% BTW dan? En die 50% verhoging van de (lage) BTW? En die “geen cent meer naar Griekenland”? Die is vast mislukt.

     Rutte permanent naar de Razende Bol, plaats genoeg.

 6. HW

  Een voorbeeld van het negeren van een deel van de bevolking is de verhoging van de AOW. Volgens studie worden de hoogopgeleide mensen gemiddeld veel ouder dan de lager opgeleide, terwijl deze hogeropgeleiden veel langer op kosten van de gemeenschap door studeren, dus profiteren van de maatschappij en aan het eind veel langer genieten van de AOW, dit weer ten koste van de maatschappij.
  Het zijn ook deze mensen die zich geen zorgen hoeven te maken, want voor hen is alles goed geregeld. Pensioenen zijn voor lager opgeleiden (flexwerker) een utopie geworden.
  En wie heeft dit allemaal bedacht, juist de mensen die zich de minste zorgen hoeven te maken. Zij leven in hun eigen wereld en weten niet meer hoe het aan de basis is.

  Nu hebben ze de maatschappij al zover gekregen, dat de grootste groep deze kleine groep financiert, terwijl zij dit eigenlijk zelf zouden moeten regelen.

  1. Spaanse kok

   Niet gaan huilen maar die kleine groep zorgt ervoor dat die grote groep werk en inkomen heeft.
   De 2 groepen hebben elkaar bikkelhard nodig.

   1. HW

    Ben ik helemaal met je eens, beide groepen zijn elkaar nodig, maar de groep aan de macht vergeet dit gemakshalve vooral ten voordele van zichzelf.
    Als de onderkant niet meer meedoet, zit de bovenkant met de handen in het haar, want ze kunnen nog geen spijker in een stuk hout slaan.

    1. PMG

     Het is precies andersom meneertje, laagopgeleiden kloppen bij hoogopgeleiden aan voor een baan, anders zitten ze werkeloos thuis. Okay, misschien klinkt dit je beter in de oren maar komt op hetzelfde neer: hoogopgeleiden zoeken laagopgeleiden om voor hun bedrijf te komen werken. Maar als er geen vacatures in de zaterdag krant staat dat denkt de laagopgeleide: volgende week hopelijk beter en doet vervolgens niets. Werkgevers laten de economie welvaren samen met werknemers. Beiden zijn van elkaar afhankelijk maar het initiatief tot samenwerking ligt bij de werkgever.

     1. HW

      PMG: Je komt zeker ook voort uit de generatie hoogopgeleiden. Want je weet überhaupt niet wat er aan de onderkant speelt.
      Als ik jouw verhaal zo lees, dan moeten in jouw ogen deze laagopgeleide mensen God op de knieën danken, dat deze werkgevers hen een job willen aanbieden. Het verhaal is alleen anders.
      De werkgevers hebben nu mensen nodig en bieden je dan een baan aan, want ze kunnen aan je verdienen. Echter er komt het moment dat de economie slecht is en dan wordt je weer gekikt.
      Geen medelijden dus met deze hogeropgeleiden, want zij zitten altijd in de betere positie. Als puntje bij paaltje komt, is Jan met de Pet altijd de lul.

  2. Bloem

   @HW Wat u vergeet te vermelden is dat hoger opgeleiden veel hogere inkomens hebben en dus veel meer belasting betalen in dit progressieve systeem. Achter de streep dragen hoger opgeleiden daardoor meer bij aan de samenleving dan een laag of niet opgeleide. Uw verhaal gaat dus volledig mank. Mocht u twijfelen raad ik u aan het CBS te raadplegen. Overigens heb ik er persoonlijk geen problemen mee dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Waar ik wel bezwaar tegen maak is dat mijn lasten ieder jaar weer verder stijgen. De VVD zou voor mensen als mij op moeten komen, echter heeft de VVD nog nooit een verandering doorgevoerd die in mijn voordeel heeft gewerkt.

   1. HW

    Jij lult ook maar een hoop onzin, want de AOW premie binnen het belastingsysteem gaat maar tot een bepaald hoogte van het inkomen. Kom je daarboven, dan betaal je enkel nog inkomstenbelasting. Daar zit geen cent bij die bijdraagt aan de AOW.
    Als je de klok hoort luiden en je weet niet waar de klepel hangt, moet je geen uitspraken doen die je niet kunt verantwoorden.

    Er is een tijd geweest, dat deze mensen 72 % inkomstenbelasting betaalden. Zij vertrokken naar België, waar de belastingen minder progressief zijn, maar waar nu grote tekorten zijn.
    Zij zijn er alleen maar welvaarder door geworden.

    1. HW

     “welvarender”

   2. wheelboy

    Bloem de enige waar de VVD voor opkomt is de aandeelhouders en grote bedrijven . Dat kon je laatst weer zien met dat staaltje afschaffing dividendbelasting .Waar jou energierekening omhoog gaat . De BTW op gezond eten van 6 naar 9% gaat . waar jou spaarcenten boven een bepaald bedrag belast blijven schaffen ze voor het grootkapitaal zaken af .Daarbij stemmen doe je niet voor je eigen situatie vind ik . Ik kijk welke partij oplossingen aanbied om ons land voor iedere NL een land te maken wat veilig is .Waar een goed sociaal vangnet is als je het nodig hebt .En wat niet sinterklaas speelt aan alles wat vanaf de andere kant van de middellandse zee afkomt hier zijn hand komt openhouden .Tenslotte moet je een keuze maken .Geef je die euro uit aan je eigen bevolking die hem nodig heeft .Of bezuinig je je verrot en zet de asiel sluisdeuren open . Mijn Ma zij altijd jonge zorg goed voor jezelf en als je dat goed kunt zorg dan voor een ander . Zo zou het in dit land ook moeten gaan zorg goed voor je Nl burgers en heb je dan geld over .Dan kan je voor een ander zorgen .

 7. Jip

  Deze cijfers vind ik nietszeggend. Net zoals al die zooi van Maurice de Hondt. Hij moet er zijn geld mee verdienen, dus zegt graag iets belangwekkends.

  1. Anton Adriaan

   M. de Hond is niet erg betrouwbaar inderdaad.
   Maar volgens sommigen hier op DDS wel als het in hun voordeel is. Dan heeft de Hond gelijk.

   1. Roughwood

    Onbetrouwbaarder dan Rutte in ieder geval niet. Die is niet te overtreffen!

 8. Ni28

  Ik denk dat het niet echt zozeer om de figuur van Zwarte Piet gaat als van het verkrachten van de Nederlandse cultuur door agressieve groeperingen. De immigranten willen perse niet inburgeren of laat staan zelfs assimileren zij willen hun cultuur dominant maken in een vreemde land. In de steden is het kwestie van tijd wanneer zij de meerderheid gaan vormen met behulp van slappe overheid die het helpt met verkondigen van democratische vrijheden. Als je steeds nieuwe immigranten aanzuigt weet je ook dat dat invloed op het leven hier zal hebben. In die zin is het crimineel om vrijwillig deze richting op te gaan. En de mensen die niet de gevolgen zien of willen zien zijn daar medeschuldig aan. Het gaat er niet om dat je een ander een leven hier weigert maar dat je eigen leven hierdoor niet drastisch veranderd richting ongeciviliseerde wereld die drijft alleen op de geloof. De scheiding tussen geloof en staat is de garantie voor welvaart, geloof in deze is onze vijand. Niet de verlichte geloof maar de traditionele conservatieve geloof die hier met bakken geïmporteerd wordt. Partijen die het gevaar zien en iets tegen willen doen worden genegeerd en daardoor eigen kiezer die veld moet ruimen voor voornamelijk moslim import.

 9. jowyajax

  Dat is het Dictatoriale gedrag van de LINKSE PARTIJEN gesteund door de VVD , dit zijn vooroorlogse praktijken, dit gaat straks helemaal fout en zal het GEZONDE VOLK in opstand komen, en dan bedoel ik het volk wat voor Nederland kiest

  1. Anton Adriaan

   Ik ben van het gezonde volk van Nederland!
   En ik kies voor Nederland. Maar dan ook alleen Nederland. En invloeden uit het middenoosten zijn niet welkom.

 10. Ni28

  Wij hebben een gevaarlijke ondemocratische want dictatoriale kabinet die voor verdere splijting van de maatschappij zal zorgen. Rijk tegen arm, jong tegen oud, islam tegen de rest, dat zijn allemaal verdiensten van Rutte die dan zogenaamd voor werk zorgt. Maar er is ook meer dan werk alleen er is een sociale leven die bedreigd wordt op steeds sneller groeiende mate. En van het werk profiteert lang niet iedereen. Het wegwerken van de referendum inspraak is stap 1. Daarna zijn wij overgeleverd aan de grillen van dit schandalige kabinet en de EU. Wie verstandig is maakt zich zorgen.

 11. Zout

  Ik voel mij als FVD-lid niet genegeerd hoor, het mooiste komt nog, kwestie van tijd!

 12. Ni28

  De spaanse dopperkok kotst weer zijn bevindingen uit. Leer toch koken man dan houdt je alles binnen.

 13. Babaji538

  Het is niet altijd het geluid van de meerderheid,
  dat wat, hetgeen de doorslag geven zal!
  Petra Cecilia Maria Hermans

  1. Zout

   Datakabel doorknippen a.u.b.!

 14. Wim Vreeswijk

  Prima commentaar en overzicht van de VRT over de prestaties van Trump. Een groot voorbeeld voor Nederland en Europa !

 15. Roughwood

  NL in de uitverkoop vs. NL voor NL’ers!

 16. Gerlos

  De ene helft van ONS LAND vindt het prima zoals het nu gaat en het andere deel wil het allemaal anders. groot probleem want je kan het nooit iemand naar zijn zin maken, maar hoe gaan we dit dan oplossen??? , dit is volgens mij op te lossen dus het moet het hiermee doe ben benieuwd naar al uw reacties.

 17. Parestado4

  een regering die collaboreerd en een volk dat wegkijkt.krijgen we herhaling van de geschiedenis?
  Als je verandering wil:Moet je de straat op!

 18. B. Pascal

  Democratie, dictatuur van de tolerantie!

  1. Hetzalwelweer

   democratie, de illusie dat je daadwerkelijk een keuze hebt, niets dus….

 19. Steve Van der Vekens

  Peilingen zijn niet echt, die zijn er om de mening van de kiezer te beïnvloeden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.