FVD groeit als kool: meer dan 20.000 leden

Forum voor Democratie wordt écht een powerhouse.

Als het partijkartel ervoor wil zorgen dat Forum voor Democratie niet al te groot wordt heb ik slecht nieuws voor onze politieke ‘vrienden’: het is al te laat. FVD laat namelijk weten op Twitter dat de partij nu al meer dan 20.000 leden heeft:

Er is eigenlijk geen effectievere methode om mensen aan je te binden dan ze zover te krijgen dat ze lid worden van je partij. Als ze eenmaal betalen voelen ze meteen een band… en zullen ze dus a) bijna altijd op je stemmen en b) het evangelie verspreiden onder andere kiezers. Daarnaast zijn het leden die kunnen opklimmen in de rangen, die intern opgeleid kunnen worden, en ga zo maar door.

Deze cijfers bevestigen het beeld dat ontstaan is door de peilingen, namelijk dat FVD hard op weg is om de tweede of derde partij van Nederland te worden. Peilingen zijn normaal palingen, ja, maar dat werkt allemaal wat anders op het moment dat ledenaantallen aantonen dat die peilingen gelijk hebben.

Dat is hier duidelijk het geval. FVD is écht geen eendagsvlieg. Daarvoor heeft de partij veel te veel leden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. PMG

  Deze cijfers bevestigen ook dat er 4 maal meer ouderen lid zijn dan jongeren. Geen dom studentenclubje dus en dat hebben ze bij b.v. de VVD heel goed door, angst angst angst!

 2. Blue monday

  De partijen met de grootste ledendaling zijn de VVD en het CDA
  Niet zo gek dat die een nieuw behoudend rechts geluid opzoeken, het huidige CDA of VVD levert niet genoeg op.

  Mensen die snel teleurgesteld zijn en al weten hoe ze een lidmaatschap op moeten zeggen.

  1. Zout

   @Maandag: Het huidige CDA of VVD of D66 of PvdA zijn exact hetzelfde. Het maakt niet uit op wie je stemt. Je ‘krijgt’ méér belasting, méér Brussel, méér EU en méér leugens.

   Ondertussen zijn we aangeland in 2017 en is 1900 al een tijdje voorbij. De oude politiek is als een oude olifant die een plaats zoekt om te sterven.

   Het is hoog tijd dat de nieuwe politiek haar intrede gaat doen. Het FVD is daar de aanwezen partij voor.

   Hoe dan o.a.:

   – Directe democratie door bindende referendums
   – Gekozen burgemeester
   – Gekozen minister president
   – Afschaffen van subsidies op staatstelevisie- en radio
   – Vakministers i.p.v. geboren regenten
   – Afschaffen van het partijkartel en regeren in het lands- en volksbelang

   1. Blue monday

    Is dat niet wat vaag @Zout?

    Je noemt een aantal zeer sympathieke punten die me in min of meerdere mate ook aanspreken, maar nogmaals het zijn punten die weinig met beleid van doen hebben.

    Een “vakminister” of “regent” is natuurlijk een eenvoudige keuze, omdat “regent”
    in deze tijd negatief is.
    Laat ik het eenvoudiger zeggen; Zie jij op het ministerie van VROM liever een rasbestuurder (regent) of een doorgewinterde behoeder van het milieu, wellicht zelfs uit de gelederen van Greenpeace? kortom, FvD is hier vaag

    Een MP kiezen, prima

    Een gekozen burgermeester….twijfels, zo gaat een idioot als een Johan Vlemminx geheid winnen in zijn gehucht. of de plaatselijke slager/aannemer.
    Voor grote steden ben ik wel voor!

    StaatsTV…voor de kwaliteit gaarne toch nog één net in de lucht houden.

    Referendum prima, maar niet voor alles en graag veel duidelijker wanneer wel en wanneer niet.

    Afschaffen partijkartel… prima, maar het is aan de gekozen partijen of ze samen op willen trekken of niet, laat de kiezer besluiten.

    Kortom, u denkt glashelder te zijn, maar het is voor mij te vaag en in een aantal gevallen zelfs onbelangrijk.

    Mijn belangrijkste punten zijn loonontwikkeling, EU, duurzaamheid, asielbeleid, woningbouw…en daar lees ik weinig tot niets over bij FvD.

    1. Zout

     Toch benoemt FVD uw punten wel degelijk.

     https://forumvoordemocratie.nl/verkiezingsprogramma

     1. Blue monday

      Toegegeven, mijn oordeel stond al klaar en ik heb nooit de moeite genomen om het programma te lezen.

      Des te verbazingwekkender dat het programma een mix is van nieuwe politiek en linkse en rechtse standpunten. Ik vraag me af of de meeste FvD’ers zich dat beseffen.

      De onderwijsparagraaf bevalt me, maar de economieparagraaf in het geheel niet.
      Helaas ook niets over duurzaamheid, wat ook los van de klimaatdiscussie en hele interessante is geworden.

      Verder veel aandacht (terecht) voor ZPP’ers, maar weer niets over de rechten en plichten van werknemers. dat vind ik heel belangrijk.

      En de EU…tsja ik weet het niet meer. Een economische unie vind ik uitstekend, een gezamenlijk munt ook, maar de vergaande bemoeienis weer niet.
      Verder is de NL-markt veel te klein, eenzijdig uit de EU stappen kost nu nog te veel is mijn vermoeden.

      Al met al mis ik toch een duidelijke rode draad, laat staan een koers voor de komende 20 jaar.

     2. Zout

      @Maandag: Toch ben ik ervan overtuigd dat FVD het antwoord is op wat de oude politiek laat liggen. In een moderne democratie kan het toch niet zo zijn dat ons Nee een Ja wordt omdat de partijen andere belangen voor ogen hebben, belangen die meer in Brussel dan in Nederland liggen?

      FVD is wat mij betreft de aangewezen richtingaanwijzer, laten zij het maar gaan proberen en laat de gevestigde orde maar eens een paar jaar wonden gaan likken.

      En beste Maandag, ik ben het ook niet met alle standpunten van FVD eens, maar dat hoeft ook niet.

    2. wheelboy

     Een MP kiezen, prima

     Een gekozen burgermeester….twijfels, zo gaat een idioot als een Johan Vlemminx geheid winnen in zijn gehucht. of de plaatselijke slager/aannemer.
     Voor grote steden ben ik wel voor!

     Wij zijn het enige westerse land dat niet zijn burgemeester kiest .En ik kom uit dat Johan Vlemminx dorp .En als de Burgers op die dorpsgek stemmen dan is dat toch hun keuze !! Das democratie .Alhoewel ik het niet zie gebeuren dat hij hier burgemeester wordt . Jou Argument is er een waarom de heren regenten in den haag dit baantjes fabriek in stand houden .

   2. RobertMarsman

    Zolang de nieuwe politiek zoals jij dat noemt niet het grootste probleem de islam wil aanpakken zal er niets veranderen. De nieuwe politiek is niet een partij die het zogenaamde partijkartel wil bestrijden. Maar partijen die iets willen doen aan de groeiende invloed van islam en de islamisering die daar mee gepaard gaat.

    Daarvoor moet je niet bij Baudet zijn maar bij Wilders en zijn PVV aangezien hij de enige is die dat probleem durft te benoemen.

 3. Duke

  Wat deze cijfers van het aantal leden zeggen voor de volgende verkiezingen voor de FvD, kunnen we pas na de volgende verkiezingen zeggen.
  Dit ziet er goed uit, maar de afgelopen verkiezingen waren er 70.106 stemmen nodig voor 1 zetel . Het aantal leden dat samen minder is dan een halve zetel bij een partij met 2 zetels zegt op zichzelf dus helemaal niets. Die leden kunnen theoretisch heel goed uit de groep van 140.212 stemmers komen, zodat ze relatief een hoog percentage stemmers als lid hebben en daardoor de volgende verkiezingen andermaal 2 zetels halen. Of het 2, 20+ of een ander aantal zetels gaat worden bij de volgende verkiezingen moeten we afwachten.

  1. penis aqua di rosa

   Als stemmer op, hoef je toch geen lid van een partij te zijn? Dus Duke, je berekening gaat mank. Bij de PVV is niemand lid, wel eens over nagedacht tijdens de berekening?
   Dat het roer om moet is duidelijk, dat we de EU uit moeten is duidelijk, willen de mensen aan de onderkant van de samenleving nog iets in hun portemonnee vinden om in leven te blijven. En dat uit de mond van een AOW-er met een klein pensioentje.

 4. Zout

  Jippie!

 5. Florissa

  Perfect,bezem door die oude meuk wordt de hoogste tijd,en ook door de media,opheffen die fake zenders,miljoenen verslindend uitgerangeerd medium .

 6. Code134

  FvD zou misschien een kans maken met een andere lijsttrekker.

  1. Holland

   He verdorie Code 134, het wordt vervelend: ik ben het weer met je eens. Baudet is in alles een lichtgewicht die de kwaliteiten mist om premier te zijn.

   In de standpunten van het FvD kan ik me vinden. Weg met de oude politiek, het partijkartel en de regentenkliek, een stop op massa-immigratie en uit de EU. Maar voor een wezenlijke vertolking van deze standpunten is een popidool-achtige dandy niet geschikt. Ik houd het dus liever bij het origineel, de PVV.

   1. wheelboy

    Holland .
    Wie zegt dat een fractieleider PM moet worden . Das geen regel .En voor dat Baudet zover is ben je op zn minst 8 jaar verder .Hij is geen Pim Fortuyn . Ik kijk er als buitenstaander tegen aan ben geen FvD stemmer toh .Als je het eens bent met zijn standpunten (ik met de meeste ook ) dan is dat jou partij . Zelf stem ik landelijk PVV en gemeenteraad laatste keer SP . Wat het in maart wordt weet ik nog niet aangezien PVV hier niet meedoet .En Links mijn Stem niet meer krijgt die hebben er hier een puinhoop van gemaakt .Alleen dit jaar al 15%ozb verhoging .Maar wel Bed Bad Brood . En ze komen miljoenen te kort .

  2. Zout

   @Code: Ben je al lid geworden dan?

  3. Vit

   Jezus Wim ben je er nou nog, echt een plaat voor je kop.

 7. EllyD18

  Dit laat echt heel duidelijk zien hoe ontevreden Nederlanders zijn met dit kabinet. Als ze elkaar nu de schuld gaan geven, dan valt dit kabinet mogelijk voortijdig en willen ze Rutte ook niet meer in de EU.
  Van mij mogen Baudet en Wilders laten zien wat ze kunnen, iedereen is de bedriegerij van nu zat.

 8. Gerlos

  Ik ben nog niet overtuigd of de partij FVD het gaat worden in 2018.

 9. Heinz

  Groeien als kool is ook zwaar overdreven. Als ieder lid een kool zou zijn betekent dat naar de oppervlakte van Nederland gemeten 1 kool op 2 vierkante km.

  1. Zout

   De metafoor ‘groeien als kool’ is voor autisten niet altijd goed te begrijpen.

   https://www.youtube.com/watch?v=rnnNTE7aPCA

   1. Heinz

    Te veel zout is niet goed, maar zonder Zout is het vaak niet te pruimen.

    1. Zout

     Heinz Ketchup 😉

 10. RobertMarsman

  Het aantal leden zegt niets over de hoe groot de partij zal gaan worden. Het CDA is met ruim 50.000 leden de partij met de meeste leden. Alleen zijn die 50.000 leden nog niet goed voor 1 zetel in de kamer,

  Zegt helemaal niets. Zo heeft de VVD afgelopen jaar ruim 2000 leden verloren is daarmee ook de grootste verliezer. Maar toch is het de grootste partij van Nederland geworden. Wilders heeft 0 leden maar wordt de 2e partij.

  1. Zout

   Misschien zegt het niets, toch zegt het wel degelijk dat 20.000+ mensen de moeite hebben genomen om tenminste 25 euro te betalen, en meestal doe je dat niet als dat geen effect heeft.

   En of het echt effect heeft zien we wel bij de lokale en nationale verkiezingen. Hoewel peilingen niet alles verklaren is het vaak wel een goede richtingaanwijzer en FVD doet het volgens mij niet slecht?

 11. wheelboy

  Ik ben toh nog geen FvD stemmer al neig ik wel die kant op te gaan . Maar ik lees al steeds meer laster verhalen door de Media . Trouw gaf gisteren al aan hoe vaak de 2 heren van Fvd in de kamer zijn en vragen stellen en dat dit een van de minste is .Leuke is dat trouw er vergeet bij te zetten dat een kamervraag stellen de samenleving in 2011 al 3750 euro koste . Het beantwoorden van schriftelijke en mondelinge Kamervragen heeft het afgelopen jaar 11,5 miljoen euro gekost, dat is 3750 euro per vraag .(bericht VK 2011).
  Dan worden div kleine dingen meteen groot nieuws als Baudet uitspraken doet . Maw het zwart maken is begonnen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.