Pia Dijkstra liet gisteren zien een arrogant vrouwtje tot en met te zijn: “Garantie geef je op stofzuigers”

Een CDA-senator werd afgeserveerd door de D66’er.

Als je wilt weten wat er mis is met D66 als partij en met Pia Dijkstra als politica, kijk dan niet verder dan haar uitwisseling gisteren tijdens het donordebat met CDA-senator Martens. De christendemocraat wilde de garantie dat iedereen de nieuwe donorwet begrijpt.

Pia’s reactie?

“Een garantie geef je op stofzuigers.”

I kid you not.

Dit is Dijkstra — en die kulpartij van haar — ten voeten uit. De volstrekt misplaatste arrogantie spat er werkelijk vanaf, zeker als ze in debat is met christelijke politici, waar zij en haar partij een ongelooflijke hekel aan hebben. Je hoeft als christendemocraat, SGP’er of CU’er maar heel zachtjes iets te vragen en voila, Dijkstra en haar partijgenoten gaan meteen vol op het orgel.

Het goede nieuws? Door deze arrogante verspeelt Dijkstra alle mogelijke goodwill in de Eerste Kamer. Aangezien de stemming over de donorwet al heel close is, is het best mogelijk dat dit soort opmerkingen haar uiteindelijk de overwinning kosten.

De daadwerkelijke stemming vindt plaats op 13 februari. Het debat over deze onzalige wet gaat volgende week verder in de senaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

75 reacties

 1. trampoline

  Om eventualiteiten te voorkomen hebben wij ons laten registreren als NIET-donoren.
  De staat is geen eigenaar van mijn lichaam na mijn dood; de staat heeft al genoeg van mij gejat!.

  1. corfo

   @ trampoline.
   Helemaal gelijk !

   1. B. Pascal

    Een progressieve houding dwingt een reactie af. Het is de Cruijff methode, de beste verdediging is de aanval. Als nu iedereen gelooft dat je in de aanval bent, loopt de verdediging achter. Want de verdediging is niet snel genoeg om je bij te houden. Je hebt dus mensen nodig die een snel vermogen hebben om een goede verdediging te hebben. Helaas zit de kamer vol met trage mensen. Daarnaast mag je ook geen vuist maken, door hard te zijn! Alles moet synthetisch zijn!

    Op deze ethische kwesties loop je qua bezinning altijd achter, het is immers een gebied waar nog nooit iemand geweest is. Hier maken de progressieven gebruik van! Door domweg progressief te zijn! Het is gewoon eenvoudig!

    D66 laat vele Nederlanders geloven dat deze manier het beste is. Daarnaast stemmen er 1.300.000 – 1.400.000 mensen op deze partij. Waarvan hun ‘’moeder’’ niets anders is dan een anti-christ, toen zijn op Goede Vrijdag citeerde : het is volbracht!

    Ik roep behoudend Nederland op. Lees goede ethische schrijvers als Prof. Douma! Zonder lezen en ontwikkeling gaan we de afbrekers van Demonen-66(6) niet tegen houden. We halen dit zelf over ons heen! Onze jeugd en wij worden dommer en dommer!

  2. Marija

   Mee eens.

  3. Meester Kong

   ? @ Trampo
   In Nederland geldt sinds 1998 de Wet op orgaandonatie. Hierin staat dat iedereen die wilsbekwaam is toestemming kan geven voor het weghalen van organen en weefsel na overlijden. Ook kunnen mensen aangeven, net als in het nieuwe plan, dat een ander de beslissing moet nemen. Het grote verschil met de nieuwe wet is dit: als er niets is vastgelegd, wordt de beslissing nu overgelaten aan nabestaanden.
   Bron NOS

  4. Kodi

   Dat hebben er meer gedaan. Met Pia’s rooftocht naar andermans organen hebben zelfs meer geregistreerde doneren zich laten uitschrijven dan dat er zich nieuwe donoren aanmeldden.

   Donortoestemming massaal ingetrokken
   http://www.telegraaf.nl/binnenland/26614288/__Donortoestemming_massaal_ingetrokken__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed

   Duizenden mensen hebben sinds de Tweede Kamer dinsdag een nieuwe donorwet aannam hun toestemming ingetrokken voor orgaandonatie. Daarnaast hebben bijna negentienduizend mensen officieel vastgelegd dat hun organen niet voor donatie mogen worden gebruikt.

   De wet, een initiatief van D66-Kamerlid Dijkstra, houdt in dat iedereen die niet heeft aangegeven of-ie na overlijden orgaandonor wil worden, dit automatisch is. De wet werd met de krapst mogelijke meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog door de senaat.

   Direct na het instemmen met de nieuwe wet kwam felle kritiek van mensen die vinden dat de overheid niet zomaar over iemands lichaam mag beschikken. Hoofdredacteur Bert Brussen van The Post Online schreef bijvoorbeeld meteen een handleiding om toestemming in te trekken.

   Op 13 en 14 september kwamen 23.000 nieuwe registraties binnen bij het Donorregister, dat wordt beheerd door het ministerie van Volksgezondheid. Daarvan waren 19.000 mensen die geen toestemming gaven. Daarnaast wijzigden ruim negenduizend mensen hun donorcodicil. Van die groep geeft de helft niet langer toestemming voor orgaandonatie.

   De wetswijziging is juist bedoeld om meer orgaandonoren te werven. Het percentage geregistreerde burgers dat volledige toestemming voor donatie geeft, daalde tussen 31 augustus en 14 september van 49 procent naar 48,9. Dit zijn bijna 2,9 miljoen mensen. Ook het aantal mensen dat toestemming geeft voor uitname van een beperkt aantal lichaamsdelen daalde licht, van 12,7 naar 12,6 procent (bijna 750.000 mensen)

   1. Ernst Quispel

    ‘Met Pia’s rooftocht naar andermans organen’

    Dit niveau heeft de waanzin in deze discussie inmiddels bereikt.

    1. Holland

     Het komt er anders wel degelijk op neer. Wat is jouw eufemisme dan?

    2. swetsnek

     Die van jou mogen ze wat mij betreft nu al wel vast verwijderen, hopelijk heb je daar geen bezwaar tegen lamlul

  5. penis aqua di rosa

   Ook ik weloverwogen.
   Ik zal niet geven, maar ook niet nemen.
   Heb daar vergaande redenen voor!

  6. h_keur

   Laat Dijkstra ook registreren dat ik niet bij haar mag inbreken en haar spullen komen gappen? Niet, dan heeft zij dus toestemming verleend. Alleen die stofzuiger wil ik niet, want daar zit nog garantie op.

  7. swetsnek

   Zo is het maar net nijn organen worden niet te koop gesteld want dat is wat er gaat gebeuren

 2. Bloem

  Weerstand van de CDA senatoren is slechts voor de bühne. 13 februari wordt unaniem ingestemd met deze wet

  1. Ernst Quispel

   Niet unaniem, maar wel voldoende voor een meerderheid.

 3. Babaji538

  Ik mag aannemen dat een goed leidster
  zich minstens bekommert om HIV.

  Welk merk, dan?

  Petra Hermans

 4. George van de linden

  Dat men alvast op de hoogte mag wezen (of is het zijn?)
  Uit mijn lijf word niks herbruikt!!!

  1. Meester Kong

   Neem aan dat jezelf ook niets wil, ook al betekent dat je dood ?

   1. glazenbol

    Even heb ik overwogen mij wel werkenden hersens ter beschikking te willen stellen aan een volledig hersendood figuur zoals jij maar heb na ampel beraad toch maar besloten daar vanaf te zien aangezien de rest van jouw ziekelijk lijf waarschijnlijk net zo rot is als je hersenpan dus is het puur zonde om daar enige medische zorgkosten aan te besteden

 5. sonar

  Pia Zijkstraal is bekwaam voor D ictoriaal 66 , als iemand anders denkt dan deze achterbakse figuur ,dan kunnen zij zich niet beheersen en zich voorstellen dat iemand er anders over kan denken.
  Maar iedereen van die partij is van hetzelfde sop overgoten als Peggie ,waar dictatorschap hoog in het vaandel staat en geen andere opvatting duld.

 6. mening66

  Ik heb voor alle zekerheid ons laten registreren als niét donoren.
  De manier waarop D666 deze wet behandeld en Pia onprofessioneel zonder enig gevoel voor empathie dit erdoor wil drukken strijkt dwars tegen alles waar mijn vrije denken voor staat.
  Ik ben die arrogante club zo zat.

 7. EllyD18

  Arrogantie ten top, precies zoals haar leider.
  Wie denkt hoog te klimmen kan weleens heel diep vallen.

 8. Ego non solus

  Meteen toen die discussie in de Tweede Kamer ontstond heb ik mij geregistreerd als niet-donor. Ik zal ook niet sterven op een operatietafel omdat organen bij leven moeten worden uitgenomen. Maar eenmaal overleden zullen mijn vrouw en kinderen over eventuele orgaandonatie mogen besluiten. Ja, ik heb wél garantie, het zal zo en niet anders verlopen.

 9. DolleDries

  Die gedachte speelde de afgelopen dagen door mijn hoofd, veel mensen schijnen niet te weten dat een zetel in de Eerste Kamer slechts een parttime baantje is. Dat is gewoon een baantje dat je erbij hebt.
  Uitgepoept in de Tweede Kamer of in een regeringscoalitie ? Geen nood dan kun je altijd nog een beetje bijbeunen in de Eerste Kamer, waarschijnlijk is Pia Dijkstra daar ook van doordrongen gezien haar arrogante gedrag toen zij gisteren haar wetsvoorstel kwam verdedigen. Zo wilde Maria Martens (CDA) graag de garantie van Dijkstra dat de donorwet straks begrijpelijk is voor iedereen. Die zekerheid komt er niet want ‘een garantie geef je op stofzuigers’, antwoordde Dijkstra een verbijsterde Martens plompverloren. Ook Jopie Nooren (PvdA) werd geschoffeerd, Dijkstra deed gewoon alsof ze haar niet hoorde of niet wilde horen.
  Ja Pia, daar maak je jezelf niet populair mee hoor ! Los van alle gekrakeel is het toch een beetje een vreemde situatie, over het wetsvoorstel is uitgebreid gedebatteerd in de Tweede Kamer door de gekozen volksvertegenwoordigers en nu wordt het nog eens dunnetjes overgedaan in de Eerste Kamer door benoemde personen, zoals gezegd meestal uitgerangeerde politici. Nog zoiets vreemds; er schijnt druk gelobbyd te zijn onder de senatoren in de Eerste Kamer, kennelijk zien de farmaceuten wel wat in het gedwongen afstaan van lichaamsonderdelen.
  U merkt het misschien al; Tijl is tegenstander van het voorstel, mijn lichaam is “Mine to give not theirs to take”. Het stuit mij tegen de borst dat er door de overheid straks orgaanhandel bedreven gaat worden met organen van mensen die niet de moeite hebben genomen dat vast te laten leggen. Ik wil niet dat er straks naast mijn sterfbed een chirurg alvast zijn messen staat te slijpen en mij daarmee degradeert tot een hoopje te slopen onderdelen, of dat er in het kamertje ernaast vast onderhandeld wordt; “Laten we zijn lever er maar het eerst uithalen want daar hebben we al een klant voor“.
  Gesteld dat de wet er doorkomt is het ook niet ondenkbaar dat men straks een overschot aan organen krijgt, wat is dan het vervolg ? Gaat men daarmee leuren in Duitsland of België ? “Ja hoor eens beste collega wij hebben hier nog een partijtje nieren op ijs staan die nu in de aanbieding zijn, zo goed als nieuw“! Zouden ze misschien al onderling gaan bellen als ik opgenomen wordt met een stevige griep ? “ Zeg Karel ik heb er hier eentje met een flinke griep en dat ziet er niet goed uit, heb jij toevallig nog wat nodig“?
  Ook vreemd; de christelijke partijen zijn allemaal tegen maar “onze” Pia is een gesjeesde theologie studente, heeft ze niet goed opgelet tijdens haar studie of ging het haar allemaal een beetje boven de pet ?
  Maar goed, terwijl ik links en rechts wat zat te lezen over Pia en haar voorstel kwam ik nog wat anders tegen dat mij de wenkbrauwen deed fronsen. Het stemrecht blijkt namelijk veel ruimer dan je zou verwachten; “Mensen met een licht verstandelijke beperking moeten hun stem onder begeleiding kunnen uitbrengen. Daarvoor pleit GroenLinks, die wil dat dat nog voor de komende gemeenteraadsverkiezingen geregeld wordt.” zo lees ik in de krant. Tijl heeft een redelijk ruime fantasie en in gedachten zag ik al een begeleider van een kliniek met een busje vol mongolen naar het stembureau rijden. “Kom jongens en meisjes, we gaan GroenLinks nog even een paar stemmen bezorgen“. Zou Jesse Klaver de intelligentie van de mensen die op hem stemmen toch al niet zo hoog inschatten ?
  We hebben inmiddels al een partij voor de dieren en eentje voor de Turken, krijgen we er straks ook nog eentje voor mensen met een chromosoompje teveel ? Sterker nog; krijgen we die straks ook in de Kamer ? Mij zou het onderhand niet meer verbazen, sterker nog ik denk dat ze niet eens uit de toon vallen, ik heb nu eenmaal niet zo’n hoge pet op van wie en wat er nu zoal in de Kamer zit….
  Tijl Uylenspiegel

  1. corfo

   @ DolleDries.
   Ik wil van deze “mevrouw” Pias Dijkstra géén enkel orgaan ontvangen !”
   Oók wil ik absoluut niet dat zij aan één van mijn organen zit.
   Deze vrouw met haar uiterst kille vissenogen doen mij denken aan de echtgenote van
   Magere Hein.

 10. Ernst Quispel

  Als Pia Dijkstra straks deze wet heeft binnengesleept zal dit D66 electoraal geen windeieren leggen. Een meerderheid van de bevolking is er voor en dat aandeel is groeiende.

  1. Zout

   @Wim: Vandaar dat zoveel mensen afzien van donatie en dat alvast hebben vastgelegd.

   Dag Wim!

  2. penis aqua di rosa

   Ook ik weloverwogen.
   Ik zal niet geven, maar ook niet nemen.
   Heb daar vergaande redenen voor!

 11. Rex Gildo

  De ex-nieuwslezeres mevrouw P. Dijkstra draait in haar nieuwe wetsvoorstel de zaken om. Iedere Nederlander wordt geacht na zijn/haar overlijden zijn/haar organen af te staan, mits hij/zij daar bezwaar tegen maakt.
  Er op speculerend dat weinig mensen dat zullen doen komt er een wildgroei aan harten, levers en nieren, waardoor er een levendige handel in menselijk transplantatie-weefsel ontstaat, net als in een bananen-republiek.
  Hopende dat alle morbide D66-initiatieven stranden in de Senaat.
  Anders wordt straks ook de Drion-zelfmoordpil regel in de Nederlandse samenleving.

  1. Ernst Quispel

   “alle morbide D66-initiatieven”

   De paranoia slaat weer toe.

   1. Zout

    @Wim: En dan nu het goede citaat: “Iedere Nederlander wordt geacht na zijn/haar overlijden zijn/haar organen af te staan, mits hij/zij daar bezwaar tegen maakt.”

    Dag Wim!

  2. Anna

   Rex Gildo. “Wildgroei”? Echt niet. Er zijn veel te veel religieuzen die wel willen ontvangen maar absoluut niet willen geven.

  3. Rosasolis

   @Rex Gildo. Hopelijk zal er binnenkort meer kunstorganen komen, en beschikbaar zijn.
   Ik kan herinneren als kind dat de eerste hart pacemakers kwamen. Ernstige hart patienten krijgen een batterij naast de hart die zorgt dat het kan doorgaan. Dit was jaren geleden de eerste stap voor kunst apparaten om zwakke organen hulp te bieden.
   Dit moet nu gebeuren met andere organen. Als het mogelijk is om een kunst hulp aan te bieden voor hartpatiënten, moet dat ook kunnen voor andere patienten met zwakke organen. Dit techniek moet ontwikkeld worden. Hiervoor moet er veel geld beschikbaar zijn voor de wetenschappers. Het oogsten van menselijke organen is primitief, maar als er nieuwe technieken kunnen komen, dan behoren de wetenschappers goed subsidie te krijgen om door te gaan, om het primitieve oogsten van organen tegen te gaan.

 12. Burgermans

  Waar blijft de tijd? In de 20e eeuw was D’66 nog voor het zelfbeschikkingsrecht en het referendum.

  1. Zout

   @Burgermans: Soms is het tijd om een partij op te heffen. Kennelijk is het na 52 jaar wel genoeg. Penthouse (16-12-1965) is trouwens ook 52… 😛

  2. Kodi

   Er is een tijd geweest dat links nog wel eens iets progressiefs voortbracht. Thans is links geheel tot regressief gedegenereerd.

 13. Adriaan

  Interessant boek over dit onderwerp: Hartslag van Tess Gerritsen.

  1. corfo

   @ Adriaan.
   Goede schrijfster, Tess Gerritsen; maar ze is een Amerikaanse en ik weet niet of men aldaar weet hoe in NL “politiek” bedreven wordt.

 14. corfo

  Nú begrijp ik de samenhang tussen de “pil van Drion” en het “wetsvoorstel” van Dijkstra.
  De pil moet gepromoot worden opdat er voldoende organen ter beschikking komen voor donatie; beide slinkse plannetjes komen toch uit de D66-doos ?
  Ze denken binnen de club vermoedelijk : “Álles in één hand houden, levert besparingen op”. Dus : “Wij (D66) regelen uw dood en u hoeft zich géén zorgen te maken over uw organen, wij zorgen dat die goed terecht komen”.
  Wie daar vóór is hoeft niks te ondernemen, wie tégen is moet ff “nee” invullen op een briefje dat u nog zult ontvangen.
  .

  1. A3aan

   “, wie tegen is moet ff “nee” invullen op een briefje dat u nog zult ontvangen.” Na uw overlijden.

 15. Bon-vivant

  Aan alle forumleden:
  Goed dat de meesten van jullie inmiddels in het donorregister hebben aangegeven dat je geen donor wil worden. De mensen die nu op de wachtlijst staan, zullen jullie daar eeuwig dankbaar voor zijn. Ik neem aan dat jullie ook geen organen van anderen willen ontvangen, als de nood aan de man komt.

  1. Holland

   Bon-vivant is een zedenmeester die anderen graag de maat neemt en de les leest. Daarvan hadden we er al genoeg hier op DDS, dacht ik.

  2. Ernst Quispel

   De reaguurders op dit blog illustreren dat de wet van Pia werkt!

   1. Zout

    Dag Wim!

  3. Anna

   Bon-vivant. Miljoenen willen vanwege hun religie wel alle organen van de ander maar zelf geven zullen ze nooit van hun leven. PvdA wil dat hun familie altijd nog inspraak heeft. Met andere woorden: hebben ze voor aangekruist of niks ingevuld kan familie nog altijd tegen zijn. Dat is wel een bezwaar voor D66. Dus, dat donorschap deugd van geen kant. Men is vanaf geboorte van de staat tenzij. Als je tenminste alles begrijpt en kunt lezen of in staat bent om te lezen en te begrijpen.

   1. Hendrik Rijmelkloot

    deugd
    daar hebben ze voor aangekruist
    deugt van geen kant
    nooit van hun leven

    niks ingevuld
    alles nog open

    1. Zout

     Door het mandje gevallen!

     Dag Wim.

   2. Bon-vivant

    Dit soort religies zijn mij geheel onbekend.

  4. h_keur

   Inderdaad. Ik wil geen deelgenoot zijn aan dat systeem. Dat is mijn vrije keuze.
   Als ik mij moet registreren, is dat een inbreuk op mijn vrije keuze.
   Ondanks dat dat ex nieuws lezeres wel nieuws voorlas, wist ze niet alle nieuws.
   Als zij weigert om aan te nemen, dat er wel degelijk behoorlijk wat mensen zijn die geen (vitaal)orgaan willen ontvangen, geeft haar dat nog geen recht, om geen rekening te houden met die mensen. Bovendien weigert zij bekend te maken, dat het uitnemen van organen alleen bij leven kan. Hersendood is een wetenschappelijke aanduiding, geen feitelijke dood. Dit te ontkennen is verspreiding van nepnieuws. Haar collega Ollegron, ook D66, zou haar daar eens op moeten wijzen.

 16. Rosasolis

  Hoe is het mogelijk dat een vroegere TV presentator nu gaat proberen het leven en dood van ons te regelen? Pia is geen arts en ook niet een verpleegkundige! In feite heeft zij helemaal niets te maken met medicinale zakken. Laten wij hopen dat de Eerste Kamer nee stemt volgende week. Want het volgende Pia ramp zal spoedig komen… een nieuwe euthanasie wet. Ik zie al het volgende scenario:
  iemand die hersendood is bijv., krijgt een gevaarlijke insuline injectie, en binnen een uur begin het oogsten van zijn of haar organen! Ik heb gisteren een artikel in Trouw gelezen over — alweer — in een verpleegtehuis, een gehandicapt bejaarde vrouw kreeg pilletjes in haar koffie; een paar minuten later was zij bewusteloos, en daarna krijg zij een overdosis van insuline. Binnen een uur van zij overleden. Sommige partijleden
  kunnen niet leven zonder sensatie te veroorzaken. Heeft Pia Disaster niet van genoeg publiciteit genoten jaren geleden, toen zijn geregeld op de TV kwam, eerst als nieuwslezer en dan als presentator van een “vinger aan de pols” TV showtje. Toen zij genoeg kreeg van dit show, is zij er uitgestapt en werd daarna “medisch autoriteit” voor D666. Mocht het niet lukken volgende week voor de Eerste Kamer om dit wet van Pia te blokkeren, dan denk ik dat duizenden het NEE Formulier zullen tekenen en meteen wegsteuren voor registratie. Dat deden wij al vorige jaar.

 17. Ruud562

  @Holland
  ++++++++++++++++++++++++++++++!!!

 18. George van de linden

  Uh,weet iemand hier wat dit geintje gaat kosten …ik wel : de campagne alleen al gaat zo’n slordige 20 miljoen euro!!!
  En om die wet in te voren noges 60 tot 70 miljoen euro!!!!!!!!!
  En oja ze willen weten hoe die wet moet worden geïnterpreteerd …nou gewoon : NEE is NEE en JA is JA.
  Enne vergis ik mij nou…ik heb toch al niet zo’n lange tijd geleden zo’n formulier ingevuld met NEE ik WIL NIET ?
  Dus er was toch al een wet!

 19. corfo

  Als één van de eersten ben ik in staat gesteld om kennis te nemen van de allernieuwste verkiezingsslogan van D66.
  Deze zal luiden : “Pil d’rin, orgaan d’ruit !”

  1. Zout

   +++++

 20. kapitein

  @Corfu, zouden de slimmerds eigenlijk al uitgezocht hebben of Pia`s pil geen schade aan de onderdelen die ze willen hergebruiken bezorgd??? maar niks zeggen denk anders word het Halal vrees ik….

  1. corfo

   @ kapitein.
   Is nog niet uitgezocht door de slimmerds.
   Ónze slimmerds doen dat pas als blijkt dat één en ander niet goed werkt en/of dat het Halal wordt.
   Pia’s pil ? Zou dat mens nog a.d. pil zijn dan ?

   1. kapitein

    Geen Idee of mevr aan de pil is, maar tegen een virus helpt geen antibiotica volgens de artsen. Maar ze zal vast niet het goede voorbeeld willen geven als proefkonijn.

   2. swetsnek

    Haar moeder had de pil moeten blijven vreten

 21. rujoleki

  Jaren geleden had ik een dierbare vriend.Hij had een gezin met twee kinderen.Hij had een heerlijk leven net als vele onder u . Eigen zaak.Toen kreeg hij problemen met zijn nieren.Vanaf dat moment takelde alles af.Hij verloor zijn zaak ,had geen inkomsten meer,moest drie maal in de week dyaliseren.Jarenlang gehoopt en gebeden op een donornier.Eindelijk na vele jaren wachten en daardoor vele jaren medicijngebruik een nieuwe nier.Iedereen blij, echter na drie dagen een hartstilstand.De medicijnen hadden de aders aangetast.Dag lieve vriend,vader ,broer zoon en echtgenoot.
  Ik ben van mening dat als je geen donor wilt zijn je automatisch geen recht hebt om zelf een orgaan te ontvangen.Laten we dat maar invoeren.

  1. Rosasolis

   @rujoleki. Niemand leeft voor altijd. Wij hebben of krijgen ziektes. Als je gelovig ben
   kan je steun uit de Bijbel krijgen. Ik ben Astma patient, en mijn man heeft een paar maanden geleden een zware beroerte gehad. Maar moet er een oogst van organen komen om levens te redden? Het gaat al vaker helemaal fout met die organ transplantaties. Wij moeten veel meer geld geven aan wetenschappelijke onderzoek voor onderzoek voor zware ziektes. Maar het oogsten van organen is niet het probleem.

 22. B. Pascal

  Een progressieve houding dwingt een reactie af. Het is de Cruijff methode, de beste verdediging is de aanval. Als nu iedereen gelooft dat je in de aanval bent, loopt de verdediging achter. Want de verdediging is niet snel genoeg om je bij te houden. Je hebt dus mensen nodig die een snel vermogen hebben om een goede verdediging te hebben. Helaas zit de kamer vol met trage mensen. Daarnaast mag je ook geen vuist maken, door hard te zijn! Alles moet synthetisch zijn!

  Op deze ethische kwesties loop je qua bezinning altijd achter, het is immers een gebied waar nog nooit iemand geweest is. Hier maken de progressieven gebruik van! Door domweg progressief te zijn! Het is gewoon eenvoudig!

  D66 laat vele Nederlanders geloven dat deze manier het beste is. Daarnaast stemmen er 1.300.000 – 1.400.000 mensen op deze partij. Waarvan hun ‘’moeder’’ niets anders is dan een anti-christ, toen zijn op Goede Vrijdag citeerde : het is volbracht!

  Ik roep behoudend Nederland op. Lees goede ethische schrijvers als Prof. Douma! Zonder lezen en ontwikkeling gaan we de afbrekers van Demonen-66(6) niet tegen houden. We halen dit zelf over ons heen! Onze jeugd en wij worden dommer en dommer!

  1. Ernst Quispel

   “Waarvan hun ‘’moeder’’ niets anders is dan een anti-christ, toen zijn op Goede Vrijdag citeerde : het is volbracht!”

   Is dit om te lachen of om te huilen ?

   1. Holland

    Kwispel, het is om te huilen dat jij over een paar taalfouten valt en niet in staat bent een inhoudelijke reactie te geven. Clown.

    1. Ernst Quispel

     Het gaat me niet om de taalfouten mar om de inhoud. Meen jij ook niet dat dit idiote waanzin is?

     1. Zout

      Dag Wim!

     2. B. Pascal

      Het gaat mij hier niet om hoogstaande zinsvormingen. Dit is een plek waar je een geluid kan laten horen. Het geluid is belangrijker dan het middel! Een geluid wat blijkbaar nog bestaat. Wie verder kan kijken dan het individu en licht kan filosoferen ziet wat in mijn stukjes.

 23. Peter Selie

  HOOFDSTUK 8
  ZIJ KONDEN HET NAVERTELLEN.

  Vanwege de privacy zijn een aantal namen slechts summier aangegeven.

  8.1 Nederland
  Bij Esmee Feenstra werd in 2005 verondersteld dat zij hersendood was. Omdat zij voorstander was van orgaandonatie werd er door de familie toestemming gegeven tot orgaanuitname. Tijdens het emotionele afscheid bemerkte het zusje van Esmee dat zij wel reageerde (er rolde een traan uit haar oog). Er werd een extra controle uitgevoerd en daaruit bleek dat Esmee nog leefde. Esmee is afgestudeerd en behaalde in 2017 haar Master [17]. Deze documentaire moet u echt beluisteren.

  Marieke schreef op internet over haar buurvrouw, die was hersendoodverklaard en voor wie de voorbereidingen voor de orgaandonatie werden genomen. Tijdens het emotionele afscheid bemerkten de ouders van Marieke dat de buurvrouw reageerde en hen kon verstaan. Ze reageerde met kneepjes in de hand en kreeg op een gegeven moment tranen in haar ogen. De donatie is niet doorgegaan [18].

  Iris schreef op internet over haar zusje, die lag in diep coma. Vier tot vijf keer kwamen de ‘aasgieren’ (haar woorden) langs om te vragen of het zusje orgaandonor mocht worden. Ze stonden aan het bed te popelen om haar leeg te roven. Het zusje van Iris herstelde en leefde gezond verder [19].

  Louis E. schreef op internet over een familielid -en mailde mij daar later over- die door drie artsen als beoogd orgaandonor werd gezien. Louis schreef dat de drie artsen de criteria rond hersendood wel erg losjes opnamen en zo snel mogelijk wilden overgaan tot uitname. Het betreffende familielid leeft nog en is gezond [20].

  Peter van den Oetelaar (2001, De Goorn) werd met hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen, hij lag in een diep coma. De oorzaak van zijn coma bleef langere tijd onbekend. De arts vertelde zijn toenmalige vriendin dat de scan aangaf dat er geen leven meer was, er was ‘niets’ meer en dat hij niet meer dan een kasplantje zou zijn mocht hij blijven leven. Peter wilde geen orgaandonor worden en er werd besloten hem een -er op of er onder- kans te geven. Het pakte goed uit, hij herstelde. Peter heeft tijdens die periode een bewustzijn gehad dat klopte met de realiteit. Ook heeft hij pijn ervaren, waarschijnlijk is dat het moment geweest dat er een katheter werd ingebracht. Zijn bewustzijn werd niet opgemerkt. Zelf zegt hij hierover: “Mijn vriendin is verteld dat ik niet meer wakker zou worden en een kasplantje was geworden. Achteraf bleek dat er alleen tijd nodig was om de enorme hersendruk door de infectie, die mijn hersenen had weggevreten en uit had laten vallen, te genezen. Dat kostte veel tijd, ik lag in totaal drie maanden in het ziekenhuis, maar omdat ik een NEE had ingevuld op mijn donorcodicil, werd de behandeling voortgezet. Als daar een JA had gestaan dan was ik, door die diagnose kasplantje, automatisch orgaandonor geworden en waren mijn organen verwijderd, tijdens de meest kwetsbare periode van mijn leven! Toen ik niemand meer kon bereiken, of voor mezelf kon spreken”. Hij leeft nog en is in goede gezondheid ondanks het ontbreken van een vierde gedeelte van zijn hersenen en een incomplete hersenstam. Peter rijdt auto en motor en vervult een waardevolle functie als vrijwilliger in de maatschappij [21].

  Corrie Knikker-Hollander (2005 – Zwolle) was nadat zij niet goed was geworden in het ziekenhuis opgenomen. Het leek erop of zij een herseninfarct had gehad. In het ziekenhuis werd zij aan de apparatuur gelegd en daar werd geconstateerd dat zij hersendood was. Ze reageerde niet meer op prikkels en haar ogen reageerden niet meer. Haar onderlichaam was tot aan haar middel al koud geworden en haar gezicht veranderde. Omdat ze zou gaan sterven werd de apparatuur afgesloten, alleen een zuurstofslangetje bleef achter. De predikant van de Nederlands Hervormde Gemeente kwam het afscheid verzorgen en bad met de familie. Bij zijn afscheid zei hij tegen haar: “Dag zuster, tot ziens”. Daarop begon mevrouw Knikker tegen hem te praten. In 2009 is mevrouw Knikker overleden [22].

  Jan Kerkhoffs is Nederlands meest bekende man van wie werd verondersteld dat hij hersendood was na complicaties na een hersenoperatie in 1992. Aan de familie werd gevraagd of Jan orgaandonor mocht worden. De familie stemde niet in en een week later kwam Jan weer bij. Hij was volledig verlamd, maar na intense revalidatie is hij volledig hersteld. Jan vertelde dat hij gedurende de tijd dat hij in diep coma lag alles had gehoord, de pijn had gevoeld die ontstond bij het bewerken van zijn vingernagels maar dat hij op dat moment niet bij machte was dit aan de omgeving kenbaar te maken. Jan is overleden op 6 augustus 2016 [23].

  In 1997 viel een man in Eindhoven bij het PSV-stadion van een steiger, zijn naam blijft anoniem vanwege de privacy. Hij werd met ernstig hersenletsel opgenomen in het ziekenhuis. Toen zijn vrouw in het ziekenhuis aankwam werd haar uitgelegd dat de situatie van haar man ernstig was en of zij toestemming wilde geven voor orgaandonatie. In shock en in de veronderstelling dat de medische wereld als dood bestempeld, geheel overeenkomt met datgene wat zij daar onder verstaat, heeft zij uit een soort menslievendheid, toestemming gegeven voor deze orgaandonatie. Later die avond arriveerde het transplantatieteam. De echtgenote van de man wilde haar man niet verlaten en bleef bij hem, gesteund door haar zuster. Plotseling zag haar zuster dat de man zijn arm om haar heen probeerde te slaan. Volgens een ziekenhuismedewerker was dit geen bewuste beweging maar een reflex (Kompanje spreekt over reflexen van hersendoden in de eerder genoemde documentaire pagina 6). Dat geloofde de vrouw niet, iemand die dood is kan geen reflexbeweging maken. Zij begon de toestand te wantrouwen. Ze bleef de hele nacht bij hem en samen met haar zuster verloren zij hem geen minuut uit het oog. Uiteindelijk vertrok het uitnameteam de volgende dag onverrichte zake uit het ziekenhuis. Volgens de dokter die hun eerst alle hoop had ontnomen was er iets onverklaarbaars gebeurd. Haar man werd overgebracht naar Tilburg waar hij werd geopereerd. Ondanks het goede verloop van de urenlange operatie, achtte de neurochirurg de kans groot dat de man gedwongen zou zijn tot een vegetatief bestaan; hij zou als een kasplantje doorleven. De vrouw begon intensief te werken met haar man, masseerde zijn benen en liet hem TV kijken. Haar man kwam na verloop van tijd weer langzaam weer bij kennis. Na langdurig revalidatie heeft hij uiteindelijk zijn rijbewijs weer teruggekregen. Niet alles is volledig hersteld, hij bleef ernstige spraak- en taalproblemen hebben. In 2002 is deze man vredig overleden na een ziekte.

  1. Bon-vivant

   Hoofdstuk 8?
   Ik ben ook erg geïnteresseerd in de hoofdstukken 1 t/m 7.

   1. Peter Selie

    Zwartboek over orgaandonatie | Annet Wood

    http://www.annetwood.nl/brief-aan-de-ministerraad

 24. Duke

  Ik hoop dat de Senaat de bezem van Dijkstra pakt en haar voorstel wegveegt.

 25. toetssteen

  Kaartje met de hele blabla in mijn kaartendepotje. Lees: daar zit alles in, inclusief een kaart die skimmen tegengaat.
  Mwah dacht ik, ik ga toch even kijken….. Ik sta niet geregistreerd.
  Kaartje, nou daar hebben ze dus lak aan!!!

 26. Siemien

  Ook Pia Dijkstra moet oprotten, dit zijn typisch van die mensen die gaan bepalen voor jou/u en mij, tenzij ik anders aan moet geven, te gek voor woorden..

 27. Marija

  Pia Dijkstra, Nergens heb ik nog gelezen hoe Nederlandse moslims hierover denken.
  Zij willen vast niet een orgaan van een niet-moslim ontvangen, of misschien tóch wel?
  Zij zullen zelf zéker geen orgaan willen afstaan aan een christen m.a.w. niet-moslim.
  Heej Pia, is daar al eens een onderzoek naar gedaan?

  1. corfo

   @ Marija.
   U moet niet van die moeilijke vragen stellen hoor !
   Pias Dijkstra kan dat allemaal toch niet weten, zeker ?
   Ik weet heel zeker dat u nóóit antwoord op uw vragen zult krijgen.

 28. PMG

  Ja en zo werd het aantal donoren snel minder, bravo domme mevrouw met je populaire praatjes, volgens mij weet je niet eens wat een stofzuiger is, daar doen golddiggers niet aan.

 29. Gerlos

  Niet anders gewend van D66.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.