Angela Merkel wijst in haar podcast nog maar eens op de schuld van Duitsers in de Holocaust

Vanwege het feit dat Polen de ‘Holocaustwet’ heeft aangenomen en ondertekend, wijst Angela Merkel in haar podcast op de schuld van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze maakt nogmaals de Duitsers ervan bewust wat voor collectieve schuld ze hebben geërfd van hun voorouders. Met de beste bedoelingen, maar de vraag is of het uiteindelijk destructief gaat werken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een in haar wekelijkse podcast op zaterdag gewezen op de historische schuld die Duitsland heeft aan de Holocaust. ,,Als Duitsers zijn wij verantwoordelijk voor wat er tijdens de Holocaust, de Shoah, in het nationaal-socialisme is gebeurd.”

Polen heeft een wet aangenomen waarbij het strafbaar is om te stellen dat Poolse burgers iets te verwijten valt aangaande de Holocaust. Een geschiedkundige ontkenning van ongekend formaat. Waarschijnlijk met de beste bedoelingen opgesteld, maar het is even destructief als alsmaar herhalen dat een volk schuldig is aan iets in het verleden.

Het is voor mensen zelf al moeilijk om met een grote schuld te leven. Het herhaaldelijk terugdenken aan de foute dingen die je hebt gedaan kan als consequentie hebben dat fout gedrag wordt herhaald, of dat de productiviteit en positiviteit uit iemand verdwijnt. Je bent immers ‘schuldig’ en verdient geen geluk, zouden mensen kunnen denken. Dit gedrag komt ook vaak voor, een soort psychologische verlamming door schuldgevoel. Het is erg moeilijk om terug te kijken naar je fouten, beseffen dat je ergens schuldig aan ben, en dan positief verder te gaan en het niet zien als een negatief fenomeen.

Doe dit op collectieve schaal en er kunnen dezelfde verlammingsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld in het politieke debat, of in de vorm van een verlammende politieke correctheid, of censuur. Merkel bedoelde het vast goed, maar ze moet ook beseffen wat zo een afspraak te weeg kan brengen bij bijvoorbeeld jongeren die verder niets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

71 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Frau Merkel heeft de sluizen van Europa opengezet en laten overspoelen door een tsunami aan Jodenhaat. Ze is dan ook veruit de gevaarlijkste Duitser sinds WO2. De Moffen zouden zich de ogen uit hun kop moeten schamen dat ze wederom deze beschermvrouwe van islamistisch antisemitisme op het schild hebben geheven.
  Alleen de humane en realistische AFD kan onze Oosterburen nog van de Jodenhaters redden maar een ieder die opkomt voor de Joodse gemeenschap wordt hedentendage uitgemaakt voor fascist en nazi door de moreel failliete politici en HUN MSM-lakeien.
  In NL zijn twee partijen die zich verzetten tegen de geïmporteerde golf van Jodenhaat die over het laagland spoelt; de PVV en FvD, de rest wil Jodenhaat blijven importeren.

  1. Weethetbeter

   Je hebt zeker nooit goed opgelet op school? Jodenhaat uit Europa bestaat al honderden jaren. Zeker nooit van progroms gehoord? Verschil met de moslims is dat ze de joden in woorden haten en de Europeanen ze bijna hebben uitgemoord.

   1. Ernst Quispel

    Ja, Weethetbeter, het christelijke Europa heeft een traditie van eeuwenlange gruwelijke en moorddadige Jodenvervolging, uitmondend in de Holocaust.
    Vergeleken daarbij zijn de moslims engelen.

    1. Kees

     De verschrikkelijke Holocaust is klein bier vergeleken met het aantal doden dat viel in naam van het socialisme en communisme. Maar de islam is stevig in de achtervolging. Dat moet Merkel toch ook weten.

   2. Mariposa78

    Gezien je woord keuze pogrom, dan weet je zeker ook wel dat het Jiddisch/ Russisch woord is?
    En wat er mee bedoelt word?
    En over welke Russische pogrom heb je het dan de 1e, 2e of 3e?
    Wat heb je toch tegen de Russische joden?

  2. Pit

   @Two Ravens Black Kettle: Weethetbeter=Wim

   1. eRik2017

    WHB heeft blond haar en blauwe ogen, en een grote lok met zijn haar keurig in een scheiding aan de rand van zijn lok.
    Correctie: heeft=had Hij is nu leiijk oud, witjes en grijs.

    Zoals je leest is zijn stelling dat moslims Joden haten.
    Daarnaast hebben Europeanen ze bijna uitgemoord. daarmee bedoeld hij mij, maar ook de joden die zelf europeanen waren in die tijd.
    Zo zie je maar, WNG Wim is een regelrechte facist. Geen Wilders heeft ook zo vastgesteld dat moslims joden haten. WHB doet dat wel.

    1. Pit

     @Erik: Bovendien, maar dat is mijn mening, moet het nu maar eens afgelopen zijn met die hang naar de schuld die de Moffen hadden in WOII. Het zijn drogredenen, alleen bedoelt om de sluizen voor islam richting ons land open te houden. De schuld die de Moffen hadden wordt iedere keer van stal gehaald om te vergoelijken dat hier (letterlijk) boot- vliegtuig- en busladingen voor met migranten naartoe komen die bovendien nog blijven ook.

     1. eRik2017

      @Pit nou ja goed, daar zitten dan dingen in waarin wij van mening verschillen. laten wij daar ook niet over beginnen want die discussie wordt te lang en ik verwacht voornamelijk versoord door ultra natte scheten van facist WHB.

      Ik hoop voor Angela (en alle Duitsers) dat er geen partijen als Griekenland haar gaan ophangen aan uitspraken om weer een paar miljard euro te vragen aan mensen uit het heden die niet de schuld hebben aan wat enkele van hun voorvaderen hebben gedaan.

    2. Pit

     @Erik: Heb je gezien hoe WHB & Wim elkaar afdrogen? Valt niet op heh? 😉

     1. eRik2017

      @Pit Ik zie het net ja.
      Vooral die stellingen hoe erg de jodenhaat van christenen is volgens hem. Ik schrik er zelfs van. Het geeft aan hoever Ernst-Wimşimşalabim van het padje af is. Maar goed, zo komt hij goed in beeld bij de NCTV en AIVD.

   2. Ernst Quispel

    Nee hoor, deze paranoia slaat nergens op.

   3. Floris

    Zelfs z’n vriend Guus bevestigt dat:

    “”Even een testje doen, ben je van mening dat Ernst Quispel:

    a) een reïncarnatie is van Dopper, Code 134 (etc etc)

    b) momenteel ook actief is als Weethetbeter, Henk-Jansen en Hendrik Rijmelkloot? (ik noem er maar enkele die er uitspringen, er zijn ook anderen waar ik over twijfel).

    Guus Geluk:
    Van A weet ik het zeker, wat Weethetbeter, Bon Vivant, enzovoorts ook, van Henk-Jansen ben ik het niet zo zeker.

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/02/anne-fleur-dekker-ziet-het-licht-ik-wil-niet-meer-sektarisch-leven-fvd-is-geen-fascistische-partij/

    1. Ernst Quispel

     Dat ik een reïncarnatie ben van Dopper en Code 134 ontken ik niet, zoals Floris op het internet ook reïncarnaties betreffen van Cat en Catweazle. Ook Kong, Pit en eRik zijn nieuw nicknames omdat DDS makkelijk bant en forumleden elkaar voortdurend verlinken bij de redactie.

     Met Weethetbeter, Beukman, Bonvivant en Jansen heb ik niets van doen.

     Ik treed hier alleen op als Quispel maar besef dat kleinzielige figuren als Floris bij de redactie zullen bevorderen dat ik snel weer een nieuwe nickname zal moeten aanmaken.

     1. Floris

      Je bent al te vaak op leugens betrapt om geloofwaardig te zijn, Wim. Dat je Beukman niet was, geef ik je cadeau, dat je Weethetbeter bent is een zekerheidje.

      Met de redactie sta ik trouwens niet in contact. Als ik al iemand geband zou willen krijgen, dan lukt dat toch niet. Iedereen die dat wil kan immers terugkomen.

     2. Pit

      @Floris: Ik ontwim, jij ontwimt, wij zijn ontwimt en wij hebben ons ontwimt.

      Ontwimmen, het nieuwe DDS’n!

     3. eRik2017

      @Pit
      Woehhahahaha
      We shall ontwim! so help us God allmighty!

      Wij zullen ontwimmen! zo helpe mij God almachtig!

      Wij geven een wimpie van eigen deeg!

     4. Pit

      @Erik: Ben jij al ontwimt? 😛

     5. Ernst Quispel

      Floris, Weethetbeter en ik zijn verschillende personen. Je zult het met die feiten moeten doen.

      Zullen we nu weer naar de inhoud gaan? Dit obsessieve gestalk is deerniswekkend.

     6. eRik2017

      G** daar heb je hem weer!

      Ontwimmen!

     7. eRik2017

      Jesus @Floris, oppassen hoor!

      Er was ene Beukman die had ook zulke teksten: “Zullen we ergens anders heengaan? het is hier zo druk”.

  3. corfo

   @ TRBK.

   Fraai verwoord.
   Ik wacht nu nog op een reactie van de Spaanse regering die de Spaanse bevolking op de hoogte stelt van de collectieve schuld inzake de 80-jarige oorlog, tevens verwacht ik iets dergelijks van de Italiaanse regering, inzake WO II.
   Uit Zweden én Noorwegen komt binnenkort vast wel een reactie betreffende de verschrikkingen, aangericht door de Vikingen in óns leefgebied.
   Mevrouw Merkel maakte deze opmerking om méér Duitsers op “haar lijn” te krijgen, zij voelt dat veel Duitsers zich van haar afkeren !
   En terecht !!

  4. tomygun

   TRBK ,
   Op EJ Bron staat een mooi stukje van Petra de Geus dit gaat
   over 1975 toen er een deal gemaakt werd met de moslims
   door de EEG dit is het punt van landveraad wat nu de tsunami
   van geluk zoekers laat plaats vinden .
   De eerste Bitcoin is een vat olie vanaf 1975 het heeft dan wel
   een dagprijs zo,n vat olie maar dat is het enigste wat u ziet
   er hangd namelijk een tweede prijs aan die niemand ziet deze
   word verorzaakt door het contract wat is getekend .
   Dit mafia moslim contract is de manier van afpersing van de
   moslims tot op heden ,het geeft geen stabiele olie leverantie
   en ook geen stabiele olie preis zo als geen van beide is geregeld
   in dit contract dan word het afpersing om dat het voordeel van
   het contract alleen voor de moslims is .
   Als een vat olie nu 70 US $ is plaats daar gerust twee of drie
   nullen achter voor de werkelijke kosten van dat vat dank zij
   dit contract vergeet niet moslims moeten liegen en bedriegen
   om hun doel teberijken en zo is het gebeurd .

   1. Weethetbeter

    Misschien kun je voortaan beter een stukje schrijven voor dat je carnaval gaat vieren i.p.v. erna want hier is geen touw aan vast te knopen.

    1. Pit

     @WHB: Ben jij al ontwimt? Je reacties zijn precies hetzelfde.

     1. tomygun

      Pit ,
      Nee die ontwim je niet het begint niet voor niets met W,hb.
      De resolutie van straatsburg 1975 even op googlen
      daar is een pdf file deze is complete anti wim
      en pro pvv ,fortuin ,Pvf

     2. tomygun

      PvF = FvD

  5. Kodi

   Kan iemand mij uitleggen waarom dit slechts vernieling was en geen terrorisme? Want de Islamitische dader koos bewust een Joods doel uit, ingegeven door zijn Islamitische Jodenhaat.

   https://www.youtube.com/watch?v=HcGQWC7Zgqo&ab_channel=RobinSage

   Jodenhaat is sowiezo inherent aan de Islam. En van deze asieleiser is nog steeds de procedure niet stopgezet. Wie hier als asieleiser zich aan dergelijk anti-Semitisch geweld te buiten gaat dient per direct en permanent een gebiedsverbod voor heel Nederland te krijgen.

   1. Pit

    @Kodi: Ingekopt! 1-0

 2. Nederlandse_Patriot

  Merkel is mooi op weg om Duitsland een kolonie van Afrika te maken. De Holocaust is gebeurd, we hebben er om getreurd, maar het moet nu maar eens klaar zijn met deze onmenselijke zelfhaat.

  1. Pit

   @Nederlandse_Patriot: Dat ben ik ook van mening. Bovendien is duidelijk dat deze reden vooral van stal wordt gehaald om de sluizen open te zetten en te houden. Het is een boos- en vooropgezet kwaadaardige plan om onze landen om te volken.

  2. Holland

   Patriot, ik denk dat de meeste Europese volken en landen ondertussen wel klaar zijn met de holocaust. Maar helaas de Duitsers zelf nog niet. Nog steeds zijn er bijna iedere avond op een Duitse zender wel documentaires te vinden over WOII en Hitler en zijn entourage. Merkel speelt daar handig op in. Zolang de Duitsers deze zwarte bladzijden niet achter zich gelaten hebben, kan iedere gesjeesde politicus daar nog misbruik van maken.

 3. Ernst Quispel

  Als ik kijk naar onze hysterie over Zwarte Piet, Coen en de Ruyter kunnen we qua Vergangenheitsbewältigung nog veel leren van de Duitsers.

  1. eRik2017

   @Ernströl
   Onze ? hysterie?
   “Jouw: bedoel je, met die van jouw vriendjes.

   Zwarte Piet, Coen en Michiel zijn er…..
   De hysterie is van jou en jouw vriendjes en over een paar jaar worden jullie hysterisch over Jan Peter Balkenende.

   1. Vit

    Don’t feed the troll.

    1. eRik2017

     Je hebt gelijk Vit, excuus voor mijn zonde!

    2. Pit

     @Vit: DFTT 😉

 4. Babaji538

  De plaats van een wieg, heeft een kind
  niet voor het uitzoeken, of kiezen.
  Een (diep) transformerend vermogen, kan wel
  met de juiste toewijding, behoorlijk wat vruchten
  afwerpen.
  Ik vind Angela Merkel sympathiek in haar houding,
  en historisch besef.
  Zeer krachtig.
  Petra Hermans

  1. sjun

   Die kinderloze vrouw gedraagt zich onverantwoordelijk met betrekking tot de toekomst van Europese generaties. Na haar de zondvloed. Het ziet er nu naar uit dat deze vanuit het zuiden komt en nog tijdens haar periode gespot kan worden.
   https://www.youtube.com/watch?v=hueHtOM5dTY

 5. Floris

  De Duitsers van nu valt niet te verwijten wat er toen is gebeurd.

  En ook veel Duitsers van toen niet. Het land was een grimmige dictatuur en een politiestaat. Je had als gewone man maar je bek te houden en te gehoorzamen.

  1. Anton Adriaan

   Floris:

   “En ook veel Duitsers van toen niet. Het land was een grimmige dictatuur en een politiestaat. Je had als gewone man maar je bek te houden en te gehoorzamen..”

   Misschien wel Floris,
   Maar er waren GEEN moslims, geen EU, geen jankerds als Sylvana, geen Wilders, zeker geen DENK, geen rare communistische wetjes, geen overbevolking, geen werkeloosheid en onze oude zeehelden zouden nog eeuwen blijven staan. En geen Merkel met haar rode gedachtengoed!!!

   1. eRik2017

    @Anton
    Als je juist dieper in de geschiedenis duikt dan kom je vele perikelen tegen waar de samenleving in die tijd mee te kampen had. Soms zijn er critici en politici die paralellen trekken al zeg ik dat iemand zicht wel erg goed moet hebben ingelezen om echt een paralel te kunnen trekken.
    Een groot verschil met toen en nu is het internet. Vandaag kan iedereen open met elkaar communiceren en zowel communities als diensten kunnen elkaar volgen en nuanceren.

    Een zeer groot gevaar dat het internet met zich meebrengt zijn tröllen. Mensen die dan wel individueel, dan wel namens groeperingen opzettelijk op blogs en communityplatforms groepen in de samenleving tegen elkaar willen opzetten.
    is dat ver van je bed? Nee, het gebeurd hier onder je ogen, op DDS ook.

    1. Ernst Quispel

     “Als je juist dieper in de geschiedenis duikt dan kom je vele perikelen tegen waar de samenleving in die tijd mee te kampen had. Soms zijn er critici en politici die paralellen trekken al zeg ik dat iemand zicht wel erg goed moet hebben ingelezen om echt een paralel te kunnen trekken.”

     Deze HAVO-scriptie gaat wel een voldoende scoren.

     🙂

    2. eRik2017

     beste @Anton
     Voornamelijk van 1 tröl (zoals hierboven beschreven) op DDS hoopte ik direct te vangen, en dat al veel sneller dan ik had durven dromen.
     @Ernströl Kwïspel stapte er met twee benen in.
     Zoals ik zei, het gebeurd onder je ogen, hier op DDS. Niemand reageert meer op hem, want iedereen weet dat hij gemeen en sadistisch is, en het liefst mensen in de samenleving verdeelt.

     1. Pit

      @Erik: Niemand reageert meer op hem, want iedereen weet dat hij gemeen en sadistisch is, en het liefst mensen in de samenleving verdeelt.

      #ontwimmen

   2. sjun

    Er waren toen natuurlijk wel communisten die gewelddadig de sfeer op straat verziekten. Daarnaast werd de economie uitgezogen door de Fransen die veel teveel aan herstelbetalingen eisten en ervoor zorgden dat gewone Duitsers helemaal niets meer te verliezen hadden. De nationale variant van het socialisme kwam op om de orde te herstellen maar schoot daarin verschrikkelijk door. Bovendien bleek het ook nogal verzot op regel- en bedilzucht evenals de andere vormen van socialisme.

  2. Ernst Quispel

   Het gaat ook niet om een persoonlijk aan te rekenen verantwoordelijkheid maar over de erkenning dat de cultuur waar we deel vanuit maken nogal wat narigheid veroorzaakte.
   Het gaat om bewustwording, iets wat de Duitsers wel voluit hebben gedaan en wij niet.

 6. Duckday

  Deze over het paard getilde vrouw wil het goed praten wat ze nu fout doet Je kunt niet terug blijven kijken Maar je kunt het nooit vergeten Zi moet eens begrijpen dat deze mensen een andere mentaliteit hebben en een andere denk wijze dat gewoon niet past in deze wereld Als iemand je een vrij land aan bied met alle mogelijk heden dan pak je dat aan met beide handen en verdwijnt in de massa Maar nee de bevolking moet zich aan passen aan hun Er is nog nooit massaal verklaard door hun zelf dat wat er gebeurd niet goed is en massaal afgekeurd Maar nee alleen wat zij doen is goed

 7. Ben Zine

  Deze Protestants-Christelijke muts, opgevoed door een dominee met socialistische sympathieën, heeft met haar Moeder Theresa complex Duitsland voorgoed veranderd, en niet ten goede. Met haar dwaze, impulsieve en ondoordachte immigratiepolitiek (“Wir schaffen das”) wilde zij koste wat het kost Duitsland in de wereld het imago geven van een land met compassie, goedertierenheid, barmhartigheid en ontferming. Hiermee wilde ze definitief afrekenen met het schuldgevoel over de Holocaust. Bovendien… Wat zou haar vader trots op haar zijn geweest ! Dat ze ondertussen heeft veroorzaakt dat vrouwen en Joden zich nu niet meer veilig kunnen voelen in Duitsland, tja, daar had mevrouw even geen rekening mee gehouden… Haar obsessie om “goed” te doen won het van haar gezonde verstand. Maar nu gaat, ook in haar labiele en gemankeerde psyche, langzaam maar zeker het knagende besef opspelen dat ze een kolossale fout heeft gemaakt door al die mensen naar Duitsland te halen, in plaats van ze ter plaatse in de regio te helpen. Om haar gezichtsverlies nog enigszins te kunnen beperken gaat ze de Duitsers nog maar eens, voor de zoveelste keer, het oude schuldgevoel inpeperen, met als enige reden om haar eigen rampzalige beleid te legitimeren. Net als Adolf Hitler staat Angela Merkel symbool voor een Duitse tragedie.

  1. Seneca

   @ Ben Zine
   wat je ook denkt van Merkel – waar ik het mee eens ben overigens – het zijn de Duitsers die deze communistische muts wederom op het schild hebben gehesen. op het moment dat dit kreng de opdracht gaf om alle kerncentrales te sluiten, wist ik dat dit loeder echt niet te vertrouwen is.

   1. Ernst Quispel

    Merkel gaf niet in haar eentje de opdracht de kerncentrales te sluiten, dat deed ze op basis van een brede consensus in de Duitse politiek.

   2. Frits Jansen

    Het sluiten van die kerncentrales is onzinnig, maar de mensen wilden het. Opgestookt dor de groenen waren Duitsers opeens massaal tegen kernenergie, en Merkel telde de knopen van haar eeuwige Merkel-jasje en volgde subiet.
    Het was geen referendum, maar het kwam dicht in de buurt. Wel wrang dat critici nu Merkel verwijten zonder protest dit “referendum” gevolgd te hebben.

    Ach, we zullen zien wie wint: onze kernenergie-economie of de Duitse windenergie-economie. De Duitsers kunnen alsnog winnen!

    1. Holland

     De windmolenparken hebben het landschap van Duitsland voorgoed veranderd en verpest. Ik ben goed bekend in de Vulkaneifel, een prachtige streek die tot voor zes jaar ongerept en authentiek was. Nu toornen boven alle heuvels groepen van 15 tot 30 giganten-molens uit, sommige tot een (rotorblad)hoogte van boven de 200 meter. Het landschap is daardoor dramatisch veranderd en ik heb nog geen Duitser gesproken die daar blij mee is.

     1. eRik2017

      @Holland
      Frits is nog veel erger dan zijn maatje Wim. Pas hier echt mee op.
      Frits meent dat mensen die hoogbegaafd zijn, complexe zaken kunnen bevatten maar minder goed kunnen communiceren door bijv. autisme, geen waarde toevoegen aan de samenleving, eigenlik huisvuil zijn of iets van die misselijkmakende strekking.

    2. Ernst Quispel

     Duitsland heeft met die, inderdaad impulsieve, beslissing wel een voorsprong genoeg in duurzame energie. Op termijn zal dit een bijzonder belangrijke en goede beslissing blijken te zijn geweest.

     In Nederland is overigens op dit moment iets vergelijkbaars gaande. We hebben met algemene instemming, van links tot rechts in de politiek, het lichtzinnige besluit genomen dat we stoppen met de gaswinning in Groningen. Iedereen is enthousiast maar weinigen beseffen de enorme financiële en infrastructurele impact. Het zal ons op vergelijkbare wijze als in Duitsland dwingen geforceerde stappen te zetten in de richting van duurzame energie en dat zal, inderdaad, ondermeer tot gevolg hebben dat we dit land moet volplempen met windmolens.

  2. rafi

   Goede analyse. Dat wijf vlucht nu naar voren. Dat dwaze Duitse volk wil liever de zekerheid en stabiliteit van decennia lang onveranderlijk een dwaas aan het roer, dan de ‘chaos’ van ‘zo snel alweer’ nieuwe verkiezingen. Ook dit gefrustreerde volk krijgt wat het verdient. Probleem is alleen zijn nabijheid (wat a fortiori geldt voor frankrijk – had Hitler maar Parijs ipv Rotterdam gebombardeerd. Die sukkel…

 8. Frits Jansen

  Om dit te begrijpen moet je de Duitse cultuur kennen. Ik denk dat ik daar een beetje verstand van heb. Collectief schuldgevoel is heel sterk bij de Duitsers, nog steeds.
  Kijk het briljante “DWDD University” college van NOS Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars nog maar eens na.

 9. Ni28

  Je kunt je ook te lang schuldig blijven voelen met als resultaat dat je je aan iedereen overgeeft. De nieuwe generaties die niets meer mee te maken hebben zullen daarmee getroffen worden zoals door de overmatige migratie die geen stro in de weg gelegd wordt juist door dat schuldgevoel. Je moet van geschiedenis leren maar je moet er niet in blijven hangen. Zo blijft een onoverbrugbare kloof bestaan die alleen averechts werkt.

  1. Ben Zine

   +++++

 10. Mariposa78

  Ik durf zelfs te stellen dat W.H. zal ontkennen dat er op januari 16 1966 in Spanje Palomares, Andalucia 4 waterstofbommen zijn gevallen.

  1. eRik2017

   @Mariposa78
   Ik zou niet ingaan op reacties van Ernst-Wim. Hij zuigt zich aan je vast, en zuigt, zuigt, zuigt en zuigt.

   1. Pit

    @Erik: Grappig dat Wim acteert op zijn initialen. 😉

 11. P.Sisterons

  Wat is het toch ook een zielig hoopje mens. Daar kunnen ze de oorlog mee winnen.

 12. Dollaert

  Mevrouw Merkel-Kassner, Er zijn 15 miljoen Duitsers omgekomen in de tweede wereldoorlog. 15 miljoen !! Mannen , vrouwen en…kinderen! Laat dat getal ook eens op u inwerken.
  Duitsland heeft ongeveer de helft van haar grondgebied verloren na 1945.
  Ook dat zijn feiten mevrouw Merkel, of hoe u heten mag..

  1. Kodi

   A compilation of Muslim clerics, Imams and commentators from across the Muslim world showing a worrying trend of anti-Semitism — NOT ROOTED IN THE EXISTENCE OF ISRAEL. Including calls for genocide, blood libels and verses from Koran and Hadith calling for the extermination of Jews regardless of Zionism.
   The compilation was prepared by Memri Founder for his Presentation at the U.N.:

   http://kitmantv.blogspot.nl/2010/11/memri-president-on-muslim-jew-hate-and.html

 13. Kodi

  Sarrazin: alleen grensbewaking kan asielramp voorkomen
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/10/Sarrazin-alleen-grensbewaking-kan-asielramp-voorkomen-2703879W/

  Image
  Volgens de Duitse denker Sarrazin is Duitsland hard bezig zichzelf te vernietigen. – Foto:APA

  Als de Europese buitengrenzen niet worden bewaakt, moet Duitsland tot nadere orde alle grenzen dichtgooien. Op dit moment doet zich in Duitsland een onttakelingsproces voor dat vergelijkbaar is met dat van het Ottomaanse Rijk.

  Dat zegt de Duitse econoom Thilo Sarrazin in een interview met de Volkskrant.

  Moet je dit willen?
  Volgens Sarrazin heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gelijk als ze zegt dat Duitsland ‘in staat is’ om de vele asielzoekers op te kunnen vangen.

  De vraag is volgens Sarrazin of je dat moet willen: ‘Natuurlijk lukt het ons als sterk land om 1 miljoen vluchtelingen te huisvesten. Niemand van hen zal verhongeren of bevriezen. Ikzelf woon met mijn vrouw in een huis met acht kamers. Dus ja, in theorie zou ik daar asielzoekers kunnen onderbrengen. De vraag is echter of ik dat wil’.

  Vloedgolf
  Het antwoord op die vraag is ‘nee’, geeft Sarrazin toe. ‘We staan aan het begin van een vloedgolf. Na de eerste golf verzekert de dijkgraaf: ‘Wir schaffen das’. Maar als op de eerste golf een tweede en een derde volgen, en die golven worden steeds hoger, dan ‘schaft’ hij het op een zeker moment niet meer. En vluchtelingen opvangen is één ding, hen integreren, is een nog veel grotere opgave’.

  Anders dan Merkel denkt Sarrazin niet dat al die asielzoekers Duitsland zullen verrijken. In zijn boek Duitsland schaft zichzelf af schreef hij eerder dat multiculturalisme vooral leidt tot ‘verdomming’ van de samenleving.

  Gutmenschen
  Waarom zou je dat toejuichen?, vraagt Sarrazin zich af. ‘Ik ben heel sceptisch over die ‘Gutmenschen’,’ zegt hij. ‘Ze doen mij een beetje denken aan de dames van goede huize die tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleegster hun patriottistische plicht deden: pure symboliek. Die mensen die vluchtelingen verwennen zijn dezelfden die ook soepkeukens inrichten voor Berlijnse bijstandsgerechtigden omdat die anders van de honger om zouden komen. Onzin, want met een uitkering komt niemand in de sfeer van primaire levensbehoeften iets tekort. Tenzij de ontvanger het geld voornamelijk aan bier en sigaretten besteedt,’ zegt Sarrazin die lang wethouder Financiën in Berlijn was.

  Maar waarom drukken de meeste Duitse politici de handen op de oren wanneer zij kritiek op massa-immigratie en de multiculturele samenleving horen? Dit heeft volgens Sarrazin te maken met de ‘omgekeerde grootheidswaan’ waar Duitsland last van heeft. ‘Ooit wilden we de grootste veroveraars van de wereld zijn met het grootste leger en de grootste vloot, nu hechten wij ons eraan dat we de grootste booswichten waren…. Sinds een jaar of dertig staat het Duitse schuldcomplex elke onbevangenheid bij de benoeming van reële problemen in de weg.’

  Kantelpunt
  Sarrazin verwacht hoe dan ook dat ook in Duitsland de zaak enigszins zal kantelen. Hij richt zijn hoop op de eurosceptische partij Alternative für Deutschland. Hij verwacht dat deze partij zich zal ontwikkelen van vaste coalitiepartij van de CDA/CSU. ‘Een rol die lijkt op die van de Deense volkspartij’.

  Voor Duitsland zou dit betekenen ‘dat de grenzen dichtgaan, in afwachting van een serieus te nemen bewaking van de Europese buitengrenzen’. ‘Het is toch te gek voor woorden dat onze minister van Defensie onlangs moest erkennen dat hij niet in staat is de grens met Oostenrijk te vergrendelen?’ Volgens Sarrazin is het onmiddellijk sluiten van de grenzen noodzakelijk om een grote asielramp te voorkomen. Wat gebeurt er als Duitsland op deze manier doorgaat? ‘Dan voorzie ik dat Duitsland een onttakelingsproces zal doormaken dat lijkt op dat van het Ottomaanse Rijk. Na de nederlaag voor de poorten van Wenen heeft het nagelaten de nodige hervormingen door te voeren. Dat werd het land niet meteen fataal, maar luidde wel een neergang van bijna 300 jaar in’.

  Elsevier

 14. Bes Tolen

  Veel van wat ons als geschiedenis wordt voorgehouden, is nooit gebeurd of is geheel of voor een belangrijk deel vertekend. Dat geldt al voor wat vandaag of gisteren al of niet is gebeurd, laat staan duizend of tweeduizend jaar geleden.
  Wat de islam betreft, kunnen we er van uit gaan, dat er wortels van nog oudere godsdienst in zitten. In het bijzonder de Bel/Baälgodsdienst. Dat was ook de godsdienst van de eerste joden voor er sprake was van joden. Welaan, dit verhaal dat ik nu presenteer, hoeft niemand te geloven. Zo kan ik bij veel geschiedenis een andere visie zetten. Maar wat ik het verstandigste zou vinden, is alle totalitaire stelsels tegen te gaan en op te ruimen. Dat moet m.i. eigenlijk de opdracht voor de hele mensheid zijn. Maar dat gebeurt niet om de eenvoudige reden, dat (aspirant) machthebbers alle belang hebben bij totalitaire stelsels.

 15. Bes Tolen

  Een slechte vergelijking van Sarrazin. Het Ottomaanse rijk bestond stel 800 jaar (te rekenen vanaf 1096 af) en opvolger Turkije is zelf sterk uit de afkalving van het Ottomaanse rijk gekomen zodat het nog altijd agressieve pretenties heeft, die bepaald inhoudelijk zijn en ook gevreesd en door het buitenland moeten worden geaccepteerd. Duitsland is evenwel een land, dat Sarrazin zegt het zelf, zichzelf opheft. Duitsland wordt geregeerd door gekken, die het land en daarmee ook de buurlanden voor grote problemen stellen, die onoplosbaar zullen blijken. Angela Merkel heeft de leiding over een politieke partij, die helemaal niet deugt. De CDU is een partij van christenen, veelal met totalitaire opvattingen. Daar wringt hem de schoen. Dat kan niet anders leiden dan tot één grote ramp. Mee omdat van de rest van de partijen bijna alle, op het binnenlandse politiek correcte klimaat is aangepast. Wat men zich ook door veel buitenland laat opdringen waaruit het gebrek aan ruggengraat en kritisch denken van Duitsers blijkt. Dat Merkel de bondskanselier is, hoeft geen verwondering te wekken. Zij is meer dan voldoende geïndoctrineerd in christendom en communisme en dat zo iemand in een politiek verdorven klimaat van cultureel marxisme de macht krijgt, is de enige logica in het hele verhaal.
  Een punt is dat de CDU waarvan de voorganger al slechte diensten bewees aan democratie in Duitsland, de enige partij op rechts mocht en mag zijn. [Merkwaardig genoeg was de in Beieren toegestane partij CSU van enigszins betere waar. In tegenstelling met wat veel mensen denken, was het juist Franz Josef Strauss die hardhandig voorkwam dat Beieren een autoritair geregeerde christelijke d.w.z. Rooms katholieke deelstaat werd. Beieren was voordien onvoorstelbaar autoritair].

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.