Forum voor Democratie start actie om referendum te houden over afschaffen referendum

“Afschaffen referendum niet zonder referendum!”

Forum voor Democratie is er niet over te spreken dat het dictatoriale nachtmerriekabinet-Rutte III van plan is om ons het raadgevend referendum te ontnemen. Daarom is de partij bezig met het opzetten van een actie om een referendum te houden over… het afschaffen van het referendum.

Nou wil de regering dat voorkomen — door de referendumwet niet van toepassing te verklaren op de nieuwe afschaffingswet — maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Zo is de opstelling van het kabinet in strijd met de huidige wetgeving. De nieuwe wet — de afschaffingswet — kun je niet onttrekken aan de referendumwet omdat die referendumwet van toepassing is nog voordat de nieuwe wet actief wordt.

En zelfs als dat wel zo zou zijn kan de publieke opinie de politiek wellicht zo ver krijgen om alsnog een referendum te houden. Want ja, Den Haag zwicht soms voor druk. Niet vaak — helaas — maar heel af en toe gebeurt dat wel degelijk.

Thierry Baudet nam tijdens het debat over deze materie minister Ollongren en CDA’er Harry van der Molen dan ook hard onder vuur. Zijn aanvallen op beide anti-democraten waren bijna inspirerend om te zien.

Maar: zulke aanvallen zijn leuk maar halen verder jammer genoeg weinig uit. Er is meer voor nodig om het referendum te behouden. Deze actie van FVD, waarbij mensen nu opgeroepen worden om zich voor in te tekenen, dóét dat dan ook.

Op het moment van schrijven hadden meer dan 13.000 mensen zich al ingetekend. Let wel, het verzamelen van handtekeningen voor een referendum kan pas worden gestart na de publicatie van de desbetreffende wet in de staatscourant. Door je emailadres hier achter te laten zal FVD je informeren zodra dat gebeurt. Vervolgens kun je dan terecht op de website van FVD om het aanvragen van een referendum te tekenen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Adriaan

  Een raadgevend referendum heeft met dit huidige dictatoriale kabinet geen enkele zin. Het kost handen vol geld en het kabinet legt de uitslag naast zich neer. Het is een schijn democratie. Er moet een bindend referendum komen. Maar of we dat er door krijgen, daarover heb ik mijn grote twijfels. Eigenlijk bestaat democratie helemaal niet.

  1. swetsnek

   Precies en in een niet bestaande democratie hoef je ook niet meer te stemmen, dus laat mooi wapperen zou ik zeggen .Ik doe mijn eigen ding wel

   1. Michael van der Galien

    “Ik doe mijn eigen ding wel.”

    Oh ja? Voor hoe lang precies? Want als de boven ons gestelden dat “jouw ding” ze niet aanstaat doen ze daar meteen iets aan. En dan?

    1. swetsnek

     Kijk nou komen we ergens. en als het voor een groot deel van de Nederlanders het niet aan staat wat er nu gebeurd mogen wij, en nu praat ik in het meervoud er ook iets aan doen of zijn wij gewoon de lammeren die lekker mak naar de slachtbank gaan ???????

    2. swetsnek

     Deze regering kweekt met zulke arrogantie anarchie. Ik denk er zo over en met mij vele Nederlanders. De regeringspartijen kunnen wel denken net als Juncker het waait wel weer over maar het is en blijft gevaarlijk Nederland wordt een kruitvat mark my words

  2. Pit

   @Adriaan: Er moet een bindend referendum komen.

   Dat zeker. Toch is iets beter dan niets en het mooie van de raadgever is dat meteen duidelijk wordt dat de regering helemaal nooit doet wat de kiezer wil. Daarmee is bewezen dat er geen democratie bestaat in Nederland.

 2. Ben Zine

  Het is een begin, maar aan “raadgevend” heeft het kabinet schijt. Alleen een bindend referendum zet zoden aan de dijk. Maar dit in ieder geval een begin, een goed initiatief van het FvD. Actie vraagt nu eenmaal om reactie. Als je toch ziet wat er allemaal gebeurt anno 2018, de sleepwet, de afschaffing van de mogelijkheid voor een volksraadpleging, de voortgaande censurering van media en de daaruit voortvloeiende inperking van de vrije meningsuiting en -vorming, de pervers grote geldbedragen die worden afgedragen aan de bodemloze EU-put, de voortgaande islamisering… Als overheid creëer je op deze manier langzaam maar zeker steeds meer draagvlak voor een revolutie. Er zou zomaar een omslagpunt kunnen komen, een moment waarop de bevolking zegt: Tot hier en niet verder. Een moment dat het onacceptabele door de burgerbevolking niet langer meer wordt geaccepteerd. Maar misschien ook niet. Angst, lafheid, gezapigheid en desinteresse zijn ook menselijke eigenschappen, waardoor mensen zich willoos laten leiden en manipuleren. Waardoor ze liever met een zak chips voor de buis hangen om naar Boer Zoekt Vrouw te kijken, in plaats van in actie te komen. De tijd zal het leren…

 3. Ni28

  Elke actie om de referendumwet te redden is er een. Goed dat iemand actie onderneemt. Niet roepen maar doen!

 4. Ni28

  Uiteraard is een verplichte bindend referendum beter dan een raadgevende maar tot de tijd dat de burger leert om na te denken om de bindende referenda aan te kunnen is een raadgevende referendum een mooi middel. In Zwitserland bestaat de traditie al zo lang en men is het gewend terwijl hier moet het zich pas ontwikkelen.

 5. Lex

  Door je emailadres hier achter te laten zal FVD je informeren zodra dat gebeurt.

  Dat kost je wel minimaal €5,- om dit te kunnen doen.

  Ja daag ik ga niet FVD spekken.

  1. swetsnek

   Dat is niet waar Lex je hoeft helemaal geen geld over te maken. Dat kan maar is geheel vrijwillig wel goed kijken he .

  2. Archetype01

   onzin!

 6. Fortiori

  “Angst, lafheid, gezapigheid en desinteresse zijn ook menselijke eigenschappen..” Dit is de kern van de zaak. De burger moet in de benen komen. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen. Vraag eens om je heen waarover het gaat. Het wordt je al bijna kwalijk genomen als je erover begint.

 7. Babaji538

  Ik zou zeggen, onbeperkt aansluiten
  bij de duiding van NRC, Elsevier & De Volkskrant.

  Petra Hermans

 8. Ni28

  Het ontbreken van reacties van trollen is een steun voor de referendum behoud.

  1. Bon-vivant

   Ik heb anders al vele trollen voorbij zien komen bij dit item:
   swetsnek, Pit, Ben zine, Ni28, Fortiori, …

   1. toetssteen

    Zei de troll genaamd b_v.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.