Nederlandse oorlogsheld Marco Kroon doodde terrorist die hem eerder martelde. Dus?

Geen categoriefeb 08 2018, 12:00
"Het was hij of ik."
In het Algemeen Dagblad van vandaag vertelt Marco Kroon dat hij tien jaar lang een geheim met zich meezeulde, maar dat hij nu eindelijk openheid van zaken wil geven. Hij blijkt namelijk een terrorist in Afghanistan gedood te hebben; een terrorist die hem eerst gevangen had genomen, en daarna wekenlang mishandelde en vernederde. Toen Kroon vrijkwam ging hij op zoek naar de terrorist... wat uiteindelijk uitmondde in een vuurgevecht.

De man probeerde te achterhalen wat Kroon in Afghanistan deed en wie hij was. Kroon gaf geen informatie prijs en wist zijn operatie geheim te houden, schrijft hij. Toen Kroon om onduidelijke redenen werd vrijgelaten, maakte hij wekenlang jacht op de man omdat hij volgens Kroon zijn operatie en die van zijn makkers in gevaar kon brengen. Niet met het doel om hem te doden, maar om hem gevangen te nemen.

"Het was hij of ik," schrijft Kroon over het moment dat hij de terrorist zag en hem wilde overmeesteren. Helaas werkte die niet mee. Hij greep zelfs naar zijn wapen. Logischerwijze reageerde Kroon meteen door zijn wapen te gebruiken. "Ik moest nu aan mijn leven denken," aldus de oorlogsheld. "Flitsen van zijn brute handelingen tijdens mijn gevangenschap kwamen in een klap weer allemaal boven. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood."
Eerder vertelde Kroon niet al deze details omdat hij "het onderzoek van het OM niet wilde dwarsbomen." Want ja, in Nederland moet een soldaat zich buitengewoon goed kunnen verdedigen als hij een terrorist om zeep helpt. Triest, maar waar.
Nog steeds geeft hij niet alle informatie prijs, wat eerst en vooral komt doordat hij deze operatie uitvoerde voor de MIVD, de militaire inlichtingendienst. Details van de missie zijn nog steeds geheim. Als hij die informatie met het grote publiek deelt kan hij veroordeeld worden, wat hij natuurlijk wil voorkomen.
Een interessant verhaal hoor, maar ik heb wel één kleine vraag: dus? Ja, hij heeft een man gedood. Een terrorist. Een knettergekke klootzak die hem wekenlang mishandelde en vernederde. En hij schoot die gek neer toen die een greep naar zijn AK47 deed.
Dat is interessant om te lezen, maar om er nou heel geschokt over te doen. Het was oorlog. Kroon was op een missie. Hij moest terroristen bestrijden. Die terroristen wilden hem juist doden. Tja, dan gebeurt er het één en ander, ja.
Kan iemand mij uitleggen waarom dit hoegenaamd het gesprek van de dag is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten