Volkskrant moet concluderen: documentaire over DENK ongeveer net zo objectief als ‘Jesse’

Vanavond kunnen DENK-fans en andere geïnteresseren inschakelen bij de EO voor een documentaire over de Nederturkse partij. De Volkskrant mocht het alvast bekijken, en zelfs deze linkse spreekbuis moet concluderen: het schort nogal aan objectiviteit.

Pak maar alvast een bak popcorn, een zak chips of een andere versnapering, want vanavond wordt het weer een avondje gezellig tv-kijken, met in de hoofdrol niemand minder dan Neêrlands favoriete politieke komieken: Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. In een anderhalf uur lange zit kunnen we meekijken met de DENK-heren tijdens hun campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, inmiddels alweer een jaar geleden. De beschrijving van de documentaire luidt als volgt:

ONZE MANIER VAN LEVEN volgt de oprichters van politieke partij DENK, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Niet eerder is het politici met een migrantenachtergrond gelukt om met een eigen partij in het Nederlandse parlement gekozen te worden. Terwijl andere media tijdens de campagne buiten de deur worden gehouden, heeft documentairemaker Jack Janssen vanaf de oprichting van DENK toegang achter de schermen. Door zijn camera beleven we het roerige verkiezingsjaar (…)

Wacht even: klinkt dat niet ergens heel erg bekend? Waar hebben we eenzelfde opstelling toch eerder gezien? Een documentairemaker die exclusief een politicus mag volgen tijdens de campagnetijd… ohja, wacht: vertoont het misschien gelijkenissen met ‘Jesse’, de documentaire over Jesse Klaver’s aanloop naar de verkiezingen van maart vorig jaar? Die film kreeg destijds nogal wat kritiek te verduren, toen duidelijk werd dat het een pure propagandafilm was waarin de supersterstatus van de GroenLinks-voorman nog even lekker vergroot werd. Dat zal deze keer toch niet het geval zijn hè? Laten we er even wat citaten bijpakken uit de review van de Volkskrant – doorgaans niet zo kritisch op links – over de DENK-film te zeggen:

“Wat de film vooral toont is het verhaal dat de twee politici graag uitdragen; dat van een heroïsche strijd van underdogs tegen de gevestigde orde.”

En:

“Het is niet het hele verhaal.”

Oei. Dat klinkt niet al te positief. Het klinkt bijna alsof we – net als bij ‘Jesse’ – niet op een heel onpartijdig beeld van DENK hoeven te gaan rekenen. Alsof er alleen maar te zien valt wat de heren ons willen laten zien. En warempel, dat blijkt ook zo te zien, zoals uit dit voorbeeld blijkt:

Janssen is erbij in Breda wanneer de eerste lokale afdeling wordt opgericht. Hier schiet de partij lokaal wortels, zegt Kuzu. ‘Wij laten elkaar niet los’, zegt Öztürk met gedragen stem. Het liep anders. Breda was eveneens de eerste afdeling die Denk na de verkiezingen de rug toekeerde. Het zit niet in de film.

En dat blijkt niet het enige belangrijke stukje DENK-historie te zijn dat niet terug te zien zal zijn vanavond. Het uiterst pijnlijke vertrek van Sylvana Simons bij DENK – zelfs zij hield het daar niet uit – wordt wel even besproken, maar over de echte redenen blijven de DENK’ers vaag. Echt antwoorden op de echte interessante vragen krijg je als kijker allesbehalve. En dat is niet zo gek: in de film wordt duidelijk dat de filmmaker slechts welkom was zolang hij zich conformeerde aan de strenge censuur die typisch is daar. Kritisch zijn wordt niet geduld:

In een ander fragment stelt de documentairemaker vragen over de inzet van twittertrollen door Denk. We worden geframed, is de eerste reactie van de politici. ‘Spijtig dat jij daar enigszins in meegaat’, zegt Kuzu tegen Janssen. De kijker denkt: de journalist is welkom, maar hij moet wel op zijn tellen passen.

Mocht je dus willen kijken, kun je je borst natmaken voor een stevig stukje DENK-propaganda. Voor wie nog durft: ‘Onze manier van leven’ is vanavond vanaf 22:55 bij NPO 2 te zien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Supernoodle

  Een anti Nederlands sentiment kan alleen nog maar bij de hedendaagse christelijke/EO mafklappers bij de NPO.

  Christenen zoals de E.O zijn de ergste vijanden.
  Waarom? Die malloten zien hun ergste vijanden niet, ook niet als ze direct voor zich staan zien ze het niet.

 2. eRik2017

  LEES DIT!
  “In een ander fragment stelt de documentairemaker vragen over de inzet van twittertrollen door Denk. We worden geframed, is de eerste reactie van de politici. ‘Spijtig dat jij daar enigszins in meegaat’, zegt Kuzu tegen Janssen. De kijker denkt: de journalist is welkom, maar hij moet wel op zijn tellen passen.”

  Trollen zijn er nog steeds, vooral hier op DDS om mensen tegen elkaar op te zetten, boos te maken en dingen te laten zeggen, en vervolgens met het vingertje te wijzen: Kijk eens hoe racistisch, etc.

  #trollen #ontwimmen #RaadVanWim

  1. Pit

   @Erik: Ik was toch al niet van plan om te kijken. Trollen zijn het kijken niet waard.

 3. buitenbeentje

  Ik pas, dank je

 4. A3aan

  Kijken? Naar kuzu en consorten, neen, dank u wel.

  Géén partijen op basis van religie en al helemaal de achterlijke ideologie genaamd islam. Bovendien, een knecht kan geen twee meesters dienen derhalve zijn personen met dubbel paspoort uitgesloten van publieke functies. Géén kamer lid met óók een niet Nederlands paspoort, dáár zult u het mee moeten doen.

 5. Babaji538

  Mensen trekken veel te snel, de conclusies,
  als eerder vermeld.
  Voor zover het een conclusie, dan waardig
  is te benoemen.
  Bovendien vind ik het eerlijk dat ‘DENK’
  verder zo’n 85% negatieve aandacht, vanuit
  de overheid mag ontvangen.

  Petra Hermans

 6. 030JdV

  Volgende journalistieke brouwsel van Jack Janssen: Noord Korea: Arbeidersparadijs en opkomende nieuwe vakantiebestemming.
  Jack krijgt een rondleiding door de diverse Noord Koreaanse pretparken en musea, verblijft in een all-inclusive resort en ontmoet de charismatische leider van het ongelofelijk mooie maar onbekende land.

 7. penis aqua di rosa

  Ik zal wel oppassen om de kijkcijfers voor dit stuk propaganda op te krikken. Bij mij gaat de TV voor wat betreft NPO vanavond zeker 200% op zwart.

 8. Ernst Quispel

  Ik vind het een goede zaak dat DDS zich hier op een kwaliteitskrant baseert.

 9. sjun

  Wie kijkt er eigenlijk nog NPO?

 10. Gerlos

  Ga niet kijken of luisteren want anders is mijn weekend naar de verdoemenis door die idiote volgelingen van sultan dictator Erdogang, nee komieken van DENK dit gaat het niet worden, misschien dat er wat Nederturken willen kijken, indien ze het kunnen volgen want ja de Nederlandse taal is niet makkelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.