Wordt Thierry Baudet gedemoniseerd?

Is een Pim-Fortuynscenario denkbaar met Thierry Baudet? Ik denk het wel, want er zijn opvallende overeenkomsten te vinden in de manier waarop Fortuyn destijds werd aangepakt door de gevestigde politieke elite en een groot deel van de mainstream media. En waarom zou zich niet nog eens hetzelfde scenario kunnen voltrekken? Één opgehitste gek is al genoeg zoals we bij Fortuyn hebben kunnen zien.

Terugkijkend naar het debat in de balie van afgelopen weekend was het bijna surrealistisch om te zien hoe de gevestigde partijen Thierry Baudet probeerden te framen als een racist. Onwillekeurig moest ik, vooral door het optreden van Pechtold, terugdenken aan het slotdebat in maart 2002 na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen met Melkert. Misschien niet helemaal dezelfde zurige stijl, maar wel uitlacherig, weinig op de inhoud maar vooral op de man. Pechtold ging nog net niet zo ver om Thierry Baudet als minderwaardig mens te bestempelen, zoals pvda-coryfee Marcel van Dam ooit bij Fortuyn deed. Maar de centrale boodschap van vooral Pechtold was duidelijk: Thierry Baudet en zijn partij zijn racistisch en het is ethisch niet verantwoord om met zo’n club samen te werken.

Spelen met vuur
Nu is in Nederland de kiezer niet achterlijk. Hoe harder de criticasters van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie met valse argumenten tekeer gaan, hoe meer aanhangers hij zal krijgen. Immers; het grootste deel van de bevolking doorziet de pogingen van de gevestigde politiek om hem te demoniseren. Zo is het niet ondenkbaar dat die boemerang van Pechtold en consorten wel eens ongenadig hard in hun gezicht zal terugkomen. Intussen is het kwaad wel geschied. Er zijn ook mensen die dit niet door hebben. Maar aan één gek heb je genoeg, zoals we in Nederland destijds met de moord op Pim Fortuyn zagen. Politici en ook media die hun best doen om Baudet te demoniseren spelen daarom op een totaal onverantwoorde manier met vuur.

Met de verkiezingen van maart 2018 in het vooruitzicht snap ik best wel dat bij de traditionele partijen het dun door de broek loopt nu FVD hoog blijft scoren in de peilingen. Om Baudet en Hiddema te stoppen is alles geoorloofd, zelfs karaktermoord. Zo begon het ook met Fortuyn. De kans is en blijft heel reëel dat een of andere extremist zich het hoofd op hol laat slaan. En waar dat toe kan leiden, weten we sinds de moord op Pim.

Marginaliseren
Het schokkende is dat ik het gevoel heb dat veel van Baudets criticasters uit de politiek en de media heel goed beseffen wat de gevolgen kunnen zijn om hem op basis van valse argumenten te marginaliseren. Dan heb ik het niet alleen over het risico van een mogelijke moordaanslag, maar ook omdat het als politicus kennelijk niet meer mogelijk is om te zeggen wat men denkt. Is dat laatste niet een absolute voorwaarde voor een werkende democratie?

Baudet is the new kid on the block die in de peilingen momenteel veel gevestigde partijen achter zich laat en dat steekt. Helaas is de les die de politiek en de mainstream media hebben gehad met de moord op Pim Fortuyn niet voldoende geweest. Als ik dan mensen als Pechtold en Klaver bezig zie om Baudet te framen als racist dan krijg ik last van plaatsvervangende schaamte. Vooral omdat ze al te goed weten dat zoiets letterlijk dodelijk kan zijn. Kennelijk is bij de strijd om de kiezers alles geoorloofd.

Over de auteur:
Evert van Wijk is communicatieadviseur en auteur van boeken over mediatraining en debattechniek. (www.mediatrainingbenelux.nl). Ook schrijft hij boeken over cultuurverschillen tussen België en Nederland. (www.cultuurverschillenbelgienederland.nl).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Pit

  Baudet kan deze onzin prima ten goede gebruiken. Hij heeft de NPO niet nodig, hij heeft eigen kanalen waarmee hij de kiezer 2.0 mee bedient.

 2. Ernst Quispel

  Evert van Wijk is een fanatieke Baudet-aanhanger en in die kringen is huilie-huilie de kern van de politieke strategie.

  https://twitter.com/evertvanwijk/status/921088266706800640

  1. Top

   Blablabla! Blaaskaak en flauwekul verkoper!

   1. Pit

    @Top: Zie je Wim dan zie je Tom.

    #onttommen #ontwimmen

    1. Vit

     Wat zal die Wim zich eenzaam voelen zonder vrienden, eigenlijk wel een beetje zielig.

     1. Pit

      @Vit: Dat is ook zo Vit, het is aandoenlijk. Maar okay, ik was erbij toen Wim kansen kreeg, ook ik gaf hem kansen. Maar het trollenbloed is inmiddels gestold en Wim is opgegeven.

     2. Ernst Quispel

      DFTT.

 3. Tom, Enschede.

  Elke onbenul wordt tegenwoordig gedemoniseerd (op handen gedragen) door nog grotere onbenullen.

  1. Tom, Enschede.

   Wat ik dus wil zeggen is dat dit geen typen zijn die je kunt/kan vertrouwen het zijn galballen de populaire jongetjes van de klas die proberen indruk te maken en stemmen krijgt en laat ze vooral niet besturen.

 4. DolleDries

  Niet zo zielig doen met Baudet, hij was gewoon slecht gisteren en kreeg les van Wilders. Moet nog veel leren. Het gaat te snel voor hem
  Alexander Prethouse van Penthouse 66 is die kwijt, die heeft zich racistisch uitgelaten over de totale Russische bevolking en moet als de zelfde maatstaven als bij Wilders door het OM worden aangehouden voor de rechtbank verschijnen.
  Weliswaar zei hij later alleen de politici zo te noemen maar dat bedoelde Wilders ook met crimineel Marokkanen. Het is wel vreemd dat zo Prethouse wijst naar Rusland terwijl hij in een corrupt geschonken Penthouse zit wat hij ook nog schandalig probeerde te verdoezelen.

  1. Vit

   Voor Thierry was het een weliswaar niet zo’n best leer moment.

   1. Pit

    @Vit: Ik denk dat het juist wél een best leermoment was.

    Overigens, door de interruptie van Wilders, kreeg Wilders de gelegenheid om Rutte en Zijlstra flink af te drogen. Daar kan Baudet het niet mee oneens zijn. Ik geef het je te doen als nieuwkomer, nog geen jaar op de kansel.

    1. Vit

     Oh ja, ik heb toch wel bewondering voor hem dat hij zich staande hield tegen dat gespuis.

     1. Pit

      Het zal hem en FVD ongetwijfeld geen windeieren leggen.

   2. Fortiori

    Dat is met recht een eufeisme voor opvliegendheid en gebrek aan controle over zichzelf in het debat. Wat dat betreft doet hij er beter aan bij Kuzu in de leer te gaan. Voor de a.s. verkiezingen belooft het anders niet veel goeds. ‘Je houd je hart vast ‘, zoals u eerder zei.

    1. eRik2017

     Ga jij @Fortiori politici van DENK en Kuzu in het bijzonder betitelen als politici waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen?

     1. Fortiori

      @eRik2017…Ik had u niet zo snel voor het bord verwacht, maar om de zaak duidelijker te maken: Het ging hier om de manier waarop er werd gedebatteerd.
      Maar dit begrijpt U heus wel.

  2. Rex Gildo

   Het was gisteren inderdaad opvallend, dat Wilders parlementair Baudet terecht moest wijzen inzake de tweeledige leugen over Poetin/Rusland door Zijlstra en de functie van Rutte omtrent deze materie.
   Wilders is natuurlijk een ervaren politicus en Baudet is nog een rookie.
   Geert gaat echter het debat uit de weg, terwijl Thierry juist de confrontatie zoekt en zich dan als Calimero gedraagt.

 5. buitenbeentje

  “Politici en ook media die hun best doen om Baudet te demoniseren spelen daarom op een totaal onverantwoorde manier met vuur.”
  “plaatsvervangende schaamte. Vooral omdat ze al te goed weten dat zoiets letterlijk dodelijk kan zijn”

  Twee heel erg naïeve uitspraken. Ja ze weten niet alleen dat het dodelijk kan zijn, ze hopen dat ook. “Pacifistisch” fascistisch Groen Links steunde het sturen van soldaten naar oorlogsgebied, want het kwam electoraal goed uit. Van “Russen zijn allemaal slecht” Penthouse weten we ook dat hij over lijken gaat en bij Asscher is moorddadig opportunisme genetisch bepaald. Rutte vindt alles goed als er maar wat te lachen is, hij oefent vast de zin “ik ben geschokt”.

  In mijn optiek sturen ze weer bewust aan op het vermoorden van een politicus, alles voor het pluche.

 6. Ni28

  De huidige politiek lijkt steeds meer op die van de communisten. Laat een andere stem niet horen. Smoor deze in de kiem. De wijze is nog anders maar niet minder vies.

  1. Bon-vivant

   Dan zal je wel een enorme hekel hebben aan de huidige Russische machthebbers.

 7. Ni28

  De aanhanger van liegende machthebbers probeert de auteur te schofferen. Iedereen kent al Quispel als liefhebber van de leugen.

 8. wheelboy

  Hij wordt idd gedemoniseerd .Penthouse Pechtold heeft er ervaring mee .Hij en Melkert en die zeurtrut van GL waren diegene die Fortuyn zwart maakte . Penthouse heeft niets geleerd van destijds .En als er straks iets gebeurd wast hij zijn handen in het onschuld .

  1. swetsnek

   Dan moet pechtold snel leren vaak achterom te kijken, dat zal die dan nodig hebben de vuile vieze rat

  2. Ernst Quispel

   Pechtold wordt aanmerkelijk vaker met de dood bedreigd dan de irrelevante fluim Baudet.

   https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/pechtold-in-rechtbank-emotioneel-over-doodsbedreiging-ik-ben-ook-gewoon-vader

   1. eRik2017

    Jeetje het was zo rustig, vreedzaam, en er waren goede respectvolle discussies op DDS zonder @Ernst-Wim
    Hoe was je sollicitatiegespek bij Oxfam @Ernst-Wim?
    #opruien #mafkees #ontwimmen

    1. Guus Geluk

     DFTT.

    2. Ernst Quispel

     DFTT.

    3. eRik2017

     Een ongeluk komt nooit alleen

     dag Guus
     dag Wim

     #ontguusen #ontwimmen #wetfarts

   2. Farn

    EQ dat is hij dan snel vergeten in de rechtbank huilie huilies doen, en nu weer als vanouds Baudet, zoals toen ook bij PIM demoniseren.

    1. Ernst Quispel

     Wat hier demoniseren wordt genoemd betreft feitelijk politieke inhoudelijke kritiek waar de inhoudelijk zwakke Baudet niet tegenop gewassen blijkt.

     1. eRik2017

      Ernst-Wim wil graag de politiek en solliciteert zicht rot! Op zijn CV verwijst hij t.a.v. zijn kwaliteiten als debater naar zijn bijdragen op DDS.

      [_] Geschikt
      [X] Ongeschikt

 9. Bon-vivant

  Als Thierry Baudet wordt gedemoniseerd, dan heeft hij dat vooral aan zichzelf te danken. De man leidt aan het spannend-jongensboek-syndroom. In dat opzicht heeft hij trouwens veel gemeen met Halbe Zijlstra (maar dit geheel terzijde).

 10. sonar

  Alle regerings partijen zijn door het ijs gezakt,allleen jammer dat men weer is boven komen drijven,wat een bijeen geraapt zooitje.

 11. Duckday

  Zonder meer en de grootste D66 is een gevaar voor de democratie CDA CU SP GroenLinks VVD zijn alleen bang de macht te verliezen

  1. Rosasolis

   @Duckday. CDA is niet bang om macht te verliezen. Ons partij heeft veel kritiek op D66, en nu helemaal tegen de corrupte VVD. Wij zijn een nog steeds een groot, sterk en stabiel partij. Als er Een partij is dat kan de coalitie redden, om een nieuwe verkiezing te voorkomen, dan is het de CDA. Maar dit is het gevaar van de Europese regering systeem van een coalitie van de winnend partijen uit een verkiezing. De UK, Canada, Amerika, en Australia hebben de winnend partij systeem. De partij die de meeste stemmen krijgt wordt de leidende partij met hun leider als Premier. Alle andere partijen gaan naar de oppositie. Ik weet niet welke
   system beter is…ik ben geen politicus. Beide regeringsvormen maken soms grote blunders of krijgen problemen met collega’s binnen eigen partij of in de coalitie.
   Persoonlijk hou ik van de coalitie vorm van regering, omdat de coalitie partners kan preventief werken tegen de opkomst een dictator leider en zijn corrupte collega’s.

 12. Blue monday

  Nee, wie zelf uitdeelt, moet ook kunnen ontvangen

  1. Guus Geluk

   ++++.

  2. Kodi

   Dus tijd dat we Pechtold/D’66 eens gaan demoniseren. Ik zeg: Doen!

 13. Rosasolis

  T. Baudet houd van sensatie en om op te vallen. Dit man houdt niet van aanwezig te zijn in een gewone debat in de 2de kamer. Maar als er een bijzonder gelegenheid is, zoals de schande van gisteren, zal hij erbij zijn. Om op te vallen en “furore” te maken. In de wereld van TV, en show-business is er een vaste regel: Je moet niet treuren als je een slechte recensie krijgt, of als de media onaardig over je schrijft. Je moet bezorgd worden als er helemaal geen aandacht, of te weinig aan jou besteed wordt!

  1. eRik2017

   @Rosa – Daarom komen er ook niet veel reacties op je Rosa.
   Je luistert teveel naar nepnieuws. Dat Baudet niet bij debatten aanwezig zou zijn, is demoniserend nepnieuws, van D66-ers Paternotte en Ollongren.
   Je stelde voor het hele Sinterklaasfeest ook maar te deleten. Waarschijnlijk ook omdat je je door dutchturks.nl had laten informeren over de zin van het sinterklaasfeest.
   Misschien dat je de NVJ kunt bellen om je over journalistiek in Nederland in te latem lichten.

   1. Rosasolis

    @eRik2017. Ik ben tevreden met hoe de artikelen en commentaren van DDS gaan.
    Vaak wordt wat ik heb geschreven door de redactie geselecteerd, onder
    “Recente reacties”. Ik betwijfel dat als mijn reacties zo waanzinnig of onjuist zou zijn, dat zij nooit zouden geplaatst worden onder dit rubriek. Men moet zelf weten
    als je wel of niet wil een reactie tot een artikel wil plaatsen, of reageren op wat een
    commentator zijn. Als u niet van mijn schrijven houdt, hoeft u niet wat ik schrijf te lezen. Ik heb nooit geschreven dat de Sinterklaasfeest moet niet gevierd worden…nep schrijven van u, Rikkie! Ik heb wel geschreven dat ik Kerst mooier vindt. Meer niet! En daarom wil ik hierbij alle commentators hierbij waarschuwen:
    TROLL ALERT!

    1. eRik2017

     Rosa, ik zal je even helpen herinneren. De recente artikelenkolom wordt automatisch door de web site gegenereerd. Het is geen trofee voor hoofkwalitatieve reaguursels.

     QOUTE
     Rosasolis 3 maanden ago Beantwoorden
     Hoewel ik Nederland altijd de Sinterklaas feest gun, hou ik er niet van. Als jonge uitwisseling studente, jaren geleden, werd ik een keer uitgenodigd om deel te nemen
     aan “pakjesavond”. Ik bracht mijn kleine pakjes voor iedereen, hoeveel ik weinig geld had. Tot mijn verassing moest ik een vreselijke gedicht voorlezen aan alle aanwezigen,
     waarvan ik in kwade licht werd geplaatst. En verder kreeg ik alleen een paar goedkope keuken artikelen als “cadeau”. Daarom was dit mijn eerste en laatste Sinterklaas avond.
     Hoe zou je voelen als je neemt de tram in Den Haag na dit grandioze pakjesavond, met
     een felle oranje plastiek vergiet op je schoot?
     Ik heb eerder geschreven over de fijne kinderfeest die wij hebben in Noord-Holland:
     Sint Maartens. Geen pietjes, geen kwade gedichten, kortom geen kwaad en geen pijn
     voor niemand. Gewoon groepjes van kleine kindertjes die rond 11 november aan je
     deur komen met een lantaarn en een liedje zingen, en dan geef je ze een paar snoepjes of appels en mandarijnen. Leuk voor iedereen, en nooit narigheid.
     Ik woon hier sinds 1970, en ben zeer trouwe Ned. burger, maar nog steeds hou niet
     van dit feest. Kan de Sint Maartens feestje het niet overnemen, tot aan Kerst? Geen probleem met pietjes met schmink, pruiken, en hoepel ooringen.
     Die enige fijne en vaak wonderlijke feest in dit tijd van de jaar is KERST! Of je gelovig
     ben, of niet, of je wil terugdenken aan oude tijden met familie en vrienden…Kerst is
     een gezellig tijd dat moet gevoerd worden. Niet iedereen heeft een kerstboom in huis,
     maar wij geven een bescheiden cadeau aan ons familie leden en aan ons vrienden, om te tonen dat wij van hun houden. Niemand heeft ons geholpen om die cadeaus af
     te leveren. Ja misschien nu via internet sites. Pietjes zijn niet nodig voor Kerst cadeautjes. De cadeau pakketten kunnen doorgaan zonder hulp van die media
     en ook zonder hulp van “pietjes”.
     ///UNQOUTE
     http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/11/sylvana-club-beweert-dokkum-is-geen-amsterdam-maar-reist-toch-naar-friesland-om-tegen-zwarte-piet-te-demonstreren/

 14. Ben Zine

  Thierry moet gewoon geen risico nemen, en zich goed laten beveiligen. Trump heeft een LEGER aan beveiligers.

 15. henkie

  Aanzetten tot moord is een geaccepteerde methode onder Nederlandse beroepspolitici, het is niet anders, deal with it!

 16. Supernoodle

  Natuurlijk wordt Baudet gedemoniseerd.
  Maar Baudet maakt zich zichzelf wel een makkelijk slachtoffer.
  Door onkunde, te hoog van de toren blazen, vooral het ego van een hoogopgeleide grachtengordel typetje (wat hij niet is)

 17. 030JdV

  Jazeker. En net zoals visionairs als Hans Janmaat, Pim Fortuijn, Theo van Gogh en Geert Wilders loopt hij grote risico’s om door eenextreem-links gehandicapte te worden omgebracht. De tijd dat ook Thierry 24×7 bewaking nodig heeft is niet ver meer. Links Nederland blijft slachtoffers maken.

 18. Frits Jansen

  Het is ook wel chantage om te zeggen dat je Baudet niet te hard mag aanpakken omdat je hem anders demoniseert en zijn leven in gevaar brengt.

  Wat hij er allemaal echt van meent weet ik niet, maar ik vermoed dat zijn reclamebureau Baudet heeft geadviseerd in te zetten op een blank oer-Nederland.

  Laat er geen misverstand over bestaan: nationalisme is fout. Ook als je er eufemismen voor gebruikt zoals “patriottisme”. Eigen superioriteitsgevoelens lijken onschuldig, maar leiden tot afwijzing van anderen.

  Baudet is daarmee ook verschrikkelijk ouderwets. Hij kletst als een bejaarde, met zijn 34 jaar. We zijn al lang deel van een Verenigd Europa, alleen zullen politici dat pas op het laatst toegeven. Multinationals hebben zoveel invloed omdat het openbaar bestuur niet in die mate multinationaal werkt, en zich dus makkelijk laat uitspelen.

  En Europa mag de strijd aanbinden tegen de rest van de wereld, China bij voorbeeld, een land dat 10 x zo veel inwoners heeft als Rusland en waar ongeveer al onze elektronische speeltjes worden gefabriceerd. China zal zo nodig ook banden smeden met Afrika.

  Terwijl onze Hollandse jongens sneuvelden in Afghanistan onderhandelden de Chinezen met de Afghanen over lucratieve contracten voor de explitatie van zeldzame metalen, die onze mobieltjes hard nodig hebben, en die maar in een paar landen te wereld te vinden zijn.

  Ik dwaal af. Wat ik wil zeggen is dat Baudet ons in een volslagen wereldvreemde 19-de eeuwse schijnwereld brengt. en we spelen het mee!

 19. Roel van de Laak

  Meneer Baudet de nieuwe premier!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.