Forum voor Democratie adviseert: stem FVD in Amsterdam, Leefbaar in Rotterdam, en Lokaal in alle andere gemeenten

Geen categoriemrt 04 2018, 12:00
De enige manier om landelijke partijen te bestraffen op 21 maart is door lokaal te stemmen. Ik zeg: doen!
Forum voor Democratie heeft de meest recente peiling van Maurice de Hond gebruikt om een stemadvies uit te brengen aan kiezers. In Amsterdam wil de partij natuurlijk dat kiezers op Annabel Nanninga stemmen, de lijsttrekker van FVD in die stad. Dat is dan ook meteen de enige gemeente waar FVD onder eigen naam meedoet. In Rotterdam heeft FVD de krachten gebundeld met Leefbaar, wat die partij ongetwijfeld extra stemmen oplevert, maar er staat geen enkele FVD'er op de kieslijst. Toch is het advies voor die stad dus: stem Leefbaar Rotterdam.
Wat de rest van Nederland betreft is Forum voor Democratie helder: wat je ook doet, stem vooral niet op een landelijke partij. Steun lokale partijen.
https://twitter.com/fvdemocratie/status/970228175274954752
Niet iedereen is even blij met dit stemadvies. Zo reageert Twitteraar Ad Fontes als volgt:
https://twitter.com/MrFontes/status/970231080220610561
Een goede vraag. Het antwoord is natuurlijk dat de PVV en de SGP feitelijk landelijke concurrenten zijn van FVD. Het zou volstrekt niet logisch zijn voor Baudet om die partijen te omarmen, zelfs niet op lokaal niveau. Als mensen eenmaal lokaal op de PVV of de SGP stemmen is het een kleine stap voor ze om dat óók te doen bij Tweede Kamerverkiezingen. Het is nogal wiedes dat Baudet dat wil voorkomen.
Daar komt nog een ander argument bij: lokale partijen zijn veel meer geïnclineerd om het lokale belang te dienen. Lokale afdelingen van landelijke partijen, daarentegen, voelen zich maar al te vaak gedwongen om de landelijke partijtop uit de wind te houden, en het beleid van die top te steunen, ook als de lokale kiezer daar toch echt anders over denkt. Door op een lokale partij te stemmen vergroot je het vertrouwen in de politiek. In ieder geval op gemeentelijk niveau.
Een prima stemadvies dus van FVD -- en één die ik alleen maar kan herhalen. Met de volgende uitzondering: de Libertarische Partij (LP) doet ook mee in een aantal gemeenten. Waar die partij op de lijst staat stel ik voor dat mensen op de LP stemmen. Nederland kan wel een met vrijheid geobsedeerde partij gebruiken, ook in de gemeente. De Libertarische Partij doet mee in Rijswijk, Stichtse Vecht, en Dalfsen. Dat zijn dus maar drie gemeenten, maar elke stem die het partijkartel minder krijgt is er één.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten