Forum voor Democratie adviseert: stem FVD in Amsterdam, Leefbaar in Rotterdam, en Lokaal in alle andere gemeenten

De enige manier om landelijke partijen te bestraffen op 21 maart is door lokaal te stemmen. Ik zeg: doen!

Forum voor Democratie heeft de meest recente peiling van Maurice de Hond gebruikt om een stemadvies uit te brengen aan kiezers. In Amsterdam wil de partij natuurlijk dat kiezers op Annabel Nanninga stemmen, de lijsttrekker van FVD in die stad. Dat is dan ook meteen de enige gemeente waar FVD onder eigen naam meedoet. In Rotterdam heeft FVD de krachten gebundeld met Leefbaar, wat die partij ongetwijfeld extra stemmen oplevert, maar er staat geen enkele FVD’er op de kieslijst. Toch is het advies voor die stad dus: stem Leefbaar Rotterdam.

Wat de rest van Nederland betreft is Forum voor Democratie helder: wat je ook doet, stem vooral niet op een landelijke partij. Steun lokale partijen.

Niet iedereen is even blij met dit stemadvies. Zo reageert Twitteraar Ad Fontes als volgt:

Een goede vraag. Het antwoord is natuurlijk dat de PVV en de SGP feitelijk landelijke concurrenten zijn van FVD. Het zou volstrekt niet logisch zijn voor Baudet om die partijen te omarmen, zelfs niet op lokaal niveau. Als mensen eenmaal lokaal op de PVV of de SGP stemmen is het een kleine stap voor ze om dat óók te doen bij Tweede Kamerverkiezingen. Het is nogal wiedes dat Baudet dat wil voorkomen.

Daar komt nog een ander argument bij: lokale partijen zijn veel meer geïnclineerd om het lokale belang te dienen. Lokale afdelingen van landelijke partijen, daarentegen, voelen zich maar al te vaak gedwongen om de landelijke partijtop uit de wind te houden, en het beleid van die top te steunen, ook als de lokale kiezer daar toch echt anders over denkt. Door op een lokale partij te stemmen vergroot je het vertrouwen in de politiek. In ieder geval op gemeentelijk niveau.

Een prima stemadvies dus van FVD — en één die ik alleen maar kan herhalen. Met de volgende uitzondering: de Libertarische Partij (LP) doet ook mee in een aantal gemeenten. Waar die partij op de lijst staat stel ik voor dat mensen op de LP stemmen. Nederland kan wel een met vrijheid geobsedeerde partij gebruiken, ook in de gemeente. De Libertarische Partij doet mee in Rijswijk, Stichtse Vecht, en Dalfsen. Dat zijn dus maar drie gemeenten, maar elke stem die het partijkartel minder krijgt is er één.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. RobertMarsman

  Wij van WC eend adviseren WC eend. Zou wel raar zijn he als het Forum adviseert om PVDA te stemmen

  1. Ernst Quispel

   Het is inderdaad te voorspellen dat een uiterst rechts blog als DDS adviseert op uiterst rechtse partijen te stemmen.
   Er zit logica in, zullen we maar zeggen.

   1. Rechtsaf

    @ernst aldus onze islamverheerlijker

    1. Pit

     @Rechtsaf: En islampleitbezorger!

    2. eRik2017

     En islamkritiekverdoezelaar

     (laatst probeerde hij een artikel over sharia kindermishandeling in Atjeh als nepnieuws te bestempelen / aandacht af te wenden)

   2. eRik2017

    Uiterst rechts is een etiket op DDS dat enkel wordt geplakt doordat trollen als Wim mensen zo de gordijnen injagen dat ze dingen gaan zeggen waar ze later spijt krijgen.
    En zodra dat gebeurd is, dan vanuit andere hoeken wijzen naar DDS als extreem rechts.
    Van vroeg in de ochtend tot tegen middernacht, 7 per week.
    @Wim vindt het heerlijk nu DDS extreem rechts blog te noemen. Zijn doel is bereikt, in alle eenzaamheid.

    Oxfam zou niet alleen in ontwikkelingslanden mensen moeten helpen, maar ook in eigen land dergelijke hulpbehoevenden eens fink onder handen te nemen 😉

    #trolzuigen en #trolfappen

 2. loes530

  Als ik in Roterdam zal wonen zal ik PVV stemmen

  1. Ernst Quispel

   Gaat Loes verhuizen?

   1. loes530

    goed lezen Ernst Quispel en wat ik zegt

    1. Ernst Quispel

     🙂

    2. eRik2017

     Ernst-Wim zegt enkel iets tegen je om je te treiteren @Loes. Dat doet hij 7 dagen per week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Hij heeft verder geen leven.

     #wimswonderewereld

     1. Pit

      @Erik: Amen to that!

  2. Pit

   @Loes: Loes, lieverd, reageer alsjeblieft nóóit op Wim.

   Wim Hütten is een ontstoken zuigtrol, hij vindt het fijn om jou te stangen en te treiteren, zulke randfiguren moet je doodzwijgen!

   #doodzwijgen

   1. eRik2017

    Zorg ervoor dat zijn klein trolklauwtjes niet aan je komen want je krijgt er ontstekingen van. Trol Wim doet hele vieze dingen die niemand mag weten. In zijn eentje, altijd in zijn eentje, eenzaam….. in zijn eentje.

    #wimswonderewereld #ontwimmen

 3. DolleDries

  Lijkt een beetje op een partij kartel.

  1. RobertMarsman

   Als ik eerlijk mag zijn vind ik het advies van Forum in deze nogal hypocriet eigenlijk. Want hij adviseert om overal in Nederland een lokale partij te stemmen behalve in Amsterdam natuurlijk. Daar moet je natuurlijk een landelijke partij stemmen. Daar moet je vooral zijn partij stemmen.

   Als ik in Amsterdam zou hebben gewoond zou ik zijn advies opgevolgd hebben en dan ook maar gewoon een lokale Amsterdamse partij stemmen.

   1. Ego-non-solus

    @Robert Marsman
    Die is leuk, er zijn nog mensen die blijven denken. Die tegenstrijdigheid had ik zelf niet gezien, auw… ;-(

    Wat mij dan wel aanzet tot nadenken over de vraag waarom in Amsterdam dan wél op een landelijke partij zou moeten worden gestemd (wat ik zelf zou doen, maar dat terzijde). Omdat de principes landelijk bij uitzondering ook van toepassing zijn op de principes lokaal? Thierry, kom er maar in…

 4. Supernoodle

  Terry kan m’n rug op.
  Deze überliberale partij is geen stemvoer voor de man met de pet.
  Stem gewoon lokaal of anders PVV.

  Terry moet niet zo hoog van de toren blazen met zijn faal partij in A’dam.

 5. Ni28

  Lokale partijen zullen profiteren van de falende politieke partijen die het vertrouwen van de burger hebben verspeeld. En dat is maar goed ook.

 6. Ni28

  Waar geen logica in zit is als een linkse persoon DDS leest. Zullen wij maar zeggen. Het kan alleen maar een trol zijn door zijn bazen gestuurd.

 7. Jetske

  Lekker veel mensen op de been daar voor het forum. Gelukkig kan ik wel op de PVV stemmen en anders zou ik net als Robert Marsman op een lokale partij stemmen.
  Trouwens wat stond die Thierry daar te stotteren, wat een afgang!

  1. Pit

   @Jetske: Moet je doen, waarschijnlijk woon je ook niet in Amsterdam.

 8. Adriaan

  Laatst heb ik in Den Haag een debat aangehoord van diverse politieke partijen. Daarna de Stemwijzer geraadpleegd. Wat blijkt: de partij die het meeste voorheeft met de stad Den Haag krijgt mijn stem. Waarom op een landelijke partij stemmen als deze partij niet echt opkomt voor jouw stad of althans niet genoeg. Met een lokale partij is niets mis.

 9. Wim Vreeswijk

  Alsof die lokalo’s zulke politieke zwaargewichten zijn…….?!

 10. rosmalen53

  Droeftoeter GEDVERDERRY mett zijn stemadvies
  Als de echte Rotterdammers slim zijn stemmen ze wel op de PVV
  En niet op die Eerdmans die doen ook niks daar
  Je kon het al zien met zijn geslijmbal op de foto samen
  Dat samenwerken met de PVV komt dus ook nooit van de grond

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.