Genootschap van Hoofdredacteuren neemt het op voor GeenStijl: weg met EUvsDisinfo, en snel een beetje!

Geen categoriemrt 06 2018, 14:00
Zelfs de hoofdredacteur van NOS Nieuws vindt het onbegrijpelijk en onacceptabel dat de EU zich gaat bezighouden met censuur.
Het is even schrikken, maar GeenStijl deelt vandaag zomaar een email van Marcel Gelauff. Uit naam van het Genootschap van Hoofdredacteuren laat de hoofdredacteur van het NOS Journaal namelijk weten dat het in zijn ogen -- en in die van zijn mede-hoofdredacteuren -- volkomen onacceptabel is dat de EU 'nepnieuws' denkt te moeten bestrijden.
https://twitter.com/geenstijl/status/970980114082263040
"Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren steunt de gerechtelijke procedure die door GS Media (GeenStijl), De Persgroep (De Gelderlander) en The Post Online (TPO) is aangespannen tegen de EU, omdat de EU hen beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws," schrijft Gelauff in de email.
"De EU werpt zich zo op als arbiter van de waarheid. In een democratische samenleving is dat naar de mening van het Genootschap niet aan de overheid. Het is zeer onwenselijk als een overheidsorgaan of een door de overheid rechtstreeks gesubsidieerd orgaan een journalistiek medium gaat beoordelen op de waarachtigheid van gepubliceerde artikelen. De handelswijze van de EU is ongewenst en schaadt de vrije pers (het zogeheten 'chilling effect')," concludeert hij, "die de EU juist zou moeten verdedigen."
Dat is waarom het Genootschap "het principiële belang van de procedure die de eisers voeren" ondersteunt.
Het is ongelooflijk -- ik had nooit gedacht dat ik ooit zoiets zou zien -- maar het is natuurlijk buitengewoon hoopgevend. Als de establishment media zich niet uitspreken tegen deze gekkigheid van de EU worden de nieuwe media binnenkort namelijk gewoon de nek omgedraaid. Gelukkig heeft het er alle schijn van dat zelfs het mediakartel begrijpt dat zij daarna aan de beurt zijn. Blijkbaar zien ze dat niet zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten