Genootschap van Hoofdredacteuren neemt het op voor GeenStijl: weg met EUvsDisinfo, en snel een beetje!

Zelfs de hoofdredacteur van NOS Nieuws vindt het onbegrijpelijk en onacceptabel dat de EU zich gaat bezighouden met censuur.

Het is even schrikken, maar GeenStijl deelt vandaag zomaar een email van Marcel Gelauff. Uit naam van het Genootschap van Hoofdredacteuren laat de hoofdredacteur van het NOS Journaal namelijk weten dat het in zijn ogen — en in die van zijn mede-hoofdredacteuren — volkomen onacceptabel is dat de EU ‘nepnieuws’ denkt te moeten bestrijden.

“Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren steunt de gerechtelijke procedure die door GS Media (GeenStijl), De Persgroep (De Gelderlander) en The Post Online (TPO) is aangespannen tegen de EU, omdat de EU hen beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws,” schrijft Gelauff in de email.

“De EU werpt zich zo op als arbiter van de waarheid. In een democratische samenleving is dat naar de mening van het Genootschap niet aan de overheid. Het is zeer onwenselijk als een overheidsorgaan of een door de overheid rechtstreeks gesubsidieerd orgaan een journalistiek medium gaat beoordelen op de waarachtigheid van gepubliceerde artikelen. De handelswijze van de EU is ongewenst en schaadt de vrije pers (het zogeheten ‘chilling effect’),” concludeert hij, “die de EU juist zou moeten verdedigen.”

Dat is waarom het Genootschap “het principiële belang van de procedure die de eisers voeren” ondersteunt.

Het is ongelooflijk — ik had nooit gedacht dat ik ooit zoiets zou zien — maar het is natuurlijk buitengewoon hoopgevend. Als de establishment media zich niet uitspreken tegen deze gekkigheid van de EU worden de nieuwe media binnenkort namelijk gewoon de nek omgedraaid. Gelukkig heeft het er alle schijn van dat zelfs het mediakartel begrijpt dat zij daarna aan de beurt zijn. Blijkbaar zien ze dat niet zitten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  “Gelukkig heeft het er alle schijn van dat zelfs het mediakartel begrijpt dat zij daarna aan de beurt zijn”.

  Dit schoot mij door het hoofd toen ik het artikel las. Dus dat hoef ik niet meer toe te voegen.

 2. Step one

  Dan heeft EUvsDisinfo het toch wel heel erg bont gemaakt.

 3. Uiterst Links

  Geenstijl=de ultieme fake news

  1. Bart

   Ja als je kortzichtige uiterst linkse droplul bent dan snap ik dat standpunt. Niet dat iemand dat serieus neemt, maar ik snap vanuit welke domme hoek dit komt.

   1. Ernst Quispel

    Rustig maar Bart, neem een glas warme melk met een paracetamolletje.

    1. sonar

     Kwarteltje je medicijnen vergeten ,looser.

     1. DolleDries

      Ernst neemt om rustig te worden een glaasje pedo.

     2. Svetlana

      Loser schrijf je gebruikelijk met een o, genie 🙂

  2. Svetlana

   Je zou je afvragen wie een bron als geenstijl serieus neemt

   1. Frits Jansen

    En wie neemt DDS serieus? Toch zou je waarachtig gaan geloven dat D66 een stelletje nazi’s is, door de consequente hetze van DDS.

 4. Babaji538

  Er zijn zo van die mensen, die niet in de gaten
  willen hebben, wat ze zelf, elke dag, hiertoe en hieraan
  bijdragen.
  Ik vind dan ook, dat ze geen enkel recht van spreken hebben,
  om het over ethiek, waarden en normen of principes te hebben.

  Als je je niet neerlegt bij, de loop van de geschiedenis
  wat kon je dan wel, ooit erkennen?

  Petra Hermans

 5. Frits Jansen

  De kneep zit ‘m in de woorden “journalistiek medium”. Hooligans met een perskaart zijn nog geen journalisten, en om GeenStijl een een “journalistiek medium” te noemen is bespottelijk. GeenStijl irriteert tegenstanders overigens meer door, inderdaad, geen stijl, dan door disinformatie.

  Natuurlijk vertonen journalisten een pavlov-reactie als ze bekritiseerd worden door een overheid. Het zou meer zeggen als anderen dat ook zouden vinden.

  Dat EU agentschap is natuurlijk knullig opgezet. Maar in wezen gaat het wel om een grondrecht, en wel om een broertje van de veelbesproken Vrijheid van Meningsuiting, namelijk het recht op vrije toegang tot betrouwbare informatie. De reden is dezelfde: zonder een goede informatie-uitwisseling kan een democratie niet werken.

  Internet heeft het media-landschap volkomen overboord gegooid. Gek genoeg worden we dank zij het overstelpende aanbod aan informatie tegenwoordig niet beter maar slechter geïnformeerd.

  De geschiedenis kent akelige voorbeelden van vreselijke ongelukken ten gevolge van systematische, professionele hetzes. Zoals tegen moslims.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.