Het is officieel! ‘Tegen’ heeft het referendum over de Big Brother-sleepwet (redelijk ruim zelfs nog!) gewonnen

Het was niet eens bijna zo close als gedacht… en niet ‘ja’ won, maar ‘neen.’

In de aanloop naar het referendum over de Sleepwet kregen we te pas en te onpas te horen dat het er alle schijn van had dat de Nederlandse kiezer voor dit gedrocht zou stemmen. Blijkbaar waren Nederlanders zo bang gemaakt door de overheid dat ze hun recht op privacy best wilden afschaffen.

Nou, dat ging dus even anders. De exitpolls gaven al de indruk dat ‘tegen’ gewonnen had, met een redelijk verschil ook nog. Vandaag is die uitslag officieel geworden: 46,5 procent stemde voor de wet, 49,5 procent tégen.

De opkomst van het referendum was 51,5 procent. Dat is niet slecht. Aangezien we van tevoren dachten dat het verschil bijzonder klein zou zijn is 3 procentpunt (of 194.868 stemmen) toch nog vrij ruim. Het AD noemt dat “krap,” maar dat is lachwekkend. De stad Groningen had op 1 januari 2017 een bevolking van 202.567. Dat is dus de grootste stad van het noorden. Voor Nederlandse maatstaven is dat heel behoorlijk. Maar niet volgens het AD. Nee, nee, het was nog heel krap enzo. F*ck Groningen.

Afijn. Normale mensen hebben natuurlijk door dat het verschil wel degelijk significant is… en dat de regering er maar beter rekening mee moet houden. Want als deze uitslag nu ook al naast zich neergelegd wordt door de staat zullen zelfs blinde, volgzame VVD-kiezers inzien dat de politieke elite antidemocratisch tot op het bot is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Uiterst Links

  Gelukkig maar!

 2. Guus Geluk

  De democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zijn helemaal niet “anti-democratisch”. Het enige wat de politiek ook hoeft te doen is een heroverweging en in mijn optiek staat de uitkomst van deze heroverweging al vast.

  1. Ni28

   Ja, precies, de uitslag van de heroverweging staat al vast, en dat is juist het ondemocratische aan de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Daarom heb je democratische referenda nodig om hun te controleren.

   1. Guus Geluk

    Maar het raadgevend referendum verandert niets aan de uitkomst van de heroverweging, omdat het referendum raadgevend is.

    Nu zijn er tegenstemmers die zeggen dat de Wiv weg moet en tegenstanders die zeggen dat de Wiv moet worden verbeterd. Dus moet het kabinet de Wiv nu weggooien of verbeteren?

    1. jip en janneke taal

     123in de vuilnis bak

     1. Guus Geluk

      Ja, Jip.
      Maar Jesse en Lilian.
      Willen het niet in de prullenbak.

      En toen zij Guus:
      “Nu weten we dat referenda niet goed zijn.”
      Kantklossen is leuk.
      Maar het gaat hier wel om serieuze zaken.

    2. swetsnek

     In ieder geval zeer serieus nemen Guus en dat ook aan de bevolking laten merken dat er wel degelijk naar gekeken wordt .
     Zo niet dan staat er weer een afstraffing te wachten en terecht .

  2. Stanly2000

   Klopt en dat noemen ze dan democratie oftewel 4 jaar je mond houden en hopen dat de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers iets kunnen bereiken wat ze beloofd hebben voor de verkiezingen. Helaas gaat dat niet lukken, coalitie en partijdiscipline. Een klein voorbeeld: Het draaien van ene Cees V. over deze wet.

   1. Guus Geluk

    “Helaas gaat dat niet lukken, coalitie en partijdiscipline. Een klein voorbeeld: Het draaien van ene Cees V. over deze wet.”

    Bij een coalitiesysteem moeten er inderdaad compromissen worden gemaakt en D66 heeft het meeste moeten inleveren – waaronder de Wiv.

 3. Ni28

  Zoals je op Elsevier kunt lezen was het Ollongren bekend dat de nieuwe wet gevaren oplevert met doorsturen van info aan andere diensten maar heeft niet tijdig over geïnformeerd. Goed genoeg voor een doodzonde? Lijkt mij wel.

 4. DolleDries

  Een duidelijk Nee .De prullenbak in met dat ding.

 5. DolleDries

  De media geven amper aandacht aan de vreemde gebeurtenissen op politiek gebied in Oost Europa. Twee premiers, die van Slovenië en Slowakije, moesten na een schandaal of grote politieke nederlaag opstappen. Het waren niet geheel toevallig regeringsleiders die zich openlijk verzetten tegen de door de EU geëiste massa immigratie en islamisering, en ook weer wilden gaan samenwerken met Rusland. De extreemlinkse globalistische miljardair George Soros, officieel partner van Brussel, blijkt hier achter te zitten, en heeft 2000 mensen ingehuurd om via de media en pro-EU partijen een vergelijkbare ‘stille staatsgreep’ in zijn thuisland Hongarije te plegen. Daarna zijn andere ‘onwillige’ landen aan de beurt.

  Slowaakse premier feitelijk afgezet vanwege ongewenste koers

  Het eerst slachtoffer was de Slowaakse premier Robert Fico, die na massale protesten moest aftreden vanwege een schandaal rond de moord op journalist Jan Kuciak, die corruptie bij de overheid onderzocht. Fico verzette zich op tal van terreinen tegen Brussel, en was een fervent voorstander van de Oost Europese Visegrad groep. Hij wilde de sancties tegen Moskou opheffen, omdat hij Rusland een betrouwbare energiepartner vond.

  Klaarblijkelijk werd Fico door het regime in Brussel als een bedreiging voor de zogenaamde ‘eenheid’ in de EU tegen Rusland beschouwt. Fico gaf al aan onder grote druk te staan. Zijn feitelijke afzetting werd veroorzaakt door krachten van buitenaf, met name George Soros, die vorig jaar september nog een privé gesprek met de Slowaakse president Andrej Kiska had, waarvan de inhoud nooit bekend gemaakt werd.

  Minister van BuZa Miroslav Lajcák verklaarde dat het een ‘onmiskenbaar feit is dat Soros een grote invloed op de ontwikkelingen in Oost en Centraal Europa, en daarbuiten, heeft.’ De Hongaarse premier Viktor Orban was nog rechtstreekser: ‘Soros en zijn netwerk maken van iedere gelegenheid gebruik om regeringen die zich verzetten tegen immigratie omver te werpen.’

  Immigratie kritische premier van Slovenië moest weg

  De andere regeringsleider die het veld moest ruimen was de Sloveense premier Miro Cerar, die openlijk door Soros werd aangevallen omdat hij tegen het EU-massa immigratie (en aanverwante islamisering) beleid was. Cerar werd vervolgens aangevallen door de massa media, en een hoge rechtbank schrapte een belangrijk economisch project van hem. Nu hij verdwenen is, is het verzet van Slovenië tegen de Brusselse totalitaire superstaat regering een stuk zwakker geworden.

  Volgende doelwitten: Hongarije, Tsjechië, Polen, Macedonië

  Hongarije, Tsjechië en Polen zijn de volgende landen die op het lijstje van Soros en Brussel staan om te worden aangepakt. Soros investeerde sinds 1989 meer dan $ 400 miljoen in zijn thuisland, en kondigde onlangs aan 2000 mensen ingehuurd te hebben om de verkiezingen in het land te gaan beïnvloeden (dàn mag het klaarblijkelijk wel van Europa).

  De regering in Boedapest wil juist dat de speciale ‘Stop Soros’ wetsvoorstellen worden aangenomen. In de aanloop naar de verkiezingen op 8 april zal Brussel zware kritiek uiten op de zogenaamde ‘ondemocratische’ regering van Orban, en zullen Soros en andere magnaten al hun controle over de media gebruiken om de bevolking te manipuleren om op pro-EU partijen te stemmen.

  Soros’ activiteiten worden ook door Tsjechië bestreden. President Milos Zeman heeft de aan Soros verbonden organisaties beschuldigd van inmenging in de binnenlandse politiek. Tevens dringt de miljardair aan op harde financiële maatregelen tegen Polen, dat zich eveneens nog steeds verzet tegen de door Brussel geëiste islamitische massa immigratie.

  Ook in Macedonië worden de subversieve acties van Soros bestreden. Soros gebruikt ook hier zijn geld en invloed om een ‘regime verandering’ teweeg te brengen.

  Russen gooiden Soros, belangrijke bondgenoot van Brussel, eruit

  Dat Soros misschien wel de allergrootste manipulator van de EU is blijkt wel uit deze lijst met maar liefst 226 Europarlementariërs die officieel te boek staan als zijn bondgenoten. Eén op de drie EP’s staan dus op zijn ‘loonlijst’ – als dat geen corruptie tot op het bot is, wat is het dan wel? Zij doen wat hij wil, en stemmen voor alles wat hem goed dunkt, inclusief de anti-Rusland hysterie waar de Europese politiek en media door bevangen zijn.

  Het Kremlin had genoeg van de staatsondermijnende activiteiten van de miljardair in Rusland, waarna zijn Open Society instellingen in 2015 als ‘ongewenste organisatie’ het land werden uitgezet. Brussel werkt juist openlijk samen met diverse Open Society organisaties, die geen geheim maken van het streven naar een grenzen-loze EU-superstaat met onbeperkte immigratie van tientallen miljoenen moslims uit Afrika en het Midden Oosten.

  Soros werkt voor de ‘Deep State’ die Europa wil verzwakken

  Achter de schermen werkt Soros in feite voor de al tientallen jaren aan de macht zijnde Amerikaanse ‘Deep State’ neocon schaduwregering, die Europa in toenemende mate als een concurrent en bedreiging is gaan zien, en ons continent daarom in zowel economisch als sociaal en cultureel opzicht wil verzwakken door ons te overspoelen met enorme aantallen moslimmigranten uit de Derde Wereld.

  In maart 2017 stuurden zes Amerikaanse senatoren een brief aan het ministerie van BuZa waarin ze vroegen om een onderzoek naar de door Soros gesteunde organisaties. Dat verzoek belandde echter onderin een la, zoals inmiddels gebruikelijk is met acties die ook maar enigszins de rol van Soros aan de kaak zouden kunnen stellen.

  Oost Europa vecht tegen sluipende machtsovername

  Ondertussen vechten veel Oost Europese landen tegen eenzelfde sluipende machtsovername zoals in West Europese landen heeft plaatsgevonden, waar grote delen van de politiek, media en gerechtelijke macht inmiddels ‘in de tas’ van het subversieve Brussel/Soros imperium zitten. Daarbij worden omkopingen, intimidaties, afpersingen, bedreigingen en kunstmatig gecreëerde schandalen niet geschuwd.

  Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Macedonië vechten dus net als Rusland tegen dezelfde dreiging. Als Soros wint raken ze definitief hun soevereiniteit en zelfbeschikkingsrecht kwijt aan de EU, dat dan opnieuw een stap dichter bij de in Brussel zo gewenste superstaat zal komen.

  1. Bon-vivant

   DolleDries gooit er maar weer eens een complottheorietje tegenaan…
   Bron X-nieuws?

 6. Bon-vivant

  Dus kabinet en kamer moeten deze wet heroverwegen. Ik wens ze daarbij veel wijsheid toe (en dit is niet sarcastisch bedoeld).

  1. Ernst Quispel

   Ja, deze uitkomst is lulkoek omdat het via een referendum tot stand kwam maar het kan geen kwaad om de wet nog eens te heroverwegen.

   1. swetsnek

    Het begint er al mee dat informatie gedeeld wordt ,waarom ? laat de informatie gewoon binnenshuis als er echt iets is kan je altijd nog aan de bel trekken dan is het nog vroeg genoeg

 7. Hermann

  Het voor of tegen maakt niets uit. De overheid heeft genoeg middelen, de tegenstemmers hebben hun momentje gehad.

 8. Frits Jansen

  Dat de tegenstanders het referendum wonnen is maar de eerste stap. wat moet er nu gebeuren? De AIVD helemaal afschaffen lijkt me toch geen optie, al was het maar omdat veiligheid ook als politieke prioriteit geldt (al overdrijven veel mensen de onveiligheid van ons land).

  Volgens Beatrice de Graaf is een weeffout van het wetsvoorstel dat dit politici te veel macht geeft. U zult zeggen dat in een democratie politici niet gauw te veel macht hebben. Maar het gaat toch verkeerd als de AIVD helemaal de politieke waan van de dag volgen. Dat zal wel uitlopen op “islam-bashing”, met het gevaar dat dit terrorisme niet bestrijdt doch aanwakkert.

  Officieel staat er een “Chinese Muur” tussen de AIVD en de politie. Want we willen geen Gestapo, een geheime dienst die ook aan strafvervolging doet. Dat was puur staatsterrorisme. Maar er is een hellend vlak. De AIVD kan de politie wel tippen, desnoods anoniem. En politici als Wilders en Eerdmans zullen er op aandringen niet te “kinderachtig” te doen, en ook geradicaliseerde moslims te vervolgen die de AIVD tegen is gekomen.

  Directeur Bertholee van de AIVD heeft benadrukt dat de AIVD helemaal geen “sleepnetten” gebruikt, maar alleen gericht zoekt. Dat begrijp ik niet. Als er een concrete verdenking is ligt er een taak voor de politie. De AIVD zal het met minder concrete aanwijzingen moeten doen. Bertholee zegt ook braaf dat altijd de beginselen van “proportionaliteit en subsidiariteit” in acht worden gehouden, maar ook dat lijkt me alleen een norm voor de politie, en niet voor de AIVD die het met vagere aanwijzingen moet doen.

  Het zou er op uit kunnen komen dat met de hulp van de AIVD alle Nederlanders met zwart haar (moslims dus) het land uit worden gepest.

  Ach, dit is een rechtse website. DDS zal het vast toejuichen dat er progroms tegen moslims komen. Niet netjes volgens de regels van het strafrecht, maar willekeurig, onvoorspelbaar en keihard, liefst met geweld, als andere “hints” niet begrepen worden.

  Als je terrorisme met staatsterrorisme wilt bestrijden moeten geen regeltjes in de weg staan.

  Gek eigenlijk dat DDS blij is de tegenstemmers hebben gewonnen. Tja, dat krijg je als je overal tegen bent, dan ben je soms ook tegen de verkeerde dingen.

  1. Guus Geluk

   “Het zou er op uit kunnen komen dat met de hulp van de AIVD alle Nederlanders met zwart haar (moslims dus) het land uit worden gepest.”

   Volstrekte onzin, Frits, maar hopelijk zie je dat zelf ook wel in.

   1. swetsnek

    Dank je Guus eindelijk iemand die ziet dat er ook links behoorlijk krom geluld word

 9. buitenbeentje

  Ze veranderen drie zinnen en drukken het dan toch door: “We hebben goed geluisterd naar het volk, zei Balkenende in 2005.

 10. fenderbender

  @ DolleDries
  Heel goed, In zijn thuisland loopt er een arrestatiebevel tegen Soros, Tjechie overweegt hetzelfde.
  Er zijn aanwijzingen, meer dan voldoende dat Sores een hand heeft in de ellende in het midden oosten, Arabische lente, gefinancieerd door,…
  2010/2011? Pools regeringsvliegtuig stort neer, hoe zat dat alweer, of beter wat ging er aan vooraf.
  Black lives matter, antifa, follow the money,..

  Als 13 jarig jochie verraade Soros joden aan de duitsers, geeft het ook nog toe ook in een interview, als ik het niet gedaan had , had een ander het wel gedaan vertelt hij met een stalen gezicht.

  Maar ja, dat gaan we nooit op tv zien

  1. AS210854

   Fenderbender, heb jij daar bewijs van. Dat zou prachtig zijn.

 11. fenderbender

  @AS
  Publieke opinie is belangrijker dan bewijs blijkbaar, in deze wereld

  Probeer eens te vinden waar die gigarubberboten vandaan komen, rubberboten die 100 personen kunnen bergen. Opeens doken ze op gevuld met vluchtelingen.
  Follow the money.

  Er is bewijs, maar wie durft zijn vingers te branden, ga er maar vanuit dat je een moeilijk leven krijgt, en je familie ook als je hier via de officiele weg induikt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.