Steve Bannon houdt speech bij Front National: “Zie termen als ‘racisme’ als geuzennaam!”

De voormalige baas van Breitbart.com en Chief Strategist van Donald Trump is bezig met een ‘nationaal-populistische’ tour door Europa.

Steve Bannon is bezig met een enorme tour door Europa. Zo was hij bij de verkiezingen in Italië, waar hij met name het resultaat van de Lega Nord en de Vijfsterren Beweging toejuichte. Daarna ging hij naar Zwitserland om Zwitsers te vertellen dat ze heel goed bezig waren, en een lichtend voorbeeld waren voor de rest van Europa.

Na zijn bezoeken aan Zwitserland en Italië ging Bannon door naar Frankrijk, waar hij gisteren een toespraak gaf op het nationale partijcongres van het Front National. Hier de video van zijn speech:

De belangrijkste aspecten van Bannons speech waren:

1. De opkomst van het populisme
2. Steun voor Trump
3. Kritiek op het globalisme
4. De opvatting dat de oude links/rechts verdeling niet meer relevant is
5. De echte strijd is tussen zij die in nationale soevereiniteit geloven en zij die dat niet doen
6. Rechts moet ophouden bang te zijn voor ‘scheldwoorden’ als ‘racist.’ Volgens Bannon moeten we dat soort termen, die onderhand weinig meer betekenen, als geuzennaam zien

Voor Amerika-watchers is het ongelooflijk opvallend dat Bannon zich publiekelijk “nationaal-populistisch” noemt. Tot een jaar of twee geleden kon je dat als rechtse politicus, blogger of activist écht niet maken. Er was maar één term die je kon gebruiken: “Conservatief.” Bannon noemt zichzelf nadrukkelijk géén conservatief. Maar toch lijkt zijn invloed alleen maar groter te worden, ja, ook na zijn vertrek bij Breitbart.com.

In Nederland zijn er ook steeds meer mensen geïnteresseerd in Bannons denkbeelden. Thierry Baudet bijvoorbeeld:

Het zou weleens heel veel impact kunnen hebben op FVD als Baudet en Bannon samen aan tafel gaan zitten. In veel opzichten lijken zij buitengewoon veel op elkaar. Hoewel Trump tegenwoordig net doet alsof hij de verkiezingen helemaal in zijn eentje heeft gewonnen is dat natuurlijk flauwekul. Ik ben ervan overtuigd dat hij nooit zo ver had kunnen komen zonder de steun van Breitbart.com… en dus van Bannon.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Peter Selie

  Fase 1: Officieel is waar

  De meerderheid van de mensen op onze planeet zit in fase 1. Ze vertrouwen erop dat het officiële verhaal waar is. En iedereen die daarvan afwijkt, die is niet goed wijs of zelfs gevaarlijk, volgens iemand die in fase 1 zit.

  1. observer

   Doet me denken:
   “in een land van leugens is de waarheid verraad”
   Orwell 1984

 2. Stanly2000

  “Het zou weleens heel veel impact kunnen hebben op FVD als Baudet en Bannon samen aan tafel gaan zitten.”
  Mag dit wel van links en van onze altijd aanwezige trollen.

 3. Ni28

  Over de waarheid heeft iedereen zijn eigen opvattingen. Daarom zijn er zoveel waarheden. Het kunst is om de juiste keuze te maken. Niet wat je zelf graag als waarheid hoort maar wat het meest waarschijnlijke is. Het officiële nieuws hoeft niet perse de echte of enige waarheid te zijn, het is altijd gekleurd door de belangen van de auteur. De berichtgeving over de aanrandingen in Keulen zij een goed voorbeeld van. De secundaire media kwamen met het nieuws terwijl de MSM in stilte verhult was. Dat zwijgen was toen een bevestiging van wat gebeurt was want er was ook geen officiële ontkenning. Als men nepnieuws wilt bestrijden moet het best zelf met de waarheid komen en ongemakkelijke nieuws niet verzwijgen. Zo wordt de MSM zelf een nepnieuws verspreider al is het door alleen te zwijgen.

 4. Beukman

  Bannon, aanhanger van het gedachtengoed van Lenin, trachtte eerst via Trump de bestaande Americaanse orde te vernietigen om vervolgens op de puinhopen een nieuwe orde te vestigen.

  Vervolgens werd hij er door Trump zelf uit geknikkerd. Nu probeert hij zijn kunstje hier in Europa.
  Baudet en een paar andere populisten elders in Europa zullen zeker geïnspireerd zijn door Bannons vernietigingsdrang. Het voordeel dat hij nu heeft, is dat niemand hem kan ontslaan.

  1. Floris

   Een rechtse aanhanger van het gedachtengoed van Lenin? Laat me niet lachen.

   Het zou gaan om één uitspraak uit 2013 die Bannon zegt zich niet te kunnen herinneren.

   https://www.snopes.com/fact-check/bannon-leninist-destroy-state/

   1. Beukman

    @Floris
    Sterker nog, zo blijkt uit jouw link, Bannon kan zich het hele gesprek niet meer herinneren, ondanks dat het klaarblijkelijk wel degelijk plaatsvond.

    Maar enfin. De naam Lenin, die inderdaad de gevestigde orde wilde vernietigen net zoals Bannon dat wil, is slechts een etiketje.

    Het kan geen kwaad om het betreffende interview in thedailybeast nog eens terug te lezen, het interview dus waarvan hij zich niet herinnert dat het ooit plaatsvond, maar wél weet dat hij zichzelf nooit een Leninist heeft genoemd:

    https://www.thedailybeast.com/steve-bannon-trumps-top-guy-told-me-he-was-a-leninist

    1. Beukman

     Interessant ook is dat een van Lenins eerste daden nadat hij zichzelf tot dictator had uitgeroepen, was het censureren van de pers. Hij schreef daarover:

     “„een minstens zo gevaarlijk wapen als de bommen of kanonnen die op ons gericht zijn… Waarom zouden we onze vijanden die in handen geven?”

     En wat zei Bannon nadat Trump was beëdigd?

     „De media moeten vernederd en in verlegenheid gebracht worden en gewoon hun mond houden en luisteren… De media zijn de tegenpartij. Zij begrijpen dit land niet.”

     1. Floris

      Even aannemende dat Bannon dat heeft gezegd, maakt dat hem dan een leninist? Ik dacht het niet.

      De media hebben getracht Trump te breken. Objectiviteit en een level playing field zijn ver te zoeken in deze doodzieke wereld. Dus dat Bannon ze als de tegenpartij beschouwt is volkomen terecht.

   2. Ernst Quispel

    Floris schreef hier eerder: “Ik pleit niet voor vervolging, maar voor een verbod van de islam. De hier aanwezige moslims staan dan voor de keuze: emigreren naar een moslimland of dat fascistoïde geloof afzweren.
    Het verbod betreft alle uitingen in de openbare ruimte alsmede het sluiten van de haath*tten.”

    Het is dus heel begrijpelijk dat hij een aanhanger is van de racist Bannon.

    1. Rechtsaf

     @ernst de islam moet ook verboden worden, het is namelijk geen religie, het is onderdeel van een ideologie die niet los verkrijgbaar is..
     De islam is een systeem, een ideologie met componenten:
     – militair (jihad)
     – economisch (uitlenen zonder rente)
     – justitieel (sharia)
     – religieus (koran)
     De religieuze component is niet los verkrijgbaar.

     Maar jij als zéér, zéér, zéér warme pleitbezorger van de islam zal alles in het werk stellen om de islam te verdedigen met alles wat in je zit, telkens weer opnieuw.
     Sterker nog, aanmoedigen, verheerlijken,nog veel sterker!!!!!!, je aanbidt het en vindt het écht verschrikkelijk dat hier in Nederland niet meer islam is..

     1. Beukman

      @Rechtsaf
      De religieuze component is wel degelijk los verkrijgbaar.
      Los daarvan: jouw stokpaardje, een verbod op de islam, is een volstrekt irreële wensdroom. Derhalve van generlei praktische waarde.

     2. Floris

      “De religieuze component is wel degelijk los verkrijgbaar.”
      ————————————————————–
      Volgens welke rechtsschool is dat zo?

     3. Beukman

      @Floris
      De moderne islamitische boerenlul (m/v) gedraagt zich zoals andere moderne mensen. Hij is nog maar weinig merkvast, en shopt zijn eigen identiteit bij elkaar uit de dingen die hem bevallen. Zal het hem een zorg zijn wat ene Rechtsaf tot de noodzakelijke leerstellingen rekent.

     4. Ernst Quispel

      Ik denk ook niet, Beukman, dat de gemiddelde islamitische boerenlul zich bewust is van islamitische leerscholen waarin hij partij zou moeten kiezen.

     5. Floris

      Heb je daar onderzoek naar gedaan, Beukman?

      In islamitische landen is er weinig ruimte voor “shopping”. In Europa is die er wel maar hoeveel moslims maken daar gebruik van? Dat weten wij geen van beiden.

      Ik zie eerder een tendens naar fundamentalisme dan andersom.

      Waar ik met mijn vraag op aanstuurde is dat er geen enkel theologisch fundament bestaat waarop een vrijzinnige islam gestoeld kan worden. Zolang dat ontbreekt is liberalisering kansloos.

     6. Rechtsaf

      @beukman ook jij bent een warme pleitbezorger van de islam maar dat wisten we al natuurlijk, zodra de islam aangevallen wordt zal je het net als Ernst e.c verdedigen.
      Te dom om te begrijpen dat deze ideologie jou ook nog eens blind maakt voor de werkelijkheid..

    2. observer

     En daar heeft Floris helemaal gelijk in, als we dit land voor onze kinderen en kleinkinderen respectvol leefbaar willen houden. Helaas is kwispel last van een beetje dyslexie en snapt de koran niet zo goed, als hij hem überhaupt gelezen heeft.

     1. Ernst Quispel

      @Observer, een medestander van Floris, droef alias vabis, bepleitte hier om alle Nederlandse moslims preventief op te sluiten in interneringskampen in afwachting van hun deportatie.

      Vindt u dat ook een goed plan?

     2. Ernst Quispel

      Observer reageert hier niet meer op en dat wegduiken vind ik op zichzelf een goed teken.

 5. Ben Zine

  Bannon is een intelligente man, zeker de moeite waard om goed naar te luisteren.

 6. Ni28

  Lenin is de icoon van links. Altijd alleen iemand bevechten maar niets opbouwen. En zo is links nog altijd gebleven. Terwijl het Westen na de WO2 ging het land opbouwen vochten de communisten door al was het maar een koude oorlog. Alles wat Westers was kon niet door de beugel en alleen de Sovjets deugden met als voorbeeld Lenin. Ook zij hebben niets opgebouwd alleen geteerd op wat er nog over was van voor de oorlog. Toch wel een prestatie, 40 jaar lang. Het was een openlucht museum geworden.

 7. Ernst Quispel

  Bannon is onderuit gegaan in de serieuze politiek, zoals populisten altijd onderuit gaan als ze met de harde werkelijkheid van het bestuur te maken krijgen. De vieze racist strijdt een achterhoedegevecht die politiek weinig relevant is.

  1. Rechtsaf

   @ernst zoals Bannon al zegt rechts moet niet bang zijn voor het woord racist, het is heerlijk om te zien hoe links steigert als iemand spreekt die er verstand van heeft..

   1. Ernst Quispel

    Dat Bannon veel verstand heeft van racisme zal ik niet ontkennen.
    🙂

    1. Rechtsaf

     @ernst nee dat je precies weet wat racisme is laat ook structureel weer blijken..

     1. Ernst Quispel

      klopt, Rechtsaf, ik weet exact wat racisme is en ook waarom er onverminderd ellende van komt.

  2. Ben Zine

   “De vieze racist”

   Deze karakterisering heeft geen enkele lading, geen enkele zeggingskracht meer. Het is als een losse flodder, holle kretologie. Totaal versleten.

   1. Ernst Quispel

    Het is inderdaad een pejoratieve kwalificatie.

 8. Gerlos

  Weer een persoon op de dodenlijst van onze vrienden IS moslims.

 9. Svetlana

  Deze man is een SMERIGE RACIST EN EEN KLOOTZAK!!!!!!!!!!

  1. Vit

   Neem nog een vodka’tje.

  2. Ernst Quispel

   Ik kan het ook niet veel mooier maken, Svetlana.

  3. Rechtsaf

   Svetlana Simons! hou je mond..

 10. Ben Zine

  “Bannon bevindt zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum.”: Ja.
  “Bannon is een vieze smerige racist.”: Nee.

  Waarom zijn de karakteriseringen van links toch altijd zo “over the top” en volkomen ongenuanceerd ? Waarom is rechts meteen “extreem”rechts (“far”right), “racistisch” of “fascistisch” ? Links maakt zich daar toch echt een beetje belachelijk mee. Zouden ze dat nou zelf niet in de gaten hebben, of is het meer een soort van dwangmatige tunnelvisie ? Het blijft een opmerkelijk verschijnsel. 🙂

  1. Floris

   Dat komt omdat links geen argumenten meer heeft.

   Al heel lang niet meer.

  2. Beukman

   @Ben
   Moet je eens lezen wat zelfbenoemde rechtsen hier schrijven over mensen die in hun ogen links zijn. Daar zit ook vaak weinig nuance in. Kennelijk “over the top” reageren geen exclusief kenmerk van “links”.

 11. Gerlos

  Svetlana zullen we een keer afspreken en een gesprek voeren met goed glas wijn. Ik ben wel een persoon van de rechtse club maakt toch niet uit toch.

 12. Rosasolis

  Wij hebben kerels als Steve Bannon helemaal niet nodig! Europe moet niet “Little Amerika” gaan worden! Wij hebben niets te maken met Trumps takeover om alleen
  Amerika groot te maken! Wij moeten ons EU steunen om voor Europa op te komen.
  Ja er zijn grote problemen, maar het zijn onze problemen, en wij hebben niet
  Trump of S. Bannon nodig om ons te vertellen dat zij het beter weten, en wat nog veel erger is: hoe dat wij het moeten doen! Hoe durven deze corrupte mannen de EU te
  trachten te beinvloeden?!
  Ik correspond ook met Amerika en weet dat het niet goed gaat met de regering van Trump. Hij heeft heel veel steun van velen zijn eigen partij verloren. Velen zijn uit
  zowel van zijn ministers kring uitgestapt, samen met duizenden gewone leden. En daarom zoeken de “verblijfers” steun van Europa. A.u.b. trap je niet in met dit duidelijke fase van afgunst van de Republican party van Amerika, tegen zowel Trump als Bannen. Gelukkig zijn er nog steeds eerlijke mensen in dit oude partij, die hun oude pres. A.Lincoln nooit heeft vergeten. Die opkwam voor vrijheid van alle volkeren.
  Onze EU moet streven voor hervormingen…ONZE hervormingen…maar niet onder
  invloed van Trump, of wie dan ook uit zijn vriendenkring (tenminste van wat er nog bestaat)! Ik heb vandaag gehoord dat Roemenie nu kan overgaan naar onze Euro munten. Geweldig vindt ik dit voor dit zeer moedige land. Er moet veel meer aandacht gegeven aan ons Europese Unie. Tegen de stagnatie, maar ook tegen zowel hevig
  rechts of links ALT-populisme. Als je wil doorgaan zonder ons EU, dan kan je het misschien eeuwen terug zetten, net als in de Time Machine, dat wij doorgaan als slaven aan een maatschappij die beheerst wie mogen leven of doodgaan.
  Als je klachten heb tegen het bestuur van de Europese Unie, goed hoor! Reageer
  dan meteen. Geef je klagten door. In plaats van zeuren op dit site. Wat vindt je erg en moet veranderen, welke iedeen heb je voor ons EU Commissie? Ik wil ons EU graag behouden voor Nederland, en heel Europa. Het is onze EUropa, maar niet van Trump of wie dan ook, buiten Europa.

 13. Nasrani

  Het zou mooi zijn wanneer Bannon zijn geluid wat meer laat horen in de europese landen. Zijn kijk op de ontwikkelingen zijn zeer interessant en zeker de moeite waard om te volgen. De ontwikkeling in europa gaat langzaam de rechterkant op, zie de afgelopen verkiezingen in de verschillende europese landen, ondanks wat gepruttel van wat zwakke links ( Christelijke) krachten. Ik heb goede hoop we het islamietische tij nog kunnen keren en de islam en zijn aanhangers de EU uit kunnen werken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.